Rollenbank fiets kopen: De voor- en nadelen & beste aanbod

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 8, 2024

rollenbank voor de fiets
rollenbank voor de fiets

Een rollenbank voor de fiets zorgt er voor dat je thuis lekker droog kunt fietsen wanneer het weer ‘t niet toelaat om naar buiten te gaan.

Het is dan ook een ideaal apparaat om tijdens de wintermaanden door te trainen.

Benieuwd naar de voordelen, de verschillen met een fietstrainer en de beste rollenbank fietsen? Je vind het allemaal in dit artikel.

Rollenbank fiets vs fietstrainer

Een rollenbank wordt ook wel een een rollerbank genoemd.

Zoals de naam al verklapt bestaat het uit een systeem waarop je kunt fietsen, terwijl de rolletjes op het apparaat meebewegen. Dit maakt het mogelijk om op dezelfde plaats te blijven fietsen.

thuisfietsen

Maar wat is eigenlijk het verschil met een fietstrainer?

Laten we beginnen met de overeenkomsten: Beide apparaten zijn ervoor bedoelt om thuis te kunnen fietsen. Ook kun je op beide toestellen fietsen op jouw eigen racefiets.

Rollen vs direct drive

rollenbank-fiets

Echter is het grote verschil dat je bij een direct drive fietstrainer het achterwiel van je fiets eraf dient te halen voordat je het kunt gebruiken.

Een rollenbank fiets maakt vaak gebruik van het zogenoemde ‘wheel-on systeem’.

Dit wil zeggen dat je de banden eraan kunt laten en de fiets meteen kunt gebruiken nadat je deze op de rollenbank hebt gezet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een rollenbank fiets ten opzichte van een fietstrainer? Hieronder kom je erachter.

Nadelen van een rollenbank fiets

fiets-rollerbank

Laten we beginnen met de nadelen. Het grootste nadeel is dat het doorgaans over minder functies beschikt dan een fietstrainer. Je hebt vaak minder trainingsmogelijkheden, weerstanden en helling.

Echter worden de fietsrollen steeds uitgebreider en bieden ze je dan ook steeds meer functies, waardoor het verschil tussen de rollenbank fietsen en fietstrainers steeds kleiner wordt.

Voordelen van een rollenbank fiets

rollerbank-fiets

Heeft de rollenbank fiets dan wel voordelen ten opzichte van een fietstrainer?

Jazeker, een rollerbank heeft om te beginnen het grote voordeel dat deze direct op het apparaat gezet kan worden. Dus zonder het achterwiel van jouw fiets te moeten demonteren.

Dit scheelt je veel tijd en moeite. Je kunt dan ook meteen beginnen met fietsen nadat jij je racefiets erbij gepakt hebt.

Uit balans raken zal niet gebeuren dankzij het speciale beveiligingssysteem waarmee de apparaten vaak uitgerust zijn.

Daarnaast is het ook een groot voordeel van de rollerbanken dat deze in de meeste gevallen goedkoper zijn dan de fietstrainers. Ook zijn het geschikte fietstrainers voor mountainbikes en normale fietsen.

Je hebt dus niet per se een racefiets nodig om op de rollenbank te fietsen.

Rollerbank fiets kopen? Beste aanbod

Een rollenbank fiets kopen? Voordat je over gaat tot aankoop is het verstandig om een geschikt model uit te zoeken dat het beste past bij jouw wensen.

Hieronder vind bespreken we de beste rollenbank:

Tacx Galaxia T1100

tacx-galaxia

De Tacx Galaxia is momenteel veruit de populairste en meest gewaardeerde rollenbank op de markt. De grote populariteit heeft het onder andere te danken aan het speciale schommelsysteem waarover deze rollenbank beschikt.

Dankzij dit systeem kun je profiteren van extra stabiliteit en hoef je niet bang te zijn om je balans te verliezen. Dit zorgt voor een hoop meer vrijheid en trainingsplezier.

De Galaxia zorgt voor een heerlijk vrij fietsgevoel en is erg geschikt voor thuisgebruik.Interactief trainen

Wil je graag virtueel fietsen? Dit kun je doen met een smart fietstrainer en een TV.

Wanneer deze de mogelijkheid hebben om gekoppeld te worden met diverse trainingsapps, dan kun je jouw huiskamer omtoveren tot een realistische trainingsplek, en genieten van haarscherpe virtuele beelden tijdens het fietsen op jouw rollenbank.

Deze manier van trainen is erg populair en wordt alsmaar geliefder. Ook heb je tegenwoordig hometrainers die geschikt zijn voor virtual training.

Rollenbank fiets gebruiken met mountainbike?

Wanneer jij fanatiek mountainbiker bent wil je natuurlijk ook lekker kunnen binnen fietsen op jouw eigen fiets.

Lang was dit niet mogelijk, maar met de komst van de rollertrainer fietsen is deze wens waargemaakt.

Ben je dus de trotse bezitter van een MTB? Of wil jij misschien een ‘ritje’ kunnen maken op je normale stadsfiets in de huiskamer? De rollenbank trainer maakt dit mogelijk.

Om zeker te zijn dat jouw fiets geschikt is voor het betreffende apparaat is het aangeraden om van te voren altijd even de producteigenschappen na te lopen en te kijken of het apparaat hier geschikt voor is.

Meer fiets apparatuur

Naast de rollenbank fiets en de fietstrainer, waarover dit artikel gaat, zijn er nog meer mogelijkheden om thuis te kunnen fietsen.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de stoelfiets, spinningfiets of hometrainer.

Met deze apparaten is het echter niet mogelijk om je eigen fiets te gebruiken. Dat is dan ook een reden waarom er vaak gekozen wordt voor bijvoorbeeld de rollenbank fiets.

Deze maakt het namelijk allemaal een stuk realistischer voor wielrenners met een eigen fiets.

Het aanbod rollenbanken vergelijken

De bekendste en kwalitatief beste merken zijn Tacx en Wahoo. Deze zijn te verkrijgen bij meerdere winkels.

Benieuwd naar het aanbod? Bekijk en vergelijk het via de knoppen hieronder:
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *