Survivalrun schoenen: waar op letten? Beste koop

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 28, 2023

beste-survival-run-schoen
beste-survival-run-schoen

Survivalrun schoenen (ook wel obstacle run schoenen) nodig? Je bent hier aan ‘t goede adres. Lees snel verder om erachter te komen waar je op moet letten bij het kopen van goede survivalrun schoenen én wat de beste zijn.

Belang van goede schoenen bij een survivalrun

Om een survivalrun te kunnen volbrengen heb je bepaalde sportkleding nodig zoals een hardloopshirt, een korte hardloopbroek of een tight (helpt tegen schaafwonden).

Ook worden er vaak lange sokken gedragen door deelnemers, dit helpt ook tegen schaafwonden bij bijvoorbeeld het touwklimmen.

Maar de belangrijkste benodigdheden voor een survivalrun zijn geschikte schoenen zoals survivalrun schoenen.

inov-8-zool

De survivalrun schoenen zorgen namelijk dat je goede grip hebt op de hindernissen die je tijdens de race tegenkomt.

Over een hindernis komen wordt niet alleen bepaald door je kracht, souplesse en doorzettingsvermogen, de grip van de schoenen kunnen je enorm helpen bij deze inspanning.

Goede survival schoenen zijn dus niet slechts een detail, maar geven jou daadwerkelijk een voordeel.

Waar moeten survivalrun schoenen aan voldoen?

Zoals hierboven aangegeven is het belangrijkste waar een survivalrun schoen aan moet voldoen de grip.

Een ander belangrijk punt is de duurzaamheid van de schoen. Klimmen, klauteren, door water baggeren en noem maar op; de schoenen moeten tegen een flink stootje kunnen.

survival-schoen-zool

Andere aspecten zijn voorwaarden die bepaald worden door je eigen voorkeur. Wil je een schoen die veel steun geeft, of liever een zo licht mogelijke schoen?

Wil je een survival schoen met een dunne zool, waardoor je veel contact hebt met de ondergrond? Of wil je liever wat demping?

Doe je vooral veel aan mud runs? Dan is het van belang dat het water, wat zeker in de schoenen terecht komt, weer makkelijk afgevoerd wordt.

Waar moet je op letten bij het kopen van survivalrun schoenen?

survivalrun-obstakel

Als je survivalrun schoenen gaat kopen dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Als eerste is het van belang om een paar schoenen te kopen die goede grip bieden tijdens de race.

Het tweede aspect waarop je moet letten is de duurzaamheid van het bovenwerk van de schoen.

Er bestaan merken die schoenen produceren speciaal geschikt voor survival runs. Denk dan aan Inov-8, Reebok, VJ en Altra.

Maar bepaalde trailrunschoenen zijn ook uitermate geschikt voor survivalruns, zoals bijvoorbeeld de Salomon Speedcross en de Asics Fuji.

Al deze schoenen zijn voorzien van een zogenaamde agressieve zool; hierop zit een patroon met noppen die goede grip geven in zachte ondergrond. Bovendien is de zool gemaakt van een zacht soort rubber, hierdoor biedt de zool ook veel grip op de verschillende hindernissen.

Voor mud run races worden door bepaalde merken specifieke survivalrun schoenen gemaakt. Deze hebben een zool met extra grote ‘studs’ die zich goed in de modder vastbijten.

Doe je vaak mee aan mudraces, dan zijn deze schoenen een goede keus. Doe je mee aan allerlei soorten survivalruns? Maak dan een keus voor een meer allround survivalrun schoen.

Beste survivalrun schoenen

Wat de beste schoen is voor een survivalrun is natuurlijk een lastige keuze, hieronder vind je onze selectie van de beste merken:

1. Salomon

survival-schoen

Salomon is één van de marktleiders als het gaat om trailrun schoenen, maar ook bij surivalruns en andere outdoor activiteiten zijn deze schoenen niet weg te denken.

Specifiek voor het modderige wegdek zijn de meeste zolen van salomons speciaal ontwikkeld voor maximale grip op elk soort ondergrond. De Salomon Speedcross is met name erg populair onder survival runners.2. Inov-8

inov-8-survivalrun-schoen

Dit merk is nog vrij jong en opgericht in 2003, sindsdien heeft het zich opgewerkt tot één van de betere merken als het gaat om outdoor kleding en schoeisel.

Inov-8 richt zich specifiek op de beste kwaliteit schoenen om in het meest ruwe en beestachtige terrein uit de voeten te kunnen. De Inov-8 schoenen zijn dan ook voorzien van uitstekende grip en stuk voor stuk uitgerust met een agressieve zool.  legendarische Mudclaw 300 is het populairst onder veel survival runners.3. Asics

asics-gel-surivalschoen

Dat Asics een gigant is als het om hardloopschoenen gaat dat wisten we al, maar ook voor de moeilijkere en modderige wegen heeft Asics een aantal goede schoenen te bieden om je door het ruwe terrein heen te loodsen.

Het populairste model is de Asics gel FujiTrabuco, een erg exotische naam voor een stel hardloopschoenen, maar dat doet niks af van de goede grip die je hierop zal genieten.

Daarnaast heb je de Asics trail scout waarmee je ook prima uit de voeten zal kunnen komen. Naast deze topmodellen is Asics constant bezig met het ontwikkelen van de beste loopschoenen onder alle omstandigheden.4. Reebok

Uiteraard mag Reebok niet ontbreken in dit rijtje. Deze sportgigant heeft met de all terrain Craze uitstekende hardloopschoenen ter beschikking om je alle soorten terrein door te loodsen.

De zool van de schoenen is uitgerust met een robuuste noppen die zullen voorkomen dat je de grip zal verliezen tijdens een survival run.5. Evadict

evadict

Evadict schoenen zijn ontwikkeld door en voor fanatiek trailers, toch zijn deze schoenen ook meer dan geschikt om te gebruiken tijdens een survivalrun.

Door de goede kwaliteit zolen zul je uitermate goede grip hebben op het modderige pad, maar ook op de eventuele hindernissen die je moet trotseren tijdens de run.

Naast de grip zullen ze ook zorgen voor goed comfort. Je hebt keuze uit verschillende modellen van Evadict, stuk voor stuk zijn ze van erg goede kwaliteit.De verschillen tussen survivalrun schoenen en hardloopschoenen

Er zijn veel verschillen tussen normale hardloopschoenen en survivalrun schoenen. De reguliere hardloopschoenen worden namelijk specifiek gemaakt voor hardlopen op de weg.

Ze worden gemaakt van zo licht mogelijke materialen. Vaak zijn ze niet eens voorzien van een hard rubber zool. Alles om gewicht te besparen.

Natuurlijk zou je een survivalrun kunnen doen op goede hardloopschoenen, maar de kans is groot dat je ze na 1 survivalrun kunt weggooien. Bovendien geven de normale hardloopschoenen je geen grip.

Meer soorten sportschoenen:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *