Fitness steppen: Thuis & in de sportschool

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 26, 2023

steppen-fitness-sportschool
steppen-fitness-sportschool

In dit artikel gaan we het hebben over fitness steppen en alles wat daarbij komt kijken. We gaan het hebben over steppen in de sportschool en thuis.

Je komt erachter waar steppen nou eigenlijk goed voor is en ook hoe jij hiermee kunt beginnen. Kortom: alles wat er te weten valt over steppen leer je op deze pagina!

Waarom steppen als fitness training?

Waarom zou je eigenlijk gaan steppen als workout? Als je een sportschool binnenstapt zijn er namelijk zoveel mogelijkheden om te trainen. Maar ook thuis kun je prima fitnessen, zowel met als zonder materiaal.

Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals: cardio, krachttraining of een combinatie daarvan.

Qua krachttraining zijn er weer veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld halter oefeningen doen, kettlebell oefeningen, of natuurlijk simpelweg trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Qua cardio zijn er ook tal van mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in de sportschool fietsen op een hometrainer, trainen op een hardloopband of trainen op een crosstrainer.

fitness-steppen-thuis

Hoewel alle trainingsvormen zo hun eigen voor en nadelen hebben, zijn er maar weinig bewegingsvormen waarbij daadwerkelijk het gehele lichaam op de proef wordt gesteld.

Toch heb je in de sportschool of thuis wel een aantal goede mogelijkheden om alle spieren in je lichaam tegelijkertijd mee aan te pakken en óók nog eens aan je uithoudingsvermogen te werken.

Wanneer we het over zulke trainingsvormen hebben, komen we al gauw uit bij fitness steppen.

Wat hier de grootste voordelen van zijn? Daarover hieronder meer.

Afvallen met een fitness stepper

Is het jouw doel om af te vallen? Dan kun je het beste kiezen voor een intensieve workout.

In de sportschool zijn er tal van mogelijkheden om calorieën te verbranden en zo dus vet te verliezen.

Naar onze mening is de zogenoemde fitness stepper één van de beste apparaten die jou kan helpen van je gewicht af te komen.

Waarom? Omdat je met steppen enorm veel calorieën verbrandt. Bij een gemiddelde fitness step training verbrandt je al gauw tussen de 500 en de 600 calorieën.

Bijkomend voordeel is dat je tegelijkertijd aan je spiermassa werkt, aangezien met name je beenspieren effectief worden getraind.

Hierdoor kun je meer spiermassa ontwikkelen, waardoor je metabolisme op den duur ook weer hoger zal komen te liggen.

Het is namelijk zo dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding ligt. Naast je beenspieren worden ook je armen, rug, billen en buik aangesproken.

Steppen is goed voor de buikspieren

Waar veel mensen zich niet bewust van zijn tijdens het steppen in de fitness, is dat je hier ook je buikspieren mee aanspreekt.

Dit verwacht men vaak niet, aangezien je na een half uurtje intensief steppen de volgende dag met name je bilspieren en hamstrings zal voelen.

buikspieren-vrouw

Wanneer je ook je armen intensief hebt gebruikt, zul je wellicht ook wat spierpijn in je schouders ervaren.

Maar de buikspieren zul je wat minder snel voelen. Hoe dit komt? Omdat het niet de primaire spiergroep is die je traint met steppen.

Toch worden de buikspieren wel degelijk aan het werk gezet en niet zo’n beetje ook. Het zijn namelijk je buikspieren die ervoor zorgen dat je in balans blijft tijdens het steppen, wat niet geheel onbelangrijk is.

Aangezien er vrij intensief wordt bewogen, zullen de buikspieren vrijwel constant onder spanning staan als je stept. Kortom: een prima training voor je abs!

Voor wie zichtbare buikspieren wilt trainen is steppen dan ook een goede workout, aangezien je zowel vet verbrandt als je buikspieren versterkt.

Steppen is goed voor de benen

Zoals we net al benoemd hadden worden je benen goed getraind tijdens het steppen. De benen zijn de grootste spiergroep van ons lichaam en zijn ook weer onder te verdelen in meerdere spiergroepen.

Bij steppen train je echter alle spiergroepen in je benen, namelijk je hamstrings, bilspieren, quadriceps en kuiten.

Kortom, wie sterkere, gespierdere of juist strakkere benen wilt ontwikkelen, doet er goed aan om te gaan steppen als fitness training.

Fitness steppen is zowel cardio als krachttraining

Dit voordeel benoemden we eerder al kort. Als jij regelmatig te vinden bent in de sportschool, omdat je jouw fitness trainingen onderverdeeld in cardio en krachttraining, dan is steppen een ideale manier om dit met elkaar te combineren.

Wat je fysieke doel ook is; afvallen, conditie opbouwen, sterker worden of gespierder worden, steppen is een goede fullbody workout voor iedereen!

Een stepper is verkrijgbaar in compact formaat

Begeef jij je liever niet in een sportschool en doe jij je fitness trainingen liever thuis?

Dan heb je vaak het probleem dat je thuis redelijk beperkt bent in je mogelijkheden.

Natuurlijk zijn er wel cardio oefeningen voor thuis waar je geen materiaal voor nodig hebt..

En ook qua krachttraining kun je thuis een hoop doen en ook hiervoor hoef je dus niet per se naar een sportschool toe.

Maar om optimaal te kunnen trainen zul je toch al snel fitnessapparatuur voor thuis nodig hebben.

Nu is dat vaak een vrij forse investering en neemt het bovendien ook een hoop ruimte in beslag.

Als jij wilt steppen als fitness workout, dan is het grote voordeel dat je hier zogenoemde mini steppers voor kunt gebruiken, welke een zeer compact formaat hebben.

Later in dit artikel vind je meer informatie over het kopen van een fitness step.

Is steppen de perfecte fitness workout?

De grote vraag is natuurlijk, is steppen dé perfecte fitness training, of zijn er betere trainingen die je thuis of in de sportschool kunt doen?

Nu is het natuurlijk lastig om een soort training als dé beste manier te benoemen.

Maar het is wel degelijk een feit dat steppen één van de meest complete manieren van trainen is.

Dit is mede vanwege het feit dat alle aspecten aan bod komen en je hele lichaam getraind wordt.

Er zijn in de sportschool dan ook maar weinig andere workouts die deze effectiviteit evenaren.

Tijdens het fietsen op een hometrainer zul je bijvoorbeeld alleen je onderlichaam trainen en het is daarnaast ook nog veel minder intensief.

Trainingsvormen in de fitness die wel enigszins in de buurt komen qua intensiteit, zijn fitness roeien en crosstrainer trainingen.

Thuis of in de sportschool steppen?

fitness-steppen

We hebben ondertussen al een aantal keren benoemd dat je zowel thuis als in de sportschool kunt steppen. Waar jouw voorkeur naar uitgaat zal persoonsafhankelijk zijn.

Het voordeel van steppen in de sportschool is dat je vaak kunt trainen op professionele fitnessapparatuur. Hier staan vaak stair steppers, ofwel de grotere step apparaten.

Dit soort apparatuur is vaak van wat betere kwaliteit dan een goedkopere step voor thuis.

Toch kun jij je thuis prima in het zweet werken en effectief steppen om bijvoorbeeld af te vallen, je buikspieren te trainen of aan je conditie te werken.

Trainingsschema voor op de (mini) stepper

Als je serieus aan de slag wilt gaan met het bereiken van jouw fysieke doelen, of dat nu afvallen of conditie opbouwen is, kan een trainingsschema erg handig zijn.

Een schema voor op de stepper zorgt ervoor dat je goed weet waar je aan toe bent. En het helpt je consistent te blijven in je trainingen.

Er zijn diverse soorten schema’s, voor verschillende doelen en ook voor een verschillend aantal trainingsdagen per week.

Zo kun je bijvoorbeeld met 2 keer per week trainen al mooie resultaten behalen. Maar het is tevens mogelijk om 4-6 keer per week stepper oefeningen thuis of in de sportschool te doen.

Wat zijn je alternatieven?

Hieronder vind je de beste alternatieven voor het steppen:

Traplopen

Traplopen in de sportschool kan op de zogenoemde stairclimber. Maar voor een traploop training hoef je niet per se naar de fitness en kun je thuis doen als je de beschikking hebt over een trap, of anders buiten.

Tijdens het traplopen maak je eigenlijk dezelfde beweging als op een fitness step. Sterker nog: de bewegingsvorm van een fitness step is eigenlijk gebaseerd op het traplopen.

Step-ups

step-up-hoge-opstap

Bij de step-ups fitness oefening boots je tevens dezelfde beweging na en is dan ook een prima alternatief.

Ook voor deze fitness oefening hoef je niet naar een sportschool en kun je dus prima thuis uitvoeren. Het enige dat je nodig hebt is een stevige verhoging, zoals een stepbankje.

Trainen op een crosstrainer

bilspieren-trainen-crosstrainer

Het apparaat dat het meest verwant is aan de stepper, is de crosstrainer. Deze fitnessapparaten zul je eigenlijk in elke serieuze fitnessruimte en in elke sportschool wel terugvinden.

Maar je kunt ook een crosstrainer voor in huis aanschaffen, als jou dit een geschikter apparaat lijkt dan een stepper.

Mocht je hier interesse in hebben, dan vind je hier de beste crosstrainers voor thuis.

Fitness stepper kopen voor thuis

Zoals beloofd zouden we het nog hebben over het kopen van een step. Deze apparaten heb je zoals gezegd zowel in groot formaat als in compact formaat.

Zie jij het wel zitten om thuis je workouts te doen op een dergelijk apparaat? Bekijk dan eens de fitness stepper koopgids voor meer informatie!

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel!


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *