Dikke buik bij ouderen: Oorzaken & Wat kan ik er aan doen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 25, 2023

dikke buik ouderen
dikke buik ouderen

Naarmate je ouder wordt, kan het zijn dat je merkt dat je buik wat dikker wordt. Dat noemen we buikvet en het is meer dan alleen maar een uiterlijk dingetje. Het kan ook invloed hebben op onze gezondheid.

Laten we kijken naar waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Alles wat je moet weten over een dikke buik bij ouderen

 • Als je ouder wordt verandert je lichaam en werkt je stofwisseling langzamer
 • Ook hormonen nemen af naarmate je ouder wordt, hierdoor krijg je meer vet rond je buik
 • Wat voor eten je eet en hoeveel je eet heeft een grote impact op het vet rondom je buik
 • Weinig beweging bij ouderen zorgt ook voor meer vet rondom de buik
 • Je kunt gezonder eten en meer bewegen om buikvet tegen te gaan
 • Als je veel stress hebt, zorg dan voor voldoende ontspanning
 • Genoeg en goed slapen zorgt voor minder honger
 • Wanneer je last hebt van (toenemend) buikvet, zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt.

Veranderingen in het lichaam en hormonen

ouder worden en dikke buik

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam verschillende veranderingen. Een belangrijke factor is de afname van spiermassa en de vertraging van de stofwisseling.

Spieren zijn actieve weefsels die energie verbranden, zelfs als we rusten. Naarmate de spiermassa afneemt, vertraagt de stofwisseling, wat kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.

Hormonale verschuivingen spelen ook een rol bij deze gewichtstoename. Bij vrouwen neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid oestrogeen af na de menopauze, en bij mannen neemt de hoeveelheid testosteron geleidelijk af.

Deze hormonen spelen een rol bij de manier waarop ons lichaam vet opslaat. De afname van oestrogeen bij vrouwen kan leiden tot een verschuiving in de vetverdeling naar het buikgebied waardoor vrouwen een dikkere buik krijgen.

Vaak hoor je vrouwen daarom ook klagen over een opgezette buik tijdens de overgang. De afname van testosteron zorgt ook voor een dikkere buik bij mannen.

Invloed van voedingsgewoonten

Voeding is de brandstof van het lichaam en heeft een diepgaand effect op de gezondheid. Ongezonde eetgewoonten dragen bij aan gewichtstoename en buikvet.

Het aanpakken van dit probleem vereist een verschuiving naar een voedzamer dieet dat rijk is aan vezels, magere eiwitten en gezonde vetten.

Het is essentieel om bewust te worden van portiegroottes en te leren luisteren naar honger- en verzadigingssignalen als je buikvet wilt tegen gaan. Zeg dus vaker nee tegen dat toetje of dat stukje taart op de verjaardag!

De rol van genetica van buikvet bij ouderen

dikkere buik bij ouder worden

Naast factoren zoals voeding en levensstijl, speelt genetica ook een rol bij de aanleg voor het ontwikkelen van buikvet.

Sommige mensen hebben genetisch gezien meer kans om vet rond hun buik op te slaan. Dit betekent echter niet dat genetica de enige bepalende factor is.

Terwijl genetische aanleg een rol kan spelen, zijn de keuzes die je maakt op het gebied van voeding, beweging en levensstijl van even groot belang, zo niet belangrijker.

Het begrijpen van je genetische aanleg kan je helpen realistische verwachtingen te hebben en de aanpak aan te passen aan wat het beste werkt voor jouw lichaam.

Het betekent niet dat je machteloos bent tegenover je genen, maar eerder dat je bewuste keuzes kunt maken om gezondere gewoontes te ontwikkelen die gunstig zijn voor je lichaam.

Levensstijl en stress

Een zittende levensstijl vormt een uitdaging voor ouderen, omdat het leidt tot spierverlies en vertraagde stofwisseling waardoor men “plotseling” een dikke buik heeft. Het integreren van beweging in het dagelijks leven is daarom essentieel.

Naast regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of dansen, kan krachttraining de spiermassa vergroten op oudere leeftijd, wat op zijn beurt de stofwisseling stimuleert.

Stress, een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven, heeft een diepgaand effect op het lichaam. Chronische stress veroorzaakt een overproductie van cortisol, wat leidt tot vetopslag rond de buik.

Het beoefenen van ontspanningstechnieken, het onderhouden van sociale contacten en het omarmen van mindfulness kunnen helpen stress te verminderen. 

Het belang van (goede) slaap en hydratatie

dikke buik ouderen oorzaken

Slaap is niet alleen een rustperiode, maar ook een kans voor het lichaam om te herstellen en te regenereren.

Onvoldoende slaap verstoort echter de hormonale balans die het honger- en verzadigingsgevoel regelt. Dit kan leiden tot overmatig eten en gewichtstoename.

Het handhaven van een consistente slaaproutine en het creëren van een slaapvriendelijke omgeving zijn van vitaal belang. Daarnaast kan het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan de slaapkwaliteit bevorderen.

Hydratatie speelt ook een rol bij het beheersen van buikvet. Voldoende water drinken helpt niet alleen bij het verminderen van hongergevoelens, maar ook bij het bevorderen van een gezonde stofwisseling.

Het consumeren van waterrijke voedingsmiddelen, zoals komkommer en watermeloen, kan bijdragen aan de dagelijkse hydratatiebehoefte.

Praktische stappen om van buikvet bij ouderen af te komen

dikke buik ouderen gevolg

Nu dat je weet hoe buikvet ontstaat naarmate je ouder wordt en wat de oorzaken zijn, is het tijd voor de praktische tips & tricks.

Dieet en voeding

Een uitgebalanceerd dieet is een cruciale eerste stap. Kies voor vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.

Deze voedingsmiddelen helpen je langer vol te voelen en voorkomen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Beperk suikerhoudende en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze bijdragen aan vetopslag.

Regelmatige lichaamsbeweging

Fysieke activiteit is van onschatbare waarde. Zowel aerobe oefeningen (zoals wandelen, fietsen) als krachttraining zijn belangrijk.

Aerobe oefeningen verbranden calorieën en verbeteren de cardiovasculaire gezondheid, terwijl krachttraining spiermassa opbouwt en de stofwisseling verhoogt.

Stressbeheer en ontspanning

Stress heeft een directe link met buikvet. Zoek naar manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness.

Deze technieken helpen de cortisolniveaus te verlagen en dragen bij aan een algeheel gevoel van welzijn.

Voldoende slaap

dikke buik bij ouderen

Kwalitatieve slaap is van cruciaal belang. Onvoldoende slaap verstoort de hormoonbalans en kan leiden tot gewichtstoename.

Zorg voor een rustgevende slaapomgeving, vermijd cafeïne voor het slapengaan en probeer een vaste slaaproutine te ontwikkelen.

Hydratatie en voedingspatroon

Drink voldoende water gedurende de dag. Het kan het hongergevoel verminderen en de stofwisseling ondersteunen.

Verdeel je maaltijden over de dag in kleinere porties om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en overeten te voorkomen.

Gezonde gewoontes vasthouden

Het verminderen van buikvet vergt tijd en toewijding. Blijf consistent met je gezonde gewoontes en wees geduldig.

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en te focussen op langetermijnresultaten. Rome is niet op één dag gebouwd.

Professioneel advies

Overleg met een gezondheidsexpert voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of trainingsroutine.

Een diëtist, personal trainer of arts kan persoonlijk advies geven dat past bij je individuele behoeften en gezondheidsstatus. 

Ook zijn er fitnessomgevingen die zich puur richten op oudere mensen, dit is fijn omdat je dan mensen tegenkomt die op jouw level zitten.

De personal trainers in deze omgeving zijn over het algemeen ook opgeleid in het begeleiden en trainen van ouderen.

Zo kunnen de personal trainers je bijvoorbeeld helpen met buikspieroefeningen voor ouderen, of cardiovasculaire training.

Kortom

dikke buik bij oudere vrouwen

Het begrijpen van de oorzaken van een dikke buik bij ouderen helpt om effectiever op zoek te gaan naar een oplossing.

Het is een combinatie van veranderingen in het lichaam, hormonale verschuivingen, voedingsgewoonten, levensstijl én genetica.

Door je bewust te zijn van deze factoren, kun je doelgerichte stappen nemen om je gezondheid te verbeteren. En ook om de ophoping van buikvet tegen te gaan. 

Een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, stressbeheer en een gezonde levensstijl kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van buikvet. Dat geldt ook op oudere leeftijd.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Fouzia · oktober 11, 2023 op 9:45 pm

Ik
Wil begeleid worden met een paar kg af te vallen.en daarbij strakker buik Billen

  Casper · oktober 12, 2023 op 4:18 am

  Hey Fouzia, ik raad je aan om dan allereerst even gratis onze Afvallen Kick-start te downloaden! Deze kun je vinden in onze shop.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *