Plotselinge gewichtstoename tijdens overgang? Oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 21, 2024

Plotseling aankomen overgang
Plotseling aankomen overgang

Gewichtstoename tijdens de overgang is geen onbekend fenomeen. Je lichaam maakt een grote verandering door, waardoor je stofwisseling en spijsvertering anders gaan werken. 

Daardoor kun je wat zwaarder worden.

Heb je plotselinge gewichtstoename in de overgang? En gaat het om meerdere kilo’s, meer dan dat je lief is? 

Dan is het belangrijk om te ontdekken wat de mogelijke oorzaak hiervan is. En je wilt natuurlijk weten hoe je weer kunt afvallen in de overgang!

Geen zorgen, want dat gaan we je haarfijn uitleggen.

Wat houdt de overgang in?

De overgang is de periode waarin vrouwen hun vruchtbaarheid verliezen. Het is een natuurlijke periode in het leven dat plaatsvindt rondom de laatste ongesteldheid.

De term overgang wordt weleens verward met de menopauze. De menopauze is echter de naam van de laatste ongesteldheid. Voordat deze plaatsvindt, treedt de overgang al in gang.

Kenmerken zijn minder vaak ongesteld zijn, meer bloedverlies hebben, enzovoort. Ook kan je te maken krijgen met plotselinge gewichtstoename tijdens de overgang.

Hierdoor kom je aan tijdens de overgang

Er zijn verschillende redenen voor gewichtstoename in de overgang. De belangrijkste redenen hebben we hieronder uitgelicht.

Hoe beter jij begrijpt waarom je aankomt tijdens deze periode, des te beter je erop in kunt spelen en het tij kunt keren!

1. Je stofwisseling wordt trager

Tijdens de overgang wordt je stofwisseling langzamer. Het gevolg is dat je minder calorieën verbrandt en meer vet vasthoudt. Meer vet staat gelijk aan aankomen. Zo simpel is het.

2. Je hormoonhuishouding verandert

Ook je hormoonhuishouding gaat schommelen tijdens de overgang. Je maakt bijvoorbeeld meer testosteron aan.

Dit hormoon zorgt voor meer buikvet. Daarom krijgen vrouwen in de overgang vaak last van meer vet rondom de buik en heupen.

3. Je wordt ouder

Dat je ouder wordt, dat besefte je al wel. Maar het is ook een reden voor gewichtstoename. 

Naar mate de jaren verstrijken, neemt je spiermassa namelijk af. En dat kan zorgen voor een verandering in je lichaamsvorm. 

Hoewel je in gewicht misschien niet veel aankomt, kan je er aan de buitenkant wel anders uit gaan zien.

Afvallen tijdens de overgang: 5 tips!

Nu je weet wat de oorzaken zijn, wil je ook weten wat je eraan kunt doen. 

Met de volgende 5 tips wordt afvallen in de overgang een stuk gemakkelijker. Voor je het weet ga je buikvet verliezen in de overgang.

1. Doe aan krachttraining

krachttraining-vrouw-overgang

Door als vrouw in de overgang aan krachttraining te doen, kun je zeker afvallen in de overgang. Het zorgt namelijk voor het behoud van spiermassa. En je bouwt er zelfs meer spiermassa mee op. 

Een kleine kanttekening: nieuwe spiermassa opbouwen wordt lastiger naarmate je ouder wordt. 

Dat neemt niet weg dat je met krachttraining je huidige spiermassa wel zoveel mogelijk kunt behouden. En wie meer spiermassa dan vetmassa heeft, ziet er slanker uit!

2. Gebruik een supplement voor de overgang

dieetpillen supplementeren

Er bestaan verschillende supplementen die je helpen om al die veranderingen tijdens de overgang te doorstaan. 

Afvallen in de overgang door pillen of tabletten te slikken, is daarom ook een optie. Wat de beste supplementen voor de overgang zijn, bespreken we in een ander artikel. 

Voor nu wijzen we je er graag op dat er zeker supplementen bestaan die de scherpe randjes eraf halen en jou ondersteunen in je strijd tegen de kilo’s!

3. Onderzoek je nieuwe lichaamsbehoeften

gezond-eten-afvallen

Nu je lichaam zo aan het veranderen is, doen je behoeften dat wellicht ook. Waar je voorheen met gemak een reep chocola en een paar glazen wijn in het weekend kon wegwerken, is dat nu misschien een ander verhaal. 

Afvallen tijdens de overgang gaat daarom ook om het onderzoeken van je nieuwe lichaamsbehoeften. Wat kan wel (nog) en wat kan niet (meer)? 

Neem daar de tijd voor.

Geef liever tijdens de overgang de voorkeur aan gewichtsbeheersing. Zo voorkom je dat je nog zwaarder wordt. Op gewicht blijven is soms al een uitdaging. Wen daar eerst aan.

En die paar extra kilo’s die je door de overgang hebt gekregen? Die vallen toch niemand op!

4. Pas je voedingspatroon aan

Schijf van vijf vitamines

Het is een voor de hand liggende oplossing, maar wel een hele belangrijke. Tijdens de overgang zijn vooral suikers en overmatig alcoholgebruik een no-go. 

Kies daarom bewust voor gezonde voeding en matig het aantal glazen alcohol dat je wekelijks nuttigt. 

Verder is het belangrijk om snelle koolhydraten te vermijden. Die zitten bijvoorbeeld in witte pasta, rijst en in aardappelen. Langzame koolhydraten – zoals volkoren producten – zijn een betere keuze.

En qua vetten kun je je beter richten op goede vetten. Die zitten bijvoorbeeld in avocado’s, ongezouten noten, lijnzaad en vette vis. Je lichaam heeft baat bij die gezonde vetten. 

Ongezonde vetten werken uiteraard niet mee in het afvalproces. Probeer daarom gezonde keuzes te maken en geen fast food en kant-en-klare maaltijden in huis te halen.

Drink voldoende water en blijf in beweging. Dit helpt overigens ook om je gedachten af te leiden wanneer je wel trek hebt in een vette snack.

5. Wees lief voor jezelf

afvallen-zonder-dieet

Je kunt wel willen afvallen tijdens de overgang, maar doe dit niet ten koste van je eigen geluk. Wees lief voor jezelf tijdens deze periode van verandering. 

Je lichaam moet veel doorstaan. Het helpt daarbij niet als jij gemeen bent tegen jezelf en allerlei strenge diëten volgt.

Gun jezelf daarom ook de tijd voor het afvalproces. Ga bijvoorbeeld niet ineens heel snel 15 kilo afvallen in de overgang.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant





Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd begint de overgang?

In de meeste gevallen begint de overgang bij vrouwen tussen de 40 jaar en 60 jaar. Een enkeling komt vroegtijdig – al voor haar 40e levensjaar – in de overgang terecht. Dit gaat slechts om 1 op de 100 vrouwen.

Hoeveel kilo kom je aan in de overgang?

Gemiddeld komen vrouwen in de overgang 5 tot 10 kilo aan. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals je in dit artikel kon lezen. Gelukkig zijn er ook oplossing en kun je gewoon afvallen in de overgang. Daarvoor heb je inmiddels nuttige tips gekregen. Succes!



💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *