Valeriaan pillen: werking, ervaringen & bijwerkingen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op april 29, 2023

Beste Valeriaan pillen
Beste Valeriaan pillen

Heb je last van zenuwen, stress en/of slapeloosheid? Valeriaan is een kruid dat jou weer rustig en relaxed maakt. Het is verkrijgbaar in capsules, maar je kunt ook andere valeriaan pillen kopen.

Maar wat is de exacte werking van dit kruid? Zijn er ook bijwerkingen? En hoe zijn de ervaringen van andere mensen ermee?

Dat – en meer, zoals wat de beste valeriaan tabletten zijn – vertellen we je in dit artikel.

Lees maar mee!

Wat is Valeriaan en wat is de werking?

Valeriaan wordt vooral in de homeopathie en zelfzorg veel gebruikt. Waarom? Omdat het een kruid is met een interessante werking.

Zo helpt het tegen een onrustig gevoel, stress en spanning, maar ook tegen slaapproblemen. 

En het mooie is dat je valeriaan zelf kunt plukken. Gewoon langs de waterkant in Nederland. 

Vooral valeriaanwortel heeft een rustgevend effect. Het grote voordeel aan dit kruid ten opzichte van andere rustgevende middelen, is dat valeriaanwortel het concentratievermogen niet aantast.

Je kunt het daarom veilig innemen.

Valeriaan voordelen:

  • Het kalmeert je in drukke tijden
  • Het werkt rustgevend als je gespannen bent
  • Het helpt om spannende situaties te overwinnen (zoals een examen)
  • Het zorgt voor een betere nachtrust
  • Het kan werken tegen angstgevoelens

Beste valeriaan tabletten en pillen om te kopen

Vind jij valeriaan pillen wel interessant en wil je ze kopen? Uiteraard ga je dan het liefst voor de beste valeriaan tabletten die er bestaan.

Om jou te helpen in de zoektocht naar de beste capsules met valeriaan, hebben we een top 3 gemaakt.

1. Beste nachtrust valeriaan capsules – Davitamon Nachtrust 3-in-1

Davitamon valeriaan supplement

Wil jij sneller in slaap vallen en uitgerust wakker worden? Heb je bovendien behoefte aan een betere slaapkwaliteit? Dan is Davitamon Nachtrust 3-in-1 een aanrader. 

Dit product bevat natuurlijke extracten van valeriaan, slaapmutsje, melisse, passiebloem en hop. Het bevat geen allergenen of conserveermiddelen.

In een verpakking zitten 20 capsules. Neem er 2 per dag in met water, het liefst een half uur voor het slapengaan.

Het resultaat? Een optimale werking, waardoor je voortaan slaapt als een roosje.
2. Beste natuurlijke valeriaanwortel supplement – Valdispert Nacht

Valdispert Nachtrust supplement

Ben je op zoek naar een natuurlijk, betaalbaar valeriaanwortel supplement? En moeten dit tabletjes zijn die gemakkelijk door te slikken zijn?

Valdispert Nacht brengt jouw nachtrust terug. 

Dankzij de plantaardige extracten van valeriaanwortel en hop, kun je dit product veilig en langdurig gebruiken. 

Er zitten 40 tabletten in een verpakking. Deze zijn vrij van geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Neem 1 á 2 tabletten met water in, vlak voor het slapengaan. 
3. Beste valeriaan tabletten homeopathisch – A. Vogel Passiflora

A Vogel passiflora valeriaan tabletten

Kies jij graag voor een homeopathisch product? De Passiflora tabletten van A.Vogel bevatten valeriaan en andere rustgevende kruiden. 

Deze natuurlijke, maar sterke formule werkt snel. Daardoor zijn stressgevoelens en spanning snel verleden tijd.

Blijf fris en alert tijdens het gebruik van deze valeriaan tabletten. Daardoor zijn ze ook veilig voor gebruik in de auto, bijvoorbeeld voor een rijexamen. 

Er zitten 30 tabletten in een verpakking. Deze valeriaan tabletten zijn smaakloos en gemakkelijk met water in te nemen.
Andere vormen van valeriaan

Valeriaan pillen of druppels

Tip! Er bestaan ook andere vormen van valeriaan als kalmerend middel. 

Heb je bijvoorbeeld moeite met het doorslikken van pillen of tabletten? Dan zijn valeriaan druppels een uitkomst. Je kunt deze met water innemen.

Ook valeriaan thee, valeriaan sap, valeriaan extracten en/of tincturen zijn een optie.

Werkt Valeriaan echt? (ervaringen)

Over de valeriaan werking worden nog weleens vragen gesteld. Maar waarom eigenlijk? En waarom zou je twijfelen tussen valeriaan of oxazepam, als die eerste de meest natuurlijke vorm is?

Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt. Wat doet valeriaan namelijk? Het is een kalmerend en rustgevend middel. 

Het bijzondere aan valeriaan, is dat niet bekend is hoe het precies werkt. Daarbij moet gezegd worden dat het ook niet voor iedereen werkt.

Je kunt het echter altijd proberen. Dit natuurlijke product is namelijk veilig te gebruiken

Merk je dat het voor jou niets doet? Raadpleeg dan een arts voor advies.

Valeriaan en oxazepam

Valeriaan en Oxazepam blijken uit onderzoek dezelfde werking te hebben en niet voor elkaar onder te doen op het verschillende gebieden. 

Denk hierbij aan het verbeteren van de slaapkwaliteit, dromen herinneren, langer doorslapen en uitgerust wakker worden.

Ook hebben ze allebei effect op psychosomatische symptomen en psychische stabiliteit. 

Bij Fit Voor Alles geven we de voorkeur aan natuurlijke middelen boven medicatie. Daarom is ons advies om eerst valeriaan te proberen.

Uit valeriaan ervaringen blijkt namelijk dat mensen er over het algemeen veel baat bij hebben. Vooral wanneer zij niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door stress of slaaptekort. 

Valeriaan helpt dan om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Het resultaat is dat je in de ochtend meer uitgerust wakker wordt en overdag meer energie hebt.

Hoe snel en hoe lang werkt valeriaan?

Valeriaan voor slapen

Wanneer je valeriaan als capsule of tablet inneemt, kun je dit het beste vlak voor een spannend moment of voor het slapengaan doen.

Valeriaan werkt namelijk vrij snel. Meestal merk je het effect al binnen 30 minuten. Gemiddeld houdt het zo’n 4 uur aan.

Uiteraard kan de valeriaan werking verschillen van persoon tot persoon.

Voor wie is Valeriaan (niet) geschikt?

Natuurlijk is niet elk supplement of kruid geschikt voor iedereen. Ondanks dat valeriaan een natuurlijk kruid is, is in sommige situaties oplettendheid gewenst.

Mensen die valeriaan en antidepressiva samen gebruiken, moeten bijvoorbeeld oppassen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat valeriaan de werking van antidepressiva kan versterken.

Bij het gebruik van alle medicijnen – niet alleen voor een depressie – wordt daarom geadviseerd om voorzichtig te zijn.

Ook blijkt valeriaan slecht voor de lever te kunnen zijn bij langdurig gebruik ervan. De werkzame stoffen kunnen op de lange termijn namelijk leverschade veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap is het veilig om valeriaan te gebruiken, mits het niet langdurig is. Er is geen enkel slaapmiddel of kalmerend middel dat tijdens de zwangerschap een langere tijd gebruikt mag worden. Ook valeriaan niet.

Heeft Valeriaan bijwerkingen?

Bij het gebruik van een supplement is het verstandig om je te verdiepen in eventuele bijwerkingen. Zo kan ook valeriaan bijwerkingen opleveren. 

Welke bijwerkingen dat zijn? Allereerst is valeriaan deels een slaapmiddel.

Mensen die het innemen om overdag rustiger te worden, kunnen ook slaperig worden. Dat kan vervelend zijn. Andere valeriaan bijwerkingen zijn misselijkheid en/of buikpijn.

Gebruik je valeriaan pillen tegen stress of een hoge bloeddruk? Weet dan dat valeriaan je hartslag kan beïnvloeden.

Dat houdt in dat mensen met een onregelmatige hartslag er baat bij kunnen hebben. Valeriaan kalmeert namelijk ook het hart, zonder dat dit kwaad kan.

Hoeveel valeriaan per dag?

Valeriaan dosering per dag

Bij het nuttigen van elk supplement is het belangrijk om je te houden aan de maximale aanbevolen dosering.

Als je teveel valeriaan neemt – of zelfs een overdosis – dan kan dat vervelende klachten veroorzaken of zelfs gevaarlijk zijn. 

De maximale aanbevolen hoeveelheid valeriaan of valeriaanwortel per dag is verschillend. Deze is afhankelijk van de dosering valeriaan in een bepaald supplement. 

Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar wordt over het algemeen een maximum van 3 tot 4 tabletten per dag geadviseerd. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van een product.

Of een overdosis valeriaan dodelijk is, is niet bekend. Raadpleeg altijd een arts wanneer je denkt de maximale dosering te hebben overschreden.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Heb jij zelf ervaringen met valeriaan? Let het weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

2 reacties

Maria · april 29, 2023 op 9:15 am

valeriaan tabletten leken mij een uitkomst voor mijn inslaap probleem.helaas kreeg ik elke morgen erge darmkrampen en buikpijn en veelvuldige ontlasting.ik heb PDS, dus denk,dat het niet geschikt is voor mij en dit bericht is gelijk een waarschuwing voor mensen met gevoelige darmen.

Gerda · juli 19, 2023 op 2:35 pm

Stress moment van kruidvat gekocht eindelijk kan ik aarrdig slapen helaas krijg ik enorme krampen en diaree ik kan niet de deur uit door de krampen helaas ik moet ermee stoppen ben benieuwd of iemand anders iets weet voor een goede nachtrust

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *