Sint Janskruid ervaringen – Dit moet je weten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 7, 2023

sint janskruid ervaringen
sint janskruid ervaringen

Heb jij last van sombere gevoelens of gedachtes en wil je hier graag van af? Dan kan een natuurlijke antidepressiva zoals Sint Janskruid een goede oplossing zijn.

Je kunt dit kruidengeneesmiddel makkelijk kopen bij de drogist, je hoeft niet eerst naar de huisarts. Dit maakt het voor veel mensen een laagdrempelige manier om milde depressieve klachten te behandelen.

Online zijn diverse positieve ervaringen met Sint Janskruid te vinden, maar is het ook iets voor jou?

Wat zijn de ervaringen van gebruikers?

Ervaringen met Sint janskruid variëren sterk per persoon. Het is belangrijk op te merken dat het effect en de eventuele bijwerkingen ervan niet hetzelfde zijn voor iedereen. De ene persoon reageert bijvoorbeeld sterker op het kruid van de ander.

Ook de dosering en duur van het gebruik kunnen invloed hebben op iemands ervaring. Ten slotte hangt het ervan af met welk doel het kruid wordt gebruikt.

Gebruik je het als antidepressiva, of bijvoorbeeld voor betere slaap? Het is aangeraden om gericht op zoek te gaan naar de ervaringen per doelstelling.

Samenvatting van alle gebruikerservaringen

Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en heb het hele internet afgespeurd op zoek naar ervaringen met Sint janskruid. Het doorspitten was een behoorlijk werkje, maar het is gelukt.

Van oude forumberichten, tot aan productreviews, ik heb het allemaal doorgenomen. Op basis daarvan heb ik een samenvatting gemaakt van de algemene ervaringen. Deze vind je hieronder:

 1. positieve ervaringen bij depressieve stemmingen en stemmingsschommelingen:
  • ervaren positieve effecten bij depressieve stemmingen en humeurwisselingen, vooral gerelateerd aan pmdd (pre-menstrual dysphoric disorder).
 2. negatieve bijwerkingen bij sommige gebruikers:
  • sommige gebruikers melden negatieve bijwerkingen, waaronder diarree, buikpijn, druk op de maag, hoofdpijnspanning, en overbelast gevoel in het hoofd.
 3. effectiviteit bij chronische depressie en burn-out:
  • gunstige resultaten bij het verminderen van depressieve gevoelens, vooral bij chronische depressie en tijdens een burn-out, waar andere behandelingen zoals sporten stressvol kunnen zijn.
 4. individuele verschillen in ervaringen:
  • ervaringen variëren sterk tussen individuen, waarbij sommigen stabiliteit en verbetering in humeur melden, terwijl anderen negatieve bijwerkingen ondervinden.
 5. waarschuwing voor potentiële bijwerkingen:
  • sommige gebruikers ervaren onverwachte bijwerkingen zoals tintelingen in de handen, rare beelden op het netvlies, moeilijk in slaap vallen, en angst na het gebruik van sint-janskruid.

let op dat deze samenvatting gebaseerd is op individuele ervaringen en het belangrijk is om professioneel medisch advies in te winnen voordat je begint met het gebruik van kruidensupplementen, vooral als onderdeel van een behandeling voor depressie of andere mentale gezondheidsproblemen.

Wat is Sint Janskruid?

Sint Janskruid is een kruid met een geneeskrachtige werking. De stoffen hypericine, pseudohypericine en hyperforine zijn de werkzame stoffen die je terug kunt vinden in de tabletten die je bij de drogist en de apotheek kunt kopen.

Niet alle middelen gebruiken alle drie de stoffen, in sommige tabletten is alleen hypericine terug te vinden. Hypericine is het belangrijkste ingrediënt.

Geen geneesmiddel

Volgens de wet mag Sint Janskruid geen geneesmiddel heten, omdat de werking hiervan niet wetenschappelijk is aangetoond.

Verschillende studies laten echter zien dat dit kruidenmiddel een gunstige invloed kan hebben op onze emoties. Hoe dit precies werkt, is niet bekend.

Door de goede ervaringen van anderen kiezen veel mensen ervoor dit product te gebruiken.

Wat doet Sint Janskruid?

De hypericine, pseudohypericine en hyperforine die van nature in het kruid voorkomen, remmen de serotonine, noradrenaline en dopamine in ons lichaam af.

Daarmee werkt Sint Janskruid op dezelfde manier als antidepressiva die je via de huisarts kunt krijgen. Het beïnvloedt de manier waarop wij met onze emoties omgaan.

Sint Janskruid is echter zonder recept verkrijgbaar, je kunt het gewoon bij de Etos, Kruidvat of bij de apotheek kopen.

Lees ook: kun je afvallen met Sint Janskruid?

Sint Janskruid bij depressie

Met name mensen met lichte depressieve klachten hebben goede ervaringen met Sint Janskruid. Uit studies blijkt ook dat Sint Janskruid milde klachten kan verlichten.

Dezelfde studies tonen echter ook aan dat het kruidengeneesmiddel bij ernstige depressieve klachten weinig tot geen effect heeft (bron).

Andere klachten waar je Sint Janskruid bij kunt gebruiken zijn:

 • angst- en paniekstoornissen
 • slaapproblemen
 • de overgang

Angst- en paniekstoornissen

Ook mensen die in het dagelijks leven veel angst ervaren door een angst- en/of paniekstoornis hebben goede ervaringen met Sint Janskruid.

Blijkbaar heeft het kruidengeneesmiddel een positieve invloed op onze emoties die verder gaat dan de gemoedstoestand alleen.

Mensen met angst geven aan dat zij zich door het gebruik van Sint Janskruid minder vaak bang en meer in balans voelen.

Slaapproblemen

Mensen die moeilijk in slaap komen of moeite hebben om de hele nacht door te slapen, kunnen ook Sint Janskruid proberen.

Vooral mensen die door stress of angst een slechte nachtrust hebben, kunnen baat hebben bij het kruidengeneesmiddel. De stress wordt namelijk verminderd waardoor er ruimte komt voor ontspanning.

Overgang

Tijdens de overgang verandert de aanmaak van verschillende hormonen in het lichaam. Dit heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar ook op de geest.

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang dat zij emotioneler zijn en hebben ook vaker sombere gevoelens. Uit diverse ervaringen blijkt Sint Janskruid ook bij deze klachten een stabiliserende werking te hebben.

Lees ook: Beste supplementen tijdens de overgang >>

Hoe gebruik je Sint Janskruid?

Sint Janskruid is in verschillende vormen verkrijgbaar. De tabletten met Sint Janskruid zijn het bekendst. De dosering verschilt per merk dat je kiest.

Volg voor het kiezen van de juiste dosering altijd de aanwijzingen op de verpakking. Je gebruikt deze pil het liefste elke dag op een vast tijdstip zodat je het gehalte werkzame stoffen in je bloed op peil houdt.

Thee met Sint Janskruid

Sint Janskruid is ook te koop als thee. Deze variant wordt vooral gebruikt door mensen met slaapproblemen. Maar ook fungeert het wel eens als afslankthee.

De ervaring is dat je beter slaapt wanneer je deze thee drinkt vlak voordat je naar bed gaat.

Hoe snel werkt Sint Janskruid?

Sint Janskruid wordt enkele uren nadat je het hebt ingenomen door het bloed opgenomen. Je zult echter niet direct effecten ervaren.

Net als bij de antidepressiva die je via de huisarts kunt krijgen, duurt het enkele weken voordat het werkt. Normaal gesproken moet je binnen 4 tot 6 weken een verschil ervaren.

Ervaren gebruikers bijwerkingen?

Sint Janskruid kent bijna nooit bijwerkingen, maar als je er gevoelig voor bent kun je last krijgen van:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Huiduitslag en jeuk
 • Droge mond
 • Minder zin in seks

Bovenstaande bijwerkingen komen gemiddeld bij 1 op de 100 mensen voor. De meeste mensen hebben de ervaring dat na de eerste week de bijwerkingen minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Stop met Sint Janskruid als je erg veel last hebt van bijwerkingen en deze niet vanzelf weggaan. Neem altijd contact op met de huisarts als jij je zorgen maakt.

Overige aandachtspunten

Medicijnen en kruidengeneesmiddelen kunnen effecten hebben waar je niet direct aan denkt. Zo moet je bij Sint Janskruid extra opletten wanneer je al andere medicijnen gebruikt.

Gebruik geen Sint Janskruid als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Sint Janskruid in combinatie met andere medicijnen

Sint Janskruid is een natuurlijk product. Toch kan dit kruid de werking van andere medicijnen versterken of verzwakken.

Dit is een kleine opsomming van de medicijnen waar Sint Janskruid een wisselwerking mee heeft:

 • medicijnen tegen hiv
 • medicijnen tegen kanker
 • medicijnen tegen hepatitis C
 • de anticonceptiepil
 • de morning-afterpil
 • afweer onderdrukkende medicijnen
 • antipsychotica
 • antistollingsmedicijnen
 • bijnierschorshormonen
 • antidepressiva
 • cholesterolverlagers
 • maagzuurremmers

Deze opsomming bevat de belangrijkste medicijnen waarmee je Sint Janskruid niet mag combineren. De complete lijst is vele malen langer.

Overleg daarom altijd met de apotheker wanneer je al medicijnen slikt en daarnaast Sint Janskruid wilt gaat gebruiken.

Sint Janskruid en alcohol

Het is niet bekend of er een wisselwerking is tussen alcohol en Sint Janskruid.

Het is echter altijd aan te raden om het gebruik van alcohol te minderen of te stoppen wanneer je medicatie gebruikt.

Sint Janskruid tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van Sint Janskruid door zwangere vrouwen. Het is daardoor niet bekend of dit schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind (bron).

Dit geldt ook voor het gebruik van Sint Janskruid wanneer je borstvoeding geeft. Er wordt daarom geadviseerd geen Sint Janskruid te gebruiken tijdens de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft.

Overleg bij stemmingsklachten met je huisarts wat je wel veilig kunt doen.

Pas op met de zon

Het kan zijn dat je tijdens het gebruik van Sint Janskruid eerder verbrandt door de zon. Dat komt waarschijnlijk doordat je huid gevoeliger wordt.

Het is daarom af te raden om uitgebreid te gaan zonnebaden of onder de zonnebank te gaan. Smeer je goed in met zonnebrandcrème voordat je naar buiten gaat.

Autorijden

Sint Janskruid heeft geen effect op je reactievermogen waardoor je gewoon kunt autorijden.

Heb je last van bepaalde bijwerkingen zoals vermoeidheid of duizeligheid? Dan kun je de auto beter laten staan.

Stoppen met Sint Janskruid

Het is mogelijk om in één keer te stoppen met Sint Janskruid, maar dan heb je een grote kans op ontwenningsverschijnselen.

Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, koude rillingen, een droge mond en veel dorst. Het is daarom verstandig om de dosering langzaam af te bouwen.

Overleg voor een goed afbouwschema met je apotheker of huisarts. Het langzaam afbouwen van Sint Janskruid duurt meestal enkele weken.

Heb je maar heel kort Sint Janskruid gebruikt? Dan kun je vaak direct stoppen.

Waar koop je Sint Janskruid?

Sint Janskruid is in iedere drogist zoals de Etos of het Kruidvat als pillen verkrijgbaar. Soms heeft een drogist een huismerk, maar er zijn ook andere merken.

Je herkent het kruidengeneesmiddel ook aan de naam hypericum of St John’s wort.

Gebruik je op dit moment al andere medicijnen? Dan kun je Sint Janskruid het best bij je eigen apotheek kopen. De medewerkers kunnen direct in jouw dossier zien of Sint Janskruid te combineren is met de medicijnen die je gebruikt.

Ook wanneer je in de toekomst andere medicijnen voorgeschreven krijgt, kunnen ze jou adviseren. Zo houd je het gebruik van Sint Janskruid veilig.

De thee met Sint Janskruid is te koop bij iedere drogist en sommige supermarkten.

Conclusie

Over het algemeen hebben mensen positieve ervaringen met Sint Janskruid. Het heeft een stabiliserende werking op de emoties, waardoor er meer balans ervaren wordt.

Slechte ervaringen zijn meestal gebaseerd op de bijwerkingen waar je last van kunt krijgen. Ook mensen die de wisselwerking met andere medicijnen onderschatten, kunnen slechte ervaringen hebben.

Tot slot is Sint Janskruid onvoldoende gebleken voor mensen met (ernstige) depressies. Ga altijd naar je huisarts wanneer jouw klachten ernstig zijn. Sint Janskruid werkt alleen bij milde depressies.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

Bart · april 14, 2022 op 7:24 am

Sint-Janskruid kan nuttig zijn bij lichte stoornissen. Net zoals elk ander ‘geneesmiddel’ heeft het idd bijwerkingen of beïnvloedt het medicatie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *