Smart bike kopen? Dit zijn de 5 beste smart bike trainers
Wat is de beste smart bike voor indoor training? Wij zetten het voor je op een rijtje!
Een smart bike is niet zomaar een indoor trainingsfiets; het is een complete fiets die je gebruikt voor interactieve fietstrainingen.
Via bluetooth of een app verbind je de fiets aan een online wielrensimulator, zoals Zwift. Vervolgens fiets jij een leuke en realistische rit; en dat gewoon thuis!
Er zijn veel merken en modellen verkrijgbaar. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aantal populaire smart bikes voor je vergeleken, zodat jij dit niet meer hoeft te doen.
De beste smart bikes vergeleken
Het aanbod smart bikes is tegenwoordig erg groot. Welke kun je nu het beste kiezen? We helpen je graag een eindje op weg.
Hieronder vind je de beste indoor smart bikes voor zowel recreatieve sporters als professionele wielrenners. Deze vergelijken we onder andere op kwaliteit, veelzijdigheid en vermogen.
1. Tacx Neo Bike Smart T8000
De Tacx Neo Smart Bike is een van de populairste interactieve fietsen op de markt. En hier is uiteraard een reden voor.
De indoor training bike staat bekend om zijn levensechte fietsbeleving. Door de Road Feel & Gear Feel technologie voel je zelfs alle hobbeltjes in het wegdek.
Daarnaast beschik je ook over verschillende virtuele versnellingen en past de trainer zich automatisch aan op de omgeving en het wegdek. Maak je ook geen zorgen over lawaai. De Neo Bike Smart is volledig stil.
Al met al: deze trainingsfiets heeft alles in huis voor een perfecte indoor training.
Nog wel even handig om te vermelden: als je deze fiets aanschaft, moet je nog wel zelf pedalen kopen. Dit geldt echter voor de meeste indoor smart bikes.
Voordelen:
- Levensechte fietsbeleving
- Vermogen van 2200 Watt
- Volledig stil
Nadelen:
- Zwaar toestel
- Je moet nog wel pedalen kopen
2. Wahoo Kickr Bike
De Wahoo Kickr Bike lijkt op het eerste gezicht op de Tacx Neo Bike Smart, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.
Bij de Kickr Bike kun je naast een helling omhoog, ook omlaag fietsen. Het is mogelijk om een daling tot 15% na te bootsen.
Dus houd je van fietsen in de bergen? Dan is deze smart bike iets voor jou! Nagenoeg elke rit kan nagebootst worden.
Daarnaast pas je de trainingsfiets helemaal aan naar jouw wensen. Er zijn 5 verschillende afstelpunten en je kunt ook je eigen stuur, zadel en pedalen monteren indien gewenst.
Houd er rekening mee dat het toestel geen houder heeft voor een tablet of telefoon. Wel heb je een klein display met informatie over de helling en het schakelen.
Voordelen:
- Levensechte fietsbeleving
- Vermogen van 2200 Watt
- Nagenoeg helemaal stil
- Dalingen tot -15%
Nadelen:
- Geen scherm of houder voor een tablet of telefoon
- Er worden geen klikpedalen meegeleverd, wel ontvang je standaard platformpedalen
3. Stages SB20
De Stages SB20 Smart bike is misschien iets onbekender in Nederland, maar toch wel echt het noemen waard.
Deze trainingsfiets is ideaal voor thuis binnen fietsen dankzij het hoge vermogen. Met een vermogen tot 2200 Watt en een hellingshoek van 25% haal jij alles uit je indoor trainingen.
Tijdens het wielrennen voelt de smart bike stabiel aan en lijkt het net alsof je op een echte weg fietst. Bovendien gebruik je het sporttoestel met iedere trainingsapp; erg handig.
Je past de bike helemaal naar jouw wens aan. Wil je toch graag op je eigen zadel zitten? Deze monteer je eenvoudig op de Stages indoor smart bike.
Voordelen:
- Realistisch fietsgevoel
- Vermogen van 2200 Watt
- Helling van 25%
- Schakelen via knopjes op de verstellers
Nadelen:
- Groot formaat
- Pedalen en tablet voor op de fiets worden niet standaard meegeleverd
4. Zwift Ride Smart Bike
Het is mogelijk om een fietstrainer met Zwift te kopen. Dit is een losse fietstrainer die je gebruikt in combinatie met het thuistrainingsspel Zwift.
Zwift brengt nu ook zelf een indoor smart bike uit. Dit toestel heeft vrijwel alle features van andere smartbikes, maar dan in combinatie met de populaire wielren-app Zwift voor binnen.
Met deze indoor bike concurreert Zwift met de Tacx Neo Bike Smart T8000 en de Wahoo Kickr bike. De fiets heeft een climb en downhill simulatie zodat ritten in de bergen levensecht voelen.
Daarnaast verbind je de fiets eenvoudig met de Zwift app, maar ook met andere apparaten en applicaties.
Voordelen:
- Realistisch fietsgevoel
- LED verlichting om de wielen heen
- Compatibel met de Zwift app en andere applicaties
Nadelen:
- Groot formaat
- Pedalen worden niet standaard meegeleverd
5. Truekinetix Truebike
Truekinetix heeft naar eigen zeggen een unieke smartbike ontwikkeld. De bedenker van de Truebike, Bas van Rens, ontdekte dat binnen trainen op vele vlakken anders is dan buiten.
Na een winter lang fietsen op een indoortrainer had hij deels de verkeerde spieren getraind. Bas ging aan de slag met het ontwikkelen van een indoor smart bike die net zoveel weerstand biedt als een echte wielrenfiets.
De Truekinetix Truebike heeft geen vliegwiel, maar een computergestuurde robot die de weerstand regelt. Deze robot meet de kracht die jij levert en berekent op basis daarvan hoeveel weerstand jij krijgt.
Met de Truebike lijkt het net alsof je op een normale racefiets rijdt. Bovendien biedt het een maximale weerstand van 2600 Watt en maak je je trainingen dus zo uitdagend als jij wilt.
Voordelen:
- Realistische weerstand
- Vermogen van 2600 Watt
- Compatibel met trainingsapp
Nadelen:
- Pedalen worden niet standaard meegeleverd
Wat maakt een smartbike uniek?
Je hebt vast wel eens gehoord van een fietstrainer. Met een fietstrainer kun je binnenshuis jouw eigen fiets gebruiken om te rijden. Je zet je fiets op de trainer en je bent ready-to-go.
Een smartbike is echter niet hetzelfde als een normale fietstrainer. Deze bevat namelijk al een fiets. Je hoeft dus geen tijd en moeite te steken in het monteren en demonteren van je fiets aan de trainer.
Maar dit is niet het enige wat een smart bike bijzonder maakt, ook rijd je met virtuele routes. Je koppelt de trainer eenvoudig aan applicaties waarmee je levensechte fietstochten maakt. En dat gewoon binnen!
Gebruik je bijvoorbeeld een app als Zwift, dan wordt ook de weerstand automatisch aangepast op de smartbike. Je hoeft dus zelf niets te doen.
Daarnaast train je indien gewenst zeer realistisch met een helling of daling. Dit kan vaak niet met een normale indoor trainer.
Alternatieven voor een smart bike
Een smartbike is momenteel erg populair, maar het is ook een grote investering. Een indoor smart trainer is een stuk duurder dan een klassieke fietstrainer.
Daarom vind je hieronder een aantal waardige alternatieven.
Spinningfiets (met Zwift)
Een spinningfiets is een goed alternatief voor een smartbike. Deze fiets biedt echter geen interactieve functies.
Wil je graag virtueel fietsen, maar geen indoor smart bike aanschaffen? Dan kun je een normale spinningfiets combineren met Zwift.
Het is echter wel belangrijk dat de fietstrainer compatibel is met Zwift. Check dit dus altijd van tevoren.
Uiteraard zijn er ook andere trainingsapps voor spinningfietsen. Toch is Zwift nog steeds de populairste app onder wielrenners.
Bekijk ons overzicht van spinningfietsen voor thuis voor de beste spinningfietsen.
Interactieve direct drive trainer
Bij een direct drive trainer haal je het achterwiel van je fiets af en koppel je de fiets aan de trainer. Je fietst dus gewoon op je eigen fiets.
Dit zorgt voor een realistische en comfortabele trainingservaring. Je eigen fiets zit natuurlijk het lekkerst.
Ga je voor een interactieve direct drive trainer? Dan train je ook gewoon middels een virtuele route. Dit maakt het indoor trainen net iets realistischer en leuker.
0 reacties