Wall rack voor fitness kopen? Bekijk de TOP 4

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 8, 2023

fitness-wall-rack
fitness-wall-rack

Een fitness wall rack is een rek dat gebruikt kan worden voor krachttraining. Je kunt hier een halter in kwijt en kunt er dus diverse oefeningen mee doen.

Bekijk in dit artikel de functionaliteiten en de beste wall racks voor bij jou thuis.

We bespreken de functionaliteit van dit type rek en ook vind je de TOP 4 beste opties om te kopen.

Kortom: alles wat je moet weten voor de aanschaf ontdek je in deze koopgids!

Wat is een wall rack?

Met een muur rek wordt ook nog wel eens een rekje bedoeld dat je kunt ophangen in de keuken.

In dit artikel gaat het echter over het kopen van een fitness wall rack. Want wat is het eigenlijk precies en wat zijn de beste wall racks?

Verschil met andere fitness racks

squat-rek

Een wall rack is bedoeld om tegen de muur aan te zetten en eventueel hieraan te bevestigen. Hier heeft het zijn naam dan ook aan te danken.

Echter is het niet de enige soort fitness rack dat je kunt verkrijgen. Er zijn namelijk nog meer soorten rekken en cages. Denk bijvoorbeeld aan een squat rek of een powerrack.

muur-rek

Een fitness rack is de verzamelnaam voor dit soort racks. Er zijn power racks, half racks en squat racks.

Omdat de exacte benamingen vaak niet geheel duidelijk zijn worden deze nog wel eens door elkaar gehaald, met als gevolg dat het lastiger wordt om een rek uit te zoeken.

Met een wall rack wordt dus een rek bedoeld dat aan een muur bevestigd kan worden, of hier tegenaan gezet kan worden. Vaak is het inklapbaar en dat is dan ook één van de grote voordelen die zo’n rek met zich meebrengt.

Waarom kiezen voor een wall rack?

De reden dat er veel mensen kiezen voor een wall rack is omdat deze over het algemeen wat goedkoper is dan een power rack.

Een wall rack wordt dan ook vaak gekocht om thuis te gebruiken, power racks daarentegen zijn ook geschikt om te gebruiken in een sportschool.

Het is dus voornamelijk de handigheid en de besparing van ruimte dat mensen kiezen voor een fitness wall rack.

De beste wall racks

Bekijk hieronder de beste rekken die verkrijgbaar zijn;

1. Crossmax Wall rack

rack-aan-muur

Het LMX1749 rack van Crossmaxx is bedoeld als een squat rack, maar het kan ook prima worden gebruikt voor andere oefeningen. Het is ruimte besparend, dankzij de inklapfunctie.

De LMX1749 is belastbaar tot 400 kg en is dus geschikt om te gebruiken in combinatie met zware gewichten. De J-hooks die worden bij de wall rack geleverd. Het enige nadeel is dat er geen instructie bij zit om aan de muur te bevestigen. Echter is dit niet heel erg moeilijk om zelf te doen.
2. Body-Solid ProClubLine

pro-clubline-rack

Body-Solid is een fitnessmerk dat niet alleen een erg groot aanbod heeft, maar ook een erg gevarieerd aanbod.

Het is een van de marktleiders voor allerlei soorten trainingsmateriaal. Ook heeft de ProClubLine een groot aanbod racks tot de beschikking. Een fitness wall rack mag hier natuurlijk niet in ontbreken.
3. ATX wall racks

ATX heeft een goede fitness wall rack in het assortiment. De HRW-640 is vervangen door de FBR-750. Deze is weliswaar ietsjes duruder dan z’n voorganger, maar is wel van nog betere kwaliteit.

Je kunt er voor kiezen om er montagerails bij aan te schaffen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om ‘t rek te monteren aan de muur. Het is 2,19 m hoog en je kunt het belasten tot 500 kg, wat je niet zou verwachten van zo’n compact fitness wall rack.
4. VirtuFit rek

virtufit-rack

Het rek van VirtuFit kun je niet aan de muur bevestigen, maar je kunt het hier wel prima tegenaan zetten. Ook dit rek is te verkrijgen voor een schappelijke prijs van slechts 399 euro.

Zoals je van een fitness wall rack mag verwachten is het compact van formaat. Een nadeel is wel dat het niet inklapbaar is net zoals de Crossmaxx en ATX wall racks.
Functionaliteit van een fitness wall rack

onderkant-wall-rack

Een muur rek is zoals gezegd vooral bedoelt om thuis te gebruiken. Je zal zo’n rek niet zo snel tegenkomen in een gym.

Dit is omdat de belasting over het algemeen een stuk lager is dan bij bijvoorbeeld een power cage en ook omdat de functionaliteiten een stuk minder zijn.

muur-fitness-rek

Dit betekent echter niet dat het rek niet multifunctioneel is, dat is het namelijk wel. Voornamelijk wordt het gebruikt om te squatten, maar met een barbell en een muur rek kun je nog veel meer doen.

Denk bijvoorbeeld aan de overhead press. En wanneer je er een bankje onder legt kun je het zelfs gebruiken als bench press.


Meer materiaal:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *