Balance board kopen? Bekijk hier de Top 8 beste!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

balance board kopen
balance board kopen

Een fitness balance board is het ideale hulpmiddel om jouw evenwicht te verbeteren. Daarbovenop kan het ook nog eens helpen om te revalideren van blessures en kan het helpen om blessures te voorkomen.

Alleen zijn er tegenwoordig al zoveel balans borden te koop, dus welke koop je dan best? In deze koopgids bespreek ik waar je op moet letten bij het kopen van een balance board.

Vervolgens zal ik je ook enkele praktische voorbeelden tonen van de beste balance boards op dit moment.

Het beste balansbord / balance board om te kopen

Er zijn heel veel balansborden te koop, maar niet elk fitness balance board is evengoed. Je kunt zo’n evenwichtsbord al kopen voor 20 euro, maar over het algemeen zijn de duurdere modellen wel beter geschikt.

Daarom heb ik voor jou een top 8 van de beste balance boards opgesteld. Tot slot heb ik nog een goedkoop evenwichtsbord toegevoegd, dat voor iedereen betaalbaar zou moeten zijn.

  1. Plankpad PRO
  2. Balanstrainer Focus Fitness
  3. Tunturi Verstelbaar Balans bord
  4. Houten Balance Board Nyamba
  5. Balansbal van Luxari
  6. Gymstick balance board
  7. Balance Board Bold38
  8. U Fit One evenwichtstrainer

1. Plankpad PRO

plankpad

Het beste balansbord van dit moment is volgens mij dit product van Plankpad. Het leuke aan dit fitnessbord in vergelijking met de andere, is dat je er je hele lichaam mee kunt trainen.

Deze Plankpad is geschikt voor rechtstaande training, maar ook voor training in plankhouding. De veelzijdige mogelijkheden maken het extra leuk om hierop te trainen. Bovendien is dit product zowel geschikt voor volwassenen, als voor kinderen.

Dit balance board is misschien niet het goedkoopste op de markt. Wel krijg je er heel veel voor terug. Dit fitness balance board werd gemaakt van de beste materialen.

Daardoor kan je zeker een lange levensduur verwachten. Men heeft trouwens niet enkel ingezet op de kwaliteit, maar ook op het design. De leuke afwerking met esdoornhout maakt het ook een aantrekkelijk bord voor je fitnessruimte.

Het balance board is trouwens niet zomaar een bord. Het wordt namelijk geleverd met een interactieve app. Door de app te installeren, kan je een spel maken van je training.

Je kunt kiezen uit verschillende games, die interactief samenwerken met jouw Plankpad. Door de app te gebruiken, maak je jouw trainingen nog leuker. Aangezien je meer spieren zult gaan gebruiken, worden de trainingen trouwens ook effectiever.

De games hebben niet alleen een leuke werking, maar ook een coachende werking. Je zult niet meer stoppen als je moe bent, maar wel als het spel is afgelopen. Bovendien krijg je op deze manier wat afleiding. Door niet meer rechtstreeks te focussen op de inspanning, kan je het langer volhouden.

Zelf heb ik dit balance board al heel graag gebruikt. Ook in de toekomst krijgt het een vaste plaats in mijn thuisfitness. Nog een leuk weetje: ik ben niet de enige die er dol op is. Ook mijn hond Jack oefent er graag op.2. Balanstrainer Focus Fitness

balanstrainer-focus-fitness

Ook Focus Fitness heeft een eigen balanstrainer op de markt gebracht. Wat de vorm betreft, is deze fitnesstrainer wel helemaal anders dan de vorige.

Dit artikel is namelijk een balance board in de vorm van een bal. Het is de ideale manier om jouw coördinatievermogen een boost te geven.

De halve bal is langs twee kanten te gebruiken, zowel langs de bovenzijde als langs onder. Er hangen ook twee handvaten aan, zodat je extra trainingsmogelijkheden hebt.

Focus Fitness staat binnen de fitnesswereld algemeen bekend om zijn kwalitatieve toestellen. Ook dit balance board is gemaakt van stevige materialen.

In tegenstelling tot andere balans ballen, beschikt deze over een grote diameter. Met zijn 53 centimeter voorziet hij je van voldoende ruimte. Je zou het misschien niet direct zeggen, maar een training op een groter balansbord gaat makkelijker.

Aan dit balance board zijn er verder niet al te veel toeters en bellen. Een eenvoudig fitness balance board, dat doet wat het moet doen.

Ook dit bord heb ik voor je uitgetest en ik was er zeer enthousiast over. Persoonlijk heb ik echter liever een plankbord, maar dat is voor iedereen anders.

Wanneer je de bal ondersteboven legt, heeft gelukkig ook dit balansbord een plankvorm. Afhankelijk van je voorkeuren, zal je net iets meer voorstander zijn van dit, of van de Plankpad.3. Tunturi Verstelbaar Balans bord

tunturi-balans-board

Het derde balansbord dat ik heb getest, was dit goedkope Tunturi balansbord. Net als het vorige, is ook Tunturi een bekend merk voor fitnessers.

Ze volgen steeds dezelfde filosofie. Tunturi probeert veel waarde te bieden, voor een lage betaalbare prijs. Dit balance board is klein qua diameter, maar wel praktisch om te gebruiken.

Wat ik zo leuk vond aan dit balansbord, is dat het verstelbaar is. Daardoor kan je de moeilijkheidsgraad langzaamaan opbouwen.

Je kunt namelijk zelf de hoogte instellen, zoals jij het graag wil. Om deze reden ben ik ervan overtuigd dat dit balansbord beter geschikt is voor beginners.

Indien je geen ervaring hebt, kan zo’n bal of een Plankpad meteen te moeilijk zijn. In dat geval kan je best eerst wat oefenen op een kleiner model als dit.

In de eerste plaats stond ik een beetje sceptisch tegenover dit bord. Ik geloofde niet dat het stevig zou zijn, maar dat was het wel.

Prijs-kwaliteit is dit zeker een van de beste balance boards op de markt. Toch denk ik dat de mogelijkheden na verloop van tijd wat te beperkt zijn.

Daardoor kan het zijn dat je toch zult willen overstappen op een ander bord. Vraag jezelf dan ook meteen af of het zin heeft om eerst dit te kopen.4. Nyamba Houten Balance Board

decathlon-balance-board

Tot slot heb ik nog een vierde budget balance board uitgezocht. Laat het duidelijk zijn dat dit echt een standaard bord is, maar prima voor een laag budget.

Op het eerste gezicht lijkt dit bord sterk op het vorige, maar dit is gemaakt van hout. Sommige mensen vinden een houten balansbord nu eenmaal fijner.

Doordat het hout voorzien is van een ruwe coating, heb je veel grip op dit bord. Jammer genoeg maakt die ruwe coating het onaangenaam om liggende oefeningen te doen.

Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de plank, waarbij je jouw armen op het bord legt. Mocht je dat hierop willen doen, dan kan je best een handdoek ertussen leggen.

Verder is dit wel een goed en stevig fitness balance board, zeker voor zijn prijs. Ik ga niet zeggen dat ik er zelf meteen wild van werd, maar dat is omdat ik te veel gewoon ben.

Mij doe je eerder een plezier met een van de eerst twee. Voor lagere budgetten is dit houten bord, net als het Tunturi balance board een prima keuze.5. Balansbal van Luxari

luxari balansbal

Zoek je een balansbord in de vorm van een bal? Dan is deze hoogwaardige balanstrainer van Luxari iets voor jou.

Aangezien je het bord aan beide kanten kunt gebruiken, is het geschikt voor veel verschillende oefeningen.

Wanneer je deze bal besteld, worden er standaard 2 weerstandsbanden meegeleverd. Hiermee train je niet alleen je balans, maar ook je bicep-, tricep- en schouderspieren. Een multifunctioneel product dus!

De Luxari balansbal heeft een diameter van 59 cm. Dit is vrij groot voor een balance board. Houd er rekening mee dat balanceren dus ook iets eenvoudiger is op deze evenwichtstrainer. Wij zouden dit product daarom aanraden aan beginners.6. Gymstick balance board

gymstick balance board

Het Gymstick balance board is rond en bevat een kleine, ronde bal aan de onderkant. Met een diameter van 36 cm is dit een van de kleinste balance boarden in deze lijst.

Wij raden vooral aan om je evenwicht te trainen door op één been te gaan staan. Maar ook doe je andere oefeningen, zoals push-ups, met dit balansbord. 

Daarnaast wordt het Gymstick board geleverd met een QR code waarop je diverse trainingsvideo’s kunt bekijken.

Zoek je een betaalbaar balance board voor het herstel van een sportblessure of het versterken van gewrichten? Het Gymstick balansbord is een goede eerste start!7. Balance Board Bold38

bold38 balance board

Wil je jouw balans en coördinatie trainen? Maar doe je dit het liefst op een duurzaam balance board?

Bij het maken van het balansbord van Bold38 is er speciaal rekening gehouden met de duurzaamheid van het materiaal. Het bord is gemaakt van Baltisch berkenhout en heeft een toplaag van kurk. Bovendien wordt er voor elk verkocht board een boom geplant!

Dit evenwichtsbord is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Het product wordt namelijk geleverd met stoppers.

Deze plaats je in verschillende posities om de moeilijkheidsgraad te veranderen. Je hoeft dus geen nieuw bord te kopen als jij een pro in balanceren bent geworden.8. U Fit One evenwichtstrainer

u fit one balance board

Het U Fit One balansbord is een langwerpig bord met een losse roller. Aangezien je met een losse roller traint, is deze evenwichtstrainer is niet geschikt voor beginners.

Het balance board is gemaakt van composiet. Dit maakt het een stevig bord. Maar is deze trainer dan wel comfortabel?

Maak je geen zorgen over zere voeten; het U Fit One bord is gedempt en hierdoor erg comfortabel in gebruik. En dit met of zonder schoenen.

Bovendien vinden wij het uiterlijk van deze evenwichtstrainer ook erg mooi. Je koopt de U Fit One in diverse kleuren en prints.Waarop moet je letten bij het kopen van een balance board?

Balance Board kopen

Een fitness balance board mag dan wel goedkoper zijn dan een fitnessapparaat. Toch zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Ik zal hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje zetten:

Materiaal

Van welk materiaal is het balance board gemaakt? Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende balansborden op de markt.

Het grote verschil zit hem altijd in de kwaliteit van de materialen. Houten balance boards zijn meestal wat steviger, maar er zijn ook sterke kunststof borden.

Over het algemeen zegt het eigen gewicht van het bord wel iets over de kwaliteit. Een zwaarder bord is normaal gezien gemaakt van robuustere materialen.

Zie je een kunststoffen balance board van amper 1 kilogram staan? Laat het dan beter liggen, want dat kan niet stevig zijn.

Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de stevigheid en de afwerking. Het kan namelijk zijn dat het binnenste onderstel wel stevig is, maar dat de buitenste materialen minder robuust aanvoelen.

Zorg er vooral voor, dat het fitness balance board jouw gewicht kan dragen. Sommige borden zijn namelijk enkel voor kinderen bedoeld.

Vorm

Niet elk fitness balance board ziet er hetzelfde uit. Er zijn evenwichtsborden te koop in de vorm van een plank of een halve maan. Je kunt zelfs balance boards kopen in de vorm van een halve yoga bal.

De vorm die je kiest, bepaalt meestal ook de mogelijkheden van het product. Je kunt bepaalde oefeningen wel doen op de bal, maar niet op de gewone plank. Omgekeerd geldt hetzelfde, dus hou daar zeker rekening mee en bekijk de mogelijkheden.

In mijn bespreking van de beste balansborden, heb ik ook geprobeerd om verschillende vormen op te nemen. Zo kan je ze makkelijk met elkaar vergelijken. Sommige vormen die niet voldeden aan de strenge eisen, werden bewust vermeden.

Technologie

Bij een fitness balance board denk je misschien niet meteen aan technologie. Je zou echter beter moeten weten dan dat.

Slimme computertoepassingen vinden overal hun weg binnen het fitness gebeuren. Tegenwoordig kan je ook al interactieve balansborden kopen, die samenwerken met je smartphone.

Er zijn er nog niet zo heel veel, maar ik heb er alleszins al eentje voor je gevonden. Hierboven heb je al kunnen lezen wat de mogelijkheden ervan zijn.

Het formaat en grootte

Tot slot speelt ook het formaat van je balance board een belangrijke rol. Het spreekt denk ik voor zich, dat het moeilijker is om op een kleiner balansbord je evenwicht te bewaren.

Daarom kan je best ook rekening houden met de diameter ervan. Als beginner zou ik je zeker aanraden om een wat groter balance board te kopen.

Later kan je als uitdaging nog steeds overstappen op een klein model. Ook bij de grootte van het balansbord, moet je opletten of het voor volwassenen is. Kinderen hebben veel kleinere voeten, dus die borden zijn automatisch veel kleiner.

Naast de diameter, speelt tot slot ook de hoogte een rol voor de moeilijkheidsgraad. Borden die verder van de grond staan, zijn moeilijker te balanceren.

Voor wie is een balance board geschikt?

Balance boards worden gebruikt door verschillende sporters. In de eerste plaats werd het natuurlijk ontwikkeld voor fitnessoefeningen.

Voor iedereen die graag één of meerdere keren per week traint, komt het goed van pas. Vroeger kocht men meestal een matje op de grond om sit-ups en dergelijke te doen.

Zo’n fitness balance board is daar eigenlijk de moderne vervanger van. Je kunt het evenwichtsbord zowel gebruiken naast andere fitnessapparaten, als alleen.

Naast thuis fitnessers, is het balance board ook geschikt voor sportclubs. Voetballers, basketters of mensen die ijshockey spelen, allemaal hebben ze iets gemeen. Coördinatie en evenwicht zijn uiterst belangrijk om te kunnen winnen.

Dat coördinatievermogen kan je verder ontwikkelen door middel van zo’n balance board. Heel vaak last men daar dan ook een maandelijkse training mee in.

Mocht jouw club dat initiatief niet nemen, dan is er niets dat je tegenhoudt om dat zelf te doen. Je kunt er thuis makkelijk mee trainen en die trainingen hoeven niet lang te duren.

Er is nog een groep die erg veel baat kan hebben bij het gebruik ervan. Het klinkt misschien onlogisch, maar een balance board wordt vaak gebruikt bij de revalidatie.

Het is nog steeds een van de beste manieren om de sieren te verstevigen. Door te trainen op een evenwichtsbord, kan je spieren trainen die je anders niet kunt bereiken.

Uiteraard moet je hier wel mee opletten. Beslis nooit op eigen houtje om een fitness board te gebruiken voor je revalidatie. Je arts is de enige die je daarbij kan helpen.

Balansborden worden trouwens niet uitsluitend gebruikt om te fitnessen. Er zijn ook balansborden die gebruikt worden tijdens het werk. Een hele dag achter je bureau zitten, is nefast voor ons lichaam.

Door rechtstaand te werken op een balance board, houd je je spieren in beweging.

Conclusie

Was je al langer van plan om een balansbord te kopen? Dan hoop ik dat je voldoende informatie hebt gekregen om tot aankoop over te gaan.

Ongeacht welk fitness balansbord je kiest, het zal een leuke nieuwe manier van trainen worden. De interactieve Plankpad zorgt voor een beleving als nooit tevoren.

Het verstelbare Tunturi fitness balance board is dan weer ideaal voor beginners. De Halve bal van Focus Fitness biedt veel mogelijkheden, waardoor trainen interessant blijft.

Tot slot is er nog het houten bord voor mensen met een heel laag budget. Kies je een van deze, of ga je toch voor een ander? Houd alleszins rekening met onze aandachtspunten voor de aankoop. Veel shopplezier!
Veelgestelde vragen

Welke spieren train je met een balance board?

Met een balance board train je met name je rompspieren, dus je buik- en onderrugspieren. Deze spiergroepen zorgen voor balans in je lichaam. Daarnaast train je in mindere mate je kuiten, bovenbenen en rugspieren.

Waarop hebben we de beste balance boards getest?

De balansborden die je in onze topselectie hierboven vind zijn allemaal grondig getest. We hebben ze beoordeeld op prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksgemak en kwaliteit van het materiaal.💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *