Wat is soulcycle / rocycle & is het iets voor jou?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 13, 2023

soulcycle
soulcycle

Ben jij benieuwd naar soulcycle (ook wel rocycle)? Het is een trainingsvorm die ondertussen al een aantal jaren bestaat maar nog altijd sterk toeneemt in populariteit.

In dit artikel bespreken we wat je precies kunt verwachten van soulcycle. En ook kom je erachter of het wellicht wat voor jou is!

SoulCycle / Rocycle

Wil jij graag op een efficiënte manier sporten? Wil je graag conditie opbouwen en/of jouw vetpercentage omlaag brengen?

Dan is het zaak om de juiste workout uit te gaan kiezen. Met een efficiënte en intensieve workout ben je namelijk in staat om zéér gericht te trainen. Daarmee weet je al direct meer conditie op te bouwen, terwijl je ook nog een hoop calorieën weet te verbranden.

Hedendaags heb je de keuze tussen meerdere workouts. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Bodypump workout of de Club Power workout.

Je kunt echter ook kiezen voor de SoulCycle workout, ook wel Rocycle genoemd. Op deze pagina bespreken wij graag de SoulCycle uitgebreid, zodat jij een duidelijk beeld van deze workout krijgt.

Mogelijk heb je daarna direct interesse om met deze workout te gaan starten; ook daar vertellen we je graag alles over.

Opmerking: een Rocycle workout en een SoulCycle workout komen eigenlijk op hetzelfde neer. Beide termen worden echter wel door elkaar heen gebruikt.

Wat is SoulCycle precies?

rocycle

Voor het uitleggen van deze workout moeten we eerst nader naar het bedrijf SoulCycle kijken. Dit bedrijf werd in 2006 in de Verenigde Staten van Amerika opgericht en is hét brein achter de SoulCycle workout.

Het fitnessbedrijf SoulCycle zag dus in 2006 in New York het levenslicht. Dit bedrijf werd opgericht door Ruth Zukerman, Elizabeth Cutler en Julie Rice. Voor de oprichting van SoulCycle was Ruth Zukerman een sportinstructeur, waarbij zich voornamelijk focuste op spinningfietsen.

Elizabeth Cutler en Julie Rice waren klanten van haar, waarna zij met z’n drieën besloten om het grootser aan te gaan pakken. Dat resulteerde uiteindelijk in de oprichting van het bedrijf SoulCycle.

Dit bedrijf werd al snel populair en richtte zich volledig op spinningfietsen. Zo wist men in 2017 een unieke fiets op de markt te brengen; een spinningfiets met een koolstofvezel aandrijving, een elektromagnetische weerstand en een frame dat volledig van aluminium vervaardigd was.

Al snel groeide SoulCycle, onder meer door dergelijke fietsen, uit tot één van de grootste bedrijven in de wereld van spinning.

Gaandeweg wist SoulCycle ook meer en meer de focus te leggen op speciale workouts. De SoulCycle en Rocycle workouts zijn daar het levende voorbeeld van; bij het uitvoeren van deze workout maak je gebruik van een spinningfiets van het merk SoulCycle.

Bij een SoulCycle workout of een Rocycle workout loop je een grote zaal in. In deze zaal staan vele fietsen naast en achter elkaar.

De verlichting is volledig uit, in de zaal branden kaarsen en er wordt harde muziek afgespeeld. Het is vervolgens de bedoeling dat je op één van de spinningfietsen plaatsneemt en dat je onwijs intensief gaat fietsen.

Overigens kan een dergelijke workout in sommige gevallen ook in de buitenlucht plaatsvinden.

Het leuke is dat je tussendoor ook nog aan jouw bovenlichaam aan het werken bent. Je bent namelijk ook nog jouw armen aan het trainen (met lichte gewichtjes) en je doet tussendoor ook andere oefeningen.

Hoe ziet een SoulCycle workout eruit?

Een SoulCycle workout staat te boek als één van de meest intensieve workouts. Dat is onder meer te danken aan het feit dat het een full-body workout is, dat je onwijs hard moet trainen en dat een SoulCycle workout niet super lang duurt.

Om je een indruk van een SoulCycle workout te geven, verwijzen we je graag naar onderstaande video:

In deze video zie je exact hoe een SoulCycle workout eruit ziet. Je zit op een fiets, de muziek staat hard aan en je voert allerlei oefeningen uit, terwijl je aan het fietsen bent.

Juist door die oefeningen is een SoulCycle workout niet te vergelijken met een normale spinning workout.

Bij een SoulCycle workout train je zowel op het gebied van cardio als op het gebied van krachttraining.

Je traint jouw spieren op een leuke manier, terwijl je ook nog aan jouw uithoudingsvermogen werkt. Nadat je van jouw fiets afgestapt bent, ben je als het goed is gesloopt. Tegelijkertijd heb je onwijs veel energie van de workout gekregen.

De voor- en nadelen van SoulCycle

Het mag duidelijk zijn; een SoulCycle workout ziet er op voorhand zeer interessant uit.

Als je met de SoulCycle workout aan de slag gaat, merk je ongetwijfeld direct dat deze workout onwijs leuk is om uit te voeren. Dit komt onder meer door het feit dat je zelf nergens over na hoeft te denken.

Het enige wat je hoeft te doen, is de instructies te bekijken. Ondertussen dien je zo hard mogelijk te trappen en de verschillende oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen zijn zoals gezegd leuk om uit te voeren; je krijgt hier veel energie van.

Ondertussen ben je dus ook nog met een full body workout bezig. Je traint zowel jouw conditie/uithoudingsvermogen als jouw spiermassa. Hierdoor is de workout zeer efficiënt te noemen en geniet je al snel van zichtbare en/of merkbare resultaten.

Kort en intensief

Bijkomend voordeel is dat een Rocycle workout niet al te lang duurt. Met een workout ben je ongeveer 45 tot 50 minuten bezig. Tijdens deze relatief korte periode put je jezelf echter volledig uit, waardoor je nadien een zeer voldaan gevoel hebt.

Ondertussen is het ook nog een vermakelijke, aangezien de muziek lekker hard staat en je leuke oefeningen uitvoert.

Wat zijn de nadelen?

Is het dan allemaal koek en ei? Nou, je moet wel rekening houden met twee nadelen. Het eerste nadeel heeft betrekking op het uitvoeren van de workout; je moet hiervoor eigenlijk wel naar een sportschool.

Het is ook mogelijk om deze workout vanuit huis uit te gaan voeren, maar daar heb je wel meerdere benodigdheden voor nodig. Daar informeren we je graag in het restant van dit artikel over.

Verder moet je ook rekening houden met het feit dat je de workout in een sportschool nooit alleen uitvoert.

Je voert een SoulCycle workout altijd met meerdere mensen uit, waardoor er mogelijk op je gelet gaat worden.

Vind je dat niet prettig? Dan is dit niet de meest geschikte workout voor je.

Onderaan de streep wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen. Dat bewijst in ieder geval de populariteit van deze workout in ons land.

In 2016 werd deze workout vanuit Amerika naar ons land gehaald, waarna het al snel hard ging met de populariteit van de SoulCycle workout.

Meerdere sportscholen bieden deze training nu aan, terwijl je via YouTube ook meer en meer filmpjes over deze workout kunt bekijken.

Moraal van het verhaal: ben je op zoek naar een intensieve en leuke full body workout? Dan is de SoulCycle workout voor jou op het lijf geschreven! 

Wat heb je nodig om een SoulCycle workout te volgen?

Lijkt het jou wel wat om met de SoulCycle workout aan de slag te gaan? Dan heb je twee mogelijkheden om dit in gang te gaan zetten:

  • Je kunt je aanmelden bij een sportschool, waarna je bij de sportschool de groepslessen kunt gaan volgen.
  • Je kunt de SoulCycle workout vanuit huis uit gaan voeren

Wil je graag de lessen in een sportschool gaan volgen? Dan hoef je eigenlijk maar twee dingen te doen: een abonnement bij een sportschool afsluiten waar ze deze training geven en je vervolgens inschrijven voor de SoulCycle workout.

Wil je deze workout vanuit huis uit gaan voeren? Dan heb je meerdere benodigdheden nodig: een geschikte fiets, een televisie/laptop en een muziekinstallatie.

Deze workout kan immers niet zonder indoor cycling muziek, terwijl je via de televisie de instructies op kunt volgen.

Rocycle fiets kopen

Mocht je met deze workout aan de slag willen gaan, moet je dus rekening houden met een forse investering.

Het is namelijk van belang dat je een geschikte spinningfiets aan gaat schaffen.

Dergelijke fietsen zijn meestal niet voordelig te noemen. Uiteraard zijn er wel goedkopere spinningfietsen te verkrijgen, maar dan nog blijft het een vrij flinke investering.

Wij wensen je in ieder geval veel plezier met de SoulCycle workout; dit is zonder twijfel één van de leukste workouts van dit moment!

Welke alternatieven heb je?

Een geschikt alternatief als je erg van binnen fietsen houdt is om een abonnement op Cyclemasters te nemen. Dit is een online programma met spinninglessen on demand.

Is fietsen toch niks voor jou? Wees dan niet getreurd, er zijn namelijk genoeg goede alternatieven voor deze workout.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bodypump, Zumba, bokszaktraining of XCO training; allemaal intensieve en effectieve vormen van fitness die je zowel alleen als in groepsverband kunt doen.

Heb je nog vragen? Of wil je wellicht je eigen ervaring met rocycle delen? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel! Wil je direct goed beginnen? Kies dan jouw doel hieronder.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *