Buikvet verliezen door intermittent fasting? Info & mogelijkheden

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 17, 2024

intermittent fasting buikvet
intermittent fasting buikvet

Veel mensen komen er maar niet vanaf, dat laatste laagje vet rond de buik. Wij krijgen dan ook vaak de vraag of je met intermittent fasting buikvet kunt verliezen. In dit artikel kom je achter het juiste antwoord!

We gaan dieper in op het verliezen van buikvet door middel van intermittent fasting.

We bespreken onder andere wat de mogelijkheden zijn en geven meer informatie over buikvet verbranden met vasten.

Belangrijkste dingen om te weten over intermittent fasting en buikvet verliezen

 • Vet verminderen op en rond je buik is wenselijk voor een goede gezondheid
 • Intermittent fasting is geen dieet, maar een vorm van vasten (periodiek wel en niet eten)
 • Veel mensen denken dat je door intermittent fasting buikvet kunt verliezen, maar is dit ook zo?
 • Het plaatselijk verbranden van vet is echter niet mogelijk

Is het mogelijk om met intermittent fasting buikvet te verbranden?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het plaatselijk verliezen van vet is helaas niet mogelijk. Specifiek of direct vetrollen rond de buik kun je dan ook niet verliezen met intermittent fasting.

Het effectief verbranden van vet, en dus uiteindelijk buikvet, doe je het beste door af te vallen. Of eigenlijk beter gezegd, door minder calorieën binnen te krijgen dan je lichaam nodig heeft:

 • Je voorziet je lichaam van energie door te eten en drinken
 • Deze energie wordt door je lichaam verbruikt
 • Eet je precies zoveel als je lichaam nodig heeft, dan blijf je op hetzelfde gewicht
 • Eet je minder, dan krijg je minder energie binnen. Hierdoor gaat je lichaam over in het verbranden van vet in plaats van energie met afvallen als resultaat

Als je moeite hebt met afvallen en dan met name met het laagje vet rond je buik, kan intermittent fasting je hier wel bij helpen.

Intermittent fasting is namelijk geen dieet, maar een verandering in je eetpatroon. En laat het veranderen van je eetpatroon nu net één van de beste tips zijn als je wilt afvallen.

Hoe kan ik dan wel buikvet verbranden?

Zoals je net hebt kunnen lezen is plaatselijk vet verbranden niet mogelijk. Het veranderen van je eetpatroon is de beste manier om af te vallen. Maar dat is voor heel veel mensen zo makkelijk nog niet.

Door intermittent fasting toe te passen kun je je eetpatroon op een rigoureuze en toch makkelijke manier een andere weg in laten slaan.

Vasten met afvallen als doel kan leiden tot het verliezen van lichaamsvet, waar je buikvet onderdeel van is.

Indirect buikvet verliezen is dus wél mogelijk met deze afvalmethode.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt vasten, waar 16/8 intermittent fasting veruit de meest populaire variant is. Dit betekent: 16 uur vasten waarin je niet mag eten gevolgd door 8 uur waarin je wel mag eten.

Deze methode wordt namelijk door de meeste mensen het makkelijkst bevonden en is hierdoor perfect voor beginners.

De 16/8 intermittent fasting methode is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen die het lastig vinden om hun eetpatroon aan te passen.

Kom je met intermittent fasting snel van je buikvet af?

Je hebt net kunnen lezen dat intermittent fasting kan ondersteunen bij het afvallen. Dit betekent echter niet dat het vasten alleen ervoor zorgt dat je indirect buikvet verliest.

Met intermittent fasting afvallen en hierdoor snel vet verliezen kan alleen gedaan worden in een combinatie met een gezond dieet.

Hiernaast is het belangrijk dat je aan voldoende lichaamsbeweging doet of ernaast sport. De resultaten hoeveel lichaams- of buikvet je verliest verschilt van persoon tot persoon.

Ook hoe snel je van je buikvet afkomt is per persoon verschillend. Veel mensen denken dat een speciaal dieet gericht op snel afvallen van buikvet het proces kan versnellen. Dat ligt er maar net aan hoe snel jouw lichaam vet verbrandt en kilo’s kwijtraakt.

Je kunt ook snel buikvet verliezen zonder dieet. Al geeft het volgen van een dieet in combinatie met intermittent fasting als eetpatroon je wel meer houvast. Hierdoor blijkt dat men het afvalproces een stuk langer kan volhouden.

Is intermittent fasting om buikvet te verliezen verstandig voor vrouwen?

Als we het hebben over buikvet, is dit voornamelijk voor vrouwen een moeilijk onderwerp. Hierdoor is voor veel vrouwen intermittent fasting een interessante methode om buikvet te verliezen.

Maar is het als vrouw wel verstandig om te vasten? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat intermittent fasting invloed kan hebben op je hormoonhuishouding, waaronder je geslachtshormonen.

Een verstoring van deze hormonen kan je menstruatie of vruchtbaarheid beïnvloeden.

Het kan je geslachtshormonen beïnvloeden, waaronder het verlagen van testosteron en het verhogen van globuline:

✅ Dit kan veelvoorkomende ongemakken tijdens je overgang verlichten

✅ Ook kan het helpen met het verlichten van klachten of als je last hebt van problemen rond je menstruatie

Daarentegen kan het ook een negatieve effecten hebben, juist tijdens je menstruatie:

❌ Je lichaam heeft het tijdens je menstruatie al zwaar genoeg. Dit kan verergerd worden door het vasten en de veranderingen in je hormoonhuishouding.

Buikvet met intermittent fasting verbranden: 3 tips

Nu weet je dat buikvet specifiek verbranden eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort. Ook direct buikvet verliezen met intermittent fasting is dus geen optie.

Wel kun je door onderstaande 3 tips te gebruiken met intermittent fasting buikvet verbranden!

 • Tip 1: door intermittent fasting te proberen kun je eenvoudig je eetpatroon aanpassen en je calorie inname verminderen. Gebruik deze afvalmethode in combinatie met krachttraining en/of cardio-training voor een optimaal resultaat. Door deze combinatie kun je gewicht verliezen en uiteindelijk ook je buikvet verminderen.
 • Tip 2: door krachttraining te combineren met intermittent fasting is het makkelijker om lichaamsvet wat je al kwijt bent, eraf te houden.
 • Tip 3: intermittent fasting is geen dieet maar een verandering in je eetpatroon. Het kan daarentegen wel heel goed (en dit wordt ook geadviseerd) gecombineerd worden met een evenwichtig en gezond dieet om af te vallen en buikvet te verliezen.

Met intermittent fasting buikvet verliezen: conclusie

Met intermittent fasting direct je buikvet verliezen is dus helaas niet mogelijk. Wel kan intermittent fasting je ondersteunen of helpen bij het kwijtraken van overtollig lichaamsvet.

Door lichaamsvet te verliezen val je af, en door af te vallen kun je uiteindelijk wel het vet rond je buik kwijtraken.

Je kunt dus best proberen of intermittent fasting voor je helpt. En dan natuurlijk wel in combinatie met gezond eten en voldoende lichaamsbeweging.

Wil je direct een vliegende start maken met gewichtsverlies? Vergeet dan niet je gratis download hieronder te claimen.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *