Stoelfiets kopen? Bekijk de Top 6 beste stoelfietsen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 5, 2024

man op bank trapt op stoelfiets
man op bank trapt op stoelfiets

In dit artikel ontdek je wat een stoelfiets is en wat de voordelen er van zijn.

Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen én vertellen we jou wat de beste stoelfietsen zijn, zodat je verzekerd bent van de beste kwaliteit!

Wat is de beste stoelfiets?

Vergelijk hieronder de 6 beste stoelfietsen uit onze test.

1. Tunturi M35

tunturi-stoelfiets

De beste koop is de Tunturi M35. Dit is een zeer compacte stoelfiets, die bovendien volledig draadloos is.

Dit is dus ideaal voor op de bank of voor onder het bureau.

De bike is zowel voor je benen als je armen geschikt en is voorzien van een mooi en duidelijk display.

Naast de M35 zijn er overigens nog veel meer goede modellen van het merk Tunturi.

Klik hieronder om meer gebruikerservaringen en de laagste prijs te bekijken:2. DeskShaper – Stoelfiets Deskbike Pedaaltrainer

deskshaper_stoelfiets

De DeskShaper stoelfiets heeft de tweede plaats in ons lijstje weten te veroveren. Dit is omwille van het feit dat veel mensen er zo enthousiast over zijn. De DeskShaper stoelfiets wordt vaak gekocht door mensen die de hele dag al zittend moeten doorbrengen voor het werk.

Het grote voordeel van deze stoelfiets, is dat er een klein computertje in verwerkt zit. Deze zal bijhouden hoeveel omwentelingen je al hebt gemaakt. Ook de tijdsduur van je training en een inschatting van het aantal verbrande calorieën zal worden weergegeven.

Daarnaast beschikt deze stoelfiets ook nog over een makkelijk verstelbare weerstand. Op zich zeer handig, maar voor sommigen mocht de maximale weerstand nog wel iets harder zijn. Dit is natuurlijk geheel persoonlijk.3. VirtuFit V2 Opvouwbare stoelfiets

virtufit_v2_opvouwbare-stoelfiets

VirtuFit zou haast niet kunnen ontbreken in onze toplijstjes over sportapparaten. Zie hier, op de derde plaats staat de VirtuFit V2 opvouwbare stoelfiets.

Het grootste voordeel van deze specifieke stoelfiets is voor mij de compactheid van het toestel. Doordat hij opvouwbaar is, kan je hem makkelijk overal mee naartoe nemen. Denk bijvoorbeeld aan je kantoor, of zelfs op reis.

Ook deze stoelfiets beschikt trouwens over een standaard computer die je voortgang zal monitoren.4. VirtuFit V4 stoelfiets

stoelfiets_virtufit_v4

Een ander toestel, maar dan van hetzelfde merk. De VirtuFit V4 kan worden aangezien als het grotere broertje van de V2, letterlijk en figuurlijk.

Het apparaat is door zijn grootte iets stabieler, maar het is dan ook minder makkelijk op te bergen. Bovendien zal je jouw bureau al vrij hoog moeten kunnen verstellen om deze V4 te kunnen gebruiken tijdens het werk.

Daartegenover staan wel wat meer mogelijkheden. Zo is de weerstand verder uitgebreid en worden er meer trainingsgegevens op de computer getoond. Het apparaat is bovendien nog steeds heel makkelijk te gebruiken!5. Luxari Stoelfiets

luxari_stoelfiets

Waarschijnlijk heb je nog niet zo vaak van het merk Luxari gehoord; althans, ikzelf kende het nog niet. Na heel wat research kwam ik echter wel tot de conclusie dat deze Luxari stoelfiets een plaatsje verdient op ons toplijstje.

Zoals de naam al aangeeft, gaat Luxari vooral voor luxe. De grootste troef van deze stoelfiets is dan ook zijn indrukwekkende design. Zeker wanneer je jouw stoelfiets op kantoor wil plaatsen, kan het design een belangrijke factor zijn.

Daarnaast is het ook gewoon een prima toestel. De trainingscomputer meet heel wat trainingsgegevens terwijl jij aan het sporten bent. Bovendien is de weerstand makkelijk handmatig aan te passen.6. Parcura mini hometrainer

stoelfiets_parcura

De Parcura hometrainer is een zeer stabiele stoelfiets, met een gewicht van 3 kilogram. Dankzij dit gewicht blijft hij netjes op de grond staan tijdens het sporten.

Deze stoelfiets is ergonomisch en comfortabel in gebruik. Daardoor is hij geschikt voor heel wat verschillende type sporters. Of je nu aan het revalideren bent, of je wil meer bewegen tijdens het werk.

De reden dat ik deze stoelfiets op de laatste plaats heb gezet, is omdat ik het gevoel heb dat je bij de andere stoelfietsen meer waarde krijgt voor je geld. Verder is ook dit een prima toestel, maar je betaalt er gewoon iets meer voor.Aandachtspunten bij het kopen van een stoelfiets

Heb je interesse om dit apparaat te kopen? Bij het kopen van een stoelfiets moet je met een aantal dingen rekening houden.

Ga je de fiets gebruiken op een gladde vloer? dan is het belangrijk dat de fiets voldoende grip heeft en stabiel is.

Ook de pedalen moeten voldoende grip hebben, zodat je veilig en comfortabel kunt trappen.

trapper-stoelfiets

Wil jij ook je prestaties kunnen bijhouden? Dan kun je kiezen voor een stoelfiets met display en computer.

Ik raad aan om sowieso voor een fiets te kiezen waarbij je de weerstand gemakkelijk kunt opvoeren of verlagen. Op die manier train je namelijk helemaal om jouw gewenste niveau.

Om de pedaaltrainer makkelijk te kunnen vervoeren zijn er ook opvouwbare varianten.

Deze kunnen mogelijk handig zijn als jij de stoelfiets bijvoorbeeld wilt meenemen naar het werk.

De prijzen

De prijs ligt doorgaans tussen de 40 en 70 euro. Dit verschilt per merk en ook per soort.

De bekendste merken zijn: Deskshaper, Tunturi en VirtuFit. De beste stoelfietsen kosten doorgaans wat meer.

Wat is een stoelfiets?

Een stoelfiets wordt ook wel deskbike, pedaaltrainer, tafelfiets, grondfiets, beentrainer of trapfiets genoemd. Ook luistert het naar de benamingen ”hometrainer zonder stuur’ en ”hometrainer met stoel”.

Het is een klein fitness apparaat dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Je leest hieronder over de functies en voordelen van een stoelfiets.

Waar wordt de stoelfiets voor gebruikt?

De stoelfiets is een veelzijdig apparaat. Hieronder vind je de voornaamste vormen van gebruik.

Fysiotherapie

stoelfiets-voorkant

Een stoelfiets wordt veelvuldig gebruikt door fysiotherapeuten, voor revalidatietrajecten of voor ouderen die slechter ter been zijn.

Doordat het sporten op de stoelfiets zeer weinig schokbelasting geeft, en zittend gebruikt kan worden, is dit een perfect apparaat voor mensen met bijvoorbeeld een loopbeperking.

Voor thuis

Net zoals de stepper is de stoelfiets een perfect fitnessapparaat voor thuisgebruik. Mede door het formaat, het gewicht en het gemak.

Ook gezien het feit dat je de stoelfiets kunt gebruiken tijdens je dagelijkse (zittende) activiteiten is het zeer geliefd voor thuisgebruik.

Fietsen vanuit je stoel of vanaf de bank is een laagdrempelige manier om in beweging te komen én te blijven.

Hometrainer met stoel op het werk

stoelfiets-zijkant

Een andere naam voor de stoelfiets is deskshaper. Deze naam dankt dit apparaat aan het fietsen onder bureau’s.

Er zijn steeds meer bedrijven die overgaan op een zogenoemde moderne werkplek.

Je ziet hier bijvoorbeeld stoelen die er voor zorgen dat je dynamisch blijft zitten en ongemerkt je buikspieren extra gebruikt.

Met een bureau fiets bedoelt men vaak een grotere stoelfiets met een eigen zadel erop.

Dit is dus een soort hometrainer voor achter je bureau, of de fiets zelf heeft al een bureau. Dit is dus een ander apparaat dan de stoelfiets.

Handfiets

De stoelfiets kan ook als handfiets gebruikt worden. Zet de fiets voor je neer en beweeg de pedalen rond met je armen.

Dit kan je doen voor de afwisseling. Ook het revalideren van een bepaalde blessure aan het bovenlichaam kan het van pas komen. Bijvoorbeeld wanneer je benen even rust nodig hebben.

stoelfiets-met-handen

Voordelen van stoelfietsen

De stoelfiets heeft erg veel voordelen. Hieronder de voornaamste voordelen:

Makkelijk in gebruik

Dankzij de laagdrempelige manier van bewegen is dit makkelijk te gebruiken voor iedereen.

Als jij niet van sporten houdt dan biedt de stoelfiets een mooie uitkomst, omdat jij kunt fietsen vanuit je luie stoel.

Op die manier kun je in beweging blijven, aan je conditie werken of zelfs het afvallen stimuleren.

Bespaar (veel) tijd

Elk fitness apparaat dat thuis staat, zoals de hometrainer is tijdbesparend.

Met de stoelfiets kun je echter nóg beter multitasken, je kunt namelijk bijna overal gaan zitten waar je maar wilt en gaan fietsen.

Op die manier hoef je niet naar te fietsen in de sportschool om fit te worden. Nee, je doet dit gewoon vanuit huis.

Betere concentratie

deskbike tegen moe zijn

Beweging zorgt voor een betere concentratie. Heb je wel eens last van een middagdip na de lunch?

Je bent in dat geval niet de enige. Maar wat doe je hier nou aan? Beweging is de beste oplossing hier tegen.

Je bent natuurlijk niet altijd in de gelegenheid om een stukje te gaan wandelen. De stoelfiets biedt jou dan een mooie oplossing.

Binnen blijven

Zeker in de wintermaanden is het niet altijd even fijn om buiten te gaan sporten, of naar buiten te moeten om naar de sportschool toe te gaan.

Heb je een stoelfiets in huis? Dan is dit geen ramp. Je kunt je workout gewoon eenvoudig thuis doen.

De stoelfiets is voor alle leeftijden

De stoelfiets is geschikt voor alle leeftijden. Onder ouderen is dit dan ook een populair apparaat.

Je kunt zelf je snelheid, en vaak ook de weerstand bepalen. Ook kun je fietsen terwijl je van ondersteuning aan je rug voorzien bent.

Hierdoor voorkom je rugklachten en kun je de perfecte houding aannemen tijdens het trappen.

De stoelfiets is gezond

stoelfiets-kopen

We weten allemaal dat genoeg beweging gezond is. Toch komen we er vaak simpelweg niet altijd aan toe, of hebben er geen zin in.

Zodra je een deskbike in huis hebt, is ”geen tijd” geen geldig excuus meer. Je kunt namelijk fietsen tijdens vrijwel alle zittende activiteiten.

Betere doorbloeding

Fietsen zorgt voor een betere doorbloeding van de benen. Wil je herstellen na een zware training? dan kun je rustig uitfietsen om het herstel te bevorderen.

Ook bij bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld bij etalagebenen, is de doorbloeding essentieel.

Naast het gebruik van de stoelfiets, is ook foamrollen een goede manier om de doorbloeding te verbeteren.

Afvallen met de stoelfiets

Is het je doel om af te vallen en kom je beweging te kort? Dan is dit een makkelijke en toegankelijke manier om te beginnen met bewegen!

Met het fietsen op dit apparaat verbrandt je namelijk de nodige calorieën en wordt de vetverbranding gestimuleerd.

Hoe effectief de stoelfiets daadwerkelijk is voor het afvallen, verschilt per persoon.

Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe intensief en hoe lang jij fietst. Ook zal het uiteindelijk afhangen van jouw voedingspatroon en hoeveel je voor de rest beweegt.

Feit is in elk geval dat de stoelfiets jou prima kan ondersteunen tijdens het afvallen.

Waar kan je een stoelfiets kopen?

Er zijn verschillende aanbieders beschikbaar. Zo zijn er supermarkten zoals de Lidl die de stoelfiets in het assortiment hebben (gehad).

De Lidl stoelfietsen zijn doorgaans vrij populair, omdat deze voorzien zijn van een lage prijs.

Ben je dus op zoek naar een goede en goedkope stoelfiets? Dan is dit stoelfiets zeker een optie.

Ook zou je kunnen kijken in winkels die fitness apparatuur aanbieden.

Houd er rekening mee dat de stoelfietsen onder verschillende namen verkocht kunnen worden: (mini) deskbike, pedaaltrainer, bewegingstrainer, pedaal fiets, mini hometrainer, minibike zijn de meest gebruikte termen.

Leg in de winkel dus goed uit waar je naar op zoek bent, of zoek in de webshop naar de juiste termen.

Let wel op dat je de bike in lang niet elke sportwinkel kunt vinden. Twijfel je aan de kwaliteit?

Vraag dan om ervaringen van anderen. Decathlon en bol.com bieden bijvoorbeeld naar mijn ervaring doorgaans goede kwaliteit stoelfietsen aan.

Lidl stoelfiets / bureaufiets

Zoals gezegd kun je dus stoelfietsen verkrijgen bij de Lidl. Het aanbod bureaufietsen is hier overigens niet erg groot.

Doorgaans is er één apparaat verkrijgbaar. Dit toestel kan gebruikt worden als stoel- en handfiets.

Decathlon

Decathlon is nog zo’n grote winkel die stoelfietsen aanbiedt voor scherpe prijzen. Deze sportwinkel is van alle markten thuis, dus uiteraard mag een pedaaltrainer niet ontbreken in het aanbod.

Bij de Decathlon wordt dit toestel verkocht onder de benaming hometrainer mini bike.

Blokker

De Blokker richt zich sinds enige tijd steeds meer op sportartikelen, waaronder zitfietsen en mini hometrainers.

Regelmatig zijn er dan ook stoelfietsen bij de Blokker te verkrijgen. Het aanbod bij deze winkel is er divers.

Coolblue

Coolblue is nog zo’n winkel die van alle markten thuis is. Bij Coolblue vond je enige tijd stoelfietsen van het bekende merk Tunturi terug in het aanbod.

Op het moment van schrijven is er echter geen aanbod meer beschikbaar bij deze winkel.

Stoelfiets kopen: welke merken?

De stoelfiets, oftewel bewegingstrainer is verkrijgbaar van verschillende merken. Echter zijn er enkele merken die er met kop en schouders bovenuit steken.

Hieronder lichten we de beste en bekendste merken kort toe.

  • Tunturi: Tunturi staat al geruime tijd bekend om het betrouwbare en duurzame aanbod. Met name de M30 en M35 zijn beide zeer populair.
  • VirtuFit: Dit Nederlandse fitnessmerk biedt verschillende soorten apparaten aan en uiteraard mogen pedaaltrainers niet ontbreken. De meest gewaardeerde toestellen zijn de VirtuFit V3 en V4 stoelfiets.
  • Deskshaper: Deskshaper is een merk dat zich specifiek op fietsapparaten richt. De Deskshaper stoelfiets is al geruime tijd een bestseller. Het toestel is verkrijgbaar voor een erg scherpe prijs.
  • Kettler: Hoewel het aanbod stoelfietsen van Ketter de laatste tijd niet meer zo ruim is, zijn de pedaaltrainers van dit merk nog altijd uitermate populair. Een bekend toestel is bijvoorbeeld de Kettler Bewegingstrainer Pro

Direct het beste huidige aanbod van alle merken bekijken? Klik dan even op de knop hieronder:
Veelgestelde vragen

Voor wie is een stoelfiets geschikt?

Een stoelfiets is geschikt voor iedereen die wilt bewegen tijdens het werken, tv kijken, of andere zittende activiteit. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door senioren en tijdens revalidatie. Ook is het een populair apparaat voor op kantoor.

Welke spieren train je met een stoelfiets?

Met een stoelfiets train je jouw gehele onderlichaam. Zowel je kuiten, bovenbenen als buikspieren worden getraind. Ook is fietsen op een stoelfiets goed voor de gewrichten van je knieën en enkels.


Misschien ook interessant:Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *