Opgezette of dikke buik tijdens overgang? Zo voorkom je dat!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op oktober 26, 2023

Opgezette buik tijdens overgang
Opgezette buik tijdens overgang

Heb je last van een opgezette of dikke buik tijdens de overgang? Dan ben je echt niet de enige.

Een opgezette buik is een veel voorkomende klacht van vrouwen in de overgang. Tijdens de menopauze kun je last krijgen van vervelende kwaaltjes. Een opgeblazen gevoel is daar helaas één van.

Je darmen en hormonen staan namelijk altijd in verbinding met elkaar. 

Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? En wil je graag iets aan je dikke buik tijdens de overgang doen? Lees dan snel verder! Hieronder vertellen we je meer over de oorzaken en de oplossingen

Oorzaken van een dikke of opgezette buik tijdens de overgang

opgeblazen buik overgang

Een opgezette of dikke buik als vrouw tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Deze zetten we hieronder op een rij. 

Veranderende hormoonhuishouding

Een opgeblazen gevoel komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. Dit heeft alles te maken met hormonale veranderingen.

Je darmen en hormonen zijn altijd met elkaar verbonden. Veranderingen in de hormonen kunnen er daarom voor zorgen dat je darmen op hol slaan. Maar hoe zit dit nu precies? 

Wanneer je in de overgang zit, verandert de hormoonhuishouding. Je lichaam maakt minder van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron aan.

Dit zorgt er weer voor dat er minder gal wordt geproduceerd. Hierdoor worden je darmen slapper en gaat je spijsvertering minder snel werken. Ook gassen hopen zich op.

Dit leidt tot een opgeblazen gevoel, dikke buik of buikpijn.

Je houdt meer vocht vast

Een opgezette buik in de overgang kan ook worden veroorzaakt door vocht.

Tijdens de menopauze houdt je lichaam in sommige gevallen meer vocht vast dan voorheen. Dit kan het gevoel geven dat je buik is opgezet.

Niet overgang gerelateerde oorzaken

Niet alleen hormonen kunnen een opgezette maag tijdens de overgang veroorzaken. Het kan ook komen door een voedselallergie of stress.

Veel vrouwen krijgen te maken met lactose-intolerantie. Dit kan ook een oorzaak zijn voor een harde dikke buik in de overgang. 

Hoe voorkom je een dikke opgezette buik in de overgang?

Een dikke buik of opgeblazen gevoel is alles behalve fijn. Helaas kun je niet zoveel doen aan de hormonale veranderingen die bij de overgang horen.

Maar we hebben goed nieuws: een opgeblazen buik tijdens de overgang kun je wel voorkomen! Gebruik onze tips. 

1. Genoeg vezels eten

groente fruit vezels

Vezels zijn goed voor je darmen. Ze helpen je darmen om goed te werken en zorgen ervoor dat je een vol gevoel ervaart.

Eet het liefst vezels in de vorm van groente en fruit en laat graanproducten staan. Producten zoals pasta en brood staan er om bekend om een opgeblazen gevoel tijdens de overgang te verergeren. 

Naast voldoende vezels eten, is het belangrijk om genoeg te drinken. Water helpt je lichaam om de vezels te verteren. 

2. Lekker bewegen

wandelen-afvallen-buik

Bewegen is altijd belangrijk, ook tijdens de overgang. Een wandeling, rondje fietsen of een andere vorm van beweging helpt bij het verminderen van een opgeblazen buik.

Zorg dat je iedere dag minstens een half uur beweegt. Dit kun je in de sportschool doen, maar ook in de buitenlucht.

Hierna voelt jouw opgezette buik al een stuk minder dik aan!

3. Zorg dat je darmen niet nog harder moeten werken

Aangezien je spijsvertering langzamer werkt door de overgang, is het belangrijk om je darmen niet nog harder te laten werken dan ze al doen.

Dus vermijd voedingsmiddelen die lastig te verteren zijn. Eet minder vlees en laat producten met veel suiker staan.

En kies ook voor minder grote porties dan normaal. Dit kunnen je darmen veel beter verteren. En dan krijg je ook niet zo snel een opgeblazen buik tijdens de overgang.  

4. Laat koffie en alcohol staan

veel-koffie-met-bonen

Het klinkt misschien niet zo leuk, maar het is wel heel verstandig. Koffie en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt. En dit kan tijdens de overgang een groot probleem zijn.

Laat deze drankjes dus een keertje staan en kies voor water of thee.

5. Minder zout eten

In de overgang houd je vaak meer vocht vast dan normaal. En dit kan leiden tot een dikke buik of opgeblazen gevoel. Om te voorkomen dat je veel vocht vasthoudt, adviseren we om minder zout te eten. 

Wist je dat Nederlanders gemiddeld veel te veel zout eten? We krijgen zo’n 9 gram zout binnen terwijl de Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram binnen te krijgen. Dus het kan helemaal geen kwaad om je zoutconsumptie een beetje te verminderen.

Voeg minder of geen zout meer toe aan je maaltijden en kijk in de supermarkt goed naar de voedingswaarden. Je zult je verbazen over hoeveel zout er wordt toegevoegd aan producten.

Ook last van gewichtstoename?

De ‘overgangsbuik’ is helaas maar een van de vele vervelende klachten tijdens de menopauze. Veel vrouwen krijgen naast een opgezette buik ook te maken met gewichtstoename tijdens de overgang.

Dit kan komen doordat het metabolisme vertraagt. Je verbrandt dus minder calorieën, ook al ben je net zo actief als voor de overgang. 

De extra kilo’s zie je vaak terug rond de buik. Dit heeft te maken met de verminderde oestrogeenproductie. Je lichaam slaat de oestrogeen die het nog wel aanmaakt op rond de buik. Hierdoor kun je een klein buikje krijgen.

Wil je graag buikvet verliezen als vrouw in de overgang? Dat is zeker mogelijk. Je kunt zelfs een hoop afvallen als je in de overgang zit.

Zoek je een aantal tips? In dit artikel lees je hoe je 15 kilo kunt afvallen in de overgang!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *