Zorgt creatine voor haaruitval? Het antwoord & Toelichting

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 26, 2023

zorgt creatine voor haaruitval
zorgt creatine voor haaruitval

Creatine als supplement slikken tijdens het sporten stimuleert spiergroei en helpt prestaties in de sportschool te verbeteren.

Maar zitten er ook negatieve kanten aan het gebruik van creatine, zoals het veroorzaken van kaalheid? Want wat doet creatine met je haar en klopt het echt dat je er kaal van wordt?

In dit artikel kom je er onder andere achter of haaruitval door creatine een feit of fabel is.

We zijn dieper gedoken in het fenomeen haaruitval bij creatine en zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

Krijg je haaruitval door creatine (in het kort)

Word je kaal van creatine of is dit een fabel? Zit er überhaupt wel een verband tussen het slikken van creatine en haaruitval? Om deze vragen te beantwoorden hebben we uitgebreid onderzoek gedaan.

Hierbij zijn we al snel tot de conclusie gekomen dat het wetenschappelijk nooit bewezen is dat creatine haaruitval veroorzaakt. Feitelijk gezien is er dus geen direct verband tussen creatine en kaalheid of haaruitval.

Toch zijn veel sporters, en dan vooral jongere mannen, bang voor haaruitval bij het gebruik van creatine.

Het is namelijk wél zo dat door het innemen van creatine de aanwezigheid van het hormoon dihydrotestosteron toeneemt. En dit androgeenhormoon, kortweg DHT, is in 95% van de gevallen de veroorzaker van kaalheid bij mannen.

Oftewel: ja, het DHT-hormoon neemt toe bij het slikken van creatine. En toch is dit niet de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. In de meeste gevallen is erfelijkheid in combinatie met een verhoogd DHT-gehalte namelijk de boosdoener!

Dus haaruitval door creatine is een fabel?

Zoals zojuist beschreven is er feitelijk gezien geen direct verband tussen creatine en haaruitval. De meest voorkomende oorzaak van kaalheid is haaruitval door het erfelijke DHT-hormoon.

Dit hormoon is erfelijk, waardoor erfelijke haaruitval ook wel DHT-haaruitval genoemd wordt. Heeft een direct familielid last van haaruitval door DHT? Dan is de kans dat jij hier ook last van zult krijgen een stuk groter.

Wat doet DHT precies?

Aanwezigheid van een verhoogd DHT-gehalte in je lichaam kan verschillende gevolgen hebben voor je haar. Denk hierbij aan het verkorten van de groeifase of het vergroten van het aantal haren wat uitvalt.

Ook het verschrompelen van je haarwortels, waardoor er dus geen nieuwe haren meer groeien is bekend gevolg.

Creatine zorgt dus niet voor haaruitval?

Als je last hebt van haaruitval is de kans dus vrij groot dat dit veroorzaakt wordt door een teveel aan het DHT-hormoon. Haaruitval is dus geen bewezen oorzaak of bijwerking van creatine.

Er zijn echter sporters die zeggen creatine te gebruiken en haaruitval te ervaren. Ondanks dat zij het tegenovergestelde beweren is een verband tussen beiden dus nooit wetenschappelijk bewezen.

Kan ik creatine dan wel gewoon gebruiken?

Zit haaruitval of kaalheid niet in de familie? Dan is de kans op de aanwezigheid van een overschot aan het DHT-hormoon bij jou al een stuk kleiner. Je kunt in dit geval prima gebruik maken van het voedingssupplement.

Zorg er in dit geval wel voor dat je het voedingssupplement met mate gebruikt. En zoals bij ieder supplement geldt: overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.

Ook niet als je gebruik maakt van de beste creatine als aanvulling op je dieet of supplement voor bij het sporten.

Als richtlijn wordt vaak aangeraden niet meer dan 5 gram per dag te nemen en het gebruik ervan voor langere aaneengesloten periodes worden afgeraden.

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat creatine haaruitval veroorzaakt. Toch heerst de angst voor creatine kaalheid onder meerdere sporters.

Om je een goed beeld te geven wat haaruitval veroorzaakt geven we je meer informatie over erfelijke haaruitval en het DHT-hormoon. Ook wat creatine nu eigenlijk is en waarom men denkt dat dit haaruitval veroorzaakt nemen we hieronder met je door.

Erfelijke haaruitval door verhoogd DHT-gehalte

Het androgeenhormoon dihydrotestosteron (DHT) komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Dit hormoon kan in verhoogde aantallen voor haaruitval zorgen.

Erfelijke haaruitval door DHT komt voornamelijk bij jongere mannen tussen de 20 en 30 jaar voor.

Creatine en toename van DHT-hormoon

Creatine komt van nature in je lichaam voor en ondersteunt de productie van energie in je lijf. Hiernaast bevatten veel dierlijke producten creatine die je dus extra binnenkrijgt met je voeding.

Als voedingssupplement kun je als sporter de hoeveelheid creatine in je lichaam verhogen. Het wordt vaak gebruikt als prestatieverhogend middel of om je spieren te laten groeien.

Het slikken van creatine heeft als nadeel dat de aanwezigheid van het DHT-hormoon toe kan nemen. Hierdoor was het vermoeden dat creatine, door het vrijkomen van dihydrotestosteron, automatisch haaruitval veroorzaakt.

Ook rees het vermoeden dat de toename van het DHT-hormoon erfelijke haaruitval in de hand werkt.

Wetenschappelijke studies

Om haaruitval bij creatine te onderzoeken zijn er meerdere wetenschappelijke studies gedaan. Uit deze succesvol afgeronde studies is niet direct naar voren gekomen dat creatine de veroorzaker is van haaruitval. Het erfelijke DHT-hormoon is dat wel.

Er is echter 1 onderzoek geweest waaruit bleek dat creatine inderdaad zorgde voor een verhoogd DHT-gehalte. En een verhoogd DHT-gehalte kan dus zorgen voor haaruitval, echter alleen bij mannen die hier gevoelig voor zijn.

Dit wil zeggen: hun genetische aanleg zorgt ervoor dat zij een verhoogde kans hebben op kaalheid.

Aan dit onderzoek, wat 6 weken in beslag nam, deden 20 mannelijke rugbyspelers mee. Gedurende het onderzoek werd een deel van de mannen 3 weken lang blootgesteld aan een hoge dosis creatine.

Onderzocht werd of de verhouding tussen dihydrotestosteron en testosteron zou veranderen na deze blootstelling.

Hierbij werd geconstateerd dat het testosteron-level niet veranderde, maar het DHT-gehalte wel. En daar bleef het eigenlijk ook bij.

Dit specifieke onderzoek heeft dus geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat creatine inderdaad tot haaruitval leidt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is er geen wetenschappelijk bewijs dat creatine haaruitval veroorzaakt. Wel verhoogt creatine het DHT-gehalte, wat in verhoogde aantallen haaruitval kan veroorzaken.

Dit is echter alleen van toepassing op mensen die gevoelig zijn voor kaalheid of hier genetische aanleg voor hebben.

Meer over creatine:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *