Sixpack trainer / Sixpack apparaat kopen: werkt het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 8, 2023

man-wijst-naar-sixpack
man-wijst-naar-sixpack

Met een sixpack trainer of sixpack apparaat wordt er een apparaat bedoeld waarmee je jouw abs kan trainen.

Zo’n sixpack trainer is er in meerdere soorten en maten. De één is beter dan de ander, en ook in de prijzen zit er veel verschil.

Maar de belangrijkste vraag is: werkt een sixpack trainer nou écht? Of is dit apparaat grote onzin?

Een sixpack trainer, werkt het echt?

sixpack-trainer-abs

De meest gestelde vraag over een sixpack trainer is of het nou daadwerkelijk doet wat het belooft of niet.

Er worden vaak mooie beloftes gemaakt over deze apparaten.

Vaak wordt er namelijk beweerd dat je binnen een paar weken wel even een sixpack zal krijgen.

Als jij hierin geloofd dan zal ik je meteen uit de droom helpen, zo’n apparaat gaat jou namelijk geen sixpack bezorgen binnen een paar weken.

Waar de zogenoemde sixpack trainers voor dienen is het versterken van de buikspieren, en wat dat betreft komen ze hun belofte na.

Een dergelijk apparaat kan jou namelijk helpen om je buikspieren te versterken, net zoals je dat zou kunnen doen met (buikspier)oefeningen.

Later in dit artikel lees je of het effectiever trainen is mét of zónder sixpack trainer.

Wat voor soorten zijn er?

Er zijn meerdere soorten sixpack trainers, hieronder vind je de meest voorkomende varianten;

EMS sixpack trainers

gymform-total-abs

Wanneer men spreekt van een sixpack trainer dan wordt er meestal een EMS trainer bedoeld. EMS staat voor: Electrical Muscle Stimulation.

Dit betekend dat er in een kort tijdsbestek veel elektronische schokjes worden afgegeven zodat je spieren zich constant zullen aanspannen.

Wanneer je de ”buikspierband” om hebt dan kun jij je in de tussentijd bezig houden met andere dingen.

De meest voorkomende reden dat er voor zo’n band wordt gekozen is dan ook omdat de buikspieren getraind kunnen worden zónder al te veel inspanning.

Bij wijze van spreke zou je met een zak chips op de bank tv kunnen kijken terwijl je aan je sixpack werkt. Dit is natuurlijk niet aan te raden 😉.

ems-buikspiertrainer

Ik ben persoonlijk niet zo’n groot fan van dit soort apparaten, maar ik weet dat ‘het werkt’. Toch zal je er beter aan doen om je buikspieren op andere manieren te trainen, al is het maar om wat meer beweging te krijgen.

Als je toch interesse hebt in een passieve manier van trainen met behulp van een sixpack trainer, klik dan op de onderstaande knop om te bekijken welke soorten er allemaal zijn;



Buikspier apparaten / machines

Naast de buikbanden zijn er natuurlijk nog véél meer ‘sixpack trainers’ op de markt.

Denk bijvoorbeeld aan buikspierbankjes, ab trainers, ab wheels of diverse machines.

buikspieren-fitness-bench

Er is meer dan genoeg keuze als het gaat om sixpack trainers. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om simpelweg een matje te kopen en daar buikspieroefeningen op te doen, maar toch is een sixpack trainer vaak net wat leuker om mee te trainen.

De meeste van deze apparatuur die kan uitstekend thuis gebruikt worden en is daardoor ook immens populair.

Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van alle apparatuur waarmee jij een sixpack kunt trainen:



Sixpack trainen met of zonder apparaat?

getrainde-sixpack

Je weet nu dat je met een sixpack trainer je buikspieren kunt trainen.

Maar is dit daadwerkelijk effectiever dan het doen van buikspieroefeningen met het eigen lichaamsgewicht, of andere krachtoefeningen waarbij de abs worden aangesproken?

Naar mijn mening zijn de buikspieroefeningen zónder een sixpack trainer nog altijd effectiever.

Vooral compound oefeningen zoals deadlifts en squats zijn erg goed voor het verstevigen van de buikspieren.

buikspieroefening-plank

Maar ook planks en andere oefeningen voor de rompstabiliteit kunnen je goede resultaten opleveren.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hier direct een sixpack van zult krijgen. Als dat jouw doel is dan is er meer voor nodig dan enkel je buikspieren trainen.

Vetpercentage verlagen

Om zichtbare buikspieren te creëren (dus een sixpack) zal je er allereerst voor moeten zorgen dat je vetpercentage laag genoeg is.

Pas wanneer je vetpercentage zo rond de 10-12% ligt zullen je buikspieren goed zichtbaar zijn en kan de sixpack tevoorschijn komen.

Tot die tijd kun je zoveel gebruik maken van de sixpack trainer als je wilt, maar ga je niet het beloofde resultaat zien.

Kun je dan je vetpercentage verlagen met behulp van een sixpack trainer?

buikspieren-laten-zien

In theorie kan dit wel, echter raad ik dat niet aan. Het beste is namelijk nog altijd om dit te doen met een cardio machine voor vetverlies, of een andere bewegingsvorm.

Natuurlijk zal je wel ietwat meer calorieën verbranden met een sixpack trainer om je buik heen, maar dit is minimaal.

Wat wel een voordeel is van het sixpack apparaat is dat je deze rondom je buik kan houden terwijl je in de tussentijd iets anders aan het doen bent. Terwijl je stil zit kan je dus op een passieve manier je buikspieren trainen.

Als je wilt bewegen terwijl je op een stoel of bank zit is het ook mogelijk om een stoelfiets, de zogenoemde mini hometrainer te gebruiken om je vetverbranding omhoog te helpen.




Veel gestelde vragen over sixpack trainers

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

Als je dit artikel hebt gelezen dan weet je dat je eerst je vetpercentage zal moeten verlagen om überhaupt resultaat te kunnen zien. Dit zal namelijk bepalen hoe snel jouw sixpack zichtbaar wordt.
Sterkere buikspieren zul je na een paar weken al kunnen kweken, echter merk je hier niet direct heel veel van, wel kan het je helpen bij het verbeteren van je houding en kan het andere krachtoefeningen versterken.

Wat is de beste sixpack trainer?

Het ‘beste’ EMS sixpack apparaat is naar mijn mening de Gymform Total Abs. Dit is één van de weinige EMS trainers die aan de verwachtingen voldoet. Wat betreft buikspierapparaten in het algemeen is het lastiger te vergelijken. Voor thuis is een sit-up bench bijvoorbeeld erg handig.

Hoeveel kost een sixpack apparaat?

Een sixpack trainer kun je tegenwoordig al voor zo’n 20 euro kopen. Echter zitten er een heleboel slechte apparaten tussen. Let er dus op dat je een goede trainer koopt, de prijzen die kunnen hierin verschillen.



💡 Misschien vind je dit ook interessant:



Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *