Tacx Rollenbank kopen (Tacx Antares & Galaxia)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 12, 2023

tacx-rollenbank
tacx-rollenbank

Ben je op zoek naar een rollenbank van Tacx? Alles wat je moet weten over deze fiets rollenbanken vertel ik je in dit artikel.

Waarom kiezen voor een Tacx rollenbank en wat zijn de eventuele nadelen hiervan? Ook vertel ik je wat de beste toestellen zijn en bij welke winkels je het beste terecht kunt voor de aanschaf.

Welke Tacx rollenbank kopen?

Welke rollenbank van Tacx moet ik nou precies kopen? Wellicht had je al ondervonden dat de keuze niet enorm groot is. Op zich is dit een voordeel, omdat de keuze hierdoor een stuk makkelijker wordt.

Je hebt de keuze uit 2 goede fietstrainers, welke we hieronder nader toelichten.

Tacx Galaxia

tacx-galaxia

De Tacx Galaxia is de populairste Tacx rollenbank. Deze fietstrainer beschikt over een speciaal schommelsysteem, dat ervoor zorgt dat voor- en achterwaartse bewegingen opgevangen worden.

Ook is deze fietstrainer gemakkelijk op te bergen en te vervoeren, aangezien je het in kunt schuiven na het gebruik ervan.

Meer informatie bekijk je via de onderstaande knop.


Tacx Antares

tacx-antares

De Tacx Antares is een iets eenvoudigere rollenbank, maar dat maakt ‘m niet minder aangenaam. Ook deze kun je inschuiven wat het opbergen en het vervoer gemakkelijker maakt.

Deze fietstrainer is ideaal om je evenwicht mee te trainen en in vorm te blijven wanneer het buiten slechter weer is. Meer informatie vind je via de onderstaande knop.


Tacx Galaxia vs Antares

Welke van bovenstaande rollenbanken het beste bij jou past, de Galaxia of de Antares, hangt af van jouw wensen.

Voor de beginner raden we de Antares aan. Deze fietstrainer is erg geschikt om te wennen aan deze manier van fietsen.

Mocht je al wat meer ervaring hebben, dan is de Galaxia de beste keus.

Waarom een rollenbank van Tacx?

Rollenbanken zijn inmiddels bijna een klassieke fietstrainer te noemen. Vroeger wisten we niet beter dan dat je binnen kon fietsen op een rollerbank. Je had simpelweg geen andere keus.

Tegenwoordig zijn er echter mogelijkheden in overvloed. Er is prachtige software ontwikkeld waarmee je kunt fietsen in een virtuele omgeving. Ook komen er alsmaar meer fietstrainers op de markt.

Toch gaat er nog altijd niets boven de ”ouderwetse” rollenbank. Nog altijd geven enorm veel wielrenners hier toch wel echt de voorkeur aan.

rollenbank-fiets-tacx

Wat betreft het aanbod rollenbanken, kun je natuurlijk niet langs de Tacx rollenbanken kijken. Dit is de absolute marktleider. Tevens was het ‘t eerste merk dat de apparaten op de markt bracht.

Ook zijn de fietstrainers van dit merk volgens vrijwel alle experts van de allerbeste kwaliteit. Dat je voor Tacx moet kiezen, mag dus wel duidelijk zijn.

Maar dan komen we ook direct uit bij de volgende vraag..

Voordelen van het fietsen op een rollenbank

Aangezien de ontwikkelingen in ”fietstrainer land” zo enorm hard gaan, zou je je bijna afvragen of trainen op een rollenbank nog wel aan te raden is.

Maar zoals we in het begin van dit artikel al aangaven, zijn deze apparaten nog altijd uitermate populair. Deze populariteit heeft het aan een aantal zaken te danken, waarover hieronder meer.

Je kunt snel aan de slag gaan

Met een direct drive fietstrainer moet je eerst het achterwiel van je fiets eraf halen.

Dan koop je toch gewoon een wheel-on waarbij dit niet hoeft, zou je misschien denken? Nou, ook bij een wheel-on trainer is het sterk aan te raden om je achterwiel er wél af te halen.

Als je dit niet doet krijg je namelijk te maken met slijtage aan de band en bovendien maakt het ook een hoop herrie.

Mocht je dus gewoon snel aan de slag willen gaan, dan is een Tacx rollenbank de beste optie. Je kunt de fiets erop zetten en direct beginnen met fietsen. Dit scheelt je een hoop tijd!

Het is goedkoop

Een rollenbank van Tacx is goed betaalbaar. Je kunt ze al verkrijgen voor enkele honderden euro’s (vaak zelfs onder de 200 euro).

Als je dit vergelijkt met een smart trainer, welke al gauw tegen de 1000 euro of meer kosten, scheelt dit dus een hoop.

Overigens heb je tegenwoordig ook enkele smart rollenbanken. Echter zijn deze nog vrij schaars en verkoopt Tacx die momenteel niet.

Het is leuk

Natuurlijk zal het per persoon verschillen, maar de meeste wielrenners vinden het erg leuk om te fietsen om zo’n rollenbank.

Het geeft je dat echte fietsgevoel en biedt een unieke beleving. Heel anders dan op een ”normale” fietstrainer.

Je traint je evenwicht

En ten slotte is het voordelig te noemen dat je niet alleen je conditie en uithoudingsvermogen traint, maar ook je evenwicht.

tacx-trainer-baanrennen

De rollenbank is de enige soort fietstrainer waarbij het evenwicht dusdanig aangesproken wordt. Sterker nog, je evenwicht wordt hierop nog meer op de proef gesteld dan bij het fietsen op de weg.

Dit is dan ook direct een goede training voor je rompstabiliteit, waardoor je weer een betere fietser wordt. Voor baanrenners is dit al helemaal een ideale training.

Minpunten

Zijn er ook minpunten? Uiteraard. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de rollerbanken van Tacx.

Nee, er zijn ook wat puntjes waar sommige fietsers wat minder goed over te spreken zijn.

Zojuist hebben we het bewaren van je balans als voordeel benoemd. Zo zien wij dat ook. Echter zijn er ook fietsers die hier niets van moeten hebben.

Je moet hierdoor namelijk best geconcentreerd blijven tijdens het fietsen, om disbalans te voorkomen.

Gelukkig is hier overigens wel een oplossing voor bedacht; de Tacx rollenbank fietsbeugel. Deze bevestig je eenvoudig op de rollenbank, waarna je jouw fiets stevig kunt bevestigen.

Voor beginners is dit de ideale oplossing om alvast aan het gevoel te wennen.

Een ander mogelijk nadeel is dat de Tacx rollenbanken geen smart trainers zijn. Het zijn dus geen interactieve fietstrainers waarmee je virtueel kunt fietsen.

Betrouwbaar online bestellen

Op zoek naar een rollenbank van Tacx? Bij de shops hieronder bestel je jouw ideale rollenbank gemakkelijk, snel en betrouwbaar:

Bol.comBekijk het aanbod >>
BetersportBekijk het aanbod >>
DecathlonBekijk het aanbod >>Rollenbank vs andere soorten fietstrainers van Tacx

tacxen-thuis

In dit artikel hebben we al een aantal keren andere soorten fietstrainers benoemd. Naast de rollenbank kennen we nog 2 andere soorten:

  1. Direct drive fietstrainers
  2. Wheel-on fietstrainers

Bij de direct drive varianten is het de bedoeling dat je jouw achterwiel demonteert en de fiets vervolgens aan de fietstrainer bevestigd.

Bij de wheel-on kun je jouw wiel eraan houden, maar het is zoals gezegd wel aan te raden om hier een trainingswiel voor te gebruiken.

Voor welke variant je kiest, hangt geheel af van jouw voorkeuren. De meningen lopen hierover erg uiteen. Iedere fietser zal z’n eigen voorkeuren hebben wat betreft indoor fietsen.

Andere merken rollenbanken

Zoals ik eerder al zei is Tacx de absolute pionier als het om rollenbanken gaat. Het was al in 1972 toen Tacx besloot om rollenbanken te gaan fabriceren.

Tegenwoordig is het echter niet meer het enige merk dat dit soort fietstrainers aanbiedt. Hoewel er nog altijd opvallend weinig merken zijn waar je uit kunt kiezen.

Op zich is dat niet erg, aangezien die van Tacx ruimschoots aan de verwachtingen voldoen. Andere merken die rollenbanken aanbieden, zijn onder andere Elite en nog een aantal minder bekende B-merken.

Over Tacx

tacx-merk-logo

Tacx is een Nederlands merk dat ooit in 1957 opgericht is als fietsenwinkel in Wassenaar. Wat ooit begon als klein winkeltje is hedendaags uitgegroeid tot een ware gigant op het gebied van wielrennen en fietstrainers in het bijzonder.

Tacx is nauw verbonden met de wielersport en het merk is constant bezig om de apparatuur te innoveren en te verbeteren.

Bekijk hier het huidige aanbod rollenbanken

Veelgestelde vragen


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *