Wat doet hardlopen met je figuur?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op oktober 8, 2023

Strak figuur hardlopen
Strak figuur hardlopen

Hardlopen is gezond, dit wist je waarschijnlijk al. Je werkt aan je conditie en uithoudingsvermogen, maar het heeft tegelijkertijd ook positieve effecten op je lichaam.

Zo kun je bijvoorbeeld je vetverbranding stimuleren.

Wil je beginnen met hardlopen en vraag je je af wat dit met je lichaam doet? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat doet hardlopen met je figuur?

Ook behandelen we wat hardlopen doet met je benen, buik en billen.

Wordt je lichaam strakker van hardlopen?

hardlopen voor vetverlies

Hardlopen is een vorm van cardiotraining. Je traint hiermee je conditie, maar ook pak je diverse spieren aan. Wanneer je regelmatig hardloopt, kan dit je lichaam flink veranderen.

Of je nu een man of vrouw bent, hardlopen kan bijdragen aan een slanker en strakker figuur.

Wanneer je in beweging bent, verbrand je calorieën. Wanneer je meerdere dagen in de week een stukje gaat rennen, zul jij een hoop energie verbranden.

Verbrand je meer calorieën dan je binnenkrijgt? Dan val je af! Afvallen bij je buik door hardlopen is dus zeker mogelijk. 

Hardlopen draagt dus bij aan het creëren van een slanker figuur. Maar dit is niet het enige. Je traint namelijk ook je spieren tijdens het joggen of rennen.

Hierdoor krijg je dus niet alleen een slanker figuur, maar ook wordt je lichaam mooi gevormd.

Dus het antwoord op de vraag: “Wordt je lichaam strakker van hardlopen?” is ja!

Welke spieren train je met hardlopen?

Spieren trainen hardlopen

Wanneer je aan hardlopen denkt, denk je voornamelijk aan het trainen van je conditie. Maar wist je dat je ook meerdere spieren traint?

Je denkt misschien dat jouw beenspieren al het werk doen, maar niks is minder waar. Je traint er ook je buikspieren en armspieren mee!

Dit zijn de spieren die je traint met hardlopen:

  • Hamstrings
  • Quadriceps
  • Billen
  • Kuiten
  • Buikspieren
  • Rugspieren
  • Armspieren

Je traint een groot deel van je lichaam met hardlopen. Daarom is het ook zo goed voor je! We krijgen vaak de vraag of je ook echt gespierd kunt worden door hard te lopen.

Wanneer je begint met trainen kun je wel degelijk spiermassa opbouwen. Ben je gevorderd? Dan gaat spieropbouw een stuk langzamer.

Wil je gespierd worden? Dan adviseren we om het hardlopen te combineren met krachttraining.

Wat doet hardlopen met je buik en billen?

Hardlopen helpt bij het creëren van een strakker lichaam. Het heeft voornamelijk invloed op de vorm van je billen, benen en buik.

Tijdens het lopen train je meerdere spieren. Maar je benen, billen en buik doen het meeste werk. Je spant deze spieren namelijk de hele tijd aan.

Wat hardlopen met je benen, billen en buik doet is simpel. Wanneer je regelmatig hardloopt, krijg je een strakkere buik en billen, maar ook gespierdere benen. Zeker als je een beginner bent, ga je snel verschil zien.

Krijg je van hardlopen een mooi lichaam? Dit ligt natuurlijk aan wat jij mooi vindt, maar hardlopen heeft zeker een effect op jouw figuur.

Wanneer verandert je figuur?

Hardlopen strak figuur

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk resultaat zien. Maar dit gaat niet altijd. Je zult na een keertje hardlopen niet direct een strakker figuur hebben.

Echter, na een aantal keren zie je echt al wel resultaat. Je merkt bijvoorbeeld dat je buik slanker en strakker wordt. Ook worden je beenspieren beter zichtbaar. Dat is zeker het geval als je een hardloop schema voor afvallen volgt.

Wil je conditie opbouwen zonder hardlopen? Ook dat kan. Hardlopen is namelijk niet persé nodig om je conditie te trainen. Je kunt bijvoorbeeld ook zwemmen of fietsen.

Conclusie: Wat doet hardlopen met je lichaam?

Hardlopen heeft een grote impact op je lichaam en figuur. Het maakt je buik, billen en benen strakker. Dit komt door het verbranden van calorieën, maar ook door het trainen van meerdere spieren.

Vraag je je af: “Is hardlopen goed voor je?”, dan kunnen we hier heel kort over zijn: ja, hardlopen is goed voor je!

Er zijn genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met hardlopen. En natuurlijk hoef je niet direct super snel te gaan of grote stukken te lopen; bouw het langzaam op voor de beste resultaten.

Wil je de deur niet uit? Misschien omdat het regent? Gebruik dan een loopband voor thuis voor hardlopen.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *