Never Skip Leg Day: dit is waarom jij leg day niet mag overslaan

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 17, 2023

never-skip-leg-day
never-skip-leg-day

Never skip leg day is een term die vaak wordt gebruikt in de fitness wereld.

Hiermee wordt bedoeld dat het niet is aanbevolen om jouw benen training over te slaan.

In dit artikel lees je de 7 voornaamste redenen om leg day nooit te skippen en lees je 7 tips om leg day vol goede moed te beginnen!

Never Skip Leg Day: 7 goede redenen om leg day niet te skippen

gespierde-benen

Vrijwel iedereen die met fitness bezig is heeft wel eens van het begrip never skip leg day gehoord.

Er zijn hier op internet verschillende ”memes” over te vinden en het wordt wel eens gekscherend tegen iemand gezegd waarvan de beenspieren achter lopen.

Waarom never skip leg day zo’n bekend begrip is geworden?

Dat is eigenlijk heel simpel; er zijn namelijk genoeg mensen die ”vergeten” om hun benen te trainen.

Vaak hebben ze hier geen zin in, of vinden ze dit niet nodig. Dat is wat ons betreft erg zonde.

Waarom? Dat gaan we je in dit artikel vertellen. We vertellen je waarom jij leg day absoluut niet mag skippen.

Verderop in het artikel vind je de meest gebruikte smoesjes om een benen training over te slaan en ook extra tips om leg day vol goede moed te volbrengen. Lees dus snel verder!

1. Symmetrisch getraind lichaam met gespierde benen

Wanneer je iemand ziet lopen met een gespierd bovenlichaam, met daaronder een stel dunnere benen zul je al snel mensen ”never skip leg day” horen zeggen.

Een lichaam uit proportie wordt namelijk niet echt gewaardeerd in de fitness wereld. Als je een langere broek draagt kom je hier misschien nog wel mee weg.

Maar wanneer het ”korte broeken weer” is, zul je er toch aan moeten geloven. Als jij leg day het hele jaar door hebt geskipt, is de kans groot dat je lichaam uit proportie is en dus niet mooi symmetrisch.

2. De beenspieren zijn de grootste spiergroep van je lichaam

beenspier-squat

Misschien wist je al wel dat de beenspieren de grootste spiergroep zijn in ons lichaam. Nu denk je misschien; so what?

Als jij er voor kiest om leg day te skippen zul je veel spiermassa ”mislopen”. Dit zou erg zonde zijn, aangezien meer spiermassa voordelig kan zijn bij het trainen van andere spiergroepen.

Daarnaast zorgen meer spieren voor een hogere verbranding, wat weer goed van pas komt tijdens het droog trainen.

3. Je ontwikkelt ook een sterke core

Tijdens de compound oefeningen voor je benen, zoals de deadlift, squat en de lunge, train je naast je beenspieren ook je core.

Met je core wordt je romp bedoeld en bestaat uit je buikspieren en onderrug. Het is mooi meegenomen als deze goed ontwikkeld zijn.

Een sterke core is namelijk voordelig bij bijna alle oefeningen, voor elke spiergroep. Het is de kern van je lichaam en zorgt voor een betere houding. Bovendien heb je minder kans op blessures.

Leg day kun je daarom zien als twee vliegen in één klap, zonde om dit te skippen dus!

4. Je loopt testosteron en groeihormoon aanmaak mis

Nog een reden waarom never skip leg day zo belangrijk is. Je loopt anders namelijk testosteron en groeihormoon aanmaak mis.

Als je denkt dat dit niks uitmaakt, ben je je misschien niet bewust van het belang van deze stoffen.

Testosteron speelt een grote rol bij spiergroei, kracht en zelfs bij vetverlies. Hoe meer testosteron je hebt, hoe beter je presteert in de fitness.

Omdat de benen zo’n grote spiergroep zijn, wordt er veel testosteron aangemaakt tijdens het trainen, het meeste van alle spiergroepen.

Ditzelfde geldt voor het groeihormoon. Ook dit draagt bij aan het opbouwen van spieren en het verliezen van vet. Dus voor het geval dat het nog steeds niet duidelijk is voor je: Never skip leg day!

5. Leg day maakt je mentaal sterker

Als jij een hekel hebt aan leg day, is het heel makkelijk om dit te skippen. Niemand zal jou hier namelijk voor ”straffen”, je hebt enkel jezelf ermee.

Als je besluit om tóch je benen te gaan trainen, terwijl je hier eigenlijk helemaal geen zin in hebt, wordt je mentaal weer een stukje sterker.

Daarnaast is leg day de zwaarste training van de week, ook hierdoor zal je mentale kracht alleen maar vergroten. Naast sterke spieren valt ook het belang mentale kracht niet te onderschatten.

6. Je benen dragen de rest van je lichaam

Tijdens het lopen en staan zijn je benen verantwoordelijk voor het dragen van de rest van je lichaam.

Ook je core speelt hier een rol in, maar de benen dragen uiteindelijk het meeste gewicht. Wanneer je bovenlichaam groeit als kool en je benen achterblijven, omdat jij leg day skipt, zullen je benen het steeds zwaarder krijgen.

omgevallen-na-deadliften

Dit kan uiteindelijk leiden tot een foutieve houding tijdens het lopen en staan, wat daaropvolgend weer tot blessures kan leiden.

Alleen dit zou al een goede reden moeten zijn om leg day nooit meer over te slaan.

7. Een hoge verbranding tijdens leg day

Never skip leg day, je verbranding ligt namelijk enorm hoog tijdens het trainen van je benen.

Als je spieren wilt opbouwen, is deze reden wellicht wat minder interessant, maar als jij droog aan het trainen bent dan zal je hier veel voordeel van hebben.

Doordat je benen zo’n grote spiergroep zijn en je deze over het algemeen zwaar traint, met relatief veel oefeningen, ligt de verbranding tijdens het trainen het hoogste van alle spiergroepen.

Ik hoop dat de bovenstaande 7 redenen jou genoeg hebben overtuigd en jij het begrip ”never skip leg day” vanaf nu serieus neemt.

Veel gebruikte smoesjes om leg day te skippen

Ben jij iemand die leg day gerust overslaat? Wellicht dat jij jezelf herkent in één van de onderstaande excuses om je benen training te skippen.

Als jij jezelf schuldig maakt aan een van deze smoesjes, heb je geen geldig excuus!

Je benen gebruik je al genoeg tijdens andere activiteiten

Veel mensen die ”never skip leg day” niet al te serieus nemen, hebben hun smoesje al klaarliggen. Maar al te vaak luidt het excuus: ”ik gebruik m’n benen al genoeg tijdens het hardlopen (of andere activiteit)”.

Als je regelmatig hardloopt, voetbalt of een andere sport uitoefent waarbij je benen belast worden, is dit geen goed excuus om leg day te skippen.

Dit soort trainingen zijn namelijk niet te vergelijken met een krachttraining. Bovendien zul je bij alle activiteiten waarbij de beenspieren worden belast, baat hebben bij sterkere benen.

Sterkere benen kun je ontwikkelen door zwaar te trainen. Dit is veel effectiever dan welke vorm van training dan ook. Het enige geldige excuus zou zijn, als jij een bergbeklimmer bent.

Niemand ziet toch je beenspieren

We hadden het er al eerder over; in de zomer zul jij waarschijnlijk toch echt met een korte broek rondlopen.

Daarnaast mag dit geen geldig excuus zijn, aangezien dit niks uit zou moeten maken. Je zou namelijk niet alleen je benen moeten trainen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook met als doel om sterker te worden en een goed getraind ”allround” lichaam te ontwikkelen.

Daarnaast heb je ook kunnen lezen dat leg day skippen er voor kan zorgen dat je minder ”gains” kunt pakken op andere spiergroepen.

Mijn benen worden niet groter

Als jij dit als smoes gebruikt om leg day te skippen, dan train je waarschijnlijk niet zwaar genoeg of heb je niet genoeg geduld.

Het kan ook zijn dat je simpelweg te weinig eet. Meerdere factoren kunnen de oorzaak zijn van het feit dat je benen niet groeien.

Meer informatie en tips hierover vind je in het artikel: Gespierde benen kweken.

Voor de mannen: ”vrouwen geven niks om de benen”

Tot slot het excuus wat je van veel mannen hoort die never skip leg day met een korreltje zout nemen en beweren dat vrouwen toch niks geven om hun benen.

Als jij jouw benen niet traint omdat de vrouwen hier toch niks om zouden geven, raad ik je aan om de rest van dit artikel nog eens door te nemen.

Je benen trainen zorgt namelijk voor een positief effect op het trainen van de rest van je lichaam. Daarnaast zou geen enkele vrouw een asymmetrisch lichaam mooi vinden.

Tips om leg day te volbrengen & niet meer te skippen

Ik begrijp dat leg day niet ieders favoriete trainingsdag zou zijn. Vele zullen al gruwelen van het idee om hun benen te moeten gaan trainen.

Ik help je daarom graag goed op weg met een aantal tips, waardoor jouw leg day stukken makkelijker zal worden!

1. Sneller klaar met supersets

Met supersets worden sets bedoeld die bestaan uit meerdere oefeningen. Nadat je met één oefening klaar bent ga je direct door naar de andere.

Dit zorgt er voor dat je sneller klaar bent met je trainig. Als jij een hekel hebt aan leg day kun je dit perfect in je training toepassen.

Je zou bijvoorbeeld een isolatie oefening voor je hamstrings en een isolatie oefening voor je quadriceps (voorkant bovenbeen) kunnen afwisselen.

Ook zou je een oefening voor de bovenbenen én een oefening voor je kuitspieren met elkaar kunnen afwisselen.

2. Begin de week direct met leg day

benen-training

Maandag zal voor de meesten ”chest day” zijn. Niet voor niets wordt maandag ook wel ”international chest day” genoemd.

Ik nodig je echter uit om je benen eens op maandag te gaan trainen. Je hebt dan direct de zwaarste training achter de rug en je kunt met een gerust hart de week tegemoet gaan.

Daarnaast moet de leukste training dan nog komen, namelijk: chest day.

3. Luister naar je favoriete muziek

Muziek kan jou door je zware leg day heen helpen. Luister niet zomaar naar muziek, maar luister naar jouw favoriete muziek, die jou écht motiveert.

Als ze bij jou in de sportschool geen muziek draaien waar jij gemotiveerd van raakt voor leg day, gebruik dan je eigen (draadloze) koptelefoon.

4. Drink een pre-workout of koffie

Een goede pre-workout kan jou net dat extra duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om te gaan trainen. Het kan er voor zorgen dat je extra veel zin krijgt in je training.

Een van de werkzame stoffen die in vrijwel elke pre-workout zit, is cafeïne. Dit kun je ook halen uit koffie.

Als jij geen pre-workout wilt gebruiken, kun je het dus ook laten bij een kopje koffie, of een dubbele espresso 😉.

koffie-pre-workout

Cafeïne zorgt voor een opgewekt gevoel, meer energie en een betere focus. Dus; never skip leg day en gebruik een pre-workout of koffie.

Ik gebruik zelf Cellucor C4, om mijn leg day goed door te komen.

5. Houd je progressie nauwkeurig bij voor meer motivatie

30-dagen-kalender

Je benen kun je trainen met veel gewicht. Het is ook goed mogelijk om continu progressive overload toe te passen, wat betekend dat je elke training iets zwaarder probeert te trainen.

Door bijvoorbeeld elke training extra gewicht toe te voegen, of een herhaling meer te maken bij een bepaalde oefening blijf je constant sterker worden.

Dit kan enorm motiveren om je leg day elke week weer vol met motivatie tegemoet te gaan. Dit zul je in dat geval natuurlijk wel goed moeten bijhouden. Je zou je progressie bijvoorbeeld kunnen bijhouden in een applicatie.

6. Doe 2 keer per week leg day

2 keer per week leg day?! We hadden het toch over tips om leg day niet meer te skippen?

Hoe kan 2 keer per week leg day jou hier dan mee helpen..?

Nou, als je je benen twee keer per week traint, hoef je beide trainingen minder oefeningen te doen en ook minder zwaar te trainen.

Leg day zal hierdoor al stukken dragelijker worden en het wordt daarom minder verleidelijk om je benen training over te slaan.

7. Bekijk een motivatie filmpje

Tot slot zou je een motivatie filmpje kunnen kijken. Dit is wellicht niet de allerbeste oplossing, maar het kan je toch helpen om jezelf nét even dat duwtje in de rug te geven.

Echter gaat het bij het kijken van zo’n filmpje wel over kortstondige motivatie om te sporten. Op de lange termijn zul je er dus niet veel aan hebben.

Als je een filmpje zoekt ter motivatie kun je simpelweg op Youtube zoeken op ”never skip leg day”.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *