Rich Piana: Het verhaal van deze legende!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op januari 25, 2023

Het verhaal van Rich Piana
Het verhaal van Rich Piana

Heb je weleens gehoord van Rich Piana? Hij was een bekende bodybuilder en fitness influencer die helaas op 46-jarige leeftijd is overleden. 

Rich was vooral populair vanwege zijn gespierde en grote, fysieke bouw, die hij had opgebouwd door jarenlange intensieve training en het gebruik van anabole steroïden. Hier was hij vrij open over.

Hoe dat precies zat en wat je allemaal moet weten over deze legende? 

Dat ontdek je in dit artikel. We hebben alles voor je uitgezocht, dus lees snel verder!

Wie was Rich piana?

Rich Piana familie

Rich Piana was een man die al op jonge leeftijd met bodybuilding begon. Hij won zijn eerste show al op 18-jarige leeftijd. Dat was direct het begin van een interessante en succesvolle carrière.

Piana had een liefdevolle en zorgzame houding ten opzichte van zijn vrienden en familie. Hij was getrouwd met zijn vrouw Chanel, die ook actief was in de fitnessindustrie. De twee waren heel toegewijd aan elkaar. 

Hij was ook hecht met zijn moeder en hij was altijd dankbaar voor haar ondersteuning en liefde. Daar sprak hij ook open over.

Zijn carrière pad

Vanaf dat vroege moment in zijn leven is hij altijd aan bodybuilding en fitness blijven doen. Rich was namelijk goed in wat hij deed. 

Hij bleef doorgaan met bodybuilding wedstrijden en wist uiteindelijk een aantal titels te winnen, waaronder de NPC Teen Nationals en de NPC USA Championships.

Rich Piana vermogen

Veel mensen zijn benieuwd naar het vermogen dat deze bodybuilder had. Volgens Celebrity Net Worth, had Rich Piana op het moment van zijn overlijden een vermogen van 4 miljoen dollar. 

Dat had hij niet alleen opgebouwd door zijn carrière als bodybuilder. Zijn zakelijke ondernemingen en supplementenlijn waren hier ook deels verantwoordelijk voor.

Zijn rol als fitness influencer

Rich Piana fitness influencer

Naast zijn carrière als bodybuilder, was Piana ook actief als fitnessmodel en had hij zijn eigen lijn van fitnesssupplementen en kleding. 

Hij was ook een populair figuur op social media, met miljoenen volgers op platforms zoals Instagram en YouTube.

Rich Piana maakte verschillende soorten video’s op YouTube, voornamelijk gericht op training, voeding en supplementen. 

Sommige video’s gingen over zijn eigen trainingen en diëten en hoe hij zijn spieren opbouwde. Andere video’s waren gericht op het geven van advies over training en voeding met zijn volgers.

Piana plaatste ook vlogs op YouTube, waarin hij zijn dagelijkse leven toonde, inclusief zijn trainingen en voeding. Maar er kwamen ook andere aspecten van zijn leven voorbij, zoals zijn huis, auto’s en andere bezittingen.

Daarnaast plaatste Piana video’s van wedstrijden waaraan hij had deelgenomen en interviews waarin hij sprak over zijn carrière als bodybuilder en zijn opvattingen over training en voeding.

Door zijn lichaamsbouw, zijn actieve trainingsstijl en uitgesproken mening, zagen veel mensen hem als een rolmodel. 

Net zoals Mobicep tegenwoordig in Nederland fitness influencer is, was Rich Piana dat destijds ook. En dan vooral in Amerika.

Waar stond hij bekend om?

Piana was niet alleen bekend vanwege zijn fysieke prestaties en opvattingen over steroïden. Hij was ook een voorvechter voor mentale gezondheid en het belang van een goede work-life balance

Hij deelde vaak persoonlijke verhalen op social media over zijn eigen strijd met depressie en het belang van het zoeken van professionele hulp als dat nodig is.

Daarnaast was Piana ook actief betrokken bij verschillende liefdadigheidsorganisaties. 

Hij steunde bijvoorbeeld de Wounded Warrior Project, een organisatie die zich inzet voor militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun dienst.

Hoe trainde hij?

Rich Piana bodybuilder

Rich Piana stond bekend om zijn intense en uitputtende trainingen, die hij deed om zijn gespierde en grote, fysieke bouw vast te houden. 

Hij was een groot voorstander van het idee dat succes in bodybuilding het resultaat is van hard werken en discipline. En hij was altijd bereid om zijn grenzen te verleggen tijdens zijn trainingen!

Zo hield hij van werken met zware gewichten. Hij beweerde dat dit de sleutel was tot het opbouwen van spiermassa. Hij was ook een voorstander van hoge rep-ranges en supersets. Daarbij deed hij snel achter elkaar verschillende oefeningen om zijn spieren optimaal te belasten.

Naast het werken met gewichten, hield Piana ook van cardio-oefeningen. Denk aan sprinten en fietsen. Dit deed hij vooral om zijn conditie op peil te houden.

Hij benadrukte het belang van een goede conditie voor bodybuilders. Dit helpt namelijk om de spieren te laten herstellen na zware trainingen én om het vetpercentage laag te houden.

Piana had ook een specifiek dieetplan dat hij volgde. Hij at vaak 6 tot 8 maaltijden per dag, bestaande uit eiwitrijke voedingsmiddelen. Denk aan kip, rundvlees en eieren, samen met complexe koolhydraten zoals bruine rijst en volkoren granen. 

Hij beweerde dat het volgen van een specifiek dieet net zo belangrijk was voor het succes van een bodybuilder als het doen van de juiste trainingen.

Hoewel Piana’s trainingen en dieet waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt zijn, laat hij wel zien hoe belangrijk hard werken en discipline zijn. 

Alleen zo kun je je fysieke doelen echt behalen!

Over zijn anabolen gebruik

Dat Rich Piana anabolen gebruikte, was niet bepaald een geheim. Zijn controversiële opvattingen over het gebruik van steroïden in de sport, deelde hij gewoon. Bijvoorbeeld met zijn vele volgers op social media. 

Hij beweerde dat steroïden een integraal onderdeel waren van het succes van een bodybuilder. En hij raadde mensen aan om ze te gebruiken als ze serieus waren over het opbouwen van spiermassa.

Hoewel Piana veel kritiek kreeg voor zijn opvattingen over steroïden, bleef hij erbij dat hij verantwoordelijk was voor zijn eigen keuzes. En hij vond dat mensen hun eigen beslissingen moesten maken als het ging om het gebruik ervan. 

Hij benadrukte ook het belang van goed onderzoek doen en professioneel advies vragen voordat men aan de slag gaat met steroïden.

Hoe en wanneer overleden?

Rich Piana overlijden

Op 10 augustus 2017 werd Piana opgenomen in het ziekenhuis nadat hij bewusteloos was geraakt in zijn huis. Hij bleef in coma liggen tot hij op 25 augustus 2017 overleed. 

De oorzaak van zijn overlijden is nooit officieel bekendgemaakt, hoewel sommigen speculeren dat het misschien te maken had met het gebruik van steroïden.

Er wordt gezegd dat na een autopsie bleek dat Rich aan een ernstige hartziekte leed. Ook waren zijn hart en lever vergroot en wogen ze twee keer zoveel als dat van een gemiddelde man van zijn leeftijd.

Volgens diezelfde bronnen heeft zijn vrouw Chanel dit bevestigd. Zij vertelde dat Rich zich bewust was van het feit dat zijn organen groter waren geworden. En dat dit kwam door zijn steroïden gebruik en het innemen van hormonale medicijnen. 

Ze zei ook dat hij zich niet bewust was van het feit dat hij hierdoor plotseling kon overlijden.

Hoewel Piana’s opvattingen over steroïden controversieel waren, was hij wel een gepassioneerde en hardwerkende bodybuilder die veel mensen heeft geïnspireerd om fitter te worden. 

Piana’s overlijden was een grote schok voor zijn fans en volgers, en er was veel rouw en verdriet onder zijn loyale achterban. Velen namen de tijd om hun respect en hun medeleven te betuigen aan zijn vrienden en familie.

Hij stond bekend als liefdevol en zorgzaam persoon die veel heeft betekend voor zijn fans en de fitnessindustrie in het algemeen.

Hij wordt daarom (net zoals voormalig fitness influencer Zyzz) erg gemist.

Rich Piana supplementen

Rich Piana supplementen

Zijn naam blijft echter voortbestaan, dankzij zijn supplementenlijn. 5% Nutrition Rich Piana, zoals de lijn heet, is onder andere te koop bij Body & Fit en XXL Nutrition

Bij deze bekende webshops kun je bijvoorbeeld zijn pre workouts bestellen. Zoals de beroemde 5150 pre workout.

Verder bracht hij een dieetsupplement op de markt in capsulevorm (Bigger by the day) en verschillende fitness supplementen. Denk aan L-glutamine en L-citrulline.

Een paar andere bekende producten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

5% Nutrition Real Food

5% Nutrition Real Food is een eiwit- en koolhydraatsupplement gemaakt van echte voeding, zoals eieren, havermout en gekookte quinoa.

Het is bedoeld om je te helpen grotere spieren op te bouwen en te herstellen na het sporten.

5% Nutrition All Day You May

5% Nutrition All Day You May is een all-in-one supplement dat bedoeld is om je te helpen met je dagelijkse voedingsbehoefte. Het bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. 

Het is vooral handig voor mensen die druk zijn en niet altijd de tijd hebben om een gebalanceerd dieet te volgen.

5% Nutrition Killer Pump

5% Nutrition Killer Pump is een pre-workout supplement dat bedoeld is om je te helpen met het behalen van een krachtige en langdurige pomp tijdens het sporten. 

Het bevat ingrediënten zoals citrulline, arginine en beta-alanine om je energie en uithoudingsvermogen te verhogen.

5% Nutrition Rich Piana’s Protein Cookies

5% Nutrition Rich Piana’s Protein Cookies zijn eiwitkoekjes die een lekkere en handige manier bieden om extra eiwitten binnen te krijgen. 

Ze zijn gemaakt van hoogwaardige eiwitten en komen in verschillende smaken, zoals chocolade, pindakaas en amandel.

Net zoals Nederlander Joel Beukers, maakt Rich Piana op deze manier dagelijks onderdeel uit van het sportieve leven van veel mensen. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!


Veelgestelde vragen

Hield Piana ervan om steroïden te gebruiken?

Piana was open over zijn gebruik van steroïden en beweerde dat ze een integraal onderdeel waren van het succes van een bodybuilder. Hij was niet bang om zijn mening hierover te delen. Hij raadde mensen aan om ook anabolen te gebruiken, als zij serieus spiermassa wilden opbouwen. Tegelijkertijd benadrukte hij het belang van goed onderzoek doen en professioneel advies inwinnen over dit onderwerp. Hij zei dus niet dat mensen er onvoorbereid en zonder de juiste informatie mee moesten starten.

Wat voor persoon was Rich Piana?

Rich Piana had een uitgesproken mening en deelde deze graag met zijn volgers en fans. Tegelijkertijd stond hij bekend als een liefdevolle man. Eén die zorgzaam was tegenover zijn vrouw, familie en vrienden. Ook steunde hij liefdadigheidsinstellingen. Zo droeg hij zijn steentje bij aan een betere wereld.

Categorieën: Training

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *