RPM of Spinning? Alles over dé RPM work-out van Les Mills!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 3, 2022

RPM Spinning work-out van Les Mills
RPM Spinning work-out van Les Mills

Wat is beter: RPM of Spinning? En zijn het eigenlijk wel twee verschillende dingen, of betekenen ze hetzelfde?

In dit artikel lees je alles over RPM en Spinning. Ook zoomen we in op Les Mills: de bedenker en uitvoerder van dé RPM workout.

Wil jij graag lekker actief aan de slag op een indoor fiets? Dan ben jij degene voor wie we dit artikel schrijven. 

Wat is RPM?

RPM groepsles les mills

De afkorting RPM ken je misschien als ‘rotations per minute’ of ‘rounds per minute’. Die term geeft aan hoeveel rondjes je per minuut fietst, bijvoorbeeld op een spinningfiets om thuis binnen te fietsen

Maar in dit artikel gebruiken we de term RPM om de RPM workout van Les Mills te beschrijven. Dit is een training die je op muziek uitvoert, terwijl je op een indoor fiets zit.

Waarin verschilt RPM van Spinning?

Indoor Cycling Fitness Classes Les Mills

In de basis zijn RPM en Spinning dus hetzelfde. Spinning is een groepsles onder leiding van een instructeur. 

De weerstand van je spinningfiets kun je tijdens deze les op verschillende niveaus instellen. Daardoor kunnen sporters van alle niveaus tegelijkertijd met elkaar in beweging zijn tijdens dezelfde les.

RPM is het programma van Les Mills voor indoor cycling. Spinning is dus de activiteit en RPM is de naam van de activiteit (de groepsles) die Les Mills aanbiedt. 

Het programma van RPM is altijd duidelijk en wordt begeleid door een professionele instructeur. Daardoor biedt Les Mills wereldwijd dezelfde kwaliteit, ongeacht waar of wanneer je aan deze les meedoet. 

Zelfs de muziek is overal hetzelfde en wordt slechts eens in de drie maanden veranderd. Dit kun je misschien saai vinden, maar het is wel makkelijk om zo je voortgang bij te houden. 

Zo kun je snel meer beenkracht krijgen van de RPM work-out en ook een beter uithoudingsvermogen!

Wordt Spinning door een andere partij aangeboden? Dan betreft het geen RPM Spinning. De kwaliteit van de les wordt dan niet gecontroleerd en gereguleerd door Les Mills. 

Het is dan helemaal afhankelijk van de instructeur, en de muziek die ingezet wordt, hoe de les verloopt en hoe effectief deze zal zijn.

Voor wie is RPM geschikt?

Spinning groepsles

RPM en Spinning zijn activiteiten die geschikt zijn voor mensen die graag in beweging zijn en die fietsen leuk vinden. Daar draait de hele les namelijk om.

Het is ook vooral geschikt voor mensen die dankzij RPM of spinning willen afvallen. Je verbrandt namelijk flink wat calorieën tijdens je work-out.

Verder is het een les die geschikt is voor redelijk ervaren sporters. De les is namelijk erg intensief. 

Sport je vrijwel nooit? Dan is dit wellicht niet de beste keuze voor een sportles.

Wat heb je nodig voor RPM?

kettler_spinningfiets

Afhankelijk van of je een online spinning les volgt of dat je de live RPM les in de sportschool volgt, heb je natuurlijk een spinning fiets nodig. In de sportschool is die al aanwezig. 

Wil je je les liever in je eigen, vertrouwde omgeving volgen? Dan moet je een spiningfiets voor thuis aanschaffen. Je kunt dan virtual spinning doen, net zoals in de sportschool. 

In dit geval is dat ook virtueel fietsen, maar dan thuis.

Het beste alternatief voor RPM of Spinning

Ben je er inmiddels achter dat RPM of Spinning toch niet de juiste activiteiten voor jou zijn? Sport jij liever zelf vanuit huis? 

Er is dan een heel leuk alternatief voor RPM en Spinning en dat is Cycle Masters. Dat is een trainingsapp voor spinning lessen on demand. Een beetje zoals de streamingdienst van Netflix, maar dan voor spinninglessen. 

Dit is vooral interessant voor mensen met een eigen spinningfiets die vanuit huis meer variatie en uitdaging willen.

Je krijgt met Cycle Masters namelijk toegang tot heel veel soorten lessen en programma’s en je kunt trainen wanneer het jou uitkomt.

En verdiep je ook eens in een ander alternatief: SoulCycle. Dit is de work-out van het gelijknamige bedrijf, dat hiervoor speciale SoulCycle fietsen heeft ontworpen. 

Tijdens deze work-out bevind je je in een grote zaal of in de buitenlucht. In de zaal is het licht uit, branden er kaarsen en wordt er harde muziek gedraaid.

De intensieve workout die volgt is een full body workout.Meer groepslessen:

Categorieën: Training

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *