Hoe lang werkt pre workout?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op september 23, 2023

Hoe lang werkt pre workout
Hoe lang werkt pre workout

Pre workout kan jou een grote boost in concentratie, kracht en uithoudingsvermogen geven. Het geeft je net dat ene duwtje in de rug dat je soms nodig hebt.

Maar zo’n energieboost duurt natuurlijk niet de hele dag.

Wil je graag pre workout nemen voor je training, maar vraag jij jezelf af hoe lang het eigenlijk werkt?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe lang werkt pre workout? Maar ook vertellen we je meer over de werkzame stoffen in het fitness supplement. Lees snel verder!

Dit is hoe lang een pre workout werkt

Preworkout shake maken

Hoe lang pre workout werkt is afhankelijk van de samenstelling van je fitness supplement.

In de meeste gevallen is het cafeïnegehalte 30 minuten na inname het hoogst en merk je op dat moment het meeste van de pre workout.

Hoe lang een pre workout werkt verschilt ook per persoon. De ene persoon voelt de effecten langer dan de andere.

Het kan maar liefst 5 uur duren voordat het effect helemaal verdwenen is. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat jij al na 2 of 3 uren geen boost meer voelt.

Hoe lang werkt een pre workout? De toelichting

Een pre workout supplement bevat verschillende werkzame stoffen. De belangrijkste werkzame stoffen zijn in de meeste gevallen cafeïne en beta alanine.

De samenstelling kan natuurlijk verschillen per product, maar vooral cafeïne zorgt voor de grote energieboost die je ervaart. 

De werking van cafeïne

Cafeïne zorgt voor de grote boost in concentratie, kracht en uithoudingsvermogen. Hoe meer cafeïne in het product, hoe langer het werkt.

De piek van de cafeïne wordt ongeveer een halfuur na inname bereikt. Dan voel je dus die enorme energieboost.

Vanaf 45 minuten tot een uur daalt het cafeïnegehalte, maar dit betekent nog niet dat het uit je lichaam is.

Het duurt maar liefst 5 uur tot de cafeïne in je lichaam gehalveerd is. Hierna zit er nog wel cafeïne in je bloed, maar dit heeft geen effect meer. Je kunt dus wel tot 5 uur effecten van cafeïne voelen.

De werking van beta alanine

Je kent het vast wel: de pre-workout tintelingen. Hier is het stofje beta alanine verantwoordelijk voor. Deze aminozuur zorgt ervoor dat jij tijdens het sporten minder snel moe wordt.

Beta alanine is een belangrijke stof, maar toch heeft de cafeïne het meeste effect. Hoe lang pre workout werkt, hangt dus ook voornamelijk af van de hoeveelheid cafeïne in het product.  

Wat gebeurt er als je te veel pre workout neemt?

Heb je een keer te veel pre workout genomen? We krijgen regelmatig de vraag wat de effecten van te veel pre workout zijn.

Het ligt natuurlijk aan het soort supplement dat je neemt, maar gemiddeld bevat een scoopje zo’n 200mg cafeïne.

Dit is lager dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 500mg cafeïne per dag.

Zorg ervoor dat je deze hoeveelheid niet overschrijdt. Anders kun je last krijgen van verschillende bijwerkingen, zoals slaapproblemen, maag- en darmklachten en rusteloosheid.

Wij adviseren om één scoopje te nemen. En neem nooit meer dan 500mg cafeïne op een dag.

Wanneer kun je het beste pre workout nemen?

pre workout ervaringen

De hoeveelheid cafeïne in een pre workout supplement zorgt voor een grote boost in concentratie, kracht en uithoudingsvermogen.

Aangezien de meeste pre workouts cafeïne in poedervorm bevatten, wordt het snel door je lichaam opgenomen.

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de cafeïne ‘inkickt’. Dit betekent dat je het supplement het beste 30 tot 60 minuten voor jouw training kunt nemen.

Wanneer je pre workout in de avond neemt, kan dit invloed hebben op je slaap. En dit heeft weer invloed op spierherstel.

Wil je toch graag een extra boost krijgen tijdens je late-night trainingen? Dan adviseren we om pre workout zonder cafeïne te nemen.

Wist je dat er ook speciale pre workout voor vrouwen is? Deze supplementen zijn speciaal gericht op het lichaam van de vrouw. Ze zijn dus iets minder zwaar gedosseerd. Daarmee voorkom je dat de pre-workout nog lang door blijft werken na je trainingen.

Bovendien zijn er ook cafeïne pillen verkrijgbaar die je zou kunnen nemen als supplement. Ook deze werken bij de meesten minder lang dan een compleet pre-workout supplement.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *