Hangboard kopen? Waar is het goed voor & waar koop je het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 13, 2023

hangboard
hangboard

Hang board kopen? Lees snel verder om alles over dit board te weten te komen.

Wat zijn de functies en voordelen? Voor wie is het geschikt en hoe kun je ermee trainen? Je ontdekt het allemaal op deze pagina!

Wat is een hangboard?

Een hangboard is een trainingstool voor klimmers. Meestal zijn ze gemaakt van kunststof, maar er zijn ook varianten van hout verkrijgbaar.

Als je er een wilt kopen, dan kun je uit veel verschillende soorten kiezen. Zo zijn ze er in verschillende formaten en van verschillende materialen.

Een hangboard is voorzien van kleine uitsparingen (pockets, edges, slopers) in verschillende vormen.

Deze uitsparingen bootsen de randen van een rotswand na, en kun je vastpakken om aan te gaan hangen voor een x aantal seconden.

De voordelen van een hangboard

Trainen op een hangbord is een uitstekende manier om de kracht in je vingers te vergroten. Veel kracht in de vingers verbetert het klimmen, ongeacht de stijl.

Het is een betaalbare trainingstool die bovendien jaren meegaat. Om te trainen hoef je niet meer naar een klimhal.

Een half uur thuis aan het hangboard hangen is al een flinke training, die zorgt voor veel progressie bij al je klimvaardigheden.

Het is een trainingstool die weinig ruimte in beslag neemt. Een goede reden om het board te kopen is omdat je het overal mee naartoe kunt nemen, om vervolgens eenvoudig op te hangen.

Waar op letten bij het kopen van een hangbord?

Als je een hangboard wilt kopen bedenk dan van te voren waar je het wilt ophangen. Dit bepaalt de mogelijkheden wat de grootte betreft.

Vrijwel elke muur zal wel voldoen om het bord aan op te hangen. Wel is het zaak om erop te letten dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt op de betreffende plek.

Hout of kunststof

hangboard-kopen

Waar gaat je voorkeur naar uit, kunststof of hout? Hout heeft een fijne structuur om aan vast te houden maar kan soms gladder zijn waardoor je minder grip hebt op het board.

Kunststof geeft wat minder comfort maar is vaak ruwer en dus makkelijker aan vast te houden. Daarnaast bestaan er hangboards in verschillende moeilijkheidsklassen.

Toch zullen de meeste uitvoeringen geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde.

Waar kopen?

De hangboards zijn nog maar weinig te verkrijgen in Nederland. Ondanks dat het sterk in populariteit toeneemt is het aanbod dus niet erg groot.

Toch zijn er een aantal goede boards waar je uit kunt kiezen om te kopen. Bekijk de prijzen hieronder:


Trainen met een hangboard

mammut-hangboard

Een sportklimmer moet enorm veel kracht in de vingers hebben om zich aan de kleinste randjes te kunnen vasthouden. Deze benodigde kracht in de vingers wordt hiermee getraind.

Hangboards zijn geweldige trainingstools om een productieve training neer te zetten zonder zelfs maar je huis te hoeven verlaten. Een training aan een board moet kort maar intensief zijn.

Het is een soort HIIT training voor je vingers. Veel ongelooflijk sterke en beroemde klimmers gebruiken hangboards tijdens hun trainingscyclus.

Heb je de film Free Solo (Oscar winnaar) gezien? In deze film zie je Alex Honold, klimmer en hoofdpersoon, dagelijks in zijn camper aan zijn hangboard hangen.

Wat train je?

hangboards

Dit type training vergroot vooral de kracht van de vingers.

De algemene klimkracht in benen en armen train je door te klimmen aan muren. Daar leer je ook de techniek en vaardigheid.

Daarom is het hangboard een onderdeel van een goede training van een sportklimmer. Het is geen vervanging van een gehele klimhal.

Het is dus een zeer effectieve klim- en griptraining. Of je nu aan touwklimmen of muurklimmen doet. Hieronder vertellen we graag wat meer over de efficiëntie van dit trainingsbord.

Effectieve klimtraining

Sportklimmen wordt steeds populairder in Nederland. Gestaag komen er steeds meer klim- en boulderhallen bij. Zelfs outdoor kun je in Nederland tegen steeds meer wanden klimmen.

Toch wordt klimmen door de meeste mensen niet als een sport gezien, maar meer als iets wat ze als bedrijfsuitje doen.

Dit is geheel onterecht, om echt goed te kunnen sportklimmen is veel training nodig. Wist je dat sportklimmen nu een Olympische sport is? Het zou in 2020 voor het eerst op het programma staan in Tokyo.

Sportklimmers trainen natuurlijk het liefst in de vrije natuur tegen prachtige rotsmuren. Maar de meerderheid van hun trainingen vinden indoor plaats, in een klimhal.

Een klimhal is voorzien van meerdere hoge muren, waartegen kunstmatige klimroutes zijn bevestigd. Deze zijn aangegeven middels verschillende kleuren, elke kleur geeft een moeilijkheid aan.

Ook boulderen is een vorm van training, hierbij beklimt de sporter een korte route op een echte of kunstmatige rots. Dit wordt relatief laag bij de grond gedaan, zonder zekering, maar mét een valmat.

Één van de meest effectieve en toegankelijke manieren om specifiek te trainen voor klimmen is met behulp van het hangboard. Om deze reden is het dan ook erg populair en heeft het een prominente plek in het huis van vrijwel iedere fanatiek klimmer.

Oefeningen met het hangbord

Voordat je begint met de oefeningen is het van belang om altijd een goede warming up te doen. Neem dus ook voldoende tijd om de vingers te rekken en te strekken.

Tijdens het doen van de oefeningen is het erg belangrijk dat je je vingers op de juiste wijze plaatst in het board.

Ook is het aangeraden om je core (buikspieren) aan te spannen tijdens het hangen. Op deze manier voorkom je dat je ‘dood gewicht’ moet dragen.

In het filmpje hieronder kun je de verschillende aangeraden posities van je vingers zien.


Hoe hang je het op?

klimboard-vingergat

Wil je een hangboard kopen en thuis gebruiken?

Om goed te kunnen trainen aan een hangboard moet je deze in een vrije ruimte kunnen hangen.

Daarom moet je het hangboard boven een deur bevestigen of aan een balk in de vrije ruimte.

Wees er zeker van dat de muur/balk stevig genoeg is. In het hangboard zitten aanduidingen of uitsparingen voor schroeven.

Druk het hangboard tegen de muur op de plek waar je het wilt bevestigen. Teken met potlood waar de gaten in de muur moeten komen. Boor de gaten en voorzie ze van pluggen. Bevestig nu de hangboard met de schroeven. Schroeven en pluggen worden meestal meegeleverd.

Waar je ook voor kunt kiezen is om een plank tussen het board en de muur te hangen. In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld.



Relevante artikelen:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *