Valeriaan druppels kopen? Bekijk hier de beste & voordelen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 7, 2024

Valeriaan druppels rust
Valeriaan druppels rust

Heb je last van slapeloze nachten? Pieker je te veel?

Dan kunnen Valeriaan druppels een natuurlijke manier zijn om te ontspannen. De Valeriaanplant wordt al eeuwen gebruikt voor zijn medische werking.

Ben je benieuwd naar Valeriaan druppels? Lees dan hier welke opties de beste zijn!

Wat zijn de beste Valeriaan druppels?

1. Beste Valeriaan druppels tegen rusteloosheid – WellNatur Sleepwell

Wellnatur SleepWell Drops

De Valeriaan druppels van WellNatur helpen je een goede nachtrust te behalen. Hierdoor kun je er de volgende dag weer tegenaan.

Met 100% natuurlijke ingrediënten krijg je ook nog eens geen chemische troep binnen. WellNatur gebruikt een combinatie van Valeriaan en hop extract.

Hop wordt vaak gebruikt bij rusteloosheid en gevoelens van irritatie. Mensen met ADHD kunnen hier ook van profiteren.

WellNatur Sleepwell is veilig te gebruiken voor het hele gezin. Ook kinderen kunnen dus een (kleinere) dosis ontvangen. WellNatur raadt 1 tot 3 druppels per dag aan.2. Beste Valeriaan druppels tegen stress – A. Vogel Rustgevende Druppels Valeriaan

A Vogel Valeriaan Druppels

A. Vogel is voor velen een bekend en betrouwbaar merk. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over een slechte kwaliteit.

Deze Valeriaan druppels bevorderen een goede nachtrust. Ook helpen ze tegen stress en angstgevoelens. In een drukke periode kunnen deze druppels een redding zijn.

Volgens de bijsluiter van A. Vogel kun je 3 keer per dag 20 tot 30 Valeriaan druppels toevoegen aan een glas water. Voor kinderen is een halve dosis geschikt.

Voor het slapen gaan kunnen eventueel extra druppels genomen worden.3. Beste Valeriaan druppels met grote concentratie – Nature’s Answer Valerian Root Extract

Natures Answer Valeriaan

Heb je iets sterkers nodig om in slaap te komen? Dan kan Nature’s Answer je helpen.

Per dosering krijg je 1000 mg gedroogde valeriaanwortel binnen. Hierdoor zul je de werking sneller en sterker ervaren.

Bij mensen met langdurige slaapproblemen kan dit erg behulpzaam zijn. Ook voor ontspanning kunnen deze Valeriaan druppels gebruikt worden.

Door de grote concentratie wordt dit product niet aangeraden bij kinderen.

Volwassenen kunnen 1 tot 3 keer per dag 20 druppels innemen. De 20 druppels staan gelijk aan 1000 mg Valeriaan.Hier moet je op letten als je Valeriaan (druppels) koopt

Het merk

Bij een onbekend merk heb je geen garantie van kwaliteit. Hierdoor kan de inhoud onbetrouwbaar zijn. Ga dus niet meteen voor de goedkoopste versie.

Doe in plaats daarvan onderzoek naar betrouwbare merken. Zo weet je zeker dat je de beste werking kunt verwachten.

Het wordt aangeraden om de beoordeling van andere klanten te lezen. Zijn ze te spreken over het merk? Wat vinden ze van de werking van het product?

Bij meerdere positieve beoordelingen kun je ervan uitgaan dat het merk betrouwbaar is.

Het gebruik

Etherische olie valeriaan

Het is makkelijk om in de war te raken tussen Valeriaan druppels en etherische olie.

Druppels kunnen oraal ingenomen worden. Etherische oliën worden voor aromatherapie gebruikt. Hierdoor verschillen ze qua inhoud.

Een etherische olie zal bijvoorbeeld een basisolie gebruiken. Hierdoor kan de dosering sterker of minder sterk zijn.

Budget

Je budget kan een belangrijke rol spelen bij het kopen van Valeriaan druppels. Zoals eerder gezegd, kan een goedkoop product minder betrouwbaar zijn.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het percentage Valeriaan extract lager is. Hierdoor kun je niet van de gewenste werking profiteren.

Gelukkig zijn er Valeriaan druppels die betrouwbaar én vriendelijk voor het budget zijn.

Een product van de Kruidvat is hier een goed voorbeeld van. Een winkel als deze kan het zich niet veroorloven ongezonde of manipulatieve producten te verkopen.

Ook moet de Kruidvat qua prijzen concurrerend blijven. Door deze theorie toe te passen, kun je toch betaalbare Valeriaan druppels vinden.

Houdbaarheid

Als je Valeriaan druppels koopt, wil je er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Houdbaarheid is daarom belangrijk om op te letten.

Sommige producten zijn maar een beperkte tijd houdbaar na het openen. Als je de druppels niet regelmatig gebruikt, kan deze periode te kort zijn.

Ga daarom op zoek naar merken die een lange houdbaarheid beloven. Hierdoor kun je er meer van profiteren.

Let ook op de suggesties voor het bewaren van de druppels. Meestal kun je ze het best op een droge, donkere plek bewaren.

Waarom zou je Valeriaan druppels nemen?

Valeriaan nachtrust

Valeriaan druppels worden voornamelijk gebruikt om slaapproblemen te verhelpen. Ook kan het helpen tegen stress en angstgevoelens.

Mensen die last hebben van deze klachten kunnen profiteren van het gebruik van Valeriaan druppels.

Er zijn medische onderzoeken gedaan naar de werking van de valeriaanplant.

Hieruit is gebleken dat het extract kan helpen je sneller in slaap te laten komen. Ook verbetert het de kwaliteit van je slaap.

Veel mensen die sceptisch zijn over homeopathische geneesmiddelen vinden Valeriaan druppels daarom een uitzondering.

Valeriaan druppels werden in het oude Griekenland en Rome al gebruikt als medicijn tegen verschillende klachten. Dit waren onder andere insomnia en migraine.

Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor mensen met de volgende symptomen:

 • Slaapproblemen: Valeriaan druppels werken als kalmeringsmiddel. Hierdoor kunnen je gedachten je niet wakker houden. In slaap vallen gaat hier dus een stuk sneller door. Ook slaap je dieper. Dit betekent dat je ‘s nachts minder vaak wakker zult worden.
 • Depressie en angststoornis. Valeriaan druppels kunnen angst verminderen. Dit werkt met hetzelfde stofje dat je slaap verbetert. Het kalmeert zowel je lichaam als je geest. Gevoelens van stress en angst kunnen hierdoor verminderen.
 • Darmklachten. Valeriaan druppels kunnen de natuurlijke darmflora stimuleren. Dit vermindert buikpijn en maagkrampen. De darmen zijn een belangrijk deel van je algehele gezondheid.
 • Maagzuur. De stoffen in Valeriaan druppels kunnen je maag kalmeren. Daardoor zul je minder last hebben van maagzuur.
 • Gevoelige huid. Het aanbrengen van Valeriaan druppels op de huid kan rimpels tegengaan. Daarnaast werken de druppels ook nog eens antibacterieel. Hierdoor kunnen puistjes worden voorkomen.
 • Hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk als gevolg van stress kan zeer schadelijk zijn. Door de kalmerende werking van Valeriaan druppels komt je lichaam tot rust. Dit kan leiden tot een verlaging van je bloeddruk.
 • Menstruatiepijn. Valeriaan druppels kunnen het oncomfortabele gevoel van ongesteldheid verhelpen. Ook pijnlijke krampen zullen minder voelbaar zijn.

Zijn er ook nadelen of bijwerkingen?

Valeriaan druppels zijn over het algemeen veilig. Ze worden makkelijk door het lichaam opgenomen. Dit komt door de natuurlijke aard van het product.

Toch kunnen er milde bijwerkingen ontstaan.

Een klein percentage van gebruikers kan de volgende symptomen ervaren:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Jeuk
 • Droge mond
 • Levendige dromen
 • Sufheid
 • Gevoelige maag

Valeriaan druppels werken als kalmeringsmiddel. Je kunt last krijgen van de bijwerkingen als je wakker blijft na gebruik.

Sufheid en slaperigheid is namelijk meestal een gewenst effect. Als je het gebruikt voor andere redenen, kan dit vervelend zijn.

Neem het dus niet als je gaat rijden. Ook als je andere verantwoordelijkheden hebt, is het mogelijk dat je minder scherp bent.

Valeriaan druppels zouden bovendien niet gecombineerd moeten worden met alcohol of andere kalmeringsmiddelen. Het effect van de Valeriaan druppels kunnen hierdoor versterkt worden.

Ervaringen met Valeriaan druppels

Slapen valeriaan druppels

Veel gebruikers van Valeriaan druppels zijn tevreden over de druppels.

Ze geven aan makkelijker in slaap te komen, en minder vaak wakker te worden. Ook wordt het gebruikt als manier om het gebruik van slaappillen af te bouwen.

Ook zijn klanten blij om een natuurlijk middel te gebruiken. Dit is prettiger voor de lever dan (de meeste) medicatie. Het is makkelijk verkrijgbaar, en heeft geen recept nodig.

Toch zijn er ook gebruikers die de bijwerkingen hebben ervaren. Misselijkheid en duizeligheid lijken de meest voorkomende klachten te zijn.

Als je een gevoelige maag hebt, wordt het aangeraden om de druppels op een volle maag in te nemen.

Zijn Valeriaan druppels voor iedereen geschikt?

Valeriaan druppels zijn ontwikkeld uit natuurlijke extracten. Hierdoor is het een milde behandeling van klachten.

Dit betekent in principe dat iedereen ervan kan profiteren. Zelfs op huisdieren hebben de druppels een kalmerend effect.

Zoals bij alle soorten medicatie moet de lever de stofjes verwerken. Als je problemen hebt met je lever, is het verstandig om je dokter om advies te vragen.

Hij of zij zal weten of Valeriaan druppels te veel druk op je lever uitoefenen.

Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar het effect van Valeriaan druppels op een kind. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn met de dosering.

Dit geldt ook voor zwangere mensen, en mensen die borstvoeding geven.

Valeriaan druppels vs pillen en spray

Druppels

Druppels valeriaan

Druppels zijn een efficiënte en snelle manier om de voordelen van Valeriaan te ervaren. Dit heeft te maken met de manier waarop het in het lichaam opgenomen wordt.

Druppels plaats je onder je tong. Hier wordt het snel opgenomen door de slijmvliezen. Daardoor kan het direct de bloedstroom ingestuurd worden.

Het wordt om deze reden aangeraden om de druppels niet meteen door te slikken. Zo kunnen je slijmvliezen hun werk doen.

Pillen

Valeriaan pillen

Pillen moeten via de maag en de darmen bij je lever terechtkomen. Hier wordt het gefilterd en opgenomen.

Deze route is een stuk langer. Met pillen slaat de Valeriaan daarom later aan. Dit hoeft geen nadeel te zijn.

Als je de pillen ruime tijd voor het slapen neemt, werken ze nog steeds op tijd. Ook maakt een pil de dosering van Valeriaan makkelijker.

Spray

Valeriaan spray

Een Valeriaan spray kun je gebruiken op je kussen en beddengoed. Door je neus neem je de werkende stofjes op in je lichaam. Dit is echter maar een kleine hoeveelheid.

Spray is daarom een oplossing voor mensen die een lichte dosis willen hebben. Ook blijft de geur langer hangen. Voor een langere periode krijg je dus minuscule doses binnen.

Valeriaan spray is erg effectief voor katten. Deze zijn dol op de geur, en zullen er dus extra aan ruiken.

Wat is de juiste dosering?

De concentratie van Valeriaan verschilt per product. Lees daarom altijd goed de bijsluiter om de juiste dosering te nemen.

Over het algemeen geldt echter dat 1 tot 3 keer per dag 20 tot 30 druppels genomen kunnen worden. Bij kinderen geldt dat de helft van een volwassen dosering een veilige hoeveelheid is.

Je kunt de druppels direct onder de tong plaatsen. Houd het even in je mond voordat je het doorslikt.

Valeriaan heeft echter geen prettige geur (het is familie van de kamperfoelie). Als je de druppels liever niet proeft, kun je ze oplossen in een glaasje water.

De werking kan dan iets later beginnen.

Veelgestelde vragen

Zijn er ook Valeriaan druppels geschikt voor hond, kat of vogel?

Er zijn Valeriaan druppels voor huisdieren. Katten zijn er zelfs dol op. Bij kleine vogels is het belangrijk om de dierenarts te vragen voor de juiste dosis. Geef je huisdieren niet je eigen druppels. Deze kunnen te sterk zijn. Raadpleeg eerst je dierenarts als je huisdieren andere medicatie gebruiken.

Is Valeriaan slecht voor je lever?

Valeriaan zelf is niet slecht voor de lever. Het kan de lever echter wel moeite kosten om te verwerken. Als je een leveraandoening hebt, is het verstandig om je dokter om advies te vragen over Valeriaan druppels. Ook als je andere medicatie neemt of veel alcohol drinkt, kan je lever overbelast vragen. Raadpleeg altijd je dokter bij twijfel.

Wanneer kan ik de druppels het beste innemen?

Bij slaapproblemen kun je valeriaan druppels een half uur tot een uur voor het slapen gaan innemen. Als je andere klachten hebt, is het tijdstip niet belangrijk. Het beste is om Valeriaan druppels niet op een lege maag te nemen. Probeer het dus te combineren met je maaltijden. Valeriaan druppels kunnen sufheid als bijwerking hebben. Neem dus ook geen druppels als je gaat rijden of andere verantwoordelijkheden hebt.

Hoe snel werkt Valeriaan?

Valeriaan druppels werken binnen 30 minuten tot een uur. Dit hangt af van wat je gewicht is.
Ook als je het met eten hebt ingenomen, kan deze tijd afwijken.

Is Valeriaan verslavend?

Valeriaan is niet verslavend. Na lang gebruik kun je er wel afhankelijk van worden voor een goede nachtrust. Het is niet zeker of dit een psychologische of lichamelijke afhankelijkheid is.
Gebruik je Valeriaan al voor langere tijd? Bouw dan rustig af. Plotseling stoppen kan storend zijn voor je slaappatroon.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *