Creatine Monohydraat: Alles wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op oktober 26, 2023

Alles over Creatine Monohydraat
Alles over Creatine Monohydraat

Ben je op zoek naar supplementen voor de sportschool? Dan ben je creatine monohydraat waarschijnlijk weleens tegengekomen.

Dit supplement is namelijk geweldig om voor of na je workout te nemen.

In dit artikel lees je meer over wat creatine monohydraat is. Daarnaast lees je over de werking en de manier van inname. Zo hoop ik jou te helpen met het juist gebruiken van creatine monohydraat.

Wat is creatine monohydraat?

Creatine monohydraat

Creatine is de stof in je lichaam die jou de eerste seconden van kracht voorziet. Zeker tijdens een intensieve workout is creatine dus erg belangrijk.

Het supplement waarmee je dit stofje kunt aanvullen is creatine monohydraat.

Dankzij creatine monohydraat kun jij dus zwaarder tillen en meer herhalingen doen. Dit geldt overigens niet alleen voor krachtsporters.

Ook tijdens cardio en crossfit kun je met creatine het uithoudingsvermogen van je spieren verbeteren.

Hoe werkt creatine monohydraat?

Creatine monohydraat poeder pillen

Creatine monohydraat kun je op twee manieren nemen. De meest voorkomende manier is door het in poedervorm te vermengen met water. Daarna drink je het vermengde water voor, tijdens of na je training op.

De andere manier waarop je het kunt gebruiken is in de vorm van een pil. Deze creatine pillen bevatten hetzelfde als de poedervorm, maar hoef je niet te vermengen. Op de pil hoef je overigens niet te kauwen.

Bij elke vorm van creatine duurt het een aantal dagen voordat het overschot werkt.

Er wordt aanbevolen om de creatine monohydraat achter elkaar te blijven nemen. Pas daarna kun je de eerste verschillen gaan merken.

Wil je meer weten over de werking van het individuele stofje creatine (dus geen monohydraat)? Wij hebben een artikel geschreven over de werking van creatine.

Wat zijn de voordelen en nadelen van creatine monohydraat?

Er zijn gelukkig meer voordelen dan nadelen aan creatine. Toch is het bij elke review belangrijk om beide kanten te benoemen. In het geval van creatine monohydraat doe ik dat dus ook.

Allereerst benoem ik een aantal nadelen van creatine monohydraat. Vervolgens bespreek ik de grootste voordelen van het supplement.

Je kunt daarna voor jezelf de afweging maken of je creatine monohydraat wilt gaan gebruiken.

Nogmaals, ik ben persoonlijk erg te spreken over creatine. Dat is echter per persoon natuurlijk verschillend. Maar wie weet is creatine monohydraat ook iets voor jou!

De nadelen

Laten we beginnen met het ‘slechte’ nieuws, zodat we positief kunnen eindigen. Ik heb de 2 meest benoemde nadelen hier opgeschreven.

Mocht je meer nadelen willen weten, lees dan ons artikel over de nadelen van creatine.

Het eerste nadeel is dat creatine als lichaamsstof bij iedereen een ander maximum heeft. Een overschot aan creatine kan overigens geen kwaad.

Je lichaam neemt het gewoon niet op. Daardoor verspil je het makkelijk.

Het zorgt er dus voor dat je vrij gemakkelijk te veel creatine neemt. Dat is gelukkig niet schadelijk, maar wel zonde van het aantal doseringen. Helaas is het ook lastig te testen hoe veel je nodig hebt.

Gelukkig is creatine monohydraat niet zo duur, in vergelijking met bijvoorbeeld proteïne.

Het tweede nadeel is dat je iets zult aankomen van creatine monohydraat. Al is dat voor krachtsporters geen probleem, omdat je namelijk aankomt in spiermassa.

Je vetvrije massa wordt namelijk hoger dankzij creatine monohydraat.

Toch kan dit voor sommige sporters niet ideaal zijn. Bijvoorbeeld als je aan vechtsport doet en een bepaalde gewichtsklassen moet halen.

Je kunt namelijk tot 5 kilo aankomen dankzij creatine monohydraat.

De voordelen

Creatine fitness

De voordelen van creatine monohydraat wegen naar mijn mening gelukkig zwaarder dan de nadelen. Zeker omdat het een lichaamseigen stof is kan het weinig kwaad om creatine monohydraat te gebruiken.

Het grootste voordeel is de toename in spiermassa. Zeker als je doet aan bodybuilding of krachtsport is extra volume mooi meegenomen. De creatine monohydraat wordt namelijk opgenomen in je spieren.

Na enige tijd zul je significant verschil zien in de omvang van je spieren. Meestal zie je de eerste verschillen al na 2 weken.

De groei dankzij creatine monohydraat zal tot ongeveer 2 maanden doorgaan. Op een gegeven moment zwakt de groei echter wel wat af.

Een ander groot voordeel is de toename in het uithoudingsvermogen. Je zult namelijk merken dat je spieren minder snel verzuren.

Dit geldt overigens voor krachtsporters en duursporters, maar ook voor crossfitters.

Creatine monohydraat voorziet je spieren namelijk van energie. Hoe meer energie in je spieren, hoe minder snel deze natuurlijk verzuren.

Mijn tip aan iedere sporter is dus ook om creatine monohydraat een keer te proberen.

De verschillen met andere vormen van creatine

Naast creatine monohydraat kun je ook andere vormen van creatine gebruiken. Een goede creatine wordt makkelijk en snel opgenomen in je bloed.

Daarom moet je bij elke vorm van creatine onderzoeken hoe effectief het middel is.

Een voorbeeld van een andere vorm van creatine is Ethyl Ester. Dit type creatine zou sneller moeten worden opgenomen in je lichaam.

Sommige supplementen met Ethyl Ester doen dit inderdaad ook. Echter zijn er ook varianten die minder effectief zijn dan creatine monohydraat.

Om die reden is het dus erg belangrijk om de juiste vorm creatine te kiezen.

Nog een voorbeeld van een alternatief voor creatine monohydraat is creatine nitraat. Creatine nitraat is een stof die jouw spieren een extra pomp geeft.

Verder heeft nitraat weinig extra invloed op het uithoudingsvermogen van je spieren.

Ik denk dat je het beste creatine kunt kopen zonder extra toevoegingen. Daarom zou ik dus zelf altijd kiezen voor creatine monohydraat.

Voor wie is creatine monohydraat het meest geschikt?

Beginner krachttraining

Creatine monohydraat is, zoals ik hierboven al schreef, geschikt voor krachtsporters en duursporters. Toch zie je het gebruik van creatine en creatine monohydraat vooral bij krachtsporters.

Zij zijn namelijk op zoek naar de ‘pump’ die creatine met zich meebrengt.

Omdat creatine je spieren in volume laat groeien zweren veel krachtsporters bij het product. Zeker omdat het een lichaamseigen stof is en dus (meestal) geen troep is.

Let natuurlijk wel op wat er in het supplement zit. Doe dus je research voor je iets koopt.

Ben je overigens een beginnende sporter? Dan is creatine monohydraat niet meteen iets om je mee bezig te houden. Dat kan overigens wel, maar op eigen kracht beginnen is vaak beter.

Zodra je namelijk een tijdje bezig bent groeit je kennis over fitness ook. Op dat moment zul je de meeste oefeningen ook correct uitvoeren.

Pas dan is het gebruik van supplementen aangeraden. Je wilt natuurlijk geen blessures oplopen terwijl je zwaarder aan het trainen bent.

Waar koop je goede creatine monohydraat?

Goede creatine monohydraat is op verschillende plekken te verkrijgen. Zo kun je bij de grote sportzaken bijvoorbeeld creatine monohydraat kopen. Meestal hebben zij dit product wel in hun schappen liggen.

Ook online is dit supplement te verkrijgen. De meeste webwinkels met sportsupplementen verkopen ook creatine monohydraat.

Bekijk hieronder een aantal plekken waar creatine monohydraat voor een goede prijs te krijgen is.


Meer supplementen:


Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *