Turnmat / gymmat voor thuis kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 29, 2024

turnmat voor thuis
turnmat voor thuis

Turnmatten, ook wel valmatten of een gym mat, kunnen multifunctioneel gebruikt. Ze zijn onmisbaar als je op een veilige manier wilt sporten.

In dit artikel ontdek je welke soorten turnmatten er zijn én waar je op moet letten bij het kopen. Ook vergelijk je het beste aanbod.

Belang van goede turnmatten

turnmatten-opvouwbaar

Het aanschaffen van de juiste materialen voor sporten is niet altijd makkelijk. Er spelen veel verschillende belangen mee, zoals het budget, de beschikbare ruimte en het gebruiksgemak.

Daarom is goede informatie de sleutel tot het maken van de juiste beslissing.

Ook bij turnen moeten deze keuzes gemaakt worden, waarbij turnmatten een belangrijk onderdeel zijn. Er zijn veel verschillende soorten turnmatten met diverse diktes, functionaliteiten en gewichten.

Veiligheid van de sporters is natuurlijk het belangrijkst. Dat is de hoofdfunctie van de mat.

Naast turnen worden de matten ook vaak gebruikt voor in de fitness, of door bijvoorbeeld acrobaten, freerunners of vechtsporters.

Verschillende soorten turnmatten (voor thuis)

Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste mat koopt voor de juiste oefeningen. Zo zijn er ook diverse soorten turnmatten ontwikkeld om voor elk onderdeel de beste ondersteuning en veiligheid te kunnen bieden.

Turnmatten

turnmat-dik

Iedereen kent wel de turnmatten van de gymles op school. Ze zijn multifunctioneel in het gebruiken ervan, kunnen gekoppeld worden aan andere matten en hebben een ingewerkte richtloper.

Aan de achterkant van zulke matten zitten ook vaak handy grips. Door deze twee handvatten zijn turnmatten makkelijk te verplaatsen. Veelal zijn de matten lichtblauw en redelijk licht in gewicht.

De matten zijn verkrijgbaar in een lengte van 100 tot 200 centimeter. De opvulling kan verschillen en bestaan uit composiet-, polypress-, sandwich-, schuim- en lichtgewicht vulling.

Turnmatten worden voor het trainen van kinderen ingezet, maar ook voor de echte prestatiesport en het uitvoeren van veel oefeningen na elkaar.
Gymmat

vrouw-op-gymmat

Met een gymmat wordt meestal een mat bedoeld die gebruikt wordt tijdens gymnastiek. Dit zijn de matten die vaak gebruikt worden bij gymlessen. Het kan daarnaast fungeren als een turnmat.

Omdat met de gymmat ook vaak een matje wordt bedoeld waar je op kunt liggen in de fitness op je buikspieren op te trainen blijft het een vaag begrip.
Landingsmat

Zijn naam verklapt zijn functie al, aangezien de landingsmat bedoeld is om op neer te komen. Na een turnoefening wil je natuurlijk zacht landen en niks beschadigen.

De kwaliteit van een landing is hierbij dan ook belangrijk en telt bijvoorbeeld mee bij wedstrijden. Dit wordt bepaald door de vulling van de landingsmat. Om te landen vanaf grote hoogte heb je een dikkere mat nodig, wat ook zorgt voor een stabiele landing.
Lange mat

De lange mat wordt ook wel de duizendpoot genoemd. Dit komt doordat de mat geschikt is voor het oefenen van handstanden, radslagen, sprongen, zweefstanden en nog veel meer.

De lange mat wordt gebruikt op zowel recreant niveau als selectieniveau. Echter, op een bepaald niveau bij het selectieturnen wordt er een turnvloer gebruikt in plaats van een lange mat.
Opvouwbare valmatten

turnmatten-opvouwbaar

Opvouwbare valmatten kunnen zowel dienen als turnmat in opgevouwen toestand als in uitgevouwen toestand. Als de mat uitgevouwen is, bedekt deze een groter oppervlak en is deze ideaal om bijvoorbeeld je buikspieren op te trainen. Als de mat opgevouwen is kan deze functioneren als valmat.
Opblaasbare turn mat voor thuis

turnmat-opblaasbaar

Deze turnmatten zijn met name geschikt om thuis te gebruiken. Dit type wordt ook wel een airtrack genoemd. Ze worden meestal geleverd inclusief pomp, zodat je ze na gebruik weer kunt laten leeglopen en opruimen. Wanneer je de turnmat nodig hebt kun je deze vervolgens weer eenvoudig oppompen.
Turnmat kopen voor thuis? De aandachtspunten

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van turnmatten om tot een goede aankoop te komen?

Voor het beste resultaat is het kopen van de juiste turnmat een belangrijk onderdeel. Turnmatten zijn vanwege speciale eigenschappen bedoeld om de landing van sporters en sportsters zo zacht mogelijk te laten verlopen.

De gewrichten moeten hierbij ontlast worden, waardoor blessures worden voorkomen.

Het is ook bij gymlessen op school en verenigingssporten van belang om een keuze te maken op basis van kwalitatief hoogwaardige sportmatten.

Het is tevens belangrijk dat de matten op de juiste manier worden gebruikt. Gaat het om sprongen? Of juist om wedstrijdjes?

Hoe hoger de sprong die genomen wordt, hoe dikker de mat moet zijn om de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Ook de wegzinkdiepte is belangrijk. Dit is in hoeverre een sporter in de mat kan vallen en heeft dus te maken met de vulling van de turnmat.

gymnastiek-matje

Turnmatten worden voor allerlei oefeningen gebruikt. Maar toch is er is een goed onderscheid te maken tussen matten voor kinderen en volwassenen op basis van gewicht.

De matten moeten voor valbescherming kunnen zorgen in het dempen van een val. Bij oefeningen op de vloer moeten ze zorgen voor bodembedekking.

Kinderen

Bij oefeningen met kleine kinderen moeten de matten voor een optimale demping zorgen. Tevens moeten de matten goed schoon gehouden worden. Hier zijn allerlei speciale schoonmaakmiddelen voor beschikbaar.

Ideale matten voor kinderen hebben een grote scheurvastheid, glijden niet aan de onderkant, zijn rondom vastgenaaid zonder scherpe randjes en hebben een vulling van composietschuimstof.

Ook is het gewenst dat de mat waterdicht en vuilafstotend is. De matten moeten tussen de 5 en 10 kilogram zwaar zijn, omdat de kinderen ze zelf ook nog moeten kunnen verplaatsen.

Volwassenen

Voor volwassenen moet het gewicht hoger liggen. Er moet voldoende vering gegeven worden en de matten moeten stevig genoeg zijn. Dit is zodat men bij een landing niet zal omvallen.

Dikkere, zachte matten zijn geschikt voor hoge sprongen of ter bescherming bij een val. Voor matten die gebruikt worden bij het turnen op de vloer zijn juist matten met weinig vulling en meer stevigheid geschikter.

Deze matten wegen ongeveer 30 kilogram en hebben een harde composietkern die tevens genoeg elasticiteit kan bieden voor oefeningen op de grond.

Waar te koop?

valmat

Turnmatten voor thuis zijn te koop bij veel verschillende sportwinkels. Je kunt ze bijvoorbeeld goedkoop kopen bij zaken zoals de Decathlon.

Ook Ikea heeft regelmatig turnmatten in het assortiment. Meestal zijn dit opvouwbare matten die geschikt zijn voor kinderen.

Klik hieronder voor het meest veelzijdige aanbod:Bekijk ook:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *