Handknijper kopen? De 5 beste handtrainers voor meer grip

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 14, 2024

grip trainen met handtrainer
grip trainen met handtrainer

Er zijn maar weinig fitnessartikelen die aan de ene kant zeer goedkoop en aan de andere kant bijzonder nuttig zijn. Dit kun je zeker zeggen van de handknijper.

Dit is een uitstekend trainingsapparaat om je handen, vingers en onderarmen sterker te maken. Maar wat is nu de beste grip trainer?

In dit artikel ontdek je dat en kan je ook nog eens inspiratie opdoen voor goede en bruikbare oefeningen.

Dit zijn de 5 beste handtrainers

  1. Tunturi instelbare handknijper
  2. Gorilla Sports knijphalter
  3. U Fit One
  4. Zeuz Handtrainer
  5. Gouden Grip Handknijper

1. Tunturi instelbare handknijper

grip-trainer

Als je een beetje thuis bent in fitness en krachttraining, is Tunturi een naam die je bekend in de oren zal klinken. Het Finse bedrijf heeft ook een handknijper op de markt.

De weerstand van dit exemplaar varieert van 5 kilo tot en met 20 kilo. Dit kan je tijdens de training langzaam opbouwen.

Er zit een witte anti-slip zone met ribbels op de grip trainer. Deze voorkomt dat de knijphalter uit je handen glijdt.2. Gorilla Sports knijphalter

gorilla_sports_handtrainer

Dit is er een voor de iets verder gevorderde sporter. Uit de naam denk je misschien af te leiden dat deze halter alleen voor kleerkasten bedoeld is, maar dat valt reuze mee.

Deze handtrainer is ervoor bedoeld om je vingers en onderarmen sterker te maken. Deze knijphalter met een weerstand tot 45 kilogram is gemaakt van de sterkste onderdelen.

De trainer is gemaakt van aluminium. Gorilla Sports heeft ook knijphalters met een lagere weerstand, en met een flink hogere.3. U Fit One

u_fit_one_handtrainer

Als je een knijphalter van U Fit One zoekt, heb je meer dan genoeg keuze. Dit merk heeft er meerdere op de markt gebracht.

Zowel voor beginners, gevorderden als de echte krachtpatsers zijn er handknijpers te koop. Met U Fit One weet je zeker dat je een kwalitatief goed apparaat aanschaft, welk type je ook kiest.4. Zeuz Handtrainer

fitness_handtrainer_set_zeuz

Zeuz is een bedrijf dat veel fitnessartikelen maakt. Meestal worden handknijpers van dit merk in een set aangeboden.

Daar krijg je onder andere een stressbal, vinger trainer en uiteraard een hand trainer bij. De prijs van een set valt doorgaans reuze mee.5. Gouden Grip Handknijper

gouden_grip_handknijper

Niet de meest bekende in dit lijstje, maar zeker niet kwalitatief minder dan de rest. Deze handknijper is in vijf verschillende weerstanden verkrijgbaar.

En het leuke is, je krijgt er nog een gratis E-book bij ook. Daarin wordt alles uitgelegd over griptraining.Wat zijn de voordelen van een grip trainer?

✅De lage aanschafsprijs
✅Eenvoudig mee te nemen
✅Makkelijk overal te gebruiken
✅Meer grip, ook in het dagelijks leven

Zoals je in het begin van dit artikel al kon lezen: een handknijper is zeker niet het duurste trainingsapparaat.

De prijzen verschillen wel, maar je kunt ervan uitgaan dat je nooit meer dan enkele tientjes voor een grip trainer moet betalen.

Daarnaast is een handtrainer bijzonder makkelijk mee te nemen. Het zijn kleine apparaten, die nooit veel groter dan je handen zijn.

Dat zorgt ervoor dat je de handtrainer overal mee naar toe kunt nemen. Bijkomend voordeel is dat je overal je training kunt doen. In de trein onderweg naar je werk, tijdens je pauze op kantoor, of waar dan ook.

griptrainer

Een handknijper is heel eenvoudig te gebruiken. Je hoeft je er zelfs niet voor om te kleden, hoewel het wellicht niet ideaal is om in driedelig pak met een knijpveer bezig te zijn.

Feit is wel dat je nauwelijks iets nodig hebt om een workout te doen. Daar komt nog bij dat de trainingen helemaal niet lang hoeven te duren.

De griptrainer zorgt, zoals de naam al voorspelt, voor betere grip. Dat levert je niet alleen in het dagelijks leven voordeel op, maar helpt je ook bij andere oefeningen.

Een voorbeeld daarvan is touwklimmen. Je grijpkracht wordt een stuk beter. En je merkt ook zeker verschil als je aan de slag gaat met (verstelbare) dumbbels.

Hoe vind je de beste handtrainer?

beste handtrainer

Een handtrainer mag dan een klein apparaat zijn, het is wel belangrijk om een goed apparaat aan te schaffen.

Hiermee heb je de meest effectieve training en voorkom je dat je blessures krijgt. Vooral dat laatste zou zuur zijn, omdat een grip trainer juist blessures kan voorkomen, maar daarover later meer.

Het belangrijkste aan de grip trainer is de veer. Deze veer zorgt voor weerstand. Er bestaan handknijpers die maar één enkele weerstand hebben, maar de meeste hebben meerdere niveaus. Dit zijn dan doorgaans ook de beste handtrainers.

Een handknijper is geen product met een prijs die het nodig maakt om op de aanschafsprijs te besparen. De meeste grip trainers kosten enkele tientjes. Dat maakt het een bijzonder toegankelijk apparaat.

Bij winkels als de Action of Decathlon kan je een prima handknijper aanschaffen. Als je voor je aankoop een beetje onderzoek doet (en dit artikel hebt gelezen), weet je waar je op moet letten.

Ook op internet kan je veel winkels vinden die handknijpers verkopen. En hier geldt ook weer dat je vooraf goed moet bepalen waar je exact naar op zoek bent.

Kies vooral een grip trainer uit met voor jou de beste weerstandniveaus. Het is ook niet handig om jezelf te overschatten en voor een te zware weerstand te kiezen.

Uiteindelijk heb je daar alleen jezelf mee en forceer je te veel of laat je de handtrainer ‘verstoffen’.

Wat voor resultaten geeft een grip trainer?

grip-trainen

Met een handknijper train je de kracht in je hand. De spieren, zenuwen en botten in je handen gebruik je veel vaker dan je denkt.

Als je iets optilt, duwt of zelfs alleen maar iets opschrijft, gebruik je de spieren van je hand. En waarschijnlijk heb je al meer dan eens gevoeld wat er met je handen gebeurt als je te lang dezelfde beweging hebt gemaakt.

Kortom: er kunnen nogal wat blessures in je hand ontstaan.

De grip trainer helpt je om die blessures te voorkomen. Door een sterke grip in je handen te hebben, verloopt kracht zetten met je hand een stuk soepeler.

Een handtrainer helpt tevens tegen klachten zoals RSI en andere vormen van overbelasting. Ook worden door regelmatig met een handgrip trainer te trainen je polsen en voorarmen een stuk sterker.

Een ander resultaat van trainen met een handknijper is niet de meest belangrijke, maar kan je wel een zelfverzekerd gevoel geven.

De tijd dat we elkaar weer regelmatig een hand geven zal heus weleens terugkomen. Met een goede, stevige handdruk kom je zelfverzekerd over en maak je een goede indruk. 😉

Inspiratie opdoen: dit zijn leuke oefeningen met de handtrainer

Met de handtrainer kan je verschillende oefeningen doen. Die kunnen allemaal een ander doel hebben. Je kunt meerdere soorten handkracht trainen.

Dan moet je denken aan hangkracht, knijpkracht en perskracht. Voor elk van deze krachten kan je effectieve oefeningen doen.

Houd in gedachten dat het niet veel uitmaakt welke oefening je doet, ze zijn allemaal goed voor je grip.

Oefening 1

Je pakt de handknijper op en knijpt deze dicht. Vervolgens laat je de spanning er langzaam afgaan.

Deze oefening kan je lichter en zwaarder maken door een beetje te spelen met hoe lang je de spanning erop laat staan.

Ook kan je het verzwaren door een handknijper met meer weerstand te gebruiken. Herhaal deze oefening een keer of drie, zowel met je linkerhand als je rechterhand.

Oefening 2

Deze oefening is vrij simpel, maar ook behoorlijk zwaar. Knijp de handknijper dicht en houd dit zo lang mogelijk vol.

Als je voelt dat de knijpveer weer opengaat, laat je langzaam los.

Je kunt bij deze oefeningen variëren door de ene keer de handknijper dicht te houden en de volgende keer deze extra hard dicht te knijpen.

Ook hier weer drie keer herhalen met beide handen.

Zo zijn er vele varianten mogelijk. Je kunt de knijphalter op verschillende manieren vasthouden en diverse posities aannemen.

De grip trainer kan je bijvoorbeeld met de poten omhoog beetpakken. Zo train je weer andere spieren.

Als je ermee aan de slag gaat, ontdek je vanzelf leuke en goede oefeningen. Varieer met hoe ver je de handtrainer opent, en hoe lang of fanatiek je deze dichtknijpt.

Veel profijt van het trainen met een handknijper

Een handknijper mag dan compact, wellicht een tikkeltje simpel en vrij goedkoop zijn. Het is een van de meest nuttige en effectieve trainingsapparaten.

Dat komt vooral door de positieve uitwerking die de trainingen hebben op je handen, vingers en armen.

Vrijwel al je andere trainingen hebben profijt van het trainen met een grip trainer. Denk maar eens aan een optrekstang. De grip is daar zeer belangrijk bij.

Overall haal je met een handknijper een prima hand, vinger en onderarmtrainer in huis. Tel daarbij op de voordelen op het vlak van het voorkomen van blessures, en je hoeft bijna niet meer na te denken over de vraag of je überhaupt een handtrainer gaat aanschaffen.

Voor je vingers kan je overigens ook een speciale vinger trainer gebruiken. Dit is echter geen pure noodzaak, omdat je je vingers ook goed traint met een handgrip trainer. Als je een set koopt, zit er vaak een vinger trainer bij.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *