Tacx Neo Bike Smart T8000: Review & Ervaringen (2024)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

tacx-neo-bike-smart
tacx-neo-bike-smart

Overweeg jij de Tacx Neo Bike Smart T8000 te kopen? In deze review ontdek je de functionaliteiten, voordelen en de nadelen van de Tacx T8000.

Is de Tacx Neo Bike Smart je geld echt waard? En maakt het de veelbelovende verwachtingen echt waar? Lees verder en kom erachter!

Thuis fietsen op de Tacx Neo Bike Smart

Meer en meer mensen kiezen ervoor om een wielrenfiets aan te schaffen. Met een wielrenfiets kan je prachtige tochten maken, kan je aan jouw conditie werken en ben je ook nog in staat om van de overtollige kilo’s af te komen.

Een bekend nadeel van een wielrenfiets is echter dat je hier tijdens de winter niet al te veel gebruik van kunt maken.

Gelukkig kan je tijdens de koude en natte maanden alsnog van een fiets genieten; dat is het geval als je kiest voor een Tacx Neo Bike.

Dit is een complete indoorfiets die je bijvoorbeeld op jouw zolder kunt neerzetten, waarna je dagelijks kunt trainen op deze fiets.

Door de jaren heen heeft het merk Tacx meerdere interessante fietstrainers op de markt gebracht.

In deze Tacx Neo Bike review richten wij onze pijlen op één specifieke variant van deze fiets; de Tacx Neo Bike Smart T8000.

In deze Tacx Neo Bike review vind je alle informatie over de fiets, de mogelijkheden die deze fiets met zich meebrengt en meer informatie over het kostenplaatje van deze fiets.

Ook kom je erachter of deze smart bike écht bij jou past.

Wat is de Tacx Neo Bike Smart T8000 precies?

tacx-neo-bike-smart-t8000

De Tacx Neo Bike Smart T8000 is een complete fietstrainer die je in jouw huis neer kunt zetten. Deze fiets bestaat uit een stevig frame, een in hoogte verstelbaar zadel en een geweldig stuur.

Dit stuur kan je ook naar wens aanpassen en wordt vergezeld door een tablethouder inclusief 2 usb poorten.

Door deze poorten ben je in staat om bijvoorbeeld jouw tablet of telefoon op te laden, terwijl je aan het fietsen bent. Ondertussen kan je bijvoorbeeld ook via jouw tablet naar een leuke Netflix serie kijken.

Met deze fiets ben je dus in staat om óók in de winter de nodige kilometers af te leggen. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze fiets daarvoor ook nog eens ‘smart’ te noemen.

Wat dit precies betekent?

Nou, je kunt met deze fiets onder meer de hellingsgraad naar wens instellen evenals de weerstand waarmee je wilt fietsen.

Deze fiets stelt je eigenlijk in staat om gedurende het jaar veel kilometers af te leggen. Je werkt daardoor gedurende het gehele jaar thuis aan jouw conditie.

Ook kun je gedurende het hele jaar de nodige calorieën verbranden én je kunt zeer gericht gaan trainen. Bijvoorbeeld naar een bepaalde wedstrijd toe.

Het is namelijk niet voor niets dat de Tacx Neo Bike Smart T8000 door het leven gaat als een ‘slimme fietstrainer’.


Klik hier voor het huidige aanbod & beste prijs >>


Tacx Neo bike Smart: een spinningfiets of een fietstrainer?

Hoewel de Tacx Neo bike officieel gezien een fietstrainer is, heeft het verdacht veel weg van een spinningfiets. Het wordt hier dan ook wel eens voor aangezien.

Je zou het in feite dan ook wel kunnen zien als een soort kruising tussen een fietstrainer en een spinningfiets.

Ondertussen is er al een naam voor deze productcategorie, namelijk een smart bike.

Dit is een fietstrainer waarop je kunt trainen zonder eigen fiets. Deze producten zijn relatief hoog geprijsd, maar bieden veruit de beste trainingservaring.

Wat zijn de voordelen van de Tacx Neo Bike Smart T8000?

smart-bike-neo

In deze Tacx Neo Bike review kijken we graag met een onafhankelijk, kritisch en eerlijk oog naar deze fietstrainer.

Daarbij moeten we wel opmerken dat we voornamelijk voordelen ondervonden hebben aan deze fiets, waar we je hieronder graag alles over vertellen.

Veelzijdige fietstrainer

Het eerste voordeel heeft betrekking op de veelzijdigheid van deze fiets.

Je kunt deze fiets namelijk naar wens instellen, je kunt zelf de weerstand bepalen, je kunt zelf de hellingsgraad bepalen én de fiets is ook nog eens compatibel met Zwift.

Dit betekent dat je ook mee kunt doen aan digitale wielrenraces. En dat je daardoor met nóg meer plezier gebruik kunt maken van deze slimme fietstrainer.

Prestaties nauwkeurig en gemakkelijk bijhouden

Daarbij is het ook mogelijk om deze fiets aan te sturen via een computer, een smartphone of een tablet.

Daar blijft het echter niet bij; je kunt jouw prestaties ook nog naar jouw smartphone/pc/tablet toesturen, waarna je deze gegevens kunt uitlezen en kunt analyseren.

Door dit voordeel kan je je eigenlijk perfect voorbereiden op een wielerwedstrijd; je kunt bijvoorbeeld het getrapte vermogen over een langere tijd in de gaten houden.

Daardoor kun je echt jouw vorderingen duidelijk terugzien.

Meegeleverde accessoires

Als je de Tacx Neo Bike Smart T8000 aanschaft, krijg je de nodige accessoires meegeleverd.

Zo krijg je standaard de tablet houder meegeleverd; deze zie je op de foto’s aan de voorkant van de fiets.

Door deze tablethouder kun je jouw tablet of smartphone op de fiets neerleggen, waardoor je bijvoorbeeld het beeld van Zwift kunt bekijken.

Tegelijkertijd is het dus ook mogelijk om jouw smartphone/tablet op te laden via één van de twee usb poorten.

Daarnaast krijg je ook nog een bidon, een zweetdoek en een handdoek meegeleverd. Bovendien is er op het frame van de Tacx Neo Bike Smart T8000 al standaard een bidonhouder te vinden.

Je kunt de bidon tijdens het fietsen dus op een handige manier ‘opbergen’.

Geruisloos in gebruik

Wil je graag ’s avonds laat nog even een stuk gaan fietsen? Dan wil je uiteraard niet dat je jouw huisgenoten of jouw buren daarmee wakker gaat maken.

In dat geval zit je ook goed met deze Tacx Neo Bike. Deze fietstrainer is namelijk onwijs stil te noemen, waardoor je deze fiets ook probleemloos laat in de avond of vroeg in de ochtend kunt gebruiken.

Zodra je op deze fiets stapt, vergeet je eigenlijk alles om je heen. Je kunt heerlijk gaan trainen, zonder dat je daarbij andere mensen stoort. Wat wens je nog meer?

Verkoeling tijdens het fietsen

ventilatoren

Tijdens het trainen krijg je het ongetwijfeld warm.

Gelukkig heeft Tacx bij deze fiets voor twee vensters aan de voorkant van de fiets gekozen; deze vensters zie je aan de linker- en rechterkant van deze fiets nabij het stuur.

Deze vensters blazen een bepaalde hoeveelheid lucht uit; deze hoeveelheid lucht kan je volledig zelf bepalen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om deze luchthoeveelheid aan te passen aan de snelheid en intensiteit waarmee je op het moment fietst.

Alles erop en eraan

Ook over de bouwkwaliteit van deze fiets hebben wij niks aan te merken. De fiets is ongekend stevig gebouwd, heeft een lange levensduur en bevat eigenlijk de juiste materialen en onderdelen.

Door onder meer de tablethouder, de bidonhouder, het verstelbare zadel en het verstelbare stuur kom je helemaal niks tekort.

Elektronisch schakelen op de Tacx Neo Bike Smart

Tijdens het fietsen ben je bovendien in staat om elektronisch te schakelen, om een natuurlijk fietsgevoel te verkrijgen, om over kasseien te fietsen en om jouw trainingen zodoende tot in perfectie na te bootsen.

In de koude en natte maanden is dit dus eigenlijk een perfecte vervanging voor jouw echte wielrenfiets voor op de weg!

Wil je graag meer informatie over deze Tacx Neo Bike? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

Klik hier voor het huidige aanbod & beste prijs >>

Wat zijn de nadelen van de Tacx Neo Bike Smart T8000?

Het mag duidelijk zijn; deze Tacx Neo Bike brengt de nodige voordelen met zich mee. Hebben wij ook nog nadelen aan deze fiets ondervonden? Ja, eigenlijk 3 nadelen.

Het eerste nadeel heeft betrekking op het ontbreken van een ANT+ dongel. Met een dergelijke dongel zou je deze fietstrainer nóg makkelijker aan jouw computer kunnen koppelen.

Fors gewicht

Daarnaast moet je rekening met het forse gewicht van de Tacx Neo Bike Smart T8000. Deze Tacx Neo Bike weegt maar liefst 50 kilogram. Dat is veel meer dan de doorsnee direct drive fietstrainer.

Als je deze fiets naar de gewenste plek in jouw huis wilt tillen, heb je dus zeker meerdere handjes nodig.

Daarnaast moet je rekening houden met de plaatsing van deze fiets; als je deze bijvoorbeeld op tapijt neerzet, is de kans aanwezig dat de afdrukken van deze fiets nooit meer uit het tapijt zullen verdwijnen. Zelfs als je er een mat tussen hebt liggen.

Duur in aanschaf

Tot slot moet je rekening houden met de aanschafprijs van deze Tacx Neo Bike. Voor deze ongekend slimme fietstrainer betaal je een bedrag van 2599 euro.

Dit bedrag is deze fiets dubbel en dwars waard. Maar je moet wel bereid zijn om een dergelijk bedrag te investeren in de Tacx Neo Bike Smart T8000.

Is de Tacx Neo Bike Smart T8000 het kopen waard?

tacx-bike

Deze Tacx Neo Bike review sluiten we graag af door antwoord op bovenstaande vraag te geven.

Is de aanschaf van de Tacx Neo Bike Smart T8000 aan te raden?

Ja, dat is zeker het geval.

Als je eenmaal – met je ogen dicht – het bedrag van 2600 euro hebt betaald, kan je namelijk nog maar één ding doen; genieten van deze geweldige fietstrainer.

De kwaliteit van deze fietstrainer is ongeëvenaard, de fietstrainer biedt ongekend veel mogelijkheden en de fietstrainer biedt je daardoor onwijs veel plezier.

Wij zijn er van overtuigd dat je géén spijt gaat krijgen van de aanschaf van deze Tacx Neo Bike. In het assortiment van Tacx is de Tacx Neo Bike Smart T8000 volgens ons sowieso één van de beste varianten!

Al met al kunnen wij de aanschaf van deze Tacx Neo Bike dus van harte aan een ieder aanraden.
Beste alternatieven

fiets-ic8

Is de Tacx bike momenteel niet op voorraad, of zie je toch van dit apparaat af? Dan zijn er gelukkig nog andere goede alternatieven waar je uit kunt kiezen.

Het beste alternatief is de TrueKinetix TrueBike. Dit is een vergelijkbaar apparaat. Ook een zeer geavanceerde en populaire smart bike.

Een andere optie is de Tomahawk Indoor Bike IC8, wat ook een zeer indrukwekkend apparaat is.

Deze Life Fitness fiets komt minstens even goed uit de test komt als de meeste smart bikes.

Verder zou je kunnen kiezen voor de Wahoo Kickr Bike, hoewel deze in Nederland vaak niet verkrijgbaar is.

De Horizon Fitness Indoor Cycle is ook een vergelijkbaar apparaat. Hoewel de specificaties net wat minder zijn, doet het niet heel veel onder voor de Tacx smart en is het bovendien een stuk goedkoper.


Misschien vind je dit ook interessant:


Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Hanneke Claessens · november 7, 2021 op 12:19 pm

Genieten valt nogal tegen: wij hebben steeds problemen met de connectie tussen de fiets en het display, waardoor het display om de haverklap uitvalt (inclusief de ventilators). We denken aan een Bluetooth-storing, want we hebben verder zowat alles geprobeerd, heen en weer gemaild met Garmin en de trainer omgeruild. Iemand een tip?

    Casper · november 7, 2021 op 6:07 pm

    Hey Hanneke, heb je de kabelconnectie al gecheckt (achter het scherm). Er is een kans dat deze niet goed zit.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *