Conditie opbouwen na operatie

Laatst bijgewerkt door Casper op februari 15, 2022

Net een operatie ondergaan? Dan is het tijd om weer conditie op te gaan bouwen.

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je op een rustige en verantwoorde manier je conditie weer kunt opbouwen.

Afhankelijk van soort operatie

Allereerst is de manier van conditie opbouwen afhankelijk van wat voor soort operatie je hebt ondergaan.

Het is aangeraden om eerst altijd advies te vragen aan een professioneel fysiotherapeut. Eventueel kan je samen met jouw fysio werken aan je revalidatie.

Als je toestemming om krijgt om weer rustig te gaan bewegen is het ook mogelijk om hiermee zelf aan de slag te gaan. Belangrijk blijft wel om altijd goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren en als je het niet vertrouwd professioneel advies te vragen.

1. Conditie opbouwen met recumbent bike

recumbent-bike-xterra

De recumbent bike is te vergelijken met een hometrainer.

Het verschil is echter dat je hier een comfortabele zitting op hebt en het voldoende ondersteuning geeft aan je rug.

Het is daarom één van de beste hometrainers voor revalidatie.

Dankzij de lage instap is het ook gemakkelijk om erop te komen. De weerstand van het apparaat kun je zelf regelen. Nadeel is dat niet erg veel sportscholen ze hebben.

Je zou er wel een aan kunnen schaffen voor thuis. Voordeel is dat je na je revalidatie van je operatie hier ook nog plezier van zult hebben omdat het ook geschikt is om op hogere intensiteit conditie mee op te bouwen.

Als je een operatie aan je onderstel hebt gehad is het uiteraard zaak om extra voorzichtig te doen.

Bekijk hier de beste hometrainers om te revalideren >>

2. Wandelen na je operatie

Wandelen is een laagdrempelige manier om je conditie weer langzaam op te bouwen na je operatie. Je kunt dit doen geheel op jouw eigen tempo. Belangrijk is om goede schoenen aan te trekken en het rustig op te bouwen.

Begin met een paar keer per week een stukje te lopen en bouw dit vervolgens rustig op. Eventueel kun je je hartslag bijhouden met een sporthorloge met hartslagmeter om zo te controleren of je niet te hard van stapel loopt.

Mocht je thuis willen wandelen dan kan dit ook. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede wandelband.

3. Stoelfiets tijdens revalidatie

stoelfiets-met-handen

De stoelfiets is een klein fitnessapparaat dat erg licht is. En dus makkelijk te verplaatsen. Dit komt goed van pas als je nog niet helemaal op volle kracht bent na je operatie

Daarnaast is het een goede manier om je spieren weer rustig te laten wennen aan de beweging.

Zeker als je een tijdje stil hebt gelegen in het ziekenhuis is dit een goed begin om je conditie weer zo snel mogelijk op peil te krijgen.

Het is dan ook niet voor niets dat de je de stoelfiets in veel fysiopraktijken terugvindt. Ook is het apparaat populair onder oudere mensen die moeilijk kunnen bewegen.

Je kunt de ‘mini bike’ neerleggen waar jij maar wilt: onder de tafel of voor de bank.

Heb je een operatie ondergaan aan je onderstel, of ben je (nog) niet in staat je benen te gebruiken?

Geen probleem, je kunt de stoelfiets ook gebruiken als een ‘handfiets’. Leg ‘m bijvoorbeeld op de tafel neer op borsthoogte en draai de trappers rond met je handen.

Bekijk hier de stoelfiets koopgids >>

4. Krachttraining na operatie

In veel fysiopraktijken zal je tijdens je revalidatie van een operatie veel te maken krijgen met krachttraining. Dit zal niet meteen met loodzware gewichten gebeuren, maar op een rustige en verstandige manier.

Als je spieren na een operatie lange tijd geen belasting meer hebben ervaren is het zaak deze weer langzaam op krachten te laten komen. De oefeningen die je kunt doen zijn afhankelijk van jouw beperkingen en mogelijkheden.

Bij twijfel is het altijd aangeraden om te beginnen in overleg met iemand met verstand van zaken.

5. Voeding tijdens revalidatie

Na je operatie is het belangrijk om goed en gezond te eten om weer in goede conditie te komen. Veel mensen zullen tijdens hun revalidatie proces kampen met een gebrek aan eetlust.

Tip hiervoor is om je maaltijden op te delen in kleinere maaltijden. Eet bijvoorbeeld in plaats van 3 keer 6 keer per dag.

Ook is het aangeraden om voldoende eiwitten te consumeren. Wanneer je moeite hebt met ”vast voedsel” kun je dit doen in de vorm van een eiwit shake.

6. Blijf mentaal fit na je operatie

Dit aspect is niet te onderschatten. Probeer na je operatie niet alleen fysiek maar ook mentaal in goede conditie te blijven. Veel mensen worden namelijk moedeloos van het vele stilzitten en gaan zich vervelen.

Zorg er daarom ook voor dat je wat te doen hebt en probeer zoveel mogelijk bezig te blijven.

Wil je alle cardio apparaten voor revalidatie bekijken? Klik dan hieronder:
Relevante onderwerpen:

Categorieën: GezondheidTraining

2 reacties

Emma · februari 22, 2022 op 8:56 am

Bedankt voor de heldere informatie over het opbouwen van conditie na een operatie. Mijn schoonmoeder wordt binnenkort aan haar heup geopereerd. Het is goed om te weten dat het belangrijk is om een professionele fysiotherapeut te zoeken, dat zullen we zeker doen. Hopelijk kan de fysio een goed revalidatieplan opstellen zodat mijn schoonmoeder snel weer op de been is!

Jens van der Wal · oktober 12, 2022 op 9:30 am

Mijn vader krijgt binnenkort een nieuwe heup door middel van een operatie. We denken dat fysiotherapie na een operatie zeker waardevol is, dus dat gaan we in ieder geval regelen. Het is fijn om te lezen dat hij altijd naar zijn eigen lichaam moet luisteren bij het doen van oefeningen en zo nodig om advies kan vragen. Dat zal ik hem op het hart drukken.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.