Levertraan: is het gezond & het kopen waard?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op september 20, 2022

Gezond Levertraan
Gezond Levertraan

Heb je weleens gehoord van levertraan? Dit supplement is in verschillende vormen verkrijgbaar en schijnt heel gezond te zijn. Maar is dat ook zo?

In dit artikel zoeken we uit of levertraan kopen nuttig is. Of dat het wellicht zonde is van je geld.

Ook ontdek je wat er precies in zit, waar het goed voor is én hoe het is ontstaan. 

Laten we snel de waarheid onthullen en de fabels van tafel gooien! Lees je mee?

Wat is levertraan?

Capsules levertraan

Levertraan kopen is iets wat veel mensen doen. Maar wat is levertraan eigenlijk?

Levertraan is een olie die afkomstig is van vissen. Denk aan schelvis, kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauwfamilie (Gadidae).

In sommige gevallen wordt de lever van heilbot gebruikt om levertraan te maken.

Er wordt weleens gedacht dat levertraan van de walvis komt. Dat is een fabel. Wat wel van walvissen afkomstig is, is walvistraan. Maar dat is een brandstof en geen voedingssupplement.

Welke voedingsstoffen zitten erin?

In levertraan zitten veel nuttige voedingsstoffen. Denk hierbij aan jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Van die laatste twee vitaminesoorten zit van nature al veel in levertraan. 

Bij het maken van een levertraan supplement wordt vaak nog extra vitamine A en D toegevoegd. Producten waarbij dat niet het geval is, zijn niet in Nederland te koop.

Ook zitten er veel Omega 3 vetzuren in levertraan. Al deze stoffen vind je bijvoorbeeld ook in boter of margarine.

Jodium

Jodium heb je nodig voor een goede stofwisseling, voor de groei en voor de vorming van schildklierhormonen. Ook draagt het bij aan een gezond zenuwstelsel.

Wanneer je veganistisch eet, krijg je geen vis, ui en zuivelproducten binnen. Maar laten dat nu net de voedingsmiddelen zijn waar jodium in zit.

Gelukkig kun je een tekort hiervan aanvullen met een levertraan supplement.

Fosfor

Fosfor sterke tanden

Fosfor is nodig voor het behoud van sterke botten en tanden. Het is een mineraal dat ook een rol speelt bij de stofwisseling.

Het komt vooral voor in dierlijke producten en volkoren productten.

Als veganist, maar ook als vegetariër eet en drink je waarschijnlijk niet (veel) melkproducten, volkorenproducten en/of vlees.

Fosfor komt vooral in die producten voor. Door levertraan te nuttigen, neemt je lichaam toch fosfor op.

Vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zo draagt het onder andere bij aan een goede werking van je huid, ogen, slijmvliezen en immuunsysteem

Ook vermindert het de kans op een longontsteking als je de mazelen hebt. Verder is het goed voor de groei en voor botontwikkeling bij kinderen.

Je lichaam heeft vitamine A nodig. Dit is aanwezig in levertraan. Vooral mensen die niet (veel) dierlijke producten eten, kunnen levertraan daarom goed gebruiken.

Vitamine D

Zon vitamine D opname

Waarom je vitamine D nodig hebt? Het helpt je lichaam bij de opname van kalk en fosfaat uit voeding. Die heb je nodig voor sterke botten en een gezond gebit.

Heb je bijvoorbeeld last van botontkalking? Ook dan is vitamine D heel belangrijk.

Zoals je misschien weet, haalt je lichaam vitamine D uit zonlicht. Toch schijnt de zon in Nederland niet altijd. Daarom heeft je lichaam soms behoefte aan extra vitamine D

Vooral kinderen, ouderen en mensen met een getinte of donkere huid krijgen vaker een vitamine D tekort. Levertraan bevat gelukkig vitamine D. 

Je kunt ook een levertraan supplement slikken of een apart vitamine D supplement. Welke beter voor je is, hebben we natuurlijk uitgezocht. Daarover verderop in dit artikel meer.

Omega 3 vetzuren

Als je je cholesterolgehalte in balans wilt houden, heb je Omega 3 vetzuren nodig. En geloof ons: dat wil je. Het verbetert namelijk de verhouding tussen slechte cholesterol en goede cholesterol. 

Hoe dat werkt? Omega 3 vetzuren verlagen de hoeveelheid vet in je bloed, ook wel triglyceriden genoemd. Omega 3 vetzuren zijn namelijk meervoudig onverzadigde vetzuren.

Heb je te veel vet in je bloed? Dan heb je Omega 3 nodig. Ook mensen die een hartinfarct hebben gehad, krijgen soms het advies om extra Omega 3 te nemen.

Wellicht weet je al dat Omega 3 ook in visolie aanwezig is. Daarom beantwoorden we verderop in dit artikel ook de volgende vraag. ‘Wat is beter, levertraan olie of visolie?

We gaan eerst wat dieper in op levertraan. Wil je weten hoe gezond levertraan is, waar het precies goed voor is en welke vormen er bestaan? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Is levertraan echt zo gezond? 

Levertraan innemen capsules

Om te bepalen of levertraan gezond is, moet je het volgende weten. Er zijn verschillende soorten levertraan supplementen. 

Wat in elk geval belangrijk is om te weten, is dit. In gefermenteerde levertraan zitten de meest gezonde voedingsstoffen. Het is daarom gezonder dan standaard levertraan of reguliere levertraan.

Maar is levertraan ook echt nodig voor onze gezondheid? Dit verschilt per persoon.

Als je gezond eet, dan krijg je de meeste voedingsstoffen uit levertraan al binnen. Een extra supplement nemen is dan niet noodzakelijk. 

Kom je met jouw voedingspatroon of door het gebruik van medicijnen niet aan de gewenste hoeveelheden? Dan kan levertraan interessant zijn.

Ons advies is wel om eerst met een arts of voedingsdeskundige te overleggen. Vooral in het geval van medicijngebruik.

Waar is levertraan goed voor?

Laten we eens inzoomen op de werking van levertraan in het lichaam.

Zo is vitamine A goed voor het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Ook zorgt het voor het behoud van een normale huid. 

De vitamine D die erin zit houdt je botten en tanden sterk. Dat is ook de reden dat kinderen vroeger voor het slapengaan een lepeltje levertraan kregen.

Verder is Omega 3 onder andere goed voor het hart en voor het behoud van een normale bloeddruk.

Levertraan kopen is dus heel interessant voor je gezondheid.

Werkt levertraan tegen rimpels?

Levertraan tegen rimpels

Ja, levertraan werkt inderdaad tegen rimpels. De Omega 3 die erin zit werkt namelijk ontstekingsremmend en helpt je huid gezond te blijven. Daardoor krijg je minder snel rimpels!

Wist je dat levertraan voor ouderen ook gunstig is? Het versterkt de cognitieve prestaties. Daardoor blijf je niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant langer jong.

Levertraan voor dieren

Er is ook speciale levertraan voor honden en katten. Deze bevat Omega 3 vetzuren van kabeljauw.

Het nut van levertraan voor een hond, is dat het groeiproces en de stofwisseling ondersteund worden. Verder zorgt het voor een mooie vacht.

Ook voor een paard is levertraan nuttig. Paarden die in de groei zijn hebben veel baat bij de grote hoeveelheid aan vitamine A en D.

Het draagt namelijk bij aan een goede weerstand, sterke slijmvliezen en een vitale huid. 

Ook de Omega 3 vetzuren spelen hierbij een belangrijke rol.

Verschillende vormen van levertraan

Soorten levertraan tabletten

Er bestaan verschillende vormen waarin je lever traan kunt kopen. Zo is er levertraan olie, maar je kunt ook levertraan tabletten of capsules innemen.

Kies zelf een vorm die jij prettig vindt. Kan je bijvoorbeeld moeilijk tabletten doorslikken? Dan is een softgel capsule beter. Die glijdt immers makkelijker door je keel.

Vind je supplementen doorslikken helemaal geen pretje? Dan kun je levertraan olie in huis halen. Doe er een beetje van op een eetlepel en neem het op die manier gemakkelijk in.

Als je de smaak niet lekker vindt, kun je altijd even naspoelen met een glas drinken.

En wist je dat je levertraan kunt smeren bij huidirritaties? Daarvoor is levertraanzalf ontwikkeld.

Hoe kies je de beste levertraan?

Het is belangrijk om te weten hoe je het beste levertraan supplement kiest. Het gaat hier immers om je gezondheid.

Let op: er worden ook producten verkocht als levertraan, maar die zijn dat in theorie niet. Op het etiket kun je lezen of het levertraan betreft die OOK van nature vitamine A en D bevat. Is dat niet het geval, dan is het niet de beste keuze.

Op het etiket lees je ook wat de oxidatiewaarde is. Dit bepaalt of je wel of geen oprispingen of visboertjes krijgt door het product.

Bij verse levertraan of verse visolie gaat het om een oxidatiewaarde of totox van maximaal 5.

Kan levertraan gevaarlijk zijn?

In principe is levertraan een gezond supplement.

Zo gaan levertraan en de bloeddruk goed samen, omdat dit middel de bloeddruk verlaagt. Ook draagt het bij aan een gezond cholesterolgehalte.

Het kan echter gevaarlijk worden als je er niet zorgvuldig mee omgaat. De kans op een te grote inname van vitamine A is namelijk aanwezig. 

Dat kan gevaarlijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen. Daarom mogen zij geen levertraan nemen.

Realiseer je ook dat vissen tegenwoordig vervuild zijn met zware metalen. Aangezien levertraan uit vissen gewonnen wordt, loop jij ook kans om die metalen binnen te krijgen. 

Koop daarom alleen levertraan van goede kwaliteit. Die is gezuiverd van zware metalen en daardoor niet schadelijk.

Tip: bewaar vloeibare levertraan altijd in de koelkast. Dan blijft de smaak langer goed. En overschrijd nooit de maximale, dagelijkse aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat.

Waar kun je levertraan kopen?

Wil je graag levertraan kopen? Kies vooral het supplement dat jou het meeste aanspreekt.

En onthoud: gefermenteerde levertraan is de beste keuze. Verder is een totox van maximaal 5 aan te raden. En voor kinderen is levertraan met sinaasappelsmaak wel zo prettig.

Maar waar kun je levertraan kopen? Bij verschillende winkels, ook online. Ga bijvoorbeeld eens langs bij Kruidvat of een drogisterij. Of bezoek de natuurvoedingswinkel bij jou in de buurt.

Bekijk het aanbod bij de winkels hieronder:

Levertraan of Vitamine D: wat is beter?

Levertraan supplement gezond

Vroeger was levertraan heel populair. Dat is door de jaren heen minder geworden.

De voornaamste reden hiervoor, is dat vitamine D tegenwoordig aan margarine wordt toegevoegd. Daardoor krijgen veel mensen er voldoende van binnen.

Maar lang niet iedereen! De behoefte aan vitamine D blijft daarom groot. Niet per se om een tekort te voorkomen, want dat komt minder snel voor.

Maar wel om je lichaam te beschermen tegen verschillende chronische ziektes.

Dus wat moet je kiezen: levertraan of vitamine D?

Kies vooral waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Is dat alleen vitamine D? Dan kun je een vitamine D supplement kopen.

Heb je echter ook behoefte aan vitamine A, jodium en/of fosfor? Of eet je weinig tot geen vette vis? Dan kan levertraan de oplossing bieden.

Onthoud dat levertraan een flinke hoeveelheid vitamine A bevat en dat je daardoor al snel de maximale toegestane hoeveelheid binnenkrijgt. 

Op de lange termijn kan een te veel aan vitamine A leiden tot hoofdpijn of oogafwijkingen. En ben je zwanger, dan kan je ongeboren baby in de vroege fase beschadigd raken.

Als je er gevoelig voor bent, ten minste. Houd je daarom aan de maximale hoeveelheid van 3.000 mcg per dag.

Kijk altijd goed naar het etiket voordat je een levertraan supplement inneemt. Dan weet je zeker dat je dit op een verantwoorde manier doet!

Levertraan of visolie?

Het volgende vraagstuk draait om levertraan of visolie. Wat is beter? En waarom kun je het ene beter innemen dan het andere?

Om het simpel te verwoorden is levertraan wel een visolie, maar zijn niet alle visoliën afkomstig van levertraan. Levertraan is rijker en natuurlijker dan visolie.

Je lichaam heeft er daarom meer aan als je levertraan nuttigt. Daar kan het immers meer voedingsstoffen uit halen.

Kortom: je kunt beter levertraan nuttigen dan visolie. Heb je echter een visolie in handen die voor 100% gewonnen wordt uit de lever van vissen? Dan is het wel een hele goede optie. Vaak is dat alleen niet zo. 

De geschiedenis van levertraan als supplement

Lepel levertraan supplement

Je weet nu dat levertraan gezond is. En dat je het niet alleen als olie kunt kopen, maar ook in de vorm van tabletten, capsules of levertraanzalf. 

Maar hoe is dit supplement eigenlijk ontstaan?

Volgens verhalen werden gefermenteerde vissauzen al genuttigd in Europa, nog voordat de Romeinen zich er vestigden. Er is namelijk bewijs dat er garumfabrieken bestonden in die tijd. 

Dat zijn de fabrieken waarin die vissauzen geproduceerd werden. Er werd vroeger vooral tonijn voor gebruikt. Vooral zwakke vrouwen en kinderen én mannen in het leger gebruikten het. 

Later, zo rond de jaren 40, kregen kinderen op de lagere school elke dag een lepel levertraan. Het was bedoeld om rachitis te voorkomen, wat ontstaat door een tekort aan vitamine D. 

Vanaf de jaren 60 en jaren 70 werd het mogelijk om vitamine A en D chemisch te isoleren. Levertraan olie werd toen minder noodzakelijk als supplement.

Waar het voorheen een hele sterke, vieze vissmaak had, is dat ook veranderd. Tegenwoordig is zuivere levertraan nog wel licht visachtig van smaak. Maar het is lang niet meer zo vies als vroeger. 

Toch nemen de meeste mensen het liever in de vorm van een capsule of tablet in. Dan proef je de smaak het minst.

Zo wordt het geproduceerd

Benieuwd naar hoe levertraan gewonnen wordt uit vis? Er zijn wat verschillende methoden voor, maar over het algemeen werkte het vroeger als volgt. 

Er werden bepaalde vissen opgestapeld in vaten. Dit zijn vaak kleine visjes of alleen de organen ervan.

Tussen elke laag wordt een zoutlaag of kruiden laag aangebracht. Daarna begint het proces van fermenteren. Vaak in de zon. 

Dit duurde 1 tot 6 maanden. De vloeistof die daaruit ontstaat, werd gefilterd. Dat was levertraan olie.

Tegenwoordig werkt het eigenlijk nog aardig hetzelfde. De lever van kabeljauw wordt gemend met een bepaalde vloeistof en zout.

Daarna laat men het maandenlang fermenteren. Vervolgens wordt de olie eruit gefilterd. 

De keerzijde is dat de vetzuren in levertraanolie snel giftig kunnen worden. Als deze zuren te lang worden blootgesteld aan oxidatie, dan heeft dat een ongunstige invloed op het proces. 

Juist daarom is het ook zo belangrijk om levertraan olie van goede kwaliteit te kopen. Je gezondheid is het belangrijkste, dus kies verstandig!

Conclusie: levertraan kopen of niet?

Levertraan supplement kopen

Dus wat kunnen we concluderen na het lezen van dit artikel? Is levertraan kopen verstandig? Of juist niet?

Je hebt het hierboven eigenlijk al kunnen lezen, maar we vatten het graag nog even samen voor je. Er is een groot verschil tussen goedkope levertraan en levertraan van goede kwaliteit. 

De goedkope variant bestaat namelijk uit verhitte levertraan. De vaak duurdere producten bevatten gefermenteerde levertraan.

Die laatste soort is het meest gezond, omdat alle gezonde stoffen behouden blijven. Bij de verhitte variant gaan veel ervan verloren. 

Voor je gezondheid is het daarom het beste om gefermenteerde levertraan te kopen.

Kijk en vergelijk!

Verder moet je goed kijken naar de hoeveelheid vitamine A in een levertraan supplement. Het is daarom aan te raden om de etiketten van verschillende levertraan producten goed te lezen. 

Een te veel aan deze vitaminesoort kan schadelijk zijn. Vooral voor zwangere vrouwen die er gevoelig voor zijn. Maar ook voor andere doelgroepen. Dat risico wil je absoluut niet lopen.

Luister naar je lichaam

En tot slot: luister goed naar je lichaam. Iedereen heeft namelijk andere behoeften. Dat sommige levertraan producten gezond zijn, wil nog niet zeggen dat iedereen het nodig heeft. 

Als jouw voedingspatroon gezond en gevarieerd is, heb je het waarschijnlijk niet eens nodig. Twijfel je hierover? Win dan altijd advies in van iemand die er verstand van heeft.

Bijvoorbeeld een arts of voedingsdeskundige. Hij of zij heeft er verstand van en kan jou precies uitleggen – eventueel na een bloedtest – waar je behoefte aan hebt.

‘Better safe, than sorry’, is het motto wat hierop van toepassing is.

Bekijk het aanbod bij de winkels hieronder:


Ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *