Afvallen met Sonja Bakker dieet – Weekmenu, ervaringen & boeken

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 18, 2023

Sonja bakker boeken en weekmenu covers
Sonja bakker boeken en weekmenu covers

Er is nog altijd veel vraag naar afvallen met het Sonja Bakker dieet. Jarenlang was dit met afstand het populairste dieet van Nederland. En dat ondanks alle kritiek.

Aangezien er de afgelopen jaren een heleboel kennis is gewonnen op het gebied van diëten en afslanken, is het interessant om een kritische blik op het dieet en de weekmenu’s van Sonja bakker te werpen.

Werkt dit dieet of niet? En wat voor resultaten kan je verwachten met de weekmenu’s uit de boeken en het online programma dat Sonja onlangs lanceerde?

In het kort:

 • Het Sonja Bakker dieet is een crashdieet met voorgeschreven weekmenu’s.
 • De populariteit van het dieet wordt toegeschreven aan de opgebouwde naam van Sonja Bakker en haar vele boeken, ondanks kritiek op de effectiviteit en gezondheid ervan.
 • Het Sonja Bakker dieet wordt als achterhaald en ongezond beschouwd.
 • Crashdiëten zoals die van Sonja Bakker worden als minder duurzaam beschouwd vanwege het jojo-effect en het vermijden van vetten, wat in strijd is met recente onderzoeken.
 • Sonja Bakker heeft verschillende boeken uitgebracht, waaronder haar nieuwste boek “Streetfood met Sonja,” maar de inhoud is volgens sommigen tegenstrijdig in advies.
 • Het online programma van Sonja Bakker, gelanceerd in 2021, is stopgezet vanwege plagiaatgeruchten.
 • Ondanks kritiek blijft het dieet populair vanwege de opgebouwde naam van Sonja Bakker en haar vele populaire boeken.

Wat is het Sonja Bakker Dieet?

In het kort kun je het Sonja Bakker dieet beschrijven als een crash dieet. Tijdens dit dieet dien je je aan voorgeschreven weekmenu’s te houden.

Per dag bevat het menu maximaal zo’n 1200 calorieën voor dames. Bij het weekmenu voor mannen mag er iets meer gegeten worden.

Naast dat het een crashdieet is, is het opvallend dat vetten vermeden worden. De weekmenu’s in de boeken bestaan dan ook vooral uit eiwitten en koolhydraten.

Sonja maakt ook geen onderscheid tussen onverzadigd en verzadigd vet, oftewel ”goede en slechte” vetten.

Voedingsmiddelen die specifiek vermijd worden in de weekmenu’s zijn brood, fruit en zuivel.

Het vermijden van brood en zuivel kunnen we ons nog in vinden. Alleen het vermijden van fruit is op z’n zachtst gezegd discutabel te noemen.

Andere kritische noten zijn de kosten van het dieet. Niet dat de boeken of het online programma zo duur zijn, maar de aanbevolen voedingsmiddelen zijn dat wel.

De voedingsmiddelen waarmee je de weekmenu’s dient te bereiden zijn veelal van dure merken. Geruchten gaan de ronde dat Sonja een samenwerking met deze merken zou hebben.

Dit is vooralsnog bij geruchten gebleven.

Waar komt die grote populariteit toch vandaan?

In onze ogen is dit dieet op bepaalde vlakken nogal achterhaald en is het minder effectief en gezond dan andere diëten.

Maar waarom is het dan toch zo populair?

Dit is vooral te danken aan de naam die Sonja in de loop der jaren opgebouwd heeft. Ze heeft een grote hoeveelheid boeken op de markt gebracht, waaronder een aantal best-sellers.

Ook was het één van de eerste dieet goeroes die ons land kende, waardoor veel mensen het dieet een kans gaven.

Het dieet was immens populair. En vandaag de dag is er nog altijd veel vraag naar haar boeken.

Van de oude stempel

Het crashdiëten is van alle tijden. Maar vandaag de dag is het minder populair dan ooit.

Steeds meer mensen zien namelijk in dat vetverlies met een crashdieet alles behalve duurzaam is. Zodra je alle weekmenu’s netjes gevolgd hebt, kan het niet anders dan dat je een aantal kilo’s lichter bent.

Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat ”Sonja Bakkeren” echt werkt.

Toch laten de ervaringen wat anders zien. Na het volgen van een crashdieet, valt het grootste deel van de mensen namelijk weer terug in hun oude patronen.

En zelfs als je goed op je voeding blijft letten, zal je in korte tijd weer snel aankomen. Dat komt door het zogenoemde jojo-effect.

Ook het feit dat vetten zoveel mogelijk vermeden worden is ondertussen behoorlijk achterhaald. Vele onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat ketogeen (laag in koolhydraten) veel effectiever voor vetverlies is dan vetarm eten.

Welke boeken van Sonja Bakker zijn er?

sonja-bakker-nieuwste-boek

Sonja Bakker en haar dieet zijn groot en bekend geworden door de boeken. Haar eerste boek gaf ze uit in 2005 en haar laatste boek werd afgelopen jaar gelanceerd.

Tussen het eerste en het nieuwste boek zitten grote verschillen qua schrijfwijze en opmaak. Het laatste boek ziet er namelijk al een stuk professioneler uit.

Toch is er aan de inhoud niet veel veranderd. De boeken bestaan vooral uit concrete tips en veel weekmenu’s. De recepten en weekmenu’s zijn duidelijk, maar de tips en het advies is vaak tegenstrijdig met haar andere boeken.

Sonja heeft haar visie op bepaalde zaken dan ook een aantal keren bijgesteld in de loop der jaren. Op zich logisch, maar het doet wat ons betreft ietwat afbreuk aan haar geloofwaardigheid.

Haar boeken zijn veelal te koop in boekenwinkels, maar zelfs supermarkten zoals de Lidl verkopen de nieuwste boeken. Sommige uitvoeringen kan je online downloaden als PDF. Uiteraard kun je ze ook online bestellen.

De populairste boeken van Sonja zijn:

 • Bereik je ideale gewicht (eerste boek)
 • Bella Italia
 • Summerproof met Sonja
 • Bikiniproof met Sonja
 • Streetfood met Sonja (nieuwste boek)

Hier bestel je de Sonja Bakker boeken het goedkoopst >>

Het nieuwe programma ”Sonja Bakker Online”

Ook Sonja ging met de tijd mee en lanceerde haar eigen online dieetprogramma. Hierin vindt je recepten, weekmenu’s en krijg je begeleiding met gewichtsverlies.

Vanaf 20 september 2021 besloot ze echter de stekker eruit te trekken, voor onbepaalde tijd. Dit liet ze weten via een bericht op haar website.

De reden hiervan is dat ze toe is aan rust. Ongetwijfeld heeft het iets te maken met de kritiek die ze ontving nadat het bekend werd dat ze veelvuldig plagiaat heeft gepleegd met recepten in haar boeken.

Zoek je een goed alternatief voor het online programma van Sonja? Bekijk dan hier de beste dieetprogramma’s.

Het weekmenu van Sonja Bakker

30-kilo-afvallen-schema

De weekmenu’s van Sonja Bakker zijn berucht. Haar hele dieet is immers gebaseerd op deze weekmenu’s. Alle menu’s zijn vrij gevarieerd, waardoor je iedere dag wel weer iets anders op je bord krijgt.

Zo zijn er gerechten met kip en kabeljauw, maar ook zijn er ovenschotels en maaltijden met spaghetti en nasi. Soms mag je zelfs nacho’s op je bord verwachten.

Ondanks dat de weekmenu’s dus gebaseerd zijn op een crashdieet, zijn ze wel erg lekker. De weekmenu’s kun je terugvinden in de boeken van Sonja Bakker. Ook kan je ze in sommige gevallen online downloaden.

Weekmenu downloaden

Tot voor kort was het mogelijk om weekmenu’s gratis te downloaden. Dit kon onder andere met een app, waar je toegang tot kreeg na aanschaf van een van de boeken.

Ook via de website van Sonja kon je weekmenu’s downloaden. Dat kan ondertussen voor onbepaalde tijd niet meer, aangezien haar online programma (en haar website) momenteel niet meer actief zijn.

Een gratis PDF met recepten downloaden is momenteel dan ook niet meer mogelijk.

Wil je toch gratis lekkere en gezonde weekmenu’s voor afslanken downloaden? Download dan hier het alternatief.

Kan ik snel en gezond afvallen met het Sonja Bakker dieet?

20-kilo-afgevallen

Dat je met het Sonja Bakker dieet snel af kunt vallen, is één ding dat zeker is.

Of je dat moet willen, is de tweede vraag.

Een crashdieet is niet alleen ongezond omdat je veel essentiële voedingsstoffen mist, maar ook voor het afslanken is het alles behalve ideaal.

Nadat je het dieet van enkele weken gevolgd hebt, wordt je eigenlijk aan je lot over gelaten. Je moet er zelf maar voor zorgen dat die verloren kilo’s eraf blijven.

In veel gevallen is dat onmogelijk, tenzij je blijft leven op 1000 kcal per dag. En dat wilt natuurlijk niemand.

Het Sonja Bakker dieet is dan ook zeker niet gezond.

In 2008 toonde de Universiteit van Wageningen dit bovendien al aan middels een onderzoek met 40 proefpersonen.

Ook het Voedingscentrum gaf aan dat de adviezen van Sonja haaks staan op hun adviezen.

Hoeveel je af kunt vallen met het Sonja Bakker dieet is echt afhankelijk per persoon. Je moet denken aan 5 tot 10 kilo.

Hoeveel die verloren kilo’s waard zijn is dus nog maar de vraag. Grote kans dat ze er na het dieet namelijk weer aanvliegen.

Sonja Bakker dieet ervaringen

Ervaringen met het Sonja Bakker dieet zijn vooral te vinden op online forums. Maar ook op de productpagina’s van haar boeken staan enorm veel reviews.

Dit zijn vooral ervaringen van vrouwen, omdat het dieet vooral populair is onder vrouwen. Sonja heeft ook weekmenu’s voor mannen, maar deze zijn beduidend minder populair.

Tussen de reviews vinden we recensies van mensen die tevreden zijn met de boeken en de lekkere tussendoortjes. Men is vooral tevreden met de duidelijk beschreven menu’s.

Echter ontbreekt het vooral aan echte succesverhalen. Je leest wel eens dat iemand veel afgevallen is, maar we hebben geen ervaringen kunnen vinden van vrouwen die blijvend gewicht verloren zijn dankzij de weekmenu’s.

Over Sonja Bakker

Sonja Bakker mag zich een diëtist noemen. Ze volgde hiervoor 2 opleidingen, waaronder 1 schriftelijke cursus voor gewichtsconsulente.

Haar huidige woonplaats is niet bekend, maar naar eigen zeggen zou ze de laatste tijd veel op Ibiza verblijven. Ze heeft een relatie met Barry van Suijdam, die haar de laatste jaren geholpen heeft in haar onderneming.

Sonja Bakker nam op 46 jarige leeftijd afscheid van de beroepen auteur en diëtist. Echter sloot ze niet uit ooit nog een comeback te maken. Wie weet worden we dus ooit weer verrast met een nieuw boek.

Conclusie

Het Sonja Bakker dieet is ondertussen nogal achterhaald en ligt van alle kanten onder vuur. Niet alleen vanwege het gepleegde plagiaat, ook vanwege het feit dat het bij veel vrouwen niet goed werkt.

Je valt in korte tijd af, om de kilo’s er vervolgens weer aan te zien vliegen. Een crashdieet werkt niet en is ongezond. Dat mag ondertussen wel duidelijk zijn.

Ook de visie van het vetarm diëten is ondertussen achterhaald. De boeken van Sonja Bakker bevatten handige recepten en menu’s, maar daar blijft het dan ook bij.

Wil je een beter alternatief, waarmee je wel effectief én blijvend afvalt? Download dan even de Gratis Vetverlies Kickstart.

Hierin ontdek je de basisprincipes voor snel en effectief vetverlies. Ook ontdek je de meest gemaakte fouten:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *