Mind-muscle connection; wat is het & (hoe) haal je er voordeel uit?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 17, 2023

mind-muscle-connection
mind-muscle-connection

De mind-muscle connection, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in?

En misschien wel nog belangrijker: hoe kun jij de mind-muscle connection gaan toepassen tijdens het trainen en hier voordeel uit halen?

In dit artikel geven we jou het beste antwoord op deze vragen!

Het belang van de mind-muscle connection

Iedereen die regelmatig traint in de sportschool en hier op z’n minst redelijk serieus mee bezig is weet dat een goede techniek tijdens een oefening heel belangrijk is.

Een slechte uitvoering kan er weliswaar voor zorgen dat je zwaardere gewichten kunt liften, het vergroot ook je kans op blessures enorm.

Bovendien is het absoluut niet effectief voor de meesten van ons, want je laat er vaak behoorlijk wat spiergroei mee liggen.

De mind muscle connection gaat nog een stapje verder dan een goede techniek. Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, de mind muscle connection is de koppeling tussen je gedachten en je bewegingen.

Als je dit op een goede manier toepast, wordt de contractie in je spieren beter, waardoor de spier activatie toeneemt. Dit kan uiteindelijk weer zorgen voor meer spieropbouw.

Wat de mind muscle connection nu precies is en hoe je het kunt toepassen in je trainingen? Daarover lees je meer hieronder:

Wat is mind muscle connection precies?

hersenen

Voordat we dieper op het onderwerp in kunnen gaan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de mind muscle connection nu precies is.

Letterlijk vertaald zou het in het Nederlands zoiets zijn als ”gedachte en spier connectie”.

Dit geeft al vrij goed aan wat het precies is. Dat er een connectie is tussen je hersenen en je spieren weten we wel, anders zou je immers niet in staat om te bewegen.

Bewegen begint altijd in de hersenen, vanuit hier wordt een signaal gezonden naar de spieren om te bewegen.

Bij dit proces komt er acetylcholine vrij in je hersenen. Deze neurotransmitter is in staat om te communiceren met de spieren in je lichaam.

Hoe beter deze communicatie verloopt, hoe beter de activatie van de spier die je traint is. Meer activatie versnelt de spiergroei.

Het kan dus heel interessant zijn om je te focussen op mind muscle connection. Simpel gezegd is het niet meer dan denken aan de specifieke spier die je op dat moment aan het trainen bent.

Hoe zorg je voor een goede mind muscle connection?

denken-aan-spieren

Nu weten we wat de mind muscle connection grofweg is, maar dan? Hoe zorg je nou tijdens een training voor een goede mind muscle connection?

Laten we kijken naar hoe de meeste mensen denken tijdens het trainen. Waarschijnlijk ben je vooral bezig met het checken van je vorm, het tellen van je aantal herhalingen, of het tellen van het aantal seconden die je doet over een beweging.

Dit zijn allemaal factoren van buitenaf. De mind muscle connection is juist de focus van binnenuit, en die is minstens zo belangrijk.

Als je dit in je voordeel wilt gebruiken, moet je je tijdens een oefening gaan focussen op de spier die je aan het trainen bent.

Stel dat je een chest fly aan het doen bent, dan moet je je dus continu focussen op de borstspieren, deze aanspannen en goed squeezen bij elke rep.

Door dit te doen haal je de oefening zoveel mogelijk uit de borst, zonder dat je secundaire spiergroepen te veel gebruikt.

Voor wie is de mind muscle connection interessant?

De mind muscle connection helpt dus om je spieren beter te activeren en kan leiden tot meer spieropbouw.

Is het dan voor iedereen even belangrijk? Nee, zeker niet. Als je net begint met fitness is het sowieso niet het belangrijkst.

Als beginner moet je je namelijk focussen op het onder controle krijgen van de oefeningen en het gebruiken van een goede techniek gebruiken. De mind muscle connection komt dan later wel.

Daarnaast ligt het sterk aan je doel. De mind muscle connection helpt vooral bij het opbouwen van spiermassa, en veel minder bij het opbouwen van kracht.

Dit heeft er vooral mee te maken dat het heel lastig is om je bij bijvoorbeeld 3 herhalingen met hele zware gewichten te focussen op de mind muscle connection.

Bovendien is het voor het opbouwen van spiermassa nog altijd belangrijker om je te focussen op vorm, hard trainen en goede voeding.

Pas als dit allemaal in orde is kun je met de mind muscle connection net die paar procent extra behalen.

Is de mind muscle connection voor elke oefening even belangrijk?

dumbbell-fly

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Eigenlijk is dit ook logisch, want bij een compound oefening is het onmogelijk om je te richten op één bepaalde spier.

Daarom is ons advies om je bij compound oefeningen te richten op een zo zwaar mogelijk gewicht, uiteraard altijd in combinatie met een goede uitvoering.

Bij isolatie oefeningen kun je je dan richten op de mind muscle connection. Hierbij is het prima te doen om je te focussen op een bepaalde spiergroep en deze zoveel mogelijk te activeren.

Hoe jij de mind muscle connection in je voordeel kunt gebruiken

spiercontractie

Als je de mind muscle connection op een goede manier toepast kan dit zeker voordelen opleveren en je helpen bij het opbouwen van je gewenste lichaam.

Focus je dus allereerst op een goede vorm en denk ook goed aan de range of motion.

Vervolgens kun je zoveel mogelijk denken aan de spier die je wil trainen, hierbij focussen op een goede contractie en die spier daarmee zoveel mogelijk activeren.

Als je dit goed doet kan je net wat gerichter trainen en meer spiermassa opbouwen, bovendien zorgt de focus op de vorm en de juiste spier ervoor dat de kans op blessures kleiner wordt.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van de mind muscle connection spiergroei kan bevorderen.

Nogmaals, het is net die paar procent extra. Focus je dus eerst op de basis.

De mind muscle connection toepassen in jouw trainingen

spieren-menselijk-lichaam

Allemaal leuk en aardig, maar hoe pas je het nu toe in jouw trainingen? Dit is zeker in het begin waarschijnlijk best een uitdaging.

Je moet je namelijk al op zoveel zaken focussen, zoals het tellen van de herhalingen en de techniek van de oefening.

Met een beetje oefenen is het echter voor iedereen te doen. Probeer het zoveel mogelijk toe te passen, en je zult na een tijdje merken dat het veel makkelijker gaat.

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om met het toepassen van de mind muscle connection te beginnen.

1. Probeer het eerst met lichte gewichten

Dit is sowieso een belangrijk punt voor veel sporters. Hoe vaak zie je wel niet iemand in de gym zware gewichten aan de stang hangen en vervolgens een oefening compleet verkeerd uitvoeren?

Grote gewichten zijn alleen goed als je de oefening nog altijd onder controle hebt. Als je de mind muscle connection wil gaan toepassen is het waarschijnlijk verstandig om even iets terug te gaan in gewicht.

Door een licht gewicht te gebruiken is het makkelijker om je te focussen op een goede contractie in de desbetreffende spiergroep die je wilt trainen.

Daarnaast is het makkelijker om met een relatief licht gewicht een goede vorm te behouden.

2. Sluit je af van je omgeving

De mind muscle connection is dus de focus van binnenuit. Probeer je dan ook zoveel mogelijk af te sluiten van de buitenwereld, om je op die manier optimaal te focussen op de juiste spiergroep.

Het kan hierbij helpen om je ogen dicht te doen. Vergeet even hoe dat eruit kan zien, het levert je uiteindelijk alleen maar voordelen op.

Ook muziek kan zorgen voor meer focus. Zet dus je sport koptelefoon op en sluit je af van de omgeving.

3. Focus op contractie

Contractie is al vaak genoemd en is dan ook heel belangrijk. Contractie is simpel gezegd het samentrekken van de spier.

Focus je hierop tijdens het trainen. Dit zorgt voor meer activatie van de juiste spier, wat uiteindelijk leidt tot meer spiergroei!

4. Ga voor een langzame uitvoering

Controle tijdens een oefening is van groot belang. Gebruik zo min mogelijk momentum en zorg ervoor dat je de oefening altijd onder controle hebt.

Dit zorgt er ook voor dat je langer spanning kunt houden op de spier die je traint.

5. Oefenen met poseren kan helpen

Lang niet iedereen heeft de ambitie om op een podium te staan of voor de lol regelmatig te poseren. Het kan je echter wel helpen bij de mind muscle connection.

Door te poseren leer je heel goed hoe je spieren werken en hoe je verschillende spiergroepen aanspant.

Dit komt je mind muscle connection ten goede en zorgt ervoor dat je beter in staat bent om een spier te isoleren. Poseren kan dus voor iedereen een goed idee zijn.

Tot slot: nog vragen?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze uitleg. Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Laat dan even een reactie achter onder dit artikel! Ik zal je vraag dan zo goed mogelijk beantwoorden.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *