Rusteloze benen tijdens overgang? Oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

rusteloze benen tijdens de overgang in bed
rusteloze benen tijdens de overgang in bed

Rusteloze benen zijn erg vervelend, vooral vlak voor het slapengaan. Het ongecontroleerde schoppen in je slaap kan je nachtrust flink verpesten.

In de praktijk blijkt dat onrustige benen – ook wel het Restless Legs Syndroom (RLS) genoemd – vooral voorkomen bij vrouwen in de overgang.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt om de klachten te verminderen. Daarover meer in dit artikel.

Samenvatting

  • Rusteloze benen, ook bekend als het Restless Legs Syndroom (RLS), zijn vaak aanwezig bij vrouwen in de overgang, met symptomen zoals kriebels en tintelingen.
  • Klachten treden vooral op aan het einde van de dag en kunnen de slaap verstoren. Ook tijdens langdurig zitten treden klachten vaak op.
  • RLS tijdens de overgang wordt vaak toegeschreven aan hormonale veranderingen, vooral een afname van oestrogeen.
  • Slechte levensstijlfactoren, zoals roken, alcohol, cafeïne, overgewicht en inactiviteit, kunnen klachten verergeren.

Wat zijn rusteloze benen?

Wie last heeft van rusteloze benen heeft een vervelend gevoel in de onderbenen. Het wordt vaak omschreven als een kriebel of een tinteling diep in de kuiten.

Sommige mensen hebben dit gevoel niet alleen in de onderbenen, maar ook in de bovenbenen of zelfs in de armen.

Als in een reflex moet je je benen bewegen om het gevoel kwijt te raken. De klachten zijn bij de meeste vrouwen het ergst vlak voor of tijdens de slaap.

De symptomen van het Restless Legs Syndroom

onrustige-benen-overgang

Onrustige benen tijdens de overgang zijn heel gemakkelijk te herkennen. Het belangrijkste kenmerk is het vervelende gevoel in de onderbenen.

Vooral aan het einde van de dag krijg je last van deze klacht. Daarnaast móet je je benen bewegen. Deze beweging helpt meestal maar kort tegen de kriebels en tintelingen.

Als je lang stil moet zitten, kunnen de benen ook overdag gaan tintelen. Veel vrouwen met een zittend beroep hebben overdag én ’s avonds last van onrustige benen.

De klachten vinden vaak plaats in periodes. Soms heb je er dagelijks last van en dan weer een week niet.

Symptomen:

  • Tintelingen of kriebels in de kuiten
  • Bewegingsdrang
  • Klachten ’s avonds en ’s nachts
  • Klachten bij (te) lang zitten
  • Klachten komen in periodes
  • Klachten verstoren de slaap

De gevolgen van onrustige benen

De kriebel in je benen en de beweging die erop volgt, is niet goed voor je nachtrust. Als je last hebt van rusteloze benen kan slapen erg frustrerend worden.

Overdag ben je bovendien nog moe. Lichamelijk kan het hebben van rusteloze benen geen kwaad, maar je kunt je voorstellen dat het mentaal wel wat met je doet.

Het tekort aan slaap leidt tot een gebrek aan concentratie en soms zelfs tot depressieve gevoelens.

Een grotere kans op rusteloze benen

Iedereen kan last krijgen van onrustige benen, maar de één maakt meer kans dan de ander. Vrouwen in de overgang hebben bijvoorbeeld een grotere kans om het RLS te krijgen.

Had je moeder ook last van onrustige benen tijdens de overgang? Dan is de kans groot dat jij het ook krijgt.

Daarnaast heb je als vrouw een grotere kans op rusteloze benen tijdens andere levensfases die je hormonen ontregelen.

De oorzaak van rusteloze benen tijdens de overgang

Onrustige benen zijn één van de klachten waar een vrouw tijdens de overgang mee te maken kan krijgen.

De oorzaak ligt bij de veranderende hormonen in het lichaam. Je maakt tijdens de overgang steeds minder oestrogeen aan.

Het verband tussen de veranderende hormonen en de lichamelijke klachten is niet precies bekend. Daardoor is het ook lastig te behandelen met medicijnen.

Onrustige benen komen ook voor bij vrouwen in andere leeftijdsgroepen en bij mannen. Een vrouw heeft wel een grotere kans op rusteloze benen tijdens de overgang.

Ook tijdens de zwangerschap hebben zij een grotere kans op onrustige benen.

Andere lichamelijke klachten door de overgang

Rusteloze benen zijn niet de enige overgangskwaal waar je last van kunt krijgen. Je lichaam begint ongeveer vanaf je 45e minder hormonen aan te maken.

Het lichaam raakt hiervan uit balans waardoor er klachten kunnen ontstaan. Deze levensfase wordt de overgang genoemd en duurt een aantal jaar.

Door de onbalans in je lichaam kun je bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen en een opgejaagd gevoel.

Deze overgangsklachten gaan meestal vanzelf weer over na de overgang. De klachten en de hevigheid daarvan verschillen per persoon. De één heeft er meer last van dan de ander.

Slechte levensstijl verergert klachten

De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel een aantal dingen die de klachten erger maken, zoals een ongezonde levensstijl.

Je hebt een grotere kans op rusteloze benen als je:

  • Alcohol drinkt
  • Rookt
  • Overgewicht hebt
  • Veel cafeïne gebruikt
  • Te weinig beweegt

Wat kun je doen bij onrustige benen?

Heb jij last van onrustige benen sinds je in de overgang bent? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

Op het moment dat je last hebt van tintelingen is het goed om de bloedsomloop in je benen op gang te helpen. Dit doe je door de benen goed te masseren.

Vraag eventueel aan je partner of hij/zij hierbij wil helpen. Een goede bloedsomloop zorgt niet alleen voor minder tintelingen, maar maakt je ook rustig. Hierdoor kun je beter in slaap vallen.

Medicatie tegen onrustige benen

De huisarts geeft meestal geen medicijnen bij onrustige benen tijdens de overgang. De bijwerkingen zijn namelijk vaak vervelend en medicijnen werken niet altijd.

De klachten kunnen zelfs erger worden als je de medicijnen lange tijd gebruikt. Artsen geven daarom bij voorkeur levensstijladviezen:

  • Stop met roken
  • Drink minder of geen koffie
  • Drink minder of geen alcohol
  • Beweeg meer

Zijn de klachten heel ernstig en hebben ze invloed op de dagelijks leven? Dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven of je hiervoor doorverwijzen naar een neuroloog. Je krijgt dan meestal zogenaamde dopamine-agonisten voorgeschreven (bron).

Ongeveer 6 op de 10 mensen met onrustige benen heeft hier goede ervaringen mee.

Magnesium bij onrustige benen

Als je last hebt van rusteloze benen, kun je ook magnesium proberen.

Magnesium is een mineraal dat goed is voor de spieren en de zenuwen. De klachten van rusteloze benen tijdens de overgang kunnen hierdoor verminderen.

Kies voor tabletten met magnesium, of voor een spray die je op de huid spuit.

Er wordt vaak gekozen voor een combinatie van tabletten met kruiden die de bloedsomloop stimuleren.

Koop hier je magnesium supplementen >>

Wanneer ga je naar de (huis)arts?

Onrustige benen zijn niet gevaarlijk, maar wel erg lastig.

Zolang de klachten mild zijn, kun je de klachten zelf verminderen met bovenstaande tips. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten helemaal na de overgang.

Het is dus een kwestie van tijd voordat je er vanaf bent. Het is altijd verstandig om naar de huisarts te gaan als je veel last hebt van rusteloze benen.

Heb je een ernstige vorm, dan kan de arts je doorverwijzen naar een neuroloog. De neuroloog kan je de juiste behandeling geven.

Specialisten voor overgangsklachten

Heb je behalve onrustige benen ook andere overgangsklachten zoals opvliegers of stemmingswisselingen? Dan kan een gynaecoloog of een speciaal geschoolde verpleegkundige je helpen de klachten te verminderen (bron).

Veel ziekenhuizen hebben een speciale afdeling voor mensen met overgangsklachten. De artsen hebben daar vaak meer verstand van overgangsklachten dan een doorsnee (huis)arts.

Je weet dus zeker dat er serieus naar je klachten geluisterd wordt. Een goede behandeling kan een wereld van verschil betekenen.

Apparatuur voor vermindering van klachten

legxercise-pro

Ook bestaat er bepaalde apparatuur die jij thuis kunt gebruiken om je klachten te verminderen. Veel vrouwen geven aan dat dit soort apparaten de ideale oplossing geweest is.

Meestal gaat het om apparaten die je benen constant in beweging houden, zoals voetmassage apparaten en loopsimulators.

Zo is er bijvoorbeeld de Legxercise Pro, een effectieve en populaire loopsimulator.

Ook kun je kiezen voor de Dr. Ho’s Circulation Promoter. Dit is een apparaat dat de bloedcirculatie effectief op gang helpt.




💡 Misschien vind je dit ook interessant:



Heb je nog vragen, of heb je zelf ervaringen met rusteloze benen in de overgang? Laat even een reactie achter hieronder!

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *