Ervaringen met glucosamine: Wat is het en werkt het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 23, 2024

glucosamine ervaringen
glucosamine ervaringen

Glucosamine is een supplement dat gebruikt wordt om sterkere botten en kraakbeen te ontwikkelen.

In dit artikel ontdek je mijn ervaring met glucosamine. Maakt het supplement de beloofde werking waar? Lees snel verder en komt erachter!

Wat is glucosamine?

Glucosamine de bouwstof van ons kraakbeen en is een lichaamseigen stof. Je lichaam maakt dit dus al uit zichzelf aan.

Het is echter vrijwel onmogelijk om de gewenste hoeveelheid uit je voeding te halen. Het komt namelijk onder andere voor in het kraakbeen van dieren.

Niet echt een lekker hapje dus.

Wil je toch kunnen profiteren van de voordelen van glucosamine? Dan heb je meer nodig dan de hoeveelheid die je lichaam aanmaakt. Je zult dus meer moeten binnen krijgen door supplementen.

Voor wie is een glucosamine supplement geschikt?

glucosamine-botten

Er zijn genoeg mensen die last hebben van knakkende of krakende botten en/of gewrichten. De meest voorkomende klachten zijn: een ‘krakende’ of ‘knakkende’ nek, knie, kaak of schouder.

Ook in de polsen en enkels komt dit vaak voor.

Hoewel dit niet altijd direct gevaar oplevert bestaat er de kans dat je er op langere termijn wel last van gaat krijgen. Daarnaast kan het als storend ervaren worden.

Glucosamine ervaring met Artrose

Voor mensen met artrose zal glucosamine zeker niet onbekend zijn. Het is dan ook niet voor niets dat dit supplement al tientallen jaren wordt gebruikt om deze aandoening te voorkomen en te bestrijden.

Ook wordt het regelmatig aanbevolen vanaf je 40e of 50e jaar om zo botafbraak te voorkomen.

Desondanks is glucosamine geschikt voor iedereen die zijn botten en/of kraakbeen wilt versterken.

Glucosamine als supplement

glucosamine-ervaringen

Glucosamine wordt voornamelijk in pil vorm aangeboden. Er bestaan ook varianten waar het in de vorm van siroop als vloeibare variant geslikt kan worden.

We beginnen met z’n allen steeds meer het nut en belang van voedingssupplementen in te zien. het kan ons helpen om bepaalde stoffen binnen te krijgen die je niet uit je alledaagse voeding zou consumeren.

Multivitamines, Omega 3 pillen en eiwit shakes zijn een paar voorbeelden hier van. Glucosamine is hiermee vergeleken een wat minder bekend supplement.

Verschillen in glucosamine

Hydrochloride (afgekort HCL) en sulfaat zijn de meest voorkomende varianten van glucosamine.

Hieronder in het kort de verschillen:

 • Sulfaat: Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken die hebben plaatsgevonden op het gebied van glucosamine, zijn gedaan met deze variant. Dit is dan ook de reden waarom de meeste merken er voor kiezen om sulfaat te gebruiken .
 • Hydrochloride (HCL): Dit is een wat minder sterke variant van glucosamine. Door gebrek aan onderzoek wordt deze vorm door steeds minder merken aangeboden.

Werkzame stoffen

De werkzame stoffen van glucosamine zijn vaak verkregen uit skeletten van schaaldieren, maar kan ook uit natuurlijke bron verkregen worden.

Dus ook voor mensen met allergieën of diëten zijn er alternatieven.

Vaak zie je dat de supplementen aangevuld zijn met stoffen als chondroïtine. Deze stof draagt ook bij aan het versterken van het kraakbeen en kan ook los genomen worden.

Ook koper, mangaan en vitamine C zie je vaak als extra toevoegingen in het supplement.

Mijn ervaringen met glucosamine

Volgens sommigen is de werking van glucosamine discutabel. Het resultaat is namelijk niet altijd direct waarneembaar.

Echter zijn er genoeg wetenschappelijke studies die aantonen dat het wel degelijk een positief kan hebben.

Voor mij persoonlijk heeft het gezorgd voor het gewenste resultaat. Ik had al langere tijd last van een knakkend schouder gewricht. Dit was voor mij erg storend, vooral tijdens het sporten.

Ook had ik het idee dat het langzaam maar zeker een zwakke plek begon te worden. Daarnaast begon m’n knie ook steeds meer te kraken en te krakken.

Er werd me vervolgens geadviseerd om glucosamine te gaan gebruiken. Ik gebruikte de aanbevolen hoeveelheid per dag, die 1500 mg bedraagt. Dit staat meestal gelijk aan 2 pillen per dag. Ik nam er één ‘s ochtends en één ‘s avonds.

Na een aantal weken merkte ik wel degelijk een verschil. Mijn schoudergewricht voelde stukken beter aan. En het knakkende geluid en gevoel was zo goed als verdwenen.

Ik moet er wel bij zeggen dat als je dit supplement wilt gaan gebruiken, dat je eerst dient te zorgen dat je voeding voor de rest al in orde is.

Dit betekent dat je al genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Daarnaast zorg je voor goede bronnen om je vetten uit te halen.

Heb je dit op orde en nog steeds last van broze/zwakke/knakkende of krakende botten of gewrichten? Dan raad ik je aan om glucosamine te gaan gebruiken.

Ook calcium en magnesium supplementen kunnen bijdragen aan gezonde en sterke botten. Andere (iets minder bekende) supplementen die je botten en/of kraakbeen kunnen versterken zijn MSM poeder en collageen poeder.

Waar kun je het kopen?

Glucosamine is in bijna alle drogisterijen en supplementen winkels wel te verkrijgen.

Waar je wel op moet letten is dat er veel verschil in kwaliteit zit tussen de verschillende merken. Let daarom goed dat je goede kwaliteit koopt.

Idealiter koop je een supplement dat zuiver, getest en bewezen is. Klik hieronder voor het beste aanbod:💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

3 reacties

Adam Van Hoof · oktober 26, 2020 op 5:40 am

Top artikel. Echt leuk om te lezen.

Ik vroeg me af waar jullie Glucosamine kopen? Vroeger kon ik terecht bij mijn lokale apotheek, maar met de coronacrisis blijf ik toch liever binnen. Ik heb zelf al een beetje online gezocht en kom altijd terug bij Flinndal. Hebben jullie ervaring met dit merk? Ik vond de volgende supplementen op de website: https://www.flinndal.nl/botten-en-gewrichten/glucosamine Is dit een betrouwbaar merk or toch niet?

  Casper · oktober 26, 2020 op 6:34 am

  Hi Adam, ik heb zelf geen ervaringen met Flinndal. Maar afgaande op alle reviews en gebruikerservaringen lijkt het merk van goede kwaliteit te zijn. Overigens is het wel ietwat aan de dure kant.

   Adam Van Hoof · oktober 27, 2020 op 6:46 am

   Bedankt voor je antwoord, Casper. Ik ga nog een beetje verder zoeken naar een goedkoper alternatief.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *