5 kilo afvallen: in 1, 2, of 3 weken? Ons advies en tips

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 17, 2024

5-kilo-afvallen-1-week
5-kilo-afvallen-1-week

Wil jij 5 kilo afvallen in 1 week? of wil je dit doen in 2 of 3 weken? Of misschien gun jij jezelf iets meer tijd en wil je 5 kilo afvallen in een maand?

In dit artikel bespreken we of dit überhaupt mogelijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

In het kort:

  • Het is mogelijk om 5 kilo af te vallen in 1 of 2 weken, maar het is vaak onverantwoord en kan leiden tot het jojo-effect.
  • Methoden zoals het ziekenhuisdieet, 7 dagen dieet en het shakedieet kunnen worden gebruikt hiervoor, maar met grote voorzichtigheid.
  • 5 kg afvallen in 3 weken is minder gevaarlijk, maar nog steeds een uitdaging en kan mogelijk zonder crashdiëten worden bereikt.
  • 5 afvallen in 4 weken is redelijk verantwoord, maar vereist nog steeds discipline.

5 kilo afvallen in 1 of meerdere weken? Stel eerst je doel

Stel, je hebt besloten dat het echt hoognodig is om te gaan afvallen. Het is in dat geval belangrijk om een doel te stellen voor jezelf.

In een ideale situatie stel je een doel dat je meetbaar kunt maken en bepaal je zowel een streefgewicht als de tijd waarin je dit gewenste gewicht wilt behalen.

Als jij dit artikel leest dan is de kans groot dat jij je doel al bepaald hebt. Je wilt in ieder geval 5 kilo gaan afvallen.

Misschien heb je zelfs ook al bepaald dat je dit in 1, 2, of 3 weken voor elkaar wilt krijgen.

In dit artikel gaan we het hebben over 5 kilo afvallen in het algemeen en vind je goede tips om jou hierbij te helpen en te zorgen dat jij je doelen haalt.

Maar we gaan het daarnaast ook hebben over de ideale tijd om dit gewicht kwijt te raken. Als je al hebt besloten dat je dit in één, twee of drie weken wilt gaan doen, dan kun je hier ook aanvullende specifieke informatie over vinden.

Laten we vooral snel beginnen!

Hoe lang doe je over 5 kilo afvallen: 1, 2 of 3 weken?

5-kg-afvallen-materiaal

Heb je besloten dat je vijf kilo aan gewicht wilt kwijtraken, maar weet je nog niet precies hoeveel tijd je hiervoor moet rekenen?

De vraag wat het beste tijdsbestek hiervoor is, is lastig om concreet te beantwoorden. De waarheid is dan ook dat het ideale tijdsbestek om 5 kilo af te vallen heel erg zal verschillen per persoon.

Als je momenteel bijvoorbeeld een groot overgewicht hebt, dan zal het verantwoorder zijn om veel gewicht te verliezen in een korte tijd.

Maar als je daarentegen precies 5 kilo af wilt vallen, zonder dat je daadwerkelijk overgewicht hebt, dan kun je hier gerust een langere tijd over doen.

Bedenk dan ook goed dat sneller niet altijd per sé beter is. Ik ben persoonlijk dan ook een groot voorstander van duurzaam vetverlies.

Waarom? Simpelweg omdat je hier het meeste aan zult hebben op de langere termijn. Maar op dit onderwerp zal ik nog wel vaker terugkomen in dit artikel.

Om je toch enigszins een goede indicatie te geven over een tijdsbestek om 5 kilo aan gewicht kwijt te raken: volgens de ”algemene richtlijnen” wordt 0,5 tot 1 kg per week als verantwoord afvallen beschouwd.

Even heel concreet zou dat zou dus betekenen dat je 5-10 weken zou doen over 5 kilo afvallen.

Voor sommigen zal dit wellicht ontmoedigend klinken. Maar je moet je goed beseffen dat afvallen uiteindelijk een weg van de lange adem is en dat de aanhouder wint.

5 kilo afvallen in 1 week tijd: is dat mogelijk?

gewichtsverlies

Betekent dit dan dat het compleet onmogelijk is om 5 kilo in een week tijd te verliezen?

Nee hoor, ik zou de laatste zijn die zou beweren dat dit compleet onmogelijk is.

Echter wil ik je wel graag meegeven dat dit in de meeste gevallen volstrekt onverantwoord is.

5 kilo in slechts 7 dagen is echt heel erg veel en zou dan ook echt een unieke prestatie zijn.

Echter, hoe uniek deze prestatie ook mag zijn, je zal je lichaam er over het algemeen niet veel goed mee doen.

Als je dit namelijk zou lukken dan is de kans heel erg groot dat de vijf kilo die je bent kwijt geraakt er in een rap tempo weer aan zal zitten.

Hoe dat komt?

Door het welbekende en alom gevreesde jojo-effect. Dit betekent niets meer dan dat de kilo’s die je bent afgevallen er weer aanvliegen. En je er vervolgens soms zelfs nog slechter voorstaat dan vóórdat je was afgevallen.

Nogmaals: als je echt zwaar overgewicht hebt, kan 5 kilo afvallen in een week wat minder kwaad. Maar dan nog is dit ongekend veel en moet je er niet op rekenen dat dit je gaat lukken.

5 kilo afvallen in 1 week met het ziekenhuisdieet

Als jij (tegen mijn advies in) toch 5 kilo wilt gaan afvallen in 1 week, dan is één van de manieren waarop je dit kunt doen door het zogenoemde ziekenhuisdieet te volgen.

De naam van dit dieet klinkt als je het mij vraagt al vrij heftig. En dat is het dan ook. De oorsprong van de benaming van dit dieet dit dieet ligt trouwens (niet geheel verrassend) daadwerkelijk in het ziekenhuis.

Het is ontstaan doordat dit dieet vaak werd voorgeschreven aan patiënten die om uiteenlopende medische redenen snel veel gewicht moesten verliezen.

Hoe dit dieet uiteindelijk vanuit het ziekenhuis in de gezondheidswereld is gekomen en wordt gehanteerd als dieet om af te vallen zonder medische noodzaak, is mij onbekend.

Tijdens het ziekenhuis dieet eet je minder dan 1000 calorieën per dag. Dit wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld 5 kilo in een week af te vallen. Maar je kunt hier ook 5 kilo in 2 weken mee afvallen.

In mijn optiek dient het ziekenhuisdieet enkel als ”kick-start” te worden gebruikt indien je aan ernstig overgewicht lijdt. Indien dit niet het geval is, raad ik dit ten zeerste af, maar dat mocht ondertussen wel al duidelijk zijn denk ik. 😉

Mocht je het ziekenhuis dieet nou toch willen gaan volgen, raadpleeg dan alijd advies van een diëtist, afval coach of arts, zodat je dit zo verantwoord mogelijk kunt aanpakken.

7 dagen dieet

Een andere manier om 5 kilo af te vallen in 1 week is middels het 7 dagen dieet.

Zoals de naam al doet vermoeden duurt dit dieet slechts 7 dagen en is daardoor een van de kortere diëten die je kunt volgen.

Ook dit kun je, net zoals het ziekenhuis dieet, zien als een crash dieet. Tijdens dit dieet zul je gedurende een week lang je calorie inname drastisch verlagen en tot een minimum beperken.

Ook voor het 7 dagen dieet geldt het advies dat je dit altijd dient te volgen onder leiding van een arts of diëtist.

5 kilo afvallen in 1 week met shakes

Nog een veelgebruikte methode om aan die vijf kilo gewichtsverlies in slechts 7 dagen tijd te komen, is door af te vallen met shakes.

Er zijn meerdere soorten shakes waarmee je dit kunt doen, meestal worden hier zogenaamde maaltijdvervangende shakes voor gebruikt.

In deze shakes zouden alle voedingsstoffen moeten zitten die je op een dag nodig hebt. Hoewel dit in theorie misschien wel zo kan zijn, zal het uiteindelijk toch je lichaam niet veel goeds brengen.

Ik raad daarom af om alleen maar met shakes af te vallen. Je kunt overigens wel prima snel afvallen met shakes als je deze alleen ter aanvulling op je ”echte” voeding neemt.

Shakes moet je in essentie dan ook zien als een voedingssupplement en afslank supplementen dienen altijd ter aanvulling op een gezond voedingspatroon gebruikt te worden.

5 kilo afvallen in 2 weken tijd

We hebben het nu gehad over afvallen in 1 week tijd, maar hoe zit dat dan als je 5 kilo wilt afvallen in 2 weken?

Is dat al wat verantwoorder?

Dit is wat mij betreft al iets verantwoorder en minder ongezond dan 5 kilo afvallen in slechts 7 dagen. Je zult nu 2,5 kilo in een week moeten kwijtraken, wat bovendien al wat realistischer is om waar te maken.

Toch raad ik je ook dit af wanneer je niet kampt met overgewicht en in feite geen haast hebt om gewicht kwijt te raken.

Natuurlijk wilt iedereen graag zo snel mogelijk afvallen. Maar dat is nou eenmaal niet altijd de verstandigste keuze.

Overigens is 5 kilo afvallen in 14 dagen nog steeds een grote uitdaging en kan ook dit eigenlijk alleen maar worden bereikt met een crash dieet, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuisdieet of een dieet waarbij je alleen maar shakes drinkt.

Ook het afvallen in 2 weken tijd zal dan ook niet gemakkelijk worden en vereist doorzettingsvermogen.

5 kilo afvallen in 3 weken tijd

En hoe zit het dan met 5 kilo in 3 weken tijd afvallen, is dat dan wel verstandig?

Laat ik vooropstellen dat vijf kilo aan gewicht verliezen in 3 weken tijd nog altijd vrij veel kilo’s in een kort tijdsbestek zijn.

Echter is dit al wat minder gevaarlijk dan wanneer je dit in 1 of in 2 weken zou doen.

3 weken is wat mij betreft dan ook een veel schappelijkere tijd en in sommige gevallen zou hier niet eens een crash dieet aan te pas hoeven te komen.

Als je 21 dagen lang een redelijk groot calorietekort hanteert, dan zal het voor sommige mensen goed mogelijk zijn om dit te verwezenlijken.

Echter zal dit voor de meeste mensen nog altijd onbegonnen werk zijn en is 3 weken nog altijd een té korte tijd als jij niet aan overgewicht lijdt.

Direct goed beginnen met afvallen? Download dan gratis de Vetverlies Kickstart

Hoe zit het met 5 kilo afvallen in 1 maand?

Het kan ook een doel van je zijn om in een maand tijd de begeerde 5 kilo te verliezen.

Er zijn echter stukken minder mensen die dit willen bereiken in een maand. De meeste mensen willen dit namelijk het liefst zo snel mogelijk bereiken en waren liever vandaag dan gisteren nog 5 kilo afgevallen. Dit is echter geheel begrijpelijk.

Of dit goed te doen is? Net zoals ik al aangaf bij afvallen in 3 weken is 4 weken ook nog altijd vrij kort dag.

Of het verantwoord is? Zoals ik al eerder in dit artikel aangaf wordt 0,5 tot 1 kg per week afvallen als gezond beschouwd.

Dit betekent dat maximaal 4 kilo per maand als gezond afvallen kan worden gezien. Je zou dus zeggen dat een kilootje meer er dan ook wel bij kan.

In theorie zal dit dan ook niet heel veel nadelige gevolgen hebben, maar ook hierbij geldt weer dat het per persoon verschilt.

Lees ook: 20 kg afvallen in 1 maand

5 kilo afvallen in 1 dag

5 kilo afvallen in slechts een dag is belachelijk veel en volgens velen zelfs onmogelijk.

Om echt 5 kilo aan vet verliezen in 24 uur is in de praktijk dan ook meestal onmogelijk.

Toch is het in sommige gevallen wel mogelijk om vijf kilo in 24 uur kwijt te raken, of zelfs nóg meer.

Zo zijn er gevallen bekend van personen die 7 kilo in 14 uur verloren. Echter gaat het hier dan wel om af te vallen door middel van vocht kwijt te raken.

Dit soort beestachtige methodes worden wel eens door vechtsporters gehanteerd om op het juiste gewicht te komen voor een weging.

Kortom: dit soort manieren van afvallen heeft niks met vetverlies te maken en brengt bovendien de nodige risico’s met zich mee.

Conclusie: is 5 kilo afvallen in een paar weken gezond?

vrouw-afvallen

Als je tot nu toe mijn hele artikel hebt gelezen, dan mag het ondertussen wel duidelijk zijn dat ik alles behalve een voorstander ben van veel gewichtsverlies in een korte tijd.

Zeker als je van plan bent om 5 kilo te gaan verliezen in 1 of in 2 weken zal ik je aanraden om je doelen ietwat bij te stellen en te mikken op een iets langere tijd.

Dit is beter voor je gezondheid en het is een duurzamere manier van afvallen, waar je op de lange termijn veel profijt van zult hebben.

Overigens heb ik later in dit artikel toch nog wat tips voor je, mocht je toch 5 kilo in enkele weken willen kwijtraken.

Deze tips gelden ook als jij je doel ondertussen al hebt bijgesteld, ze zijn namelijk van toepassing op afvallen in het algemeen.

5 kilo afvallen dieet schema

Veel mensen zijn op zoek naar een ”5 kilo afvallen dieet schema”. Eerder in dit artikel had ik het al over een aantal diëten die je kunt volgen om in korte tijd veel kilo’s kwijt te raken.

Zo vertelde ik je bijvoorbeeld dat een ziekenhuisdieet vaak wordt gevolgd om een bizarre hoeveelheid gewicht in 1, 2 of meerdere weken te verliezen.

Dit soort diëten zijn wat mij betreft niet de beste manier en je kunt dan ook beter een duurzaam ”5 kilo afvallen dieet schema” samenstellen dat is afgestemd op jouw gewicht, leeftijd, geslacht en doelstelling.

Extra tips om 5 kilo af te vallen in 1, 2 of 3 weken tijd

Tot slot wil ik je graag wat extra tips meegeven om 5 kilo af te vallen. Of je doel nu is om dit in 1 week tijd te behalen, in 2 weken of in 3 weken, deze tips zullen jou zonder enige twijfel goed op weg gaan helpen in de strijd tegen gewichtsverlies.

1. Vermijd alcohol

Alcohol is een echte boosdoener in de strijd tegen gewichtsverlies. Niet alleen bevat een gemiddeld glas alcohol veel calorieën, het wakkert ook nog eens het hongergevoel aan en met name de drang naar vet (en ongezond) voedsel.

De kans is groot dat je dit uit eigen ervaring kunt beamen. Ik raad je dan ook aan om de alcoholische dranken zoveel mogelijk links te laten liggen in de tijd dat je bezig bent met afvallen.

Als je jouw gewichtsverlies in een week voor elkaar wilt krijgen, dan zal dit niet zo moeilijk zijn. Ook 2 weken is nog wel te overzien.

Maar 3 weken of langer geen alcohol drinken, zal voor velen al een behoorlijke uitdaging worden.

2. Eet zo min mogelijk suikers en fastfood

Ook deze tip mag niet onderschat worden. Suikers en fastfood zijn om te beginnen niet goed voor je algemene gezondheid.

Maar als we het specifiek over afvallen hebben, dan kunnen dit soort voedingsmiddelen er al snel voor zorgen dat je meer eet dan de bedoeling is.

Junkfood en voedingsmiddelen met veel suikers bevatten namelijk veel calorieën en daarnaast geven deze je ook een minimaal verzadigd gevoel, waardoor de drang naar meer al snel de overhand kan gaan nemen. Oppassen dus!

3. Drink (veel) water voor en na elke maaltijd

Het begint ondertussen misschien al wel afgezaagd te worden. Deze tip vind je namelijk zovaak terug en ook ik maak me hier schuldig aan.

Echter moet je je realiseren dat deze tip niet voor niets gegeven wordt. Als je in 1 of 2 weken tijd 5 kilo wilt afvallen, of als je dit in 3 weken of langer voor elkaar wilt gaan krijgen, dan is het belangrijk om je aan de juiste richtlijnen van je voeding te houden.

Dat betekent onder andere dat je niet heel veel kan eten gedurende de dag. Om je een verzadigd gevoel te geven kan het enorm helpen om voor én na de maaltijd een glas water te drinken.

Water zal de maag namelijk goed opvullen, waardoor je minder de drang hebt om door te eten na je maaltijd.

4. Eet voedingsmiddelen die goed vullen

Nu we het toch hebben over een gevuld gevoel.. Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is door de juiste voedingsmiddelen te kiezen die hiervoor zullen zorgen.

Hierbij moet je vooral denken aan groenten. Deze bevatten over het algemeen een groot volume en hebben slechts weinig calorieën, ideaal tijdens het afvallen dus.

5. Ga meal preppen

Meal preppen is ondertussen al een bekend begrip in de wereld van het afvallen. Het betekent niets meer dan dat je al je maaltijden voor de volgende dag of dagen, alvast voorbereidt.

Als al je maaltijden al klaarliggen kun je dus een kant en klaar dieet schema volgen.

Hierdoor is het gemakkelijker om je aan jouw eetschema te houden en zal het 5 kilo afvallen in 1 of 2 weken tijd weer wat makkelijker worden.

6. Gebruik steeds dezelfde weegschaal

weegschaal-meetlint

Deze tip mag wel voor zich spreken. Toch zijn er nog altijd veel mensen die hiermee de fout ingaan en daardoor de moed in hun schoenen laten zakken.

Als je constant op een andere weegschaal weegt kun je namelijk niet accuraat je progressie bijhouden. Bijna alle weegschalen zullen namelijk wel íets verschillen van elkaar.

7. Weeg jezelf niet elke dag

weegschaal-met-lichaamsanalyse

Ik raad je aan om jezelf absoluut niet elke dag te gaan wegen gedurende de 1, 2 of 3 weken dat je aan het afvallen bent.

In één dag zal je namelijk geen accurate verschillen kunnen zien en het verschil per dag kan bijvoorbeeld ook sterk afhangen van verschillen in de vochtbalans van je lichaam.

Als je besluit om dit toch te doen, gebruik hier dan een weegschaal met lichaamsanalyse voor, die ook de hoeveelheid vocht in je lichaam kan meten.

8. Bezig blijven om hongergevoel te voorkomen

Het is een feit dat wanneer je druk bezig bent met van alles en nog wat, dat je minder snel aan eten zult denken. Dit kan handig zijn bij het afvallen.

Je zult dit misschien wel herkennen bij jezelf, dat wanneer de verveling toeslaat dat je al snel naar eten grijpt.

Plan dan ook de week of weken dat je 5 kilo wilt gaan afvallen meerdere bezigheden in waar je wel even zoet mee bent. Dat werkt vaak zelfs effectiever dan eetlustremmende supplementen.

9. Let niet alleen op je voeding maar ga ook bewegen

Naast de juiste voeding kan ook beweging jou een bijdrage leveren tijdens het afvallen. Let er daarom ook op dat je tijdens het afvallen genoeg blijft sporten.

10. Doe aan krachttraining en bouw meer spiermassa op

krachttraining

De beste manier om te sporten voor vetverlies is naar mijn mening door krachttraining te doen. De krachttraining kun je dan eventueel nog aanvullen met cardio, zoals wandelen, hardlopen of fietsen.

Met krachttraining verbrand je niet alleen veel calorieën, maar je kweekt er ook meer spiermassa mee.

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding zal liggen en hoe sneller je afvalt.

De positieve werking van meer spiermassa zul je echter niet direct gaan merken in 1 of 2 weken tijd. En ook in 3 of 4 weken zal je nog weinig verschil merken.

Dat komt omdat spiermassa opbouwen een langdurig proces is. Nog langduriger dan afvallen zelfs.

11. Denk ook aan de langere termijn

Ik raad je aan om verder te kijken dan alleen maar 5 kilo afvallen in een week of 2. Probeer ook vooruit te kijken en bijvoorbeeld alvast een plan te bedenken hoe je de afgevallen 5 kilo ook daadwerkelijk eraf gaat houden.

12. Vijf kilo afvallen in 1, 2 of 3 weken met gezonde voeding

Ik gaf bij de tweede tip al aan dat te veel suikers en junkfood je niet veel goeds zal doen als je 5 kilo wilt afvallen in een paar weken.

Je kunt dan ook veel beter gezonde voeding consumeren gedurende deze tijd. Dit zal zorgen voor een beter energie niveau en meer focus, welke je beide heel hard nodig zult gaan hebben als je in 1 of 2 weken wilt gaan afvallen.

13. Nooit boodschappen gaan doen met een lege maag

Dan de laatste tip. Dit is er zeker een om niet te onderschatten. Als je een flinke hoeveelheid gewicht gaat verliezen dan is boodschappen doen alijd een heikel punt.

Het kan namelijk voor velen weer een grote uitdaging zijn om al die lekkere, maar oh zo ongezonde dingen, voorbij te moeten lopen en te kiezen voor een tros bananen in plaats van een reep chocolade..

Een tip is dan ook om vóór het boodschappen doen een goede maaltijd te nuttigen, zodat je niet op je zwakste moment de supermarkt induikt en zwikt voor de verleidingen.

Nog beter is natuurlijk om je boodschappen te laten doen, bijvoorbeeld door je partner, of deze online te bestellen.

5 kilo afvallen in 1, 2 of 3 weken? Voorkom deze fouten!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat je weer een stukje wijzer bent geworden over 5 kilo afvallen in 1, 2 of 3 weken en gewichtsverlies in het algemeen.

Wil je meer weten over de beste manier voor vetverlies? Of ben je benieuwd naar de meest voorkomende fouten tijdens het afvallen?

Download dan mijn gratis Vetverlies Kick-start en begin direct goed met het behalen van jouw ideale gewicht!

Eén van de meest voorkomende fouten die je hierin terugvindt zal ik je alvast verklappen, dat is namelijk het constant wisselen van dieet. 😉

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Liana Van Der Meersch · juni 12, 2022 op 9:06 am

Ik wil heel graag vermageren,
Ik ben te dik
Kan iemand me helpen?
Met het vermagen

    Casper · juni 12, 2022 op 10:12 am

    Hey Liana, download onze gratis Kick-start, die helpt je gelijk goed op weg!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *