Anti-stress pillen kopen? De beste rustgevende tabletten (2024)

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 17, 2024

Beste medicijnen tegen stress
Beste medicijnen tegen stress

Je zit midden in een stressvolle periode en bent op zoek naar rustgevende pillen. Anti stress pillen kunnen je dan bijvoorbeeld goed helpen.

Een anti stress pil klinkt gelijk zo heftig. Echter valt dat gelukkig hartstikke mee..

Er zijn genoeg rustgevende pillen die worden gemaakt van natuurlijke stoffen. Ook zijn er pillen die worden gemaakt van lichaamseigen stoffen.

In deze review beschrijf ik een aantal rustgevende tabletten die door veel mensen worden gebruikt. Een aantal hiervan heb ik ook zelf met succes gebruikt.

Ik hoop dat jij zo een juiste keuze kan maken en je rust terugvindt.

Beste anti-stress pillen die écht werken

De beste anti stress pillen bevatten naar mijn mening alleen natuurlijke en lichaamseigen stoffen. Dat betekent dat er in deze pillen tegen stress geen synthetische stoffen zitten.

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van verschillende soorten rustgevende medicijnen zonder recept.

Al deze pillen bevatten stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. Ook bevatten deze kalmerende middelen natuurlijke stoffen en weinig tot geen synthetische stoffen.

De producten staan niet op volgorde van goed naar slecht. Ieder persoon heeft namelijk baat bij een ander soort anti stress pil. Dat hangt af van het soort stress wat je hebt of welke rust je nodig hebt.

1. Restilen

restilen anti stress pillen

Restilen is de ultieme stressverlichter. Deze pillen verminderen stress symptomen en verhogen de weerstand tegen stress drastisch. Het supplement bevat effectieve ingrediënten die jou helpen om de rust (terug) te vinden.

Gemiddeld ervaren gebruikers na zo’n 6 weken de beste positieve effecten van Restilen. Ze ervaren een meer euforisch gevoel, zitten beter in hun vel én voelen zich energieker.

De formule van dit supplement is wetenschappelijk bewezen. Ook zijn alle ingrediënten natuurlijk. Dit maakt het niet alleen een betrouwbaar en effectief supplement, maar ook nog eens gezond!
2. Valeriaan

Valeriaan pillen stress

Valeriaan is een natuurlijk middel tegen stress en angst. Het is afkomstig van een plant, de kamperfoelie. Deze plant wordt vooral in Azië gekweekt.

Binnen 30 minuten na de inname gaat deze anti stress pil werken. Valeriaan versterkt het rustgevende gevoel in je lichaam. De meeste mensen gebruiken de pil dan ook voor het slapen.

Het is één van de meest gebruikte rustgevende middelen, vooral bij stressvolle situaties.

Sporters gebruiken het weleens de nacht voor een belangrijke wedstrijd. Zo hebben ze de rust en focus tijdens de wedstrijd dankzij een goede nachtrust.

Valeriaan kun meestal je niet slikken met antidepressiva.
3. L-tryptofaan

L-tryptofaan pillen rustgevend

L-Tryptofaan is een aminozuur dat ook in ons voedsel zit. Alleen in ons voedsel zit meestal te weinig om de rustgevende werking te stimuleren.

Deze stof wordt ook vaak gebruikt in een pilletje in combinatie met magnesium.

L-tryptofaan is de voorloper van 5-HTP dat melatonine en serotonine aanmaakt. In sommige gevallen heb je van beide stoffen nóg meer nodig.

In dat geval kun je 5HTP of melatonine ook in hogere dosering slikken.

Omdat het lichaam L-tryptofaan alleen uit eten kan halen hebben voor sommige mensen een tekort. In dat geval kun je kalmerende middelen met dit stofje nemen.
4. 5-HTP

5-HTP tabletten

5-HTP wordt door veel mensen gebruik als mildere variant van antidepressiva. Dit is namelijk een natuurlijke stof die in verschillende rustgevende tabletten wordt gebruikt.

Soms heb je aan de hoeveelheid in zo’n tablet niet genoeg. Ik heb hier zelf ook wat ervaring mee.

In stressvolle situaties slaap ik erg slecht. Dankzij 5-HTP kon ik wat meer rust vinden, beter slapen en goed functioneren.

Dit middel wordt ook vaak gebruikt tegen zwaar emotionele dingen. Liefdesverdriet of rouw kunnen worden verzacht met een pilletje 5-HTP.

Hoeveel rust en ontspanning pillen met deze stof geven is per persoon verschillend.
5. Melatonine

Melatonine pillen

De meest bekende slaappil is melatonine. Dit pilletje haal je in tegenstelling tot veel medicijnen tegen stress gewoon bij de drogist.

De Kruidvat en Etos hebben melatonine bijvoorbeeld standaard in de schappen staan.

Je lichaam maakt melatonine zelf aan. Dit proces wordt een aantal uur voor het donker wordt al ingezet.

Bij sommige mensen (met onregelmatig werk bijvoorbeeld) werkt dit proces niet soepel. In dat geval is melatonine een goede oplossing.

Melatonine wordt gezien als één van de beste anti stress pillen. Een goede nachtrust is de basis van een stressvrij gevoel. Melatonine helpt je hierbij.
6. Ashwagandha

Ashwagandha kalmeringsmiddel

Dit middel wordt gezien als een enorm sterk natuurlijk kalmeringsmiddel. Het is daarnaast ook nog eens een pijnstiller. Je fysieke en mentale gesteldheid worden door dit middel verbeterd.

Dit middel wordt al duizenden jaren gebruikt in Azië. Sinds enkele honderden jaren zien we het ook in de westerse wereld. Het wordt al die tijd al gezien als een middel dat lichaam en geest in balans houdt.

Een beetje zweverig misschien, maar de werking staat buiten discussie. Gebruik het wel zonder oppeppende middelen als koffie te combineren. Dan heeft gebruik van dit middel vaak weinig zin.

Er bestaat zowel ashwagandha poeder als pillen. Aan jou dus de keus welke vorm je het fijnst vindt.
Welke werkzame stoffen zitten in rustgevende middelen?

We hebben al wat stoffen genoemd die in je pilletje kunnen zitten. De meeste rustgevende pillen bevatten een aantal basisstoffen. L-tryptofaan is er dus in ieder geval ééntje van.

Verder kun je denken aan bestanddelen als citroenmelisse en vitamine B5. Over deze twee kan ik mijn persoonlijke ervaring delen.

Tijdens het afvallen heb ik beide pillen gebruikt in combinatie met pillen die vetverbranding stimuleren.

Vitamine B5

Vitamine B5 is een kalmerend middel dat ook wel panthotheenzuur wordt genoemd. Deze vitamine is vooral te vinden in zuivel, zeevruchten en vlees.

Vegetariërs en veganisten wordt daarom aangeraden om vitamine B5 naast hun dieet bij te slikken.

Ik heb zelf een vegetarisch dieet gevolgd om te zien wat dat voor mij zou doen. Ik ben geen vegetariër, maar zo’n dieet uitproberen leek me wel interessant.

Om de nodige vitaminen en stoffen binnen te krijgen slikte ik vitamine B pillen. Niet als anti stress pil, maar als extra balans in mijn dieet.

Ik merkte dat mijn energielevels stegen en mijn stresslevels daalden na het slikken van B5.

Citroenmelisse

Van alle natuurlijke rustgevende middelen is citroenmelisse het makkelijkst te groeien in Nederland.

Deze plant groeit in de winter namelijk ook door. Ideaal voor de iets koudere temperaturen die wij soms hebben.

Dit natuurlijke middel tegen stress en angst kun je in veel rustgevende pillen vinden. Omdat het een natuurlijk middel is wordt citroenmelisse veel in sportsupplementen verwerkt.

Zeker vegetariërs gebruiken die supplementen, omdat het een natuurlijke pil is zonder dierlijke ingrediënten.

Ik heb citroenmelisse genomen tijdens het droogtrainen (afvallen). Omdat je minder eet is het belangrijk om bepaalde stoffen bij te slikken.

Mijn slaapritme kon ik dankzij citroenmelisse een prettige boost geven.

Helpen pillen tegen stress echt?

anti stress pillen

Iedereen is wel bekend met het fenomeen placebo. Dat houdt in dat je denkt dat iets werkt, waardoor het ook echt gaat werken.

Placebo zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen zich dronken kunnen voelen zonder alcohol te drinken. Dat komt omdat ze niet weten dat ze geen alcohol drinken, maar denken van wel.

Pillen tegen stress bevatten daarentegen wel werkzame stoffen, waardoor je daadwerkelijk rust voelt. Uiteraard is het van belang dat je zelf probeert zo min mogelijk stress op te wekken.

Als dat je lukt, werken anti stress pillen erg goed.

Wel is het belangrijk om je lichaam altijd eerst zelf het werk te laten doen. Mocht dit niet helemaal lukken, dan kun je gaan zoeken naar een anti stress pil.

Anti stress pillen kunnen je gek genoeg ook energie geven. Dankzij een goede nachtrust voel jij je energieker overdag.

Mocht je zonder stress toch slecht slapen? Dan is een energie supplement voor overdag misschien wat voor jou.

Is je cortisol verlagen met supplementen gezond?

Ontspannen met medicatie

Cortisol is het hormoon dat wordt aangemaakt bij stressvolle situaties. Een overschot aan dit hormoon zorgt voor onrust en stress.

Het is in ieder geval niet ongezond om veel en vaak gebruik te maken van een synthetische cortisol verlagende pil.

Rustgevende pillen met natuurlijke substanties vullen stofjes aan waar je lichaam een tekort van aanmaakt. Deze kun je dus veilig gebruiken.

Hou je bij het gebruik van rustgevende tabletten wel altijd aan de aanbevolen hoeveelheid. Een overschot aan rustgevende middelen kan averechts werken. Dit kan je dagelijks functioneren in de weg gaan zitten.

Zo kun je slapeloosheid en stress opwekken bij een overschot. Je kunt bij overmatig gebruik ook de werking van de supplementen verlagen.

Cortisol verlagende supplementen uitgelicht

Cortisol verlagen met supplementen is dus zeker mogelijk. Er zijn verschillende stoffen die cortisol specifiek verlagen.

Een aantal van deze stoffen zijn synthetisch, andere zijn natuurlijk. In dit artikel hebben we het vooral over natuurlijke stoffen.

Hieronder zijn een aantal natuurlijke stoffen uitgelicht die cortisol verlagen.

Fosfaditylserine-tabletten

Fosfaditylserine-tabletten zijn een voorbeeld van supplementen die je cortisol kunnen verlagen. Veel sporters slikken dit supplement naast hun sportdieet.

Fosfaditylserine zit van nature in je voedsel, maar ik zeer kleine hoeveelheden. Dankzij het supplement kun je de waarden van dit middel in je lichaam verhogen.

Wil je fosfaditylserine slikken, houd dan rekening met de aanbevolen hoeveelheid. Een overschot aan dit middel is namelijk niet effectiever en kan buikklachten veroorzaken.

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een natuurlijke stof die niet alleen goed is om je stresslevels te verlagen. Ook is het een stof die zorgt voor het juiste herstel bij fysieke klachten.

Medicijnen tegen stress en ontstekingen zijn zeldzaam, Rhodiola is er één van.

Rhodiola is geen medicijn tegen stress, maar als supplement dat helpt om cortisol te verlagen. Zo wordt het door apothekers, dokters en andere experts ook uitgelegd.

Dat neemt niet weg dat deze stof in sommige rustgevende pillen te vinden is.

De medicijnen tegen stress met Rhodiola Rosea erin verwerkt zijn vaak te gebruiken door vegetariërs en veganisten. De bestanddelen zijn allemaal plantaardig.

De beste anti stress pillen zijn naar mijn mening van planten gemaakt, natuurlijker kan niet.

Rustgevende medicijnen zonder recept

Rustgevende medicijnen zonder recept

Alle medicijnen en supplementen die ik heb benoemd zijn zonder recept verkrijgbaar. Je kunt ze online kopen en bij de drogist. Zelfs supermarkten hebben deze supplementen vaak in hun assortiment.

Het voordeel van rustgevende medicijnen zonder recept is de inhoud. Medicijnen die je bij de dokter haalt hebben vaak een synthetische basis. Dat betekent dat ze gemaakt zijn in een lab.

Dat kan op zich geen kwaad, maar natuurlijke stoffen zijn altijd gezonder.

Dit geldt zeker als je vegetarisch of veganist bent. Of als je tegen dierproeven bent. Synthetische medicijnen worden vaak eerst op dieren getest.

De kennis over natuurlijke medicijnen komt vaak uit honderden jaren gebruik. We weten dus al heel lang dat het werkt.

Wat is de sterkste natuurlijke rustgever?

Er zijn flink wat pillen tegen stress de revue gepasseerd in dit artikel. Allemaal hebben ze een goede werking bij de meeste gebruikers.

Maar welk natuurlijk middel kun je in de beste anti stress pillen vinden?

Het antwoord is Valeriaan. Dit middel wordt gezien als één van de sterkste rustgevende middelen die er zijn.

Over het algemeen hoef je je ook geen zorgen te maken over de bijwerkingen. Mensen die dit middel gebruiken merken meestal een flinke verbetering in hun nachtrust.

Wil je iets dat je rust verbetert én je cortisol verlaagt? Dan kun je valeriaan combineren. Dit kun je het beste doen met de stof Ashwagandha.

Rustgevende tabletten met deze twee stoffen zijn de sterkst mogelijke natuurlijke middelen.

Voor een verhoogde ontspanning pillen gebruiken kun je het beste zo natuurlijk mogelijk doen.

Synthetische pillen zijn je laatste redmiddel en meestal onnodig. Behalve als je echt extreme klachten hebt natuurlijk.

Welke synthetische anti stress medicijnen zijn er?

anti stress pillen op recept

Er zijn verschillende medicijnen tegen stress die niet natuurlijk zijn. Deze worden door dokters en ziekenhuizen vaak voorgeschreven.

Het grote nadeel van deze stoffen is dat ze vaak (licht) verslavend zijn.

Een verslaving aan kalmeringspillen komt vaker voor dan je denkt. Er is een trend geweest waarbij rappers in de VS veel gebruik maakten van Xanax.

Deze stof maakt je erg rustig en relaxt, bij hoge doseringen voelt dat als een ‘high’.

Natuurlijk schrijven dokters je een dosering voor waarbij risico’s worden geminimaliseerd. Toch blijft het een gevaar om synthetische medicatie te gebruiken.

De kans dat je er afhankelijk van wordt is gewoon groter dan bij natuurlijke alternatieven.

De synthetische medicijnen hieronder worden het meest voorgeschreven door dokters.

Diazepam

Diazepam is een kalmeringsmiddel dat ook weleens wordt voorgeschreven als antidepressiva. De effecten van diazepam zijn slaperigheid, traag reactievermogen en sufheid.

Bij grote hoeveelheden voel je je zelfs verdoofd en wazig.

Dit middel wordt alleen voorgeschreven bij extreme vormen van stress en nervositeit. Dat komt omdat je er dus heel duf van wordt. Dagelijks functioneren kan tot op zekere hoogte wel gewoon doorgaan.

Je mag bijvoorbeeld geen rijwiel of auto meer besturen. Dit omdat je reactievermogen heel laag ligt. Ook kun je beter niet gaan sporten onder invloed van dit middel.

Je hartslag ligt door diazepam een stuk lager, wat averechts werkt tijdens je workout.

Bij extreme gevallen, degenen die naar de dokter gaan omdat niks helpt, is diazepam nuttig. Als je nog niks hebt geprobeerd kun je beter eerst zoeken naar een alternatief.

Lorazepam

Dit rustgevende tablet is in werking vergelijkbaar met diazepam. Ook is Lorazepam licht verslavend.

Dokters raden af om dit middel vaker dan eens per drie dagen te gebruiken. Na gebruik van dit middel mag je drie dagen niet autorijden.

Net als natuurlijke middelen kun je dit middel beter niet gebruiken met alcohol. Dit kan zorgen voor vervelende complicaties zoals extra dufheid. Ook kan het zorgen voor hart en/of maagproblemen.

Lorazepam wordt vooral voorgeschreven aan mensen met angststoornissen. Ook als je vaak last hebt van paniekaanvallen kun je dit middel krijgen.

Mensen met epilepsie hebben minder last van aanvallen als ze lorazepam gebruiken.

Bromazepam

Bromazepam wordt vaak voorgeschreven bij angststoornissen en sociale angsten. Het verlaagt je hartslag en zorgt voor een kalm gevoel.

Dankzij dit middel kunnen mensen met sociale angsten makkelijker de straat op.

Mensen die angst hebben om voor publiek te spreken gebruiken bromazepam ook. Dit middel verlaagt hun angsten en legt de focus op hun prestatie. Artiesten gebruiken dit middel ook wel eens bij het optreden.

Ook bromazepam heeft bij regelmatig gebruik een verslavend effect. Na het gebruik voor langere tijd kun je niet zomaar eer stoppen.

Je gaat dan in samenspraak met je huisarts een afbouwtraject in. De ontwenningsverschijnselen kunnen anders te heftig worden.

Dit geldt overigens ook voor diazepam en lorazepam. Ontwenningstrajecten zijn heel normaal bij gebruik van synthetische kalmeringsmiddelen.

De beste rustgevende tabletten – mijn conclusie

Slaapmedicatie ontspanning

Er zijn genoeg anti stress pillen om uit te kiezen. De natuurlijke stoffen hebben allemaal hun eigen werking.

Per persoon kan het effect natuurlijk verschillen. Daarom is het erg lastig om te bepalen welk middel het beste werkt.

Uit persoonlijke ervaring werken 5-HTP en B5 voor mij het best. Melatonine heeft bij mij een averechtse werking. Valeriaan heb ik nog niet gebruikt, maar wil ik wel gaan doen als dat nodig is.

Op het internet zie ik daarentegen veel goede verhalen over melatonine en Valeriaan. Deze twee supplementen zijn overduidelijk het populairst.

Zodra je online het woord anti stress intypt zie je deze twee meteen voorbij komen.

Mijn conclusie is dus dat er niet zoiets bestaat als ‘hét beste middel’. Er bestaat wel een middel dat bij de meeste mensen het beste werkt.

Alleen is dit effect per persoon gewoon verschillend. Het is belangrijk om, als je stress hebt, uit te zoeken wat voor jou werkt.
Veelgestelde vragen

Zijn anti stress pillen gevaarlijk?

Anti stress middelen kunnen zeker gevaarlijk zijn. In de eerste plaats omdat je eraan verslaafd kan raken. Zeker als je verslavingsgevoelig bent is dat een groot gevaar, omdat je er dan afhankelijk van wordt. Ook kunnen er bijwerkingen optreden bij regelmatig gebruik. Echter zijn de meeste natuurlijke middelen tegen stress relatief veilig. Ons advies is dan ook om enkel een van de anti stress middelen uit onze lijst te kiezen.

Wat is het beste medicijn tegen stress?

Welk middel het beste werkt is per persoon afhankelijk. Ieder lichaam is namelijk anders. Ook heeft ieder zijn eigen wensen behoeften. Het hangt dus van veel factoren af. In dit artikel ontdek je welke anti stress middelen het beste bij jou passen.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *