Tacx Boost fietstrainer – Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 16, 2023

tacx_boost_trainer
zwiften_op_tacx_boost_trainer

Onlangs presenteerde Garmin de Tacx Boost fietstrainer. Een wheel-on trainer van de nieuwste generatie, die de oude Tacx Booster vervangt.

Deze trainer is in een korte tijd zeer populair geworden, wat onder andere te maken heeft met de zeer scherpe prijs. Voor een klein prijsje haal je een volwaardige fietstrainer in huis.

Wat zijn de voordelen en wat zijn de mogelijke beperkingen? Past deze trainer echt bij jou? Lees snel verder en kom erachter!

Over de Tacx Boost

tacx_boost_zijkant

Veel van de Tacx wheel-on trainers zijn ondertussen flink verouderd en bovendien niet meer leverbaar. Het werd dus hoog tijd voor een nieuw model.

Tacx heeft met de Boost een flink verbeterd model op de markt gebracht. In vergelijking met de andere wheel-on trainers uit dezelfde prijsklasse is het echt een topper.

Een van de mooiste dingen is dat je bijvoorbeeld met Zwift en andere apps kunt trainen. Dat is lang niet vanzelfsprekend bij een fietstrainer voor deze prijs.

Ook is hij heerlijk stil en fietst het toestel een stuk comfortabeler dan z’n voorgangers. Het is echt een no-nonsense fietstrainer zonder onnodige functies.

Voor deze prijs haal je dus een erg fijne trainer in huis. Wil je echter interactief trainen, of wat meer luxe? En heb je ook een groter budget te besteden? Dan kies je beter voor een alternatief.

Grootste voordelen ✅

  1. Grote vooruitgang ten opzichte van z’n voorgangers
  2. De Tacx Boost is verkrijgbaar voor een schappelijke prijs
  3. Voorwielsteun en snelspanner zijn inclusief
  4. Klein formaat en lichtgewicht, zodat opruimen gemakkelijk is
  5. Beschikt over een krachtige en stille magneetrem

Grootste nadelen ❌

  1. Snelheidssensor moet je los aanschaffen
  2. Je moet de weerstand handmatig verstellen
  3. Je kunt niet interactief trainen met apps



Tacx Boost trainer: wat mag ik verwachten?

Wat kan ik nou exact verwachten van deze trainer? Hoe zit dat met virtueel trainen en wat zijn de belangrijkste eigenschappen? Hieronder nemen we de Boost eens onder de loep.

Opvolger van de Tacx Booster T2500

Op het eerste gezicht zijn de verschillen in design al direct duidelijk. De nieuwe Boost heeft een fellere kleur blauw met zwarte tinten. Hij ziet er een stuk moderner uit.

Qua eigenschappen lijken ze behoorlijk veel op elkaar. Hetzelfde vermogen en hetzelfde aantal weerstandsniveaus. Toch voelt de Boost realistischer en steviger aan. En dat terwijl hij toch een stukje lichter is dan z’n voorganger.

Ook het trainen met Zwift gaat een stuk soepeler en hij is een stuk stiller. Je merkt duidelijk dat je hier te maken hebt met de nieuwste generatie wheel-on trainers.

Toch een behoorlijk verschil en een grote vooruitgang dus!

Realistischer dan andere wheel-on trainers

tacx_boost_trainer

Het trainen voelt zoals gezegd realistischer. Door de jaren heen is uiteraard alle feedback van gebruikers verwerkt, zodat men het apparaat op belangrijke punten kon verbeteren.

Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verschil in de houding. De voorwielsteun is bijvoorbeeld zo ontworpen dat je zo natuurlijk als mogelijk kunt fietsen.

Wel virtueel trainen, maar niet interactief

Dat je virtueel kunt trainen op een fietstrainer voor deze prijs is natuurlijk alleen maar mooi. En dat terwijl het niet eens een smart trainer is.

Om te trainen met Zwift, Tacx software of andere apps heb je wel een snelheidssensor nodig. Deze verzend de gegevens via ANT+ en Bluetooth naar je televisie, computer, tablet of ander apparaat waarmee je traint.

Afhankelijk van hoeveel vermogen jij levert wordt jouw snelheid in Zwift automatisch aangepast. Dit maakt het enigszins interactief. Echter wordt de helling niet automatisch aangepast, omdat de weerstand handmatig is.

Je zou de weerstand dus zelf kunnen verhogen bij een helling, maar dat doet wel afbreuk aan het realistische gevoel.

Al met al kun je dus prima virtueel trainen, maar wel min of meer beperkt. Het is immers geen luxe smart trainer. Daar betaal je namelijk stukken meer voor.

Snelheidssensor

Zoals ik al zei heb je dus een snelheidssensor nodig om virtueel te kunnen fietsen. De snelheidssensor is daarnaast handig om jou een goed inzicht te geven in je snelheden en afgelegde afstand.

Ook geeft de sensor jou inzicht in hoeveel vermogen jij levert. Dit is overigens niet super nauwkeurig, maar toch een goede indicatie.

De sensor kun je er los bij bestellen. Als je de Tacx Boost bundel koopt, zit deze er al bij. De bundel kost 30 euro meer dan het losse toestel.

ingeklapt_boost_tacx

Draadloos en lichtgewicht

Deze fietstrainer hoef je niet aan te sluiten op een stroompunt, wat je een heleboel vrijheid geeft. Lekker trainen voor de TV wordt zo bijvoorbeeld een stuk makkelijker.

Dat hij zo licht en compact is maakt ‘m ook lekker gebruiksvriendelijk. Door het lichte gewicht van slechts 8,5 kg pak je hem gemakkelijk op.

Door het kleine formaat kun je ‘m in de zomermaanden mooi opruimen in een klein hoekje of in een kast.

Weerstandsregelaar

De weerstandsregelaar bevestig je op het stuur van je eigen racefiets, zodat je gemakkelijk de weerstanden kunt verstellen.

In totaal heeft de trainer 10 verschillende weerstanden. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel. Toch lopen deze goed in elkaar over, zodat je gericht op je eigen niveau traint.

De weerstandsregelaar is inclusief en hoef je dus niet los aan te schaffen. Wel zo fijn.

Minimalistisch design met veel vermogen

Ondanks het lichte gewicht en het compacte formaat kun je nog behoorlijk wat vermogen leveren op deze trainer.

Hij maakt een vermogen tot 1050 wattage mogelijk. Ruim voldoende voor de meeste wielrenners dus.

Conclusie

Tacx heeft met de Tacx Boost een mooi, gemakkelijk en realistische trainer op de markt gebracht. Helaas is het geen smart trainer waarmee je volledig interactief kunt trainen, maar dat mag je eigenlijk niet verwachten voor deze prijs.

In deze prijsklasse is het momenteel de beste trainer die er is. Echter heb je voor ongeveer 100 euro meer (of zelfs minder) wel een uitgebreidere trainer die het fietsen nog iets veelzijdiger maakt.

Toch voldoet de Boost prima voor iedereen die gewoon enkele keren per week binnen op de fiets wilt stappen om lekker wat kilometers te maken op een comfortabele manier. Klik hieronder voor de beste prijs:


Is er een goed alternatief?

Mocht je nou net wat meer mogelijkheden willen en ook een iets groter budget hebben, dan zijn er goede alternatieven.

Voor zo’n 50 euro meer kun je bjivoorbeeld voor de Tacx Flow Smart kiezen. Dit is in tegenstelling tot de Boost wel een smart trainer.

En voor zo’n 80 euro meer kies je voor de Tacx Vortex Smart, ook een slimme wheel-on trainer van Tacx. Wil je alle modellen bekijken? Bekijk dan hier de beste Tacx trainers.

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *