Billen trainen op de leg press? Simpele tips voor meer resultaat

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 29, 2023

Billen trainen op de leg press
Billen trainen op de leg press

De leg press is een bekend fitnessapparaat. Iedere fitnessruimte heeft er wel een staan. Er wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Dat je met de leg press je bovenbenen traint is reeds bekend.. Maar train je met de leg press effectief je bilspieren?

In dit artikel beantwoorden we deze vraag. Ook ontdek je hoe jij jouw billen nog beter kunt trainen op de leg press.

Train ik mijn bilspieren op de leg press?

Wanneer je op de leg press traint met je voeten op schouderbreedte, zal je jouw gehele bovenbenen aanspreken, inclusief je bilspieren.

Naast je billen worden ook je hamstrings en quadriceps effectief getraind. Aangezien de beweging van de leg press soortgelijk is als die van de squat, worden je billen op een soortgelijke manier aangesproken.

Beide zijn dan ook goede oefeningen voor sterkere en/of grotere billen. Echter is er één groot verschil. En dat is dat je bij de leg press méér de nadruk op je bilspieren kunt leggen, met één simpel ”trucje”.

Hoe dat precies zit? Daarover hieronder meer.

Hoe je de bilspieren nog meer aan kunt spreken

leg-press-billen

Wil jij je specifiek richten op het trainen van je bilspieren? Door slechts een kleine wijziging in de oefening kun je meer de focus leggen op het trainen van je bilspieren.

Wat je moet doen is simpelweg de stand van je voeten veranderen.

Normaliter zet je jouw voeten op schouderbreedte neer op het voetenplatform van de leg press. Je spreekt dan eigenlijk alle delen van je bovenbenen gelijkmatig aan.

Wil je meer de focus leggen op de billen? Zet je voeten dan iets hoger neer. Hierdoor zullen de bilspieren meer arbeid moeten leveren en vindt er meer spiercontractie plaats. Ook je hamstrings (achterkant bovenbenen) zullen in dit geval nog meer aangesproken worden.

Ook kun je je voeten wat wijder neerzetten. Ook in dat geval moeten je bilspieren harder werken om de oefening uit te voeren en train je ze dus meer.

Het is overigens niet mogelijk om specifiek de zijkant of onderkant van je bilspieren extra aan te spreken door de stand van je voeten te veranderen.

Hoe je de bilspieren minder kunt aanspreken op de leg press

Raken je bilspieren vermoeid en hebben ze even rust nodig? Dan kun je ook door middel van de stand van je voeten ervoor zorgen dat je bilspieren minder getraind worden.

Wat je in dat geval moet doen is simpelweg je voeten lager op het platform neerzetten.

In dit geval zullen de quadriceps, de voorkant van je bovenbenen het grootste werk overnemen van je hamstrings en bilspieren.

Extra tips voor meer spiercontractie

Naast het verplaatsen van je voeten kun je nóg meer doen om het maximale uit de leg press oefening te halen voor je bilspieren.

Zo kun je jouw bilspieren extra hard aanspannen tijdens het trainen. Span ze aan gedurende de uitvoering van de leg press en er zal meer spiercontractie plaatsvinden.

Daarnaast is het verstandig om ook rekening te houden met de mind muscle connection om het maximale resultaat uit de oefening te halen.

Is de leg press de beste oefening voor je billen?

Of de leg press de allerbeste oefening is om je billen mee te versterken? Dat is lastig te zeggen. Het feit is wel dat je jouw billen op een heel andere manier traint dan met veel andere oefeningen.

Ook hangt het dus sterk van de stand van je voeten af. De leg press is een compound oefening, wat betekent dat je meerdere spiergroepen tegelijk traint.

Het tegenovergestelde hiervan is een isolatie oefening, die met name gericht is op het trainen van je billen. Als je vollere en rondere billen wilt is het aangeraden om beide soorten oefeningen in je trainingsschema op te nemen.

Wil jij strakke en ronde billen ontwikkelen?

Ontdek nu Gratis hoe jij snel mooie billen krijgt, zónder onnodig veel tijd te verspillen!

strakke-billen-protocol-cover

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *