Ashwagandha Ervaringen: Gevaarlijk of Effectief?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op oktober 26, 2023

Ervaringen met Ashwagandha
Ervaringen met Ashwagandha

Er wordt tegenwoordig veel gespeculeerd over Ashwagandha en de ervaringen ermee. Zo zou het gebruik van Ashwagandha gevaarlijk kunnen zijn. 

Maar is dat echt waar? Of is het onzin?

Om antwoord te geven op die vraag, vertel ik je in dit artikel alles over Ashwagandha. Over de werking ervan én eventuele bijwerkingen. 

Verder deel ik mijn eigen ervaring met je en zoom ik in op de Ashwagandha ervaringen van andere mensen. Zo krijg je een zo compleet mogelijk beeld. 

Na afloop is één ding zeker: jij hebt dan antwoord op de vraag of Ashwagandha gevaarlijk is of niet.

Mijn ervaringen met Ashwagandha: zin of onzin?

Vitakruid Ashwagandha KSM-66 capsules

Deze review zou niet compleet en geloofwaardig zijn, zonder mijn eigen ervaringen met Ashwagandha. Ik vertel je daar graag iets over.

De eerste keer dat ik Ashwagandha capsules kocht, was dat bij het Kruidvat. Ik had mij nog niet zo heel erg ingelezen over het kruid. Toch wist ik het een en ander over de voordelen en die wilde ik wel ervaren. 

Voor mijn gevoel was Ashwagandha een beetje vergelijkbaar met een fatburner. En die had ik daar ook weleens gekocht.

Ik merkte al na een paar dagen zichtbaar verschil in mijn energieniveau en humeur. Ook tijdens het sporten voelde ik mij fit en energiek dankzij de Ashwagandha capsules. Dat was heel prettig.

Een half jaar later bestelde ik een Ashwagandha supplement bij VitaKruid. Ik moet zeggen dat ik wel echt een verschil in kwaliteit heb gemerkt. 

Waar de capsules van Kruidvat prima hun werk deden, spreekt vooral de samenstelling van een kwalitatief hoogwaardig supplement mij aan. 

Ashwagandha zonder onnodige toevoegingen is uiteindelijk beter voor je gezondheid. Daarom ben ik sindsdien niet meer van merk veranderd. 

Mijn tip hierbij is dan ook om een Ashwagandha poeder of ander supplement te kiezen dat zo puur mogelijk is!

Ashwagandha ervaringen van anderen

Als we kijken naar de Ashwagandha ervaringen, bijvoorbeeld op een forum, dan zijn een aantal uitspraken opvallend.

Zo vertelt iemand Ashwagandha echt een wondermiddel te vinden. Verschillende mensen zeggen er inderdaad rustiger en positiever door te zijn. Ook valt het mensen op dat zij minder prikkelbaar zijn. 

Andere resultaten zijn bijvoorbeeld het gevoel te hebben sterker te zijn. Al na een week gebruik. 

En het helpt mensen om na corona weer energie te krijgen. Daardoor is het sneller mogelijk om trainingen op te pakken. En zoals je weet krijg je van sporten ook weer energie.

Wat vooral benadrukt wordt, is dat de gemoedstoestand van mensen beter wordt. Zo zeggen klanten van Ashwagandha supplementen dat zij zich energieker, stabieler en sterker in hun schoenen voelen staan. 

Een van de mannelijke reviewers schrijft: “Ik voel het testosteron weer door mijn lichaam razen. En dat is al even geleden, dat ik dat zo voelde. Ik voel mij net weer een jongen van 16 jaar!”

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha poeder

Ashwagandha is een kleine struik die al eeuwen oud is. Het is bovendien een van de meest belangrijke kruiden uit de Ayurvedische geneeswijze. 

Ayurveda, afkomstig uit India, is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de natuur. Met het gebruik van Ashwagandha is deze geneeswijze al eeuwen populair én effectief.

Het gebruik van Ashwagandha is komen overwaaien vanuit India naar Nederland. Sterker nog: het wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt. Dat komt door de vele gezondheidsvoordelen die het kruid biedt.

Die voordelen worden niet alleen door mensen beweerd. Ze zijn ook wetenschappelijk bewezen.

Voordelen volgens Ashwagandha ervaringen van gebruikers

Dus waarom zou je Ashwagandha gebruiken? Dat is een belangrijke vraag. En om daar antwoord op te geven, vertel ik je graag meer over de voordelen ervan.

Zo heeft het een gunstige invloed op het testosteron van mannen. Deze plant heeft dus ook de functie van testosteron pillen. En vrouwen kunnen met behulp van Ashwagandha afvallen. 

Wat is er nog meer zo interessant aan dit kruid? We bespreken hieronder de voordelen die veel gebruikers ervaringen tijdens het gebruik ervan.

Het maakt je weerbaar

Allereerst blijkt dat je door Ashwagandha meer weerbaar wordt. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek.

Omdat je dankzij Ashwagandha beter tot rust komt en meer kunt ontspannen, ben je weerbaarder tegen stress. 

Heb je door alle drukte bijvoorbeeld last van hartkloppingen? Dan nemen die door het gebruik van Ashwagandha hoogstwaarschijnlijk ook af.

Ashwagandha heeft een revitaliserende werking op het lichaam. Dat betekent dat het onder andere gunstig werkt voor je bijnieren en schildklier. Hierdoor ben je beter beschermd tegen ziekten

Je immuunsysteem krijgt er overigens ook een boost door.

Je krijgt er meer energie van

sporters testosteron booster

Je kunt je wel voorstellen dat een ontspannen en rustig iemand meer energie overhoudt. Als jij niet dagelijks te maken hebt met stress en onrust, kun je je energie beter besteden.

Daarbij verlaagt Ashwagandha de cortisolspiegel, oftewel je stressniveau.

Sport je fanatiek? Dan blijkt uit onderzoek dat het kruid vermoeidheid tegengaat.

Het verbetert de seks en seksuele gezondheid

Ook een interessant voordeel: dankzij Ashwagandha worden vrouwelijke seksuele problemen verholpen. Uit onderzoek leidt het namelijk tot meer orgasmes en vaker bevredigende seks.

Verder heeft het kruid invloed op het testosteron niveau van mannen. Zo beïnvloedt het hun libido én helpt Ashwagandha impotentie voorkomen. 

Het is dus goed voor iedereens seksuele gezondheid!

Het is goed voor sportprestaties

Man cardio fitness

En wist je dat Ashwagandha goed is voor het verbeteren van sportprestaties? Zo krijg je er een betere conditie van en kun je sneller spiermassa opbouwen. 

Dat komt doordat onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig Ashwagandha innemen het vetpercentage in het lichaam verlaagt.

En doordat je energieniveau verbetert, houd je het sporten natuurlijk ook langer vol!

Het helpt bij PMS en overgangsklachten

Een bijkomend voordeel: Ashwagandha vermindert PMS klachten en overgangsklachten. 

Ervaar jij normaal gesproken veel ongemakken tijdens je menstruatie? Of zit je midden in de overgang? Dan kan Ashwagandha dergelijke klachten verminderen.

Het verbetert cognitieve functies

Je moet niet alleen je spieren trainen, maar ook je hersenen. Dankzij Ashwagandha doe je dat. Het verbetert namelijk je focus én geheugen. 

Heb je een belangrijke opdracht voor de boeg waarbij je opperste concentratie nodig hebt? Dan weet jij welk kruid jou voortaan kan helpen!

Er zijn overigens nog veel meer voordelen te benoemen. 

Ben jij vooral geïnteresseerd in één of meerdere specifieke voordelen? Doe gerust ook zelf onderzoek om te zien of Ashwagandha daarbij van betekenis kan zijn.

Wanneer Ashwagandha innemen?

Pillen nemen tijdstip

Het moment waarop je Ashwagandha inneemt, is minder relevant. 

Wat wel heel belangrijk is, is dat je de maximale aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Ashwagandha is een krachtig supplement. Het is daarom belangrijk dat je er niet te veel van inneemt. 

Een hogere dosis heeft ook geen invloed op de resultaten. Het heeft daarom geen nut om meer in te nemen dan wat er wordt aangeraden.

De gebruikelijke hoeveelheid Ashwagandha per dag is 3 tot 6 gram.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals je hebt gelezen is Ashwagandha dus zeker geen onzin.

Maar is Ashwagandha gevaarlijk? Dat is de vraag die jou nog steeds bezighoudt.

Er kunnen nog zoveel voordelen zijn, maar een gevaarlijk supplement is direct niet meer interessant.

Ik heb goed nieuws voor je. Ashwagandha is niet gevaarlijk

Wel zijn er enkele risicogroepen die het kruid beter kunnen overslaan. Het gaat hierbij om vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. 

En om mensen die recent een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Ashwagandha activeert het immuunsysteem. Het risico is dat je lichaam het nieuwe orgaan afstoot.

Ook bij een ernstige leverziekte, hyperthyroïdie en/of overgevoeligheid voor Ashwagandha, adviseer ik je om het niet te nemen.

Laat me vooropstellen dat er geen ernstige bijwerkingen bekend zijn van dit kruid. 

Welke bijwerkingen kun je dan eventueel wel ervaren?

Reversibele thyrotoxicose

Een heel sporadisch geval duidt op reversibele thyrotoxicose of leverschade. Dit is dan het geval bij mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte.

Precies daarom behoren zij tot een van de risicogroepen en wordt het gebruik ervan afgeraden.

Verder zijn Ashwagandha supplementen veilig bewezen. Het risico op bijwerkingen is dan ook erg laag.

Is ashwagandha gevaarlijk?

De conclusie? Die luidt als volgt:

Nee, Ashwagandha is niet gevaarlijk. Het is een bewezen veilig supplement dat bijna iedereen met een gerust hart kan gebruiken. Bovendien zijn de Ashwagandha ervaringen met dit supplement heel positief.

Zolang je de maximale aanbevolen dosering niet overschrijdt, kun je het veilig gebruiken. En mits je niet behoort tot een van de genoemde risicogroepen, natuurlijk.

Twijfel je of Ashwagandha veilig is in jouw situatie? Raadpleeg dan altijd eerst een arts en/of voedingsdeskundige. Op die manier kun je de juiste informatie inwinnen. Je moet je gezondheid namelijk altijd serieus nemen.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *