Waar is visolie goed voor? De 6 grootste voordelen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 30, 2023

Alles over visolie
Alles over visolie

Vrijwel elk supplementenmerk verkoopt ook visolie. Maar waar is visolie goed voor? Wie heeft het (vooral) nodig? En is visolie gezond of kan je beter voor een ander supplement kiezen?

Al deze vragen gaan we voor je beantwoorden in dit artikel. Lees snel verder, na afloop ben jij veel kennis rijker over dit onderwerp. 

De wetenschappelijk bewezen voordelen van visolie

visolie-capsules

Visolie kent vele voordelen. Als je je afvraagt ‘wat doet visolie?’ of ‘waar is visolie goed voor?’, dan kunnen we veel antwoorden geven.

In dit artikel beperken we ons echter tot de wetenschappelijk bewezen voordelen.

Als je dus op wetenschappelijk niveau kijkt naar visolie, waarom zou je het dan willen nemen? Daar zijn in elk geval 6 goede redenen voor.

1. Het is goed voor je hersenen

Allereerst hebben je hersenen er profijt van. Die bestaan voor 60 procent uit vetten, waardoor dit een onmisbare bouwstof is. 

DHA uit visolie is vooral heel belangrijk voor het goed laten functioneren van je brein en als bouwsteen ervan.

2. Het is goed voor je bloeddruk

Wil je een gezonde bloeddruk behouden? Dan is visolie essentieel. Dit geldt wel pas vanaf een inname van 3 gram per dag en dat is vrij veel. 

Toch is gebleken dat het gunstig is. Mensen na een hartoperatie krijgen bijvoorbeeld ook DHA en EPA voorgeschreven voor hun herstel.

3. Het is goed voor je hart

Om je hart goed te laten functioneren, is visolie ook van belang. EPA en DHA zorgen er op dagelijkse basis en in de juiste hoeveelheid voor, dat je hart gezond blijft. En dat wil je!

4. Het is goed voor je triglyceridengehalte

Triglycerides zijn vetten die je lichaam gebruikt om energie aan te maken. Als dit gehalte gezond is, betekent het dat je cholesterolgehalte waarschijnlijk ook gezond is.

Is je triglyceridengehalte lange tijd te hoog, dan kan je hier klachten door krijgen. 

Visolie heeft een gunstige invloed op dit gehalte. Daarom is dit ook een interessant wetenschappelijk voordeel om te onthouden.

5. Het is goed voor je ogen

Ook je ogen hebben baat bij visolie. Met minimaal 250 mg DHA per dag wordt je gezichtsvermogen al beter. 

6. Het is goed voor zwangere vrouwen

Nog een wetenschappelijk feitje: visolie is goed voor zwangere vrouwen.

Het draagt namelijk bij aan een gezonde zwangerschap, een goede ontwikkeling van de babyhersenen en ook van het gezichtsvermogen van je (ongeboren) kindje. 

Ook hier wordt minimaal 250 mg DHA per dag geadviseerd.

Is visolie gezond?

visolie vette vis

Het korte antwoord op de vraag ‘is visolie gezond’ is ‘ja’.

Het langere antwoord betreft onder andere een advies over dat je hiervoor wel de beste visolie moet nemen. Dan ervaar je immers de meeste voordelen voor je gezondheid.

Visolie zit namelijk vol met omega 3 vetzuren. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. 

Daarom is het advies van het Voedingscentrum ook om minimaal 1 keer per week vette vis te eten. 

Zijn visolie pillen gezond?

Eet je niet graag vette vis? Dan vraag je je vast af of visolie pillen gezond zijn. Dit is een goed alternatief om je lichaam toch van de nodige voedingsstoffen te voorzien.

In principe zijn visolie capsules gezond, mits ze niet allerlei kunstmatige toevoegingen en vulstoffen bevatten.

Je kunt daarom het beste kiezen voor supplementen met een plantaardige, natuurlijke oorsprong.

Zijn dit fabels over visolie?

visolie-billen

Misschien heb je ook weleens gehoord dat je door visolie grotere billen kunt krijgen. 

Is dat waar? Of heeft iemand dit verzonnen? Er bestaan verschillende fabels over visolie. Of in elk geval uitspraken die (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn. Dit is er één van.

Om grotere billen te krijgen, moet je vooral veel trainen. Nu is het wel zo dat een visolie supplement kan bijdragen aan het behalen van dit fysieke doel. 

Maar het is niet de expliciete oorzaak ervan. En het is ook zeker geen quick fix.

Ook wordt weleens beweerd dat je met behulp van een supplement visolie kunt afvallen. Wat is daarvan waar? Draagt het echt bij aan het afslankproces of is dit ook verzonnen?

Goed nieuws: je kunt inderdaad door visolie afvallen. Het is zelfs een effectief middel tijdens dit proces.

Wie heeft het nodig?

Eigenlijk heeft vrijwel iedereen baat bij visolie. Of je nu besluit om voortaan vaker vette vis te eten of dat je een visolie supplement bestelt; je doet er goed aan om meer visolie te nuttigen.

Alternatief voor visolie

Een alternatief dat je eventueel kunt nemen is levertraan. Dit is ook rijk aan omega 3 vetzuren. Levertraan is bovendien verkrijgbaar in capsulevorm, maar ook in vloeibare vorm.

Handig als je niet graag supplementen doorslikt in pil vorm!

Veelgestelde vragen

Kan visolie gevaarlijk zijn?

Nee, in principe is visolie niet gevaarlijk. Als je je aan de dosering op de verpakking houdt, natuurlijk. Pas wel op met hoog geconcentreerde supplementen. Houd je lichaam goed in de gaten. Toch wordt gezegd dat een tekort aan visolie gevaarlijker is dan een te veel ervan. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken.

Hoeveel visolie per dag nemen?

Je hebt hierboven gelezen dat een minimale inname van 250 mg per dag voor verschillende (wetenschappelijk bewezen) voordelen zorgt. De Gezondheidsraad zegt in elk geval 200 mg aan omega 3 vetzuren per dag te nuttigen. Als je al regelmatig vette vis eet, hoef je dit gehalte minder aan te vullen met supplementen. Eet je bijvoorbeeld nooit vis, omdat je het niet lekker vindt of vegetariër/veganist bent? Dan is 250 mg per dag wel noodzakelijk.

Wat wordt verstaan onder vette vis?

Vette vis bevat meer dan 5% aan vetten. Voorbeelden zijn haring, Atlantische zalm, sardines en makreel. Kies bij zalm voor verse, Atlantische zalm. In blik of uit de diepvries is het vaak een minder vette variant. Vers is hij wel echt ‘vet’ te noemen. Bij de andere vissoorten maakt het niet uit voor welke verpakking je kiest.


Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *