Touwklimmen: De juiste techniek

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 16, 2024

de juiste technieken voor het touwklimmen
de juiste technieken voor het touwklimmen

Touwklimmen kan op meerdere manieren gedaan worden en met verschillende technieken.

Of je nu touw wilt leren klimmen voor een gymles, sporttest of een survival run, je bent hier aan het juiste adres.

Verticaal touwklimmen

schippersslag-in-touw

Verticaal touwklimmen: het is de meest voorkomende manier van het klimmen in de touwen en is vooral bekend van gymlessen.

De meest voorkomende techniek die hiervoor wordt gebruikt is de zogenoemde schippersslag.

De uitvoering:

 • Ga onder het touw staan en strek je armen maximaal om het touw vervolgens met twee handen stevig beet te pakken.
 • Leg het touw aan de buitenkant van je voet neer, als je rechtshandig bent is het ‘t beste om dit te doen met je rechtervoet.
 • Zwaai je benen beide kracht omhoog en pak het touw over met je andere voet om er vervolgens op te gaan staan. Je hebt je voeten nu dus op elkaar met touw ertussen. Strek je benen vervolgens uit.

Dit is één slag, herhaal dit vervolgens totdat je bovenaan bent, wanneer je weer naar beneden gaat pas je weer dezelfde techniek toe.

In het filmpje hieronder wordt het nogmaals stap voor stap voorgedaan:

Het zou goed kunnen dat je er in het begin nog wat moeite mee hebt. Wees niet getreurd en blijf oefenen totdat het je lukt!

Als je moeite hebt om grip op het touw te houden kun je er voor kiezen om gebruik te maken van magnesium poeder voor extra grip. Maar nog beter is natuurlijk om je grip te trainen.

Horizontaal touwklimmen

Voor horizontaal touwklimmen kennen we doorgaans twee verschillende technieken: de zogenoemde cat crawl en de apenhang:

Cat crawl

Hierbij lig je met je hoofd naar de grond toe op het touw. Je hebt één voet op het touw liggen en de andere voet laat je hangen.

Vervolgens trek je jezelf met je armen en been naar voren. Belangrijk is om met name de kracht vanuit je been dat op het touw ligt te laten komen.

Tips:

 • Laat je been dat niet op het touw ligt zo stil mogelijk hangen.
 • Probeer iedere keer dat je je vooruit trekt je borstkas iets van het touw op te trekken.


Apenhang

De apenhang is de tweede touwklim techniek die je kunt toepassen bij het horizontaal touwklimmen. Voordeel hiervan is dat je minder kracht uit je armen hoeft te halen.

Uitvoering:

 • Ga aan het touw hangen met beide voeten én beide handen aan het touw.
 • Pak vervolgens het touw steeds over waarbij je zowel je handen als je voeten beweegt.
 • Laat je armen zoveel als mogelijk gestrekt, dit is zodat je biceps en rug zo min mogelijk belast worden, waardoor het je dus zo weinig mogelijk spierkracht kost.

Welke techniek is beter?

Antwoord op deze vraag is er niet direct. Het zijn beide namelijk prima technieken en het zal per persoon verschillen waar de voorkeur naar uitgaat.

Feit is wel dat de apenhang je doorgaans het minste energie en kracht kost én je er de hoogste snelheid mee kunt behalen.

Moet je een lang stuk touwklimmen? Dan doe je er goed aan om beide technieken te gebruiken en met elkaar af te wisselen om verzuring tegen te gaan.

Extra tips

Merk je dat je moeite hebt met touw klimmen? Dan doe je er goed aan dit regelmatig te oefenen. Naast het specifiek trainen op het touw is het ook erg belangrijk om over sterke buikspieren te beschikken.

Met name bij het verticaal touwklimmen moet je je benen omhoog ‘gooien’ waarbij er een groot beroep wordt gedaan op je buikspieren. Hoe je dit het beste kunt trainen?

Door leg raises te doen op de grond óf nog beter door dezelfde beweging na te bootsten. Als je dit thuis wilt oefenen dan kun je gymringen ophangen of een pull up bar kopen.

Schoenen

Ook goede schoenen zijn belangrijk bij het touwklimmen. Zorg het liefst voor goede, stevige schoenen. Doe je dit bijvoorbeeld met hardloopschoenen, dan kan het pijnlijk worden aan je voeten.

Wanneer je meedoet aan survival of obstakel runs kies dan voor goede survivalrun schoenen.

Welke spieren train je?

touw-klimmuur

Welke spieren train je eigenlijk met touwklimmen? De mate waarin je bepaalde spiergroepen traint hangt grotendeels af van welke techniek je gebruikt, en of je klimt in het verticale of in het horizontale touw.

De spiergroepen die het meest aangesproken worden zijn:

 • Onderarmen
 • Biceps
 • Buikspieren
 • Benen

In mindere maten worden er ook meerdere spiergroepen getraint zoals de rug en de schouders. Daarnaast is touwklimmen een erg effectieve oefening voor je gripkracht.

Steeds populairder

Het klimmen in touwen komt dan ook steeds vaker terug bij crossfit lessen. Steeds meer gyms besluiten om een klimtouw op te hangen.

Dit is met name dankzij de enorme toename in populariteit van de obstacle en surival runs zoals Mudmasters en de Strong Viking Run.Misschien ook interessant:

Hoe word ik sterker?

Battle rope kopen

Functioneel sporten

Materiaal om je onderarmen te trainen

De beste buikspieroefeningen

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *