Zyzz: Wie was deze ‘legende’?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 28, 2023

zyzz

Zyzz is voor velen nog altijd een groot voorbeeld als het gaat om fitness en bodybuilding.

Inmiddels is Zyzz alweer een tijdje overleden, maar nog altijd leeft hij voort op internet fora, filmpjes en in de harten van menig fitness liefhebber en zijn trouwe fans.

Maar wie was deze ‘jonge god’ nou eigenlijk? En wat maakte hem zo bijzonder? In dit artikel kom je erachter!

Over Zyzz

zyzz

In elke sport heb je bepaalde personen die een cruciale rol hebben gespeeld.

In de voetballerij wordt al snel de link gelegd met Johan Cruijff en Lionel Messi, terwijl in de basketbalwereld LeBron James, Kobe Bryant en Michael Jordan ware toonbeelden zijn.

Ook in de wereld van bodybuilding zijn enkele personen zeer populair geworden, waar Zyzz één van de voorbeelden van is.

Deze Australische bodybuilder wist onder deze nickname ongekend populair te worden, waarbij hij met name slim gebruik wist te maken van social media.

Uiteraard speelde het ook nog een rol dat hij een perfect lichaam voor een bodybuilder had; hij vormde voor veel mensen dan ook een ware inspiratiebron.

Helaas heeft Zyzz niet lang van een gelukkig en krachtig leven mogen genieten. Op 22-jarige leeftijd stierf hij plots aan een hartstilstand, terwijl hij juist aan het genieten was van een sauna in Pattaya (Thailand).

Ook na zijn dood is Zyzz echter zeer populair gebleven, waardoor wij besloten hebben om dit artikel te schrijven.

In dit artikel beschrijven we graag wat de rol van Zyzz in de wereld van bodybuilders is geweest én waarom hij nog altijd zo populair is.

De geboorte & jeugd van Zyzz

zyzz-voor-en-na

Op 24 maart 1989 zag Aziz Sergeyevich Shavershian in de Russische hoofdstad Moskou het levenslicht.

Hij had één oudere broer, Said Shaversian, en verhuisde samen met hem en zijn ouders in 1993 naar Australië. In dat land kwamen beide broers al op relatief jonge leeftijd in aanraking met bodybuilding.

Aziz had het ‘geluk’ dat hij een ectomorf was. Dit betekent eigenlijk dat je ‘zoveel kunt eten als je maar wilt’, zonder dat je daarbij noemenswaardig aankomt in vetmassa.

Mede hierdoor was hij vanaf jonge leeftijd al bezig met voeding en krachttraining; het was namelijk zijn grote doel om gespierd te worden.

Tijdens zijn High School periode viel hij niet op bij de meisjes. Hij kreeg bovendien regelmatig te horen dat hij te dun was. Ook zag hij met lede ogen aan dat met name de brede jongens op de High School de aandacht van meisjes kregen.

Nadat hij zijn studie aan de High School afgerond had, besloot hij om het roer om te gooien. Hij focuste zich vanaf dat moment volledig op het verkrijgen van een gespierd en droog lichaam.

De weg naar succes

zyzz-bodybuilding-pose

Het verkrijgen van een gespierd en breed lichaam was voor Zyzz een grote droom.

Dat gold echter niet alleen voor hem, maar ook voor zijn broer Said. Zijn broer was al geruime tijd met bodybuilden bezig en had reeds een indrukwekkend lichaam weten te krijgen.

Dat was voor Zyzz dus een duidelijk voorbeeld. Een voorbeeld van het droomlichaam die hij óók graag zou willen krijgen.

Beide broers besloten om zich verder te verdiepen in de wereld van fitness en bodybuilding. Allerlei informatie over voeding, krachttraining en supplementen werd van A tot Z doorgenomen, waardoor beide heren behoorlijk vakkundig werden.

Uiteindelijk besloot Aziz zich aan te melden op verschillende forums. Op onder meer 4chans en bodybuilding.com werd Aziz onder de nickname Zyzz bijzonder populair.

Deze populariteit had hij aan een combinatie van factoren te danken; zo was hij enigszins arrogant, waardoor veel mensen al snel tegen hem op keken.

zyzz-in-tanktop

Ook besloot Zyzz om, samen met zijn broer, hun lifestyle op te gaan nemen. Hij was één van de eerste bodybuilders die hun lifestyle filmde en dit op onder meer YouTube plaatste.

Ondertussen wist Zyzz meerdere beroemde uitspraken op de verschillende fora te doen; onder meer de uitspraken ‘U Jelly?’ en ‘U Mirin Brah?’ zijn afkomstig van Zyzz.

Nadat hij via de fora behoorlijk populair geworden was, besloot hij ook om zijn aandacht op social media te richten. Ook op social media werd Aziz actief onder de naam Zyzz, terwijl zijn broer actief was onder de naam Chestbrah.

Beide heren wisten een flinke schare van fans achter zich te krijgen. Bovendien wisten beide heren uit te groeien tot een waar voorbeeld voor vele (jonge) bodybuilders.

Zyzz had namelijk perfect laten zien hoe het mogelijk is om van een relatief dunne jongen uit te groeien tot een ware krachtpatser.

Het trainingsschema

Ondertussen wist Zyzz veel mensen ook op een nuttige manier te helpen. Via zijn social media kanalen deelde hij namelijk ook zijn trainingsschema’s.

Hij hield daarbij eigenlijk elke week het volgende schema aan:

  • Maandag: borst en biceps trainen
  • Dinsdag: benen trainen
  • Woensdag: rug trainen
  • Donderdag: schouders en triceps trainen
  • Vrijdag: rustdag
  • Zaterdag: gehele lichaam trainen
  • Zondag: rustdag

Met deze schema’s wist hij mensen veel te leren. Zo is het een gegeven dat hij veel waarde hechtte aan zijn rustdagen en dat hij via zijn social media kanalen ook liet zien hoe hij trainingen uitvoerde.

Jonge bodybuilders met dezelfde droom wisten dus exact op welke manier zij óók een dergelijk, indrukwekkend lichaam konden verkrijgen.

Lees ook: Welke spiergroepen samen trainen?

De tragische dood op jonge leeftijd

In augustus 2011 besloot Zyzz om naar Thailand op vakantie te gaan. Op 5 augustus 2011 genoot hij van een aangename sauna in Pattaya, toen hij plots een hartstilstand kreeg.

Deze hartstilstand zorgde voor het tragische eind van de jonge bodybuilder; Zyzz is slechts 22 jaar oud geworden.

In deze 22 jaar heeft hij wel een flinke impact gehad op de wereld van bodybuilders. Hij was voor veel jonge bodybuilders hét voorbeeld en ook hedendaags is hij nog altijd één van de grote iconen.

Hij is nog steeds een idool van veel (jonge) bodybuilders en dat is volledig zijn eigen verdienste. Hij heeft namelijk laten zien dat iedereen in staat is om een gespierd lichaam te verkrijgen.

Daarnaast is hij de trendsetter geweest voor vele andere ‘fitness influencers’ die hun lifestyle en trainingen laten zien aan hun fans, via onder meer youtube.

Wil jij droog en gespierd worden?

Wil jij ook een droog en gespierd lichaam kweken? Download dan gratis onze Droog Trainen Kickstart voor mannen (of vrouwen)!

In de Kickstart leer je de principes om succesvol droog te trainen. En ook vind je de 8 meest gemaakte fouten, welke jij eenvoudig kunt voorkomen.

Tijdelijk Gratis: de Droog Trainen Kick-start

Klik hieronder om direct je Gratis download te claimen:

droogtrainen-cover-man-vrouw-covers💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *