Veilig 8 kilo afvallen en slank blijven? Zo doe je dat!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 22, 2023

8 kilo afvallen
8 kilo afvallen

Jij hebt besloten dat je 8 kilo wilt afvallen. Het is vakantie geweest, je hebt er lekker van genoten en je kleding zit ineens veel te strak.

Op de weegschaal zie je dat je met 8 kg minder weer op een gezond gewicht zit met een goede BMI.

Laten we eerlijk zijn: 8 kilo afvallen in 8 weken is niet gezond. Je lichaam denkt dat je verhongert en gaat de spijsvertering vertragen. Bovendien krijgt het niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren.

Hier vertellen we je hoe je veilig 8 kilo kunt afvallen en ook mooi slank blijft daarna.

Veilig 8 kg afvallen

snel 8 kilo afvallen

Geef jezelf het doel om 0,5 kilo per week af te vallen. Dat is een veilige methode waarmee je gestaag maar doorlopend gewicht verliest. 

Om 0,5 kilo per week af te vallen trek je 500 calorieën per dag af van het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt om je lichaam van energie te voorzien.

Dat betekent dat je je basaal metabolisme (ook wel BMR Basic Metabolic Rate genoemd) moet uitrekenen. Daar tel je dan het aantal calorieën dat je verbrandt door actief te zijn bij op. Hoe je dat doet, zie je hier beneden.

De resultaten zijn  dan snel merkbaar. Na 3 kilo afvallen, en dat kan dus al in 6 weken, ga je een kledingmaat naar beneden.

Wat is jouw BMR en hoeveel calorieën verbrand je dagelijks?

ik wil 8 kilo afvallen

Je BMR is het aantal calorieën dat je verbrandt als je de hele dag rust.

Je BMR berekenen doe je zo:

  • Vrouwen: (10 x gewicht in kg) + (6,25 x lengte in cm) – (5 x leeftijd) – 161.
  • Mannen: (10 x gewicht in kg) + 6,25 x lengte in cm) – (5 x leeftijd) + 5.

Het BMR van een vrouw van 35 met een gewicht van 70 kilo en een lengte van 170 centimeter is dus 700 + 1062,5 – 175 – 161 = 1426,5. Wil je weten hoeveel calorieën je per dag gebruikt? Dan tel je daar het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt bij op.

Bijvoorbeeld, onze niet actieve vrouw van 35 verbrandt dagelijks 300 extra calorieën. Doe je aan sport of ben je anders actief, dan tel je daar de calorieën die je tijdens je workout verbrandt bij op.

Gemiddeld verbrandt een vrouw 2000 calorieën per dag en een man 2500. 

Let op: Dit verschilt per persoon en hangt af van hoe actief je bent. Loop je elke dag 4 kilometer hard, dan zijn dat gemiddeld 300 extra calorieën om mee te rekenen.

Tip: Op het internet zijn voldoende calculators te vinden waarin je jouw gegevens invult en uitrekent wat je BMR is plus de calorieën die je verbrandt in je dagelijkse leven.

8 kilo afvallen: Neem je tijd en overhaast het niet

afvallen 8 kilo

Met een streng dieet is 1 kilo per week afvallen mogelijk. En dan ben je dus op je streefgewicht in minder dan 2 maanden.

Tijdens deze 8 weken moet je dagelijks 1000 calorieën minder eten dan het aantal calorieën dat je dagelijks verbruikt.

Er zijn duidelijke redenen waarom 8 kilo afvallen in 8 weken geen goed idee is:

  • Een streng dieet volgen is zwaar. Je moet veel laten en je echt aan de regels houden. Daarom is de kans dat je slaagt om 8 kg af te vallen in 8 weken klein en gaat je gewicht juist schommelen (jojo-effect).
  • Je krijgt een tekort aan voedingsstoffen binnen. Vezels, mineralen en vitaminen; je hebt ze allemaal nodig om gezond te zijn.
  • Je lichaam heeft 8 weken in verhongerings-modus gefunctioneerd na het afvallen. Ga je weer normaal eten, dan gaat het juist vet opslaan als reserve. Het resultaat is dus dat je daarna weer aankomt.

Handige tips als je 8 kilo wilt afvallen én slank wilt blijven

Afvallen als je BMI te hoog is, is gezond. Maar 8 kilo afvallen in 8 weken is niet de oplossing. Gebruik deze handige tips voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht.

  • Combineer minder/gezonder eten met regelmatig sporten. Niet alleen hoef je dan minder te laten, je lichaam wordt ook strakker. Sport is goed om allerlei redenen, zoals vermindering van stress, een gezonder hart en je zult beter slapen.
  • Houd een dagboek bij met alles wat je eet en drinkt plus de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Vergeet niet om voor een goede balans te zorgen en dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Schrijf ook op hoe je je voelt en hoe het gaat. Dat helpt je door de lastige momenten.
  • Geef jezelf de tijd. Zolang je gewicht verliest ben je goed bezig. Je lichaam krijgt de kans om aan het nieuwe schema te wennen en raakt niet in paniek. 
  • Ga niet elke dag op de weegschaal. Je gewicht schommelt en dat heeft iedereen. Je houdt bijvoorbeeld op de ene dag meer vocht vast dan op de andere. Neem een vaste dag per week en weeg je alleen op die dag (op dezelfde tijd). Tweewekelijks is ook prima.

Gewichtsverlies kan schommelen

8 kg afvallen

Houd er ook rekening mee dat je gewichtsverlies soms even stagneert. Vooral in het begin zal het sneller gaan dan tegen het einde, omdat je dan nog veel vocht verliest. 

Het gaat vooral om het gemiddelde. Dat betekent 4 kilo afvallen in 8 weken, 7 kilo afvallen in 14 weken en 8 kilo afvallen in 16 weken. Laat je niet ontmoedigen door schommelingen en houd vol.

8 kg afvallen en je doel bereiken?

Met de bovenstaande tips en informatie lukt het je vast om op een gezonde manier 8 kilo af te vallen.

En heb je een keer een mindere dag, dan pak je je schema de volgende dag gewoon opnieuw op. Ook met vallen en opstaan kom je er wel, als je maar volhoudt.

Binnen de kortste keren ga jij weer slank en vol zelfvertrouwen door het leven! Direct goed beginnen? Claim dan snel je gratis download hieronder.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


Veelgestelde vragen

Is 8 kilo afvallen moeilijk?

Ga voor 0,5 kilo gewichtsverlies per week. Tel je calorieën (dagelijks 1500 voor vrouwen en 2000 voor mannen) en blijf in beweging. Eet gezond zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Zo is 8 kg afvallen echt goed te doen.

Hoe lang duurt het om 8 kilo af te vallen?

Een gezonde manier om 8 kg af te vallen is door 0,5 kilo gewicht per week te verliezen. Dan ben je dus na minimaal 16 weken al je extra kilo’s kwijt!💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *