Beste multivitamine voor kinderen: Bekijk de Top 5 van 2024

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 15, 2024

multivitamines voor kinderen
multivitamines voor kinderen

Multivitamine tabletten, gummies of druppels zijn een fijne manier om ervoor te zorgen dat kinderen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn voor hun groei en ontwikkeling.

Er zijn talloze opties op de markt en de beste multivitamine voor je kind vinden kan als een ontmoedigende taak aanvoelen. We helpen jou daarom graag om een goede keuze te maken. 

Bij het kiezen van een multivitamine voor kinderen is het belangrijk rekening te houden met hun leeftijd en individuele voedingsbehoeften. Ook heeft elk kind zijn eigen voorkeur wat betreft smaak en vorm. 

Ga voor een multivitamine die essentiële vitaminen zoals vitamine D en vitamine E bevat. In combinatie met een evenwichtig voedingspatroon kan een multivitamine van goede kwaliteit ervoor zorgen dat kinderen alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een optimale ontwikkeling binnenkrijgen.

Nieuwsgierig naar de beste multivitamine voor je kind? Lees dan snel verder.  

Dit zijn de 5 beste multivitaminen voor je kind

Bij het kiezen van een multivitamine voor je kind of kinderen houd je enerzijds rekening met de vorm van de vitamine en de leeftijd van je kind en anderzijds de voedingsstoffen die de multivitamine bevat. Ook speelt de prijs van de multivitamine uiteraard een rol.

Voor jonge kinderen is het onder andere belangrijk dat ze voldoende vitamine D3 en K2 binnenkrijgen. Voor oudere kinderen blijft voldoende vitamine D belangrijk, alsook voedingsstoffen als calcium en vitamine B en C.

Helaas lukt het niet alle kinderen om al deze voedingsstoffen uit hun voeding te halen. Een multivitamine biedt dan uitkomst. 

Welke multivitamine voor kinderen kun je dan het beste kopen?

Dit is onze top 5:

Multivitamine voor kinderenBelangrijke eigenschapPrijs per dosering
1. Laveen Multivitamine met vitamine D3 & K2Druppels op basis van organische olijfolie voor kinderen vanaf 3 maanden€0.20
2. Holland & Barrett Kids MultivitamineMakkelijk kauwbare fruitgums met aardbeiensmaak voor kinderen vanaf 3 jaar€0.33
3. Davitamon Junior 3+ Kauw VitaminesKauwtabletten met frambozensmaak voor kinderen van 3 jaar tot 12 jaar  €0.17
4. Davitamon Junior 1-3 Vloeibare VitaminesVloeibare multivitamine voor de je peuter: van 1 tot 3 jaar€0.35
5. Lucovitaal Multi+ KidsGummies met aardbeiensmaak speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 5 jaar €0.27

Deze multivitaminen zijn speciaal ontworpen voor kinderen van verschillende leeftijden en leveren belangrijke vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

1. Laveen Multivitamine met vitamine D3 & K2 

Laveen Multivitamine D3 K2 druppels

De Laveen Multivitamine druppels met vitamine D3 & K2 helpen je kind bij de ontwikkeling van gezonde botten, tanden en een sterk immuunsysteem. Geschikt vanaf 3 maanden.

Deze multivitamine is getest en wordt aangeraden door de Consumentenbond.

 • Met vitamine A, D3, E en K2
 • Handige druppels die je kunt mengen met melk, pap en yoghurt of direct kunt geven met behulp van een lepel
 • Bevat enkel olijfolie en essentiële vitamines en verder niks 
2. Holland & Barrett Kids Multivitamine 

Holland & Barrett Kids Multivitamine

De Holland & Barrett Kids Multivitamine 30 gummies is een geweldige optie voor kinderen die niet graag tabletten innemen, omdat het in een smakelijke gummyvorm wordt geleverd. Geschikt vanaf 3 jaar.

 • Met vitamine A, B3, B5, B6, B12, C, D, E
 • Fijne aardbeiensmaak waar kinderen dol op zijn 
 • Makkelijk te kauwen: een ideale oplossing voor kinderen die moeite hebben met het slikken van tabletten of capsules
3. Davitamon Junior 3+ Kauwvitamines

Davitamon Junior 3+ Kauw Vitamines

Davitamon Junior 3+ Kauwvitamines is een kauwtablet met essentiële vitamines zoals B6, B12, C, E en calcium en ijzer. De tabletten bevatten geen vitamine A en zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.  

 • Bevat naast belangrijke vitamines ook mineralen en een hoge dosering vitamine D3
 • Suikervrij, glutenvrij en lactosevrij 
 • Een zeer voordelige keuze
4. Davitamon Junior 1-3 Vloeibare Vitamines

Davitamon Junior 1-3 Vloeibare Vitamines

Davitamon Junior 1-3 Vloeibare Vitamines Framboos is een vloeibare multivitamine die geschikt is voor kinderen van 1 jaar, 2 jaar en 3 jaar. Met vitamine B, C, D, E en K. 

 • Met veilige dosering belangrijke vitamines en een hoge dosering vitamine D3
 • Speciaal ontwikkeld voor peuters die nog moeten leren kauwen
 • Met prettige frambozensmaak
5. Lucovitaal Multi+ Kids

Lucovitaal Multi+ Kids

Lucovitaal Multi+ Kids bevat essentiële vitamines zoals A, B-vitamines, C, D, E en K. Deze multivitamine is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

 • Met enkel natuurlijke smaak, geur- en kleurstoffen
 • De gummies hebben een vrolijke beertjesvorm wat het aantrekkelijk maakt voor kinderen 
 • Populaire multivitamine voor kinderen
Multivitamine voor baby, peuter en kind: Aandachtspunten

Als je kinderen hebt wil je uiteraard goed voor ze zorgen. Een evenwichtig, gezond dieet hoort hier bij.

Als je kind echter, door welke oorzaak dan ook, niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, biedt een goede multivitamine uitkomst. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waarop je moet letten. 

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Voor vitamines en mineralen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Het is belangrijk dat de multivitamine die je kiest deze grenst niet overschrijdt. Voor sommige vitamines, zoals vitamine A en foliumzuur, geldt namelijk dat een hoge dosis schadelijk kan zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat sommige kindervitamines deze grens overschrijven. 
 • Kindervitamines hebben vaak een smaakje. Dit maakt de multivitamine aantrekkelijker voor kinderen, maar je wilt uiteraard voorkomen dat je kinderen onnodige suikers binnen krijgen. Let dus op de smaakstoffen die de multivitamine bevat.
 • Bewaar de multivitamine op een veilige plek om te voorkomen dat je kind van de vitamines gaat ‘snoepen’.

Waarom is een multivitamine voor baby’s en kinderen belangrijk?

kind-spierballen

Multivitamines zijn vooral belangrijk voor jonge kinderen omdat hun lichaam nog steeds groeit en ontwikkelt.

Vitamine- en mineralensupplementen helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van de algehele gezondheid, het ondersteunen van een goede groei en het verminderen van de kans op ziekten.

Multivitaminen kunnen ervoor zorgen dat kinderen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om hun optimale gezondheid te behouden.

Bovendien kan een multivitamine voor baby’s en kinderen helpen om te voorkomen dat ze gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen ontwikkelen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals anemie, slechte botontwikkeling, groeivertraging of andere aandoeningen.

Hoe kies je de beste multivitamine voor kinderen?

multivitamine kind druppels

Bij het kopen van kindervitamines is het belangrijk om te letten op de producent van de multivitamine. Is dit een betrouwbaar bedrijf dat zich houdt aan de nodige veiligheids- en kwaliteitsstandaarden?

Koop alleen multivitamines bij vertrouwde verkooppunten zoals een drogist, vitamine winkel of webwinkel met een thuiswinkelwaarborg. Dan weet je zeker dat je goed zit.  

Controleer daarnaast ook of de multivitamine vrij is van synthetische smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Deze informatie kun je vinden op het etiket. 

Kijk ook naar het etiket om te zien of de multivitamine alle essentiële vitaminen en mineralen bevat die nodig zijn voor jouw kind. 

Kies een multivitamine die bij jouw kind past. Ga bijvoorbeeld voor een kauwbare tablet of een smakelijke siroop.

Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je niet te veel vitamines en mineralen aan je kind geeft. Raadpleeg je huis- of kinderarts als je twijfels hebt of neem contact op met een diëtist gespecialiseerd in (kleine) kinderen. 

Welke vitamines hebben baby’s nodig?

Baby’s hebben een verscheidenheid aan vitamines en mineralen nodig voor hun optimale gezondheid.

Deze voedingsstoffen helpen bij het versterken van hun immuunsysteem, het bevorderen van de algehele gezondheid en het ondersteunen van een goede groei.

Zo is vitamine A belangrijk voor de oogontwikkeling, vitamine D helpt bij de absorptie van calcium en fosfor, vitamine C helpt bij het bouwen van weefsel en bindweefsel, foliumzuur ondersteunt de celdeling en ijzer is nodig om hemoglobine te produceren. 

Daarnaast zijn er ook andere essentiële vitaminen zoals vitamine E, B-vitamines en omega-3 vetzuren die allemaal helpen bij de ontwikkeling en groei van je baby.

Er gelden specifieke adviezen voor vitamine D en K

De meeste vitamines krijgen baby’s binnen via borstvoeding of zuigelingenmelk. Er zijn echter 2 vitamines waarvoor specifieke adviezen gelden: vitamine D en K.

Hiervoor geldt het volgende:

 • Als je borstvoeding geeft heeft een baby de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K per dag nodig ter aanvulling.
 • Vanaf de geboorte tot aan de 4e verjaardag hebben kinderen 10 microgram vitamine D nodig ter aanvulling.

Welke vitamines hebben kinderen nodig?

Multivitamine pillen

Kinderen hebben dezelfde vitamines nodig als volwassenen, maar wel in kleinere hoeveelheden. Een multivitamine voor kinderen verschilt dus van een multivitamine voor ouderen.

In het algemeen kun je stellen dat kinderen 30% van de ADH voor volwassenen nodig hebben. Dit geldt voor vitamine A, B1, B2, B3, B6, B8, B11, B12, C en K. Ook geldt dit voor de mineralen calcium, chroom, fluoride, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium en zink.

Voor vitamine D geldt dat kinderen tot 4 jaar 10 microgram per dag nodig hebben. Voor kinderen met een getinte of donkere huidskleur of die weinig buiten komen geldt dit ook wanneer ze ouder zijn dan 4 jaar.

Voor de overige vitamines en mineralen geldt een adequate inname (AI). Dit zijn vitamine B5, vitamine E, fosfor, selenium, mangaan en molybdeen.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *