Turntoestellen voor thuis: welke zijn er?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 11, 2024

turntoestel thuis
turntoestel thuis

Turntoestellen voor thuis kopen? In dit artikel ontdek je wat de meest geschikte toestellen en spullen zijn om thuis te gebruiken.

De verkrijgbare turntoestellen voor thuis

Er zijn veel soorten turntoestellen voor thuis verkrijgbaar. Bijna alles waar je op traint in de turnhal kun je tegenwoordig in je eigen woning plaatsen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de ruimt ervoor hebt.

Zo zal niet iedereen de ruimte hebben om een evenwichtsbalk in de woonkamer te plaatsen. Hieronder vind je de meest geschikte turntoestellen om thuis te gebruiken:

Evenwichtsbalken

evenwichtsbalk thuis

Evenwichtsbalken (ook wel turnbalken) zijn in verschillende versies verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een kunststof evenwichtsbalk kopen voor op de vloer.

Dit is handig voor de beginnende gymnasten, en voor de turn(st)ers die een nieuwe beweging willen aanleren. Verder kun je oefenbalken op lage voeten kopen, brede (20cm) oefenbalken en natuurlijk een officiële wedstrijdbalk.
Rekstok

rekstok turnen

De rekstok is een van de populairdere turntoestellen. Vooral de stevigheid, grip en stabiliteit zijn belangrijk voor een goede rekstok.

Je kunt ze binnen in huis gebruiken, maar je kunt er ook een in de tuin neerzetten. Zorg in elk geval voor voldoende bewegingsruimte eromheen en een zachte ondergrond om een eventuele val te breken.
Flik-Flak trainer

flikflak_trainer

Een ander populair artikel voor turners om thuis mee te trainen is de Flik-Flak trainer. Dit is een ellipsvormig artikel wat is gemaakt van een lichtgewicht schuimblok.

Deze is versterkt met een afwasbare hoes van synthetisch leer. Met dit trainingstoestel leer je op een speelse manier de goede techniek van een Flik-Flak en omslag.

Door de asymmetrische gewichtsverdeling keert de Flik-Flak trainer vanzelf terug in de juiste positie.
Parallettes

turn-parallettes

Parallettes zijn multifunctioneel te gebruiken en worden naast turners ook vaak gebruikt door onder andere crossfitters.

Je kunt er allerlei soorten oefeningen mee doen, maar onder turners worden deze steunen met name gebruikt om een handstand push-up te leren, of mee uit te voeren.

Vaak zijn ze van hout gemaakt en je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten. Een andere benaming voor deze steunen zijn handstandklossen.
Turntrampolie

turn-trampoline

Turntrampolines kunnen voor allerlei turnoefeningen gebruikt worden.

Hoewel de meeste van deze oefeningen thuis lastig uit te voeren zijn, brengt trampoline springen toch erg veel voordelen met zich mee.

Het is een goede manier om fit te worden én te blijven. Vandaar dat met name een fitness trampoline een erg populair toestel is om mee te trainen in de woonkamer.
Wandrekken

wandrek-fitness

Ken je de wandrekken nog die vroeger in de gymzaal hingen? Van die grote houten klimrekken aan de muur van de zaal?

Het wandrek is een klassiek trainingstoestel die zijn nut heeft bewezen in functionaliteit.

Het biedt vele mogelijkheden om te trainen, rekken en stretchen, balans en kracht, het kan allemaal getraind worden aan een wandrek.

Vanzelfsprekend heb je thuis geen ruimte voor een rek uit de gymzaal. Maar wandrekken zijn verkrijgbaar in vele maten, alles wat je nodig hebt is een vrije muur.
Turnringen

turnringen-kinderen

Turnringen zijn misschien nog wel het meest gebruikte materiaal uit dit rijtje. De ringen worden vaak gebruikt als speelgoed óf als trainingsmateriaal.

Je kunt er verschillende turnoefeningen op doen om kracht op te bouwen en om te werken aan jouw turn vaardigheden in de ringen.

Meestal zijn ze gemaakt van hout, maar je hebt ze ook van plastic. Ze zijn niet duur in de aanschaf en gemakkelijk op te hangen.
Airtrack

turnen-airmat

De airtrack is een populaire mat onder de fanatieke turners. Op deze mat kun je diverse oefeningen uitvoeren.

Het is een lange opblaasbare mat, welke jou thuis een unieke mogelijkheid biedt om te trainen.

De airtrack mag dan ook niet ontbreken als jij thuis serieus aan de slag wilt gaan.
Turnmatten

turnmat-opvouwbaar

Wat voor turnspullen je ook koopt, eigenlijk mogen de matten nooit ontbreken. Deze breken je val en zorgen voor de nodige veiligheid. Belangrijk is dat de matten goede grip hebben op je vloer en goed te onderhouden zijn.

Natuurlijk is ook de dikte belangrijk. Hoe dikker de mat, hoe meer bescherming deze biedt. Echter is niet iedere mat even geschikt voor elke oefening. Ga dus goed na wat voor matten je nodig hebt.
Waarom turntoestellen voor thuis?

turntoestel-thuis

Gymnastiek, of turnen is één van de klassieke sporten. Een beoefening die aan de basis staat van bijna alle trainingen en sporten.

Vele mensen beoefenen nog altijd deze sport met veel liefde en inzet.

Dit doen ze tijdens trainingen in gymzalen, waar trainers ze alle aspecten van het turnen proberen te leren.

Maar wanneer je echt enthousiast bent over je sport, dan wil je er elk moment van de dag mee bezig zijn.

Niet alleen een paar uur per week tijdens de trainingen, nee je wilt altijd eigenlijk altijd kunnen oefenen. Want die moeilijke Flik- Flak, of die draai balans op de balk, die wil je onder de knie krijgen!

Gelukkig zijn er voor deze enthousiaste gymnasten allerlei turntoestellen voor thuis verkrijgbaar. Op zo’n manier kun je op elk moment van de dag oefenen!Aandachtspunten

Er zijn nog veel meer turntoestellen voor thuis verkrijgbaar, bruggen, rekstokken, springplanken, trampolines, artikelen voor ritmische gymnastiek en ga zo maar door.

Een belangrijk aandachtspunt als je een turntoestel aanschaft is de veiligheid. Dus let niet alleen op de kwaliteit wat je koopt, zorg ook bij je thuis voor een veilige situatie.

Dat kun je doen door te zorgen voor voldoende ruimte om het toestel heen. Bovendien kun je goede turnmatten kopen, die een eventuele val kunnen opvangen. Zo maak je verstandig gebruik van je turntoestellen voor thuis.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

Dahlia · juli 27, 2021 op 5:16 pm

er zijn geen goedkope dingen want anders kan ik het niet betalen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *