Vetrollen: De oorzaken & hoe kom je ervan af?
Vetrollen zijn voor veel mensen de grootste reden om zich onzeker te voelen over hun lichaam. Maar wat veroorzaakt vetrollen nu eigenlijk? En hoe kom je ervan af?
In dit artikel krijg je onder andere antwoord op bovenstaande vragen. We behandelen de grootste oorzaken en wat vetrollen over jouw lichaam zeggen.
Ook tips hoe je vetrollen kunt verminderen of voorkomen vind je hier.
Belangrijkste dingen om te weten over vetrollen
- Een vetrol is een verzameling vet op je buik, rug, heupen of onder je armen
- Vetrollen worden ook wel love handles of zwembandjes genoemd
- Zowel mannen als vrouwen kunnen vetrollen hebben
- Vetrollen worden veroorzaakt door verschillende factoren
- Een vetrol is geen directe indicatie voor overgewicht
- Gezonde voeding en voldoende bewegen kunnen vetrollen verminderen.
Wat zijn vetrollen nu precies?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: een vetrol is gewoonweg een verzameling van vet. Deze vetophopingen kunnen plaatsvinden op verschillende plekken in je lichaam.
De meest voorkomende plekken waar je vetrollen kunt vinden zijn:
- Vetrollen op je buik (onderbuik vet en de bovenbuik vetrol)
- Vetrollen op je rug
- Vetrollen rond je heupen (de beruchte love handles)
- Vetrollen onder je armen
Wat zeggen vetrollen over jouw lichaam?
Het hebben van vetrollen zegt niet per definitie meteen iets over jouw lichaam of de conditie ervan. Er zijn namelijk allerlei factoren die kunnen meespelen waarom jij vetrollen hebt.
Niet altijd kun jij er zelf iets aan doen. Neem bepaalde ziektes of genetische aanleg voor vetrollen als voorbeelden.
Het hebben van vetrollen betekent dus niet automatisch dat je te zwaar of te dik bent. Vetrollen zijn dus ook geen directe indicator voor overgewicht.
Oorzaken van vetrollen
Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen in het veroorzaken van vetrollen, waaronder slechte eetgewoontes, te weinig beweging of je leeftijd. Ook hormonale veranderingen of gezondheidsproblemen kunnen vetrollen veroorzaken.
In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van meerdere factoren.
Ongezond eten
Slechte eetgewoontes of een ongezond dieet zijn de grootste veroorzakers. Vaak komt dit omdat je te veel suikers, oftewel koolhydraten, binnenkrijgt.
En dan hebben we het voornamelijk over ‘snelle’ suikers die in bewerkt voedsel zitten.
Om je een beeld te geven leggen we je kort uit wat koolhydraten met je lichaam doen:
- Tijdens het eten zet je lichaam koolhydraten om in suikers. Deze dienen als brandstof voor je lichaam;
- Deze suikers laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Hier reageert je lichaam op door insuline aan te maken;
- Insuline transporteert deze suikers naar organen of spieren die behoefte hebben aan brandstof.
Krijg je te veel koolhydraten binnen? Dan worden de omgezette suikers niet gebruikt als brandstof, maar opgeslagen als reserves.
Insuline zet deze reserves vervolgens om naar vet, wat zich op verschillende plekken in je lichaam ophoopt. Het resultaat: vetrolletjes.
Onvoldoende lichaamsbeweging
Als je beweegt, verbruikt je lichaam de opgeslagen brandstoffen. Zijn de brandstoffen op? Dan gaat je lichaam uiteindelijk ook vet vetbranden.
Zoals je net hebt kunnen lezen kan een overdaad aan koolhydraten voor extra vetophoping zorgen. Als je onvoldoende beweegt, wordt dit proces eigenlijk alleen maar in de hand gewerkt.
Je krijgt gewoonweg te veel calorieën binnen die je lichaam niet verbrandt.
Leeftijd
Ook je leeftijd kan een oorzaak zijn: hoe ouder je wordt, hoe meer veranderingen je lichaam doormaakt.
Een gevolg van ouder worden is het verliezen van spiermassa terwijl lichaamsvet toeneemt. Hiernaast kunnen hormonale veranderingen, die al vanaf je puberteit inslaan, zorgen voor een toename van vetopslag.
Een disbalans in je hormoonhuishouding kan, naast je leeftijd, ook veroorzaakt worden door een slecht eetpatroon.
Ongezonde, bewerkte voedingsstoffen of het gebrek aan benodigde voedingsstoffen kunnen het insuline-hormoon uit balans brengen.
Hiermee riskeer je dat je lichaam te veel insuline aanmaakt, wat ook weer een toename in de ophoping van vet kan veroorzaken.
Gezondheidsproblemen
Tot slot kunnen gezondheidsproblemen, een genetische aanleg of het hebben van overmatig veel stress ook vetrollen veroorzaken.
Ziektes zoals diabetes bijvoorbeeld kunnen het risico op overgewicht verhogen. Diabetes verstoort het natuurlijke suikerverwerkingsproces in je lichaam, wat je vetopslag kan beïnvloeden en de kans op vetrollen vergroot.
In het geval van stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, waardoor je meer trek kan krijgen om te snacken.
En hoe meer je snackt, hoe groter de kans dat je te veel suikers binnenkrijgt die omgezet worden in lichaamsvet. Stress kan dus ook een indirecte veroorzaker zijn van vetrollen.
Hoe kom ik van mijn vetrollen af?
Hoe je van je vetrollen afkomt ligt maar net aan de oorzaak ervan.
Aan het hebben van een chronische ziekte of genetische aanleg voor vetrollen kun je in basis natuurlijk niet zoveel doen. Wel kan een gezonde levensstijl het risico op vetrollen verminderen.
Beweeg je weinig of eet je ongezond? Dan krijg je waarschijnlijk te veel calorieën binnen die je lichaam door onvoldoende beweging niet verbrandt.
In dit geval is je ongezonde levensstijl de veroorzaker, en daar kun je (in de meeste gevallen) alleen zelfs iets aan veranderen.
Als je lijdt aan veel stress, kun je proberen je leven minder stressvol in te richten of proberen beter om te gaan met de stress.
5 tips om vetrollen weg te werken
Benieuwd hoe je vetrollen kunt verminderen of wegwerken? We zetten de 5 beste tips voor je op een rij.
1. Let op je eten
Dit is natuurlijk niet een hele gekke tip. Voornamelijk omdat een ongezond eetpatroon of de inname van te veel suikers één van de grootste oorzaken van vetrollen is.
Probeer je ongezonde eetpatroon te veranderen in een gezond dieet. Richt je hierbij op het eten van natuurlijke voedingsmiddelen en minimaliseer de inname van bewerkt voedsel.
👍 Do’s: onder andere eiwitten, volkoren producten, gezonde vetten, noten, groenten, fruit of peulvruchten
👎 Don’ts: snelle koolhydraten zoals vruchtensap, snoep, koek, frisdrank of alcohol
2. Verminder stress
We hebben het al eerder benoemd: als je lichaam stress ervaart wordt het stress-hormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt voor een disbalans in je hormoonspiegel wat kan leiden tot extra vetopslag.
Probeer voor jezelf een manier te vinden om stress zoveel mogelijk uit je leven te weren. En als het er dan toch is, probeer dan om wat beter om te gaan met je stress.
Doe bijvoorbeeld meer dingen waarvan je weet dat ze ontspannend voor je werken.
3. Meer bewegen
Meer bewegen betekent niet altijd dat je direct naar de sportschool moet gaan. Je kunt al meer bewegen door minder stil te zitten.
De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zeggen niet voor niets: bewegen is goed, maar meer bewegen beter.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Dit kun je al doen door naar de supermarkt te lopen in plaats van de auto te pakken.
Ook andere activiteiten zoals een wandeling in je pauze of vaker met de fiets op pad tellen mee.
4. Sporten
Naast meer bewegen kun je een volgende stap maken door te gaan sporten. Belangrijk is dat je iets kiest wat je leuk vindt, zodat je niet met tegenzin naar de gym gaat.
Het verbranden van vetrollen door te sporten gaat alleen in combinatie met een bewuste calorie-inname. Neem minder calorieën in dan je lichaam nodig heeft.
Door te sporten zal je lichaam uiteindelijk vet gaan verbranden, zo ook je schattige blubberbuik met rolletjes.
Wel even een side note: sporten verbrandt niet specifiek vetrollen. Vet verliezen op bepaalde delen van je lichaam is namelijk niet echt mogelijk. Volop buikspieroefeningen doen om vetrollen te verbranden is dan ook een fabel.
Je kunt je beter richten op een goede mix tussen cardio- en krachttraining. Met cardio verbrand je calorieën en met krachttraining bouw je spieren op.
Laatstgenoemde zorgt er niet voor dat je love handles weg gaan, maar laten ze gewoonweg minder opvallen.
5. Vermommen
Inhakend op het minder laten opvallen van je vetrollen door spieropbouw. Dit kun je natuurlijk ook doen door je vetrollen te vermommen:
- Vetrol onderbuik: let op je houding. De houding die je aanneemt beïnvloed of je vetrollen wel, niet of minder zichtbaar zijn. In een zittende positie bijvoorbeeld is je onderbuik vetrol meer zichtbaar dan wanneer je staat.
- Vetrollen buik / vetrollen rug: het dragen van corrigerend ondergoed voor je buik kan de vetrollen op of rond je buik én op je rug mooi vermommen. Ga je een dagje zwemmen? Kies dan voor een corrigerend badpak.
- Vetrol bovenbuik: zeker in het geval van vrouwen (omdat bij vrouwen het bovenlichaam uit meer vetweefsel bestaat) kun je vetrollen op je bovenbuik lastig wegtrainen. Bovenbuik vetrollen kun je vermommen door een corrigerend hemdje aan te trekken, of juist een wijd T-shirt.
- Vetrol onder bh: dit wordt vaak veroorzaakt door een te kleine bh en kun je dus vaak eenvoudig oplossen door een goed passende bh te dragen.
Het beste advies dat we kunnen geven blijft echter om duurzaam en effectief vet te verliezen. Wil je direct een goede start maken? Claim dan hieronder je gratis download.
Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start
Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:
0 reacties