6 kilo of meer afvallen? Zó lukt het

Ruim 50% van Nederland heeft overgewicht. Niet zo gek, want we worden op allerlei verschillende manieren verleid om ongezonde keuzes te maken.

Andersom kun je jezelf ook verleiden om gezondere keuzes te maken. Met deze tips gaat het je lukken om eindelijk die 6 kilo te verliezen én niet meer aan te komen.

Een verandering van leefstijl

Om die kilo’s blijvend te verliezen is het belangrijk om je leefstijl aan te passen.

Een dieet kan goed helpen om af te vallen, maar als je daarna weer gaat leven en eten zoals je daarvoor deed, zul je logischerwijs ook weer aankomen.

Het is daarom aan te raden om alvast stap voor stap je ongezonde gedrag aan te passen en daarna een dieet te starten om echt die kilo’s te verliezen. 

‘Waarom val ik niet af?’ Maak het inzichtelijk

Om af te vallen, kan het helpen om eerst inzichtelijk te maken wat je nu doet of eet waardoor je niet afvalt en misschien zelfs aankomt.

Nou zul je hoogstwaarschijnlijk best wel een idee hebben wat die ongezonde gewoontes zijn, maar vaak zien we daarbij toch dingen over het hoofd.

Schrijf voor jezelf op wat je zou kunnen verbeteren door jezelf onderstaande vragen te stellen:

Hoeveel beweeg je?

Als je kijkt naar je dagelijkse bezigheden, hoe actief ben je dan? Sport je al regelmatig? Zijn er momenten waar je actiever zou kunnen zijn?

Kijk hoe je bijvoorbeeld vaker de trap kan pakken en meer lopend of met de fiets kunt doen in plaats van het openbaar vervoer of auto.

Onderzoek ook of er misschien een sport is die je leuk vindt om te doen. Wanneer je hardlopen bijvoorbeeld saai vindt, zul je het waarschijnlijk ook niet lang volhouden.

Hoeveel eet je?

Om echt een goede indruk te krijgen wat je nou allemaal binnenkrijgt, helpt het om een eetdagboek bij te houden.

Je kunt dit ouderwets met pen en papier opschrijven, maar er zijn tegenwoordig ook verschillende apps die automatisch voor je uitrekenen hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

Vergeet daarbij niet om ook sauzen, schepjes suiker en olijfolie in te voeren. Dit soort kleine dingen tellen namelijk flink bij elkaar op.

Bekijk na een week waar je ongemerkt toch veel calorieën van binnenkrijgt.

Direct goed beginnen met afvallen? Download dan gratis de Vetverlies Kickstart


Bekijk het aantal calorieën op de verpakking

Maak er een gewoonte van om het aantal calorieën op de verpakking te bekijken. Niet om voor altijd obsessief met calorieën bezig te zijn, maar wel om je bewust te zijn hoe energierijk sommige producten zijn.

Als je je beseft dat een koekje bijvoorbeeld 90 kcal is, dan ben je je meer bewust dat je snel aan je dagelijkse energiebehoefte van 2000 kcal komt wanneer je in één keer het hele pak leeg eet.

500 calorieën per dag minder

Door 500 calorieën per dag minder te eten (1), kun je volgens onderzoek gemiddeld een halve kilo afvallen per week.

Het precieze aantal verschilt per persoon, afhankelijk van hoeveel energie je op een dag verbruikt. Met hulp van je eigen eetdagboek kun je zien welke ongezonde producten je op dit moment binnenkrijgt.

Probeer voedsel dat veel suikers bevat zoveel mogelijk te vervangen.

Lees hierna: Snel afvallen met pillen


Vervang in plaats van ontzeg

Door jezelf iets volledig te ontzeggen, wordt de verleiding alleen maar groter om het wel te doen. Als je normaal dus iets zou eten, probeer dan niet om helemaal niets meer te eten.

Probeer het in plaats daarvan te vervangen door een gezondere keuze. En vergeet ook niet om af en toe gewoon lekker dat koekje of een zakje chips te eten en daar van te genieten.

Hoelang duurt het om 6 kilo af te vallen? 

Als we starten met afvallen, willen we natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien.

Als we zoals hierboven beschreven 500 calorieën minder eten per dag, vallen we gemiddeld een halve kilo per week af.

Als je 6 kilo wilt afvallen, betekent dat dus dat het 12 weken, oftewel 4 maanden duurt om 6 kilo af te vallen.

Dit klinkt misschien als een lange periode, maar door op een langzame, consistente manier gewicht te verliezen, is de kans groot dat je ook op gewicht zult blijven.

Wanneer je heel snel gewicht verliest, zul je voornamelijk vocht en spierweefsel verliezen in plaats van vet (2).

We horen vaak van mensen dat ze 6 kilo kwijt willen raken in 1,2 of 3 weken. Dit is dus geen verstandig idee als jij gaat voor duurzaam vetverlies.

Vet verliezen door krachttraining

Spieren hebben veel energie nodig en verbranden ook energie wanneer je niet beweegt.

Om dus meer calorieën te verbranden op een dag is spiermassa belangrijk. Daarnaast maakt het ook de huid strakker.

Laat je begeleiden met een dieet

Gezonder eten en toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen kan lastig zijn. Met een dieet val je af onder begeleiding en hoef je niet meer zelf te bedenken wat je moet eten.

Een dieet waarbij je een laag aantal koolhydraten eet, zorgt voor 2 tot 3 keer meer gewichtsverlies dan een dieet met weinig vetten (3).

Stap voor stap

Een verandering van leefstijl vraagt om een verandering van gewoontes. Gewoontes veranderen kosten nou eenmaal tijd.

Probeer telkens nieuwe gewoontes toe te voegen en je zult stap voor stap een nieuwe leefstijl ontwikkelen.

Direct een goed begin maken en ontdekken hoe je effectief, snel én blijvend 6 kilo vet verliest? Download dan direct de Gratis Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant: