Afvallen met 1200 kcal per dag

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 7, 2023

Afvallen met 1200 kcal per dag
Afvallen met 1200 kcal per dag

Gezond leven is voor steeds meer mensen belangrijk. We bewegen iedere dag, eten veel groenten en proberen weinig te snoepen.

Toch zijn veel mensen niet blij met hun lichaam en zouden ze wat kilo’s willen afvallen. Er bestaan veel verschillende diëten om het cijfer op de weegschaal omlaag te krijgen. Het 1200 calorieën dieet is daar één van.

Wij vertellen hoe je kunt afvallen door 1200 kcal per dag te eten en hoe je dit het beste kunt doen.

Hoeveel val je af als je 1200 calorieën per dag eet?

Het verschilt per persoon wat het eten van 1200 calorieën per dag me je doet. Hoeveel je precies afvalt, hangt af van veel dingen:

 • Leeftijd
 • Gewicht
 • Hoe actief je bent
 • Wat voor sport je doet
 • Wat je eet
 • Hoe groot je spieren zijn
 • En meer…

Als je de hele dag stil zou zitten, verbrand je ook calorieën. Je lichaam heeft energie nodig om in leven te blijven. Hoeveel je verbrandt, is moeilijk te zeggen.

Dit kan 1400 kcal zijn, maar ook 1800. Online kun je berekenen wat jouw calorieverbruik in rust is.

Maar, gelukkig bewegen de meeste mensen wel iets meer op de dag. Wandelen naar de winkel of de was doen, zorgen er al voor dat je meer verbrandt.

Gemiddeld verbrandt een vrouw 2000 en een man 2500 calorieën op een dag. Eet je minder calorieën dan je verbrandt, dan zul je afvallen. Wie dus 1200 kcal per dag eet, zal waarschijnlijk afvallen.

Hoe snel kun je afvallen?

Een kilo lichaamsvet verbranden, kost ongeveer 7700 calorieën. Wie 2000 calorieën verbrandt en 1200 calorieën per dag eet, zal na ongeveer 10 dagen een kilo vet kwijt zijn.

In het begin val je sneller af, omdat je ook veel vocht verliest. Over het algemeen kun je op een gezonde manier een halve kilo per week afvallen.

1200 kcal per dag en toch niet afvallen?

Eet jij al een tijd 1200 kcal per dag, maar val je niet af? Dan is er misschien iets anders aan de hand.

Afvallen is helaas niet zo simpel als het lijkt. Er zijn veel redenen waardoor jij mogelijk niet afvalt:

Je traint in de sportschool

Als je veel aan krachttraining doet in de sportschool, worden je spieren groter. Zo lijkt het of je niet bent afgevallen, maar dat is dan wel zo.

Het vet ben je kwijt en daarvoor in de plaats heb je grotere spieren gekregen. Daar komt bij dat spieren zwaarder zijn dan vet.

De weegschaal kan daardoor een verkeerd beeld geven.

Je eet meer dan je denkt

Weet je zeker dat je 1200 kcal per dag eet? In alles wat je in je mond stopt, zitten calorieën.

Ook vet om in te bakken, sausjes en frisdrank. Zo kom je al snel aan 1200 calorieën per dag.

Het bijhouden van je voeding kan je helpen te begrijpen hoeveel je precies eet. Daar zijn handige apps voor te vinden. MyFitnessPal is bijvoorbeeld een bekende.

Zo zie je snel wat je eet waardoor jij niet afvalt. Het maken van een voedingsplan met schema kan helpen om niet te veel te eten.

Je rust te weinig uit

Slapen en rusten is net zo belangrijk als gezond eten en bewegen. Veel mensen vergeten dat. Overdag zijn onze hersenen druk bezig ons lichaam aan te sturen.

We krijgen prikkels binnen, moeten veel nadenken en dat allemaal aan één stuk door. Daarom is het belangrijk om genoeg te slapen en je hersenen die rust te gunnen.

Ga op tijd naar bed en slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht.

Lees ook: afvallen met 1500 kcal per dag

1200 kcal per dag ervaringen

Het eten van 1200 calorieën per dag kan in het begin lastig zijn. Daarom kan het fijn zijn om ervaringen te lezen van andere mensen.

Zo weet je waar je aan toe bent en krijg je handige tips. Sommige mensen kiezen ervoor voor langere tijd een 1200 calorieën dieet te volgen.

Zij vinden het prettig, voelen zich fitter en gezonder. Anderen zullen dit een aantal weken volhouden en overgaan op een dieet met meer calorieën.

Bijna iedereen die een 1200 calorieën dieet volgt, zal afvallen. Maar, alleen als diegene ook echt 1200 kcal per dag eet en bijvoorbeeld niet ziek is.

1200 calorieën dieet: zo begin je

Hoe begin je nu aan een 1200 calorieën dieet? Het begint met het maken van een schema.

Een voedingsplan kan je helpen om niet boven de 1200 calorieën per dag uit te komen. Zo weet je precies wat je mag eten op een dag en kun je van tevoren alles plannen. Dat is makkelijk boodschappen doen!

Het is niet slim om bepaald soort voedsel helemaal niet meer te eten, zoals brood of chocolade.

Omdat je het van jezelf ‘niet mag’, krijg je er juist meer trek in. Daardoor kan het zijn dat je meer eet dan je zou willen.

Af en toe een pizza of een koekje is helemaal niet erg. Belangrijk is dat je onder de 1200 kcal per dag blijft.

Wat moet ik eten op een dag?

Het maken van een voedingsschema kan lastig zijn. Zeker als je dit voor het eerst doet.

Ons lichaam heeft drie belangrijke bouwstoffen nodig om goed te kunnen werken. Dat zijn:

 • Koolhydraten, zoals brood, pasta en aardappelen
 • Eiwitten, te vinden in zuivel, peulvruchten en vlees
 • Vetten, te vinden in noten, vette vis en avocado

Ons lichaam heeft deze drie stoffen iedere dag nodig. Nu hoef je niet iedere dag een hele avocado te eten. Of een heel brood weg te werken.

Er zit wel een limiet aan de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt. Belangrijk is dat je genoeg eiwitten en vezels eet.

Dit zorgt dat je een vol gevoel hebt en minder trek krijgt. Let op dat je minimaal de helft van jouw calorieën uit koolhydraten haalt.

Je lichaam heeft die energie hard nodig om jou in leven te houden. Als je te weinig koolhydraten eet, gebruikt je lichaam spieren om energie uit te halen.

Als je wilt afvallen en je spieren wilt behouden, is dat dus niet goed.

Een voedingsplan maken

Bepaal van tevoren wat je lekker vindt om te eten en wat niet. Ga op zoek naar producten met veel eiwitten en producten met veel vezels.

Dit zijn vaak de stoffen die mensen te weinig eten. Hierna kun je ontbijt, lunch en avondeten plannen.

Handig is om bij iedere maaltijd de drie belangrijke stoffen te eten. Je kunt bijvoorbeeld ontbijten met yoghurt, fruit en noten. Tijdens de lunch eet je een salade met kip of vis en veel groenten.

Het diner bestaat bijvoorbeeld uit gewokte groenten, noedels en biefstukpuntjes. Het voordeel van deze methode is dat je veel kunt variëren.

Kies iedere dag andere soort groenten of een ander stukje vlees. Kook eens een ovenschotel of bak gezonde pannenkoekjes met ei en banaan. Vergeet ook niet iedere dag fruit te eten en veel water te drinken.

Voorbeeldmenu:

Ontbijt (300 kcal):

 • Havermout (40 g) met magere melk
 • Een kleine banaan

Lunch (400 kcal):

 • Gegrilde kipfilet (150 g) met groenten (broccoli, wortelen, paprika)
 • Quinoa (100 g)

Snack (100 kcal):

 • Een handvol amandelen

Diner (300 kcal):

 • Geroosterde zalmfilet (150 g) met gestoomde groenten (bloemkool, sperziebonen)
 • Zoete aardappel (150 g)

Snack (100 kcal):

 • Griekse yoghurt (150 g) met een handvol bosbessen

Starten met 1200 kcal per dag

Wil je graag afvallen en 1200 kcal per dag eten? Het belangrijkste is dat je gewoon begint.

Het is niet erg als het fout gaat of je een dag te veel hebt gegeten. Je gaat op zoek naar een plan dat werkt voor jou. Ieder mens is anders en niet iedereen valt even snel af.

Wil je direct goed beginnen met effectief én blijvend vetverlies? Zónder te jojoën? Download dan even de Gratis Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *