Kun je creatine voor het slapen nemen?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 19, 2023

creatine voor het slapengaan
creatine voor het slapengaan

Als je al een tijdje naar de sportschool gaat, hoeven we je waarschijnlijk niets meer uit te leggen over de werking van creatine.

Toch vragen nog veel sporters zich af wanneer ze creatine nu het beste kunnen nemen. Kun je creatine ook voor het slapen nemen? Of is dit niet verstandig?

Hieronder ontdek je of het innemen van creatine voor het slapengaan goed is of niet. Lees meer over creatine en het effect op je slaap.

Kun je creatine voor het slapen nemen? Het korte antwoord

  • Je kunt creatine op ieder moment van de dag nemen; dus ook voor het slapengaan.
  • Er is geen bewijs dat creatine voor het slapen nemen negatieve effecten heeft op je nachtrust. Maar er is ook geen bewijs dat er positieve effecten zijn. 

Creatine voor het slapen nemen: goed of niet?

Om maar gelijk antwoord te geven op je vraag: je kunt creatine voor het slapen innemen. Er is namelijk geen enkele reden waarom je dit niet kunt doen.

Creatine is geen stimulerend middel en heeft daardoor geen invloed op je slaap. Je profiteert nog steeds van dezelfde voordelen, ook als je het in de avond of nacht neemt.

Creatine heeft geen onmiddellijk effect op je lichaam. De voordelen die je van het supplement ervaart, komen voort uit regelmatig gebruik. Je ervaart dus enkel de voordelen van creatine als je het consistent inneemt. 

Andere supplementen, zoals pre-workout, hebben wel direct invloed op je. Dit komt doordat er een stimulerend middel is toegevoegd, in dit geval cafeïne.

Daarom wordt er aangeraden om geen supplementen met stimulerende middelen voor het slapengaan te nemen. Maar gelukkig bevat creatine dit niet. 

Wat zegt de wetenschap? 

Er is geen bewijs dat creatine voor het slapen nemen negatieve effecten heeft op je nachtrust. Daarnaast is er ook niet bewezen dat het positieve effecten kan hebben. Er zijn dus geen bewezen voor- of nadelen aan verbonden.

Er wordt daarnaast steeds vaker onderzoek gedaan naar de optimale timing om creatine te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat het nemen van creatine voor je training of direct erna de effectiviteit kan verbeteren.

Echter, er is op dit moment nog te weinig onderzoek gedaan om dit te bewijzen. [1]

Het allerbelangrijkste is dat je creatine consistent inneemt. Of dit nu voor het slapengaan is of ergens in de ochtend; je kunt creatine de gehele dag door nemen. 

Conclusie: creatine voor het slapengaan nemen of niet?

Wil je creatine voor het slapengaan nemen? Er is geen enkele reden om dit niet te doen. Het heeft namelijk geen negatieve effecten op je slaap. Aan de andere kant zijn er ook geen voordelen aan verbonden. 

Zorg ervoor dat je creatine consistent blijft nemen; dit is het belangrijkste. Het maakt voor het effect niet uit wanneer je het neemt.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *