15 kilo afvallen: zo doe je dat + schema!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op januari 16, 2023

15 kilo afvallen Schema Proces
15 kilo afvallen Schema Proces

Wil jij 15 kilo afvallen om weer een gezond gewicht te bereiken? Als je last hebt van overgewicht, is het belangrijk om in actie te komen. 

Maar hoe pak je het aan als je zoveel kilo’s kwijt wilt raken?

Ben je al eens eerder 15 kilo afgevallen? Of wordt het de eerste keer dat je dit avontuur aangaat? Zorg ervoor dat het ook de laatste keer is, door het goed aan te pakken.

Of je nu in 1 maand of in 4 maanden 15 kilo wilt afvallen; dit artikel moet je lezen! We geven je namelijk tips, eerlijke informatie en concrete handvatten.

Uiteraard bereiden we je ook voor op wat je kunt verwachten van 15 kilo afvallen (voor en na resultaten).

Hoelang duurt 15 kg afvallen?

weegschaal afvallen

Het is moeilijk om te zeggen hoelang het zal duren om 15 kilo af te vallen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk aan je huidige gewicht, leeftijd, lengte, geslacht en activiteitsniveau. 

Bovendien kan het tempo waarmee je gewicht verliest variëren, afhankelijk van de levensstijlveranderingen die je maakt.

Uiteindelijk kan je gerust heel snel 15 kilo afvallen. Bijvoorbeeld in 6, 5 of 4 maanden.

Of misschien zelfs wel in 1 maand tijd. Maar in dat geval moet je een ongezonde aanpak hanteren.

Hetzelfde geldt voor 5 kilo afvallen in 1 week met een ziekenhuisdieet. Daar schreven we eerder een artikel over. Maar het is maar de vraag of je dit moet willen. Wij raden het in elk geval af.

15 kg afvallen in 1, 2, 3 of 4 maanden

Wil je toch graag 15 kilo afvallen in 3 maanden of 2 maanden? Weet dan dat je calorie-inname drastisch omlaag moet.

Sommige diëten, zoals een afvalshake dieet maken dit mogelijk. Of je kunt bepaalde schema’s volgen.

Het is echter wel belangrijk om vooruit te denken: hoe pak je het aan als je eenmaal 15 kilo afgevallen bent? Blijft dit dieet dan vol te houden? Of kun je het geen leefstijl noemen? En is de kans groot dat je na afloop terugvalt? 

Dat zou namelijk erg zonde zijn van je moeite, maar ook van je gezondheid. Je lichaam heeft zo namelijk heel wat te verduren.

Is 15 kg afvallen mogelijk?

snel-vermageren-korte-tijd

Ja, het is mogelijk om 15 kilo af te vallen. Alleen in zo’n kort tijdsbestek van 1 of 2 maanden? Dat is nog maar de vraag.

En áls het al kan, moet je het dan ook willen? 

Het is belangrijk om te onthouden dat 15 kilo afvallen al snel kan leiden tot ongezonde en onhoudbare resultaten. 

Bovendien is het afvallen van grote hoeveelheden gewicht (zoals 20 kilo afvallen in 1 maand) op korte termijn vaak moeilijk vol te houden. En het kan leiden tot het jojo-effect, waarbij het gewicht na verloop van tijd weer terugkomt.

Ons advies

In plaats van te proberen snel gewicht te verliezen, is het belangrijker om gezonde levensstijlveranderingen te maken die op de lange termijn tot gewichtsverlies en een betere gezondheid leiden.

Ons advies is daarom om maximaal 0,5 tot 1 kg per week af te vallen

Het is waar dat je daarmee niet al in 6 maanden of sneller je streefgewicht behaalt. Maar je moet begrijpen dat die 15 kilo er ook niet in zo’n korte periode aankwam. 

Gun je lichaam ook de tijd om het weer kwijt te raken. Zeker wanneer je 15 kilo wilt afvallen in de overgang. Dan heeft je lichaam namelijk nog meer veranderingen om mee te dealen.

Om 0,5 kg tot 1 kg per week af te vallen, moet je een calorietekort creëren van 500 calorieën per dag. Dat betekent dat je 500 calorieën minder binnenkrijgt dan normaal gesproken. 

Voor een gewichtsverlies van 1kg per week, is dat het dubbele aantal calorieën. Je kunt dat het beste doen door 500 calorieën minder te nuttigen en daarnaast 500 calorieën extra te verbranden met sport en bewegen.

Hoelang duurt 15 kilo afvallen op die manier? 30 tot 15 weken, op zijn minst. Maar het is beter om er in elk geval een jaar voor uit te trekken.

En ben je dan eenmaal 15 kilo afgevallen, dan kun je altijd nog meer bereiken. Is je uiteindelijke doel bijvoorbeeld 25 kilo afvallen? Dan ben je tegen die tijd in elk geval al over de helft!

Hoe pak je dat dan aan?

15 kilo afvallen beweging

Creëer dagelijks een energietekort van 500 calorieën gedurende 30 weken, dan kun je 15 kilo afvallen. 

Gaat het je zo niet snel genoeg? Kom dan ook in beweging en zorg ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Dan kun je het ook in gemiddeld 15 tot 20 weken bereiken.

Dit kun je doen door naar de sportschool te gaan, of buiten te gaan hardlopen. Uiteraard kun je ook een goed cardioapparaat voor vetverlies aanschaffen.

Maar is het ook verstandig?

Maar nogmaals: het is niet gezond en dus ook niet verstandig om zo snel zoveel af te vallen. In veel gevallen is het zelfs nodig om professionele hulp in te schakelen als je veel wilt (of moet) afvallen.

Heb je ernstig overgewicht en komt daardoor je gezondheid in gevaar? Dan is het beter om onder begeleiding af te slanken. 30 kilo afvallen zou je bijvoorbeeld niet zomaar op eigen initiatief moeten doen.

Het kan gevaarlijk zijn om snel gewicht te verliezen, vooral als je dat doet door ongezonde middelen te gebruiken, zoals crashdiëten of zogenaamde supplementen die wondermiddeltjes zouden moeten voorstellen. 

Snel gewichtsverlies kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder voedingstekorten. Zo kun je essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten mislopen.

Hierdoor kun je moe worden, gaat je immuunsysteem achteruit en kun je andere gezondheidsproblemen krijgen.

Ook lichamelijke klachten liggen op de loer. Denk aan uitdroging en verstoringen in de spijsvertering. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

15 kg afvallen schema

Er zijn verschillende manieren om aan een 15 kg afvallen schema te komen.

Download bijvoorbeeld een schema van het internet en ga daarmee aan de slag. Het is niet de meest ideale optie, maar het is zeker een manier om het aan te pakken.

Al is het wel een hele algemene (en daardoor mogelijk een minder effectieve) methode.

Laat een 15 kg afvallen schema maken

Je kunt er ook één laten maken door een sportinstructeur, personal trainer en/of voedingsdeskundige. Eén die speciaal voor jou ontwikkeld is en past bij jouw voorkeuren.

Deze mensen hebben tijdens hun studie en in de praktijk veel geleerd over de juiste voeding én de juiste combinaties/hoeveelheden.

Het is daarom beter om een gesprek aan te vragen met iemand die er verstand van heeft. Jullie kunnen dan samen je exacte doel(en) in kaart brengen.

Je startgewicht en lichaamsomvang kan direct goed gemeten worden. Dit helpt ook bij het bijhouden van je voortgang.

Liever zelf een schema maken?

Wil je het liever zelf proberen? Met de hulp van het internet kun je tegenwoordig ook heel goed zelf een voedingsschema samenstellen. Weet wel dat lang niet alle bronnen even betrouwbaar zijn.

Wij adviseren je daarom om de Vetverlies Kick-Start te downloaden. Dit gratis e-book biedt jou alles wat je nodig hebt om zelf een 15 kg afvallen schema te kunnen samenstellen.

Goed van start met de juiste informatie

Het gaat niet alleen om de juiste voeding, maar ook om de juiste verhoudingen.

Hoeveel vetten, calorieën en eiwitten je dagelijks – en zelfs met elke maaltijd – binnenkrijgt, bepaalt grotendeels hoeveel succes je zal hebben.

En laten we eerlijk zijn: 15 kilo afvallen is al zwaar genoeg. Maak het jezelf niet onnodig nóg moeilijker door geen hulp te accepteren.

Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen!

15 kilo afgevallen: Voor & Na

vetpercentage-meten

Ga je 15 kilo afvallen? Voor en na metingen zeggen hierbij alles. Je zal namelijk niet alleen op de weegschaal en in de spiegel zien dat je er anders uitziet.

Het verschil in kledingmaten en lichaamsomtrek is ook enorm!

Het is belangrijk om bij de start van je afslankproces goed te meten. Leg vast hoeveel je weegt, meet de omtrek van je lichaam op verschillende punten en maak foto’s. 

Na afloop kun je al je metingen (en vooral de foto’s) naast elkaar leggen. Dan pas zie je hoeveel je daadwerkelijk veranderd bent!

Concrete tips voor 15 kilo gewichtsverlies

Maak een duidelijk plan

Een groot doel zoals dit behaal je alleen met een concreet en sterk plan. Schrijf daarom op wat je doel is: wil je 1 of 2 kilo per week afvallen? En hoe ga je dat dan doen?

Hoeveel ga je per dag of week eten? Welke verhoudingen hanteer je op het gebied van eiwitten, koolhydraten en vetten? 

Welke voedingsproducten ga je eten? En welke laat je staan? En wanneer wil je je streefgewicht bereikt hebben? 

Schrijf het allemaal op, zodat het duidelijk wordt voor jezelf en je weet wat je te doen staat.

Tel al je calorieën

voedingsplan-plattere-buik

Sommige mensen willen wel 15 kilo afvallen, maar zijn daarin veel te makkelijk voor zichzelf. Ze schrijven lang niet alle calorieën op. 

Daardoor lijkt het alsof ze veel moeite doen en zich aan hun plan houden, maar in werkelijkheid smokkelen ze op (te) veel momenten met calorieën. 

Het gevolg is dat het afvallen lang niet zo snel gaat. Of dat er zelfs helemaal geen vooruitgang te zien is op de weegschaal. Tel daarom echt al je calorieën. Ook die in je drinken zitten.

Meten is weten

We hadden het al even genoemd, maar meten is weten. Meet niet alleen bij de start van het proces, maar ook tussentijds

Je kunt je het beste elke dag wegen op hetzelfde moment van de dag. Doe dit het liefst voordat je iets gegeten of gedronken hebt. Ga alleen even naar het toilet als je wakker wordt, maar stap daarna direct op de weegschaal. 

Vervolgens kun je je gewicht over een hele week bij elkaar optellen en door 7 delen. Dat is dan je gemiddelde weekgewicht.

Dit is verstandig, omdat je gewicht van dag tot dag nogal kan schommelen. Het gemiddelde weekgewicht geeft een beter beeld van je voortgang.

Blijf bij de basis

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar 15 kilo afvallen zou je echt alleen op een gezonde manier moeten doen.

Daarvoor blijf je bij de basis: gezond eten, iets minder eten dan je normaal gesproken doet en vooral meer bewegen. 

Verder zijn voldoende uren slaap in een nacht belangrijk, net als het drinken van voldoende water.

Laat je niet verleiden door allerlei wondermiddeltjes, want deze doen helaas niet wat ze beloven. In elk geval niet op de lange termijn. 

Bovendien zijn ze vaak een aanslag op je portemonnee. Niet doen, dus!

Direct goed beginnen? Claim dan direct de Gratis Vetverlies Kick-start hieronder:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om 15 kilo af te vallen?

De beste manier is vooral een gezonde manier. En dat betekent dat je geen afslankpillen, afslank shakes of crashdiëten gebruikt. Eet gezond en gevarieerd, maar zorg wel voor een verantwoord calorietekort van ongeveer 500 calorieën per dag. Uiteindelijk is dit de meest verantwoorde – en daardoor beste – manier om 15 kilo kwijt te raken.

Kan je 15 kilo afvallen in 3 maanden?

in 3 maanden 15 kg verliezen is zeker mogelijk. Echter is ons advies om er een langer tijdsbestek voor uit te trekken. Mocht je het toch in 3 maanden willen doen, is het belangrijk dat je berekent hoeveel kcal je op dagelijkse basis zou moeten eten. En in welke verhoudingen. In dit artikel ontdek je hoe dit werkt.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *